Dodaj do ulubionych

Czy są labki grubo- i drobnokościste?

19.04.07, 10:36
Wczoraj na spacerze spotkałam pieska, z wyglądu i usposobienia - labrador.
Jednak był szczuplejszy i miał węższą sznupkę (nie jestem pewna, czy to nie
jest regionalizm więc uściślam, że chodzi o pyszczek) niż mój, a jakoś
niezręcznie mi było zapytać właścicielkę o rasę.
Stąd moje pytanie w tytule wątku.
Obserwuj wątek
    • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 19.04.07, 12:10
      nie ma
      laby sa grubokosciste

drobokosciste sa ewentualnie goldeny chesapeak (czy jak to sie pisze) i curly coated i mozliwe ze jesczze inne retrievery ale na pewno nie laby
      • ddb2 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 19.04.07, 14:25
        Tzn. sa jeszcze nibylaby i one moga byc drobnokosciste, miec roznego ksztaltu
        sznupki, cienkie ogonki, a takze latki i moga gryzc.
    • mallina Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 00:36
      w Niemczech za to wiekszosc labow to chudziny, naprawde..
      maja jakiegos hopla i odchudzaja te psy, wiec wiekszosc labow jakie spotykam
      wydaje mi sie taka..niedozywionasmile
      moj ma prawidlowa wage do wieku, weterynarz nie stwierdzil nadwagi, a czesto
      spotykam sie z opinia, ze "chyba troche za duzo wazy"wink
      • ewelcia1112 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 13:52
        A ja,juz myslalam,ze tylko mi sie tak wydajesmileTez mieszkam w Niemczech i mam
        dokladnie takie same spostrzezenia jak TysmileCo prawda nigdy sie nie spotkalam z
        opinia,ze moja labcia za duzo wazy,ale patrzac na labradory tutaj to faktycznie
        wszystkie sa jakies chude,drobne.
        A druga sprawa,ze bardzo czesto spotykam labradory(wlasciciele mowia,ze to
        labradory),ktore na moje oko jakos dziwnie wygladaja...nie jestem jakas
        specjalistka od rasy,ale od razu widac,ze maja szczuplejsze pyszczki,chudsze
        lapki i ogolnie sa wlasnie jakby,,drobnokosciste,,
        Pietro wyzej ode mnie mieszka niewidoma pani,ktora ma labradora-
        przewodnika,ktory wlasnie tak wyglada!Jest to suczka z nieziemskim charakteremsmile
        Po prostu z usposobienia labrador,ale co do wygladu..hmm
        Szczerze mowiac,spotkalam tu tylko jednego labradora na ulicy,ktory wygladal
        jak prawdziwy labrador,az musialam podejsc do wlascicielki,po rozmowie okazalo
        sie,ze jest to polka,i pies jest tez z Polski!smile
        Nie mam pojecia dlaczego, labradory tutaj tak wygladaja...Zaobserwowalas to
        samo??
        • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 14:22
          Kiedys znalazlam taka strone ze zdjeciami i nazwami bodów labów. Generalnie to
          te cięższe i mocniejsze w budowie laby wychodza z UK, bo tam ta rasa orginalnie
          tak wygladala. Te laby, ktore sa drobnokosciste to sa wzorce amerykanskie,
          ktore czesto w USA roznia sie nie tylko budowa ale i sierscia. Laby
          amerykanskie, czesto mozna zobaczyc w programach na Animal Planet, maja siersc
          o dlugosci posredniej miedzy "naszymi" labami a goldenami.
          • ewelcia1112 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 21:05
            Szczerze mowiac pierwszy raz spotkalam sie z czyms takim jak wzorzec
            amerykanski.Probowalam znalezc cos w necie na ten temat-i nie znalazlam zadnych
            informacji ze sprawdzonego zrodla.
            Natrafilam na forum,gdzie ktos poruszyl temat amerykanskiej odmaiany
            labradora.Jednak kazdy tam ma podzielone zdanie na ten temat,i tak naprawde po
            przeczytaniu tego nie doszlam do zadnych wnioskowuncertain
            forum.dogs.pl/viewthread.php?fid=31&tid=8773&page=1
            Aha,jak sie nie myle to chyba kilka postow jest napisane przez Ciebie paenkasmile
            W jednym jest napisane o artykule o roznych typach labradorow,ale gdzies Ci sie
            zapodzial...szkoda bo bym sobie poczytala.Probowalam poszukac w necie i lipasad
            • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 21:53
              ewelcia jesli da ci cos to co napisze, ajjaks wskazowka przy poszukiwaniach to
              tych typow bylo z 7, 8 i byly pokazane w takiej tabelce a nazwy nie pochodzily
              od krajow tylko tak jakby od jakichs nazwisk

jesli chodzi o ten wzorzec amerykanski to jest moje wolne tlumaczeniebig_grin
              naogladalam sie filmow na discover, Anim. Planet i NG wink ale jesli sie nie myle
              to wjakiejs ksiazeczce wydawanej przez hodowcow tez sie spotkalam z
              rozroznieniem wzorzec angielski i wzorzec amerykanski
              • ewelcia1112 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 03.05.07, 15:16
                Nic mi ta wskazowka nie dala i nie znalazlam tej strony o ktorej mowisz,ale
                znalazlam inne stronki,gdzie faktycznie jest mowa o odmiane amerykanskiej,moze
                nie jest tak szczegolowo opisane itp,ale mi wystarczylosmile
              • inkapek Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 05.05.07, 17:28
                są laby amerykańskie i angielskie. te amerykańskie sa szczuplejsze i drobnej
                budowy a laby angielskie są potężnej wyrazistej budowy o dużym pysku.a wiem to
                stąd bo wyczytałam z książki na temat wzorca labów(cała książka byla o labach)
                i potem natknęłam się na take info w książce "marlej i ja" natomiast po
                zapytaniu pani kynolog czy ma ktoś chodowlę w szczecinie z labami właśnie
                amerykańskimi to odpowiedziała z oburzeniem że nie ma takich psów.a drugie info
                które osiągnęłam z ksiązek to takie że laby angielskie lepiej się prezentowały
                na wystawach i wybily 'z rynku'te amerykanskie.a te rózne mieszanki ktore
                przypominają laby ale nie do końca to są mieszanki angielskich z amerykańskimi.
                ale przecież wszystkie i tak są slodkie
            • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 21:55
              aa i ewlecia mam nadzieje, ze nie mam zanikow pamieci i jesli tam jest jakis
              post podpisany jako paenka ale ja na tamtym forum sie nigdy nie udzielalam, z
              tego co pamietam
              • mekej Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 02.05.07, 22:42
                to żadne naukowe źródło, ale w książce "Marley i ja" autor też wspomina o
                odmianie angielskiej i amerykańskiej labradora
              • ewelcia1112 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 03.05.07, 15:23
                Temat na tym forum to jakiess 2 lata temu byl poruszany,moze nie pamietasz a
                moze to nie Tytongue_out Tak jakos mi sie skojarzylo z Toba bo ktos napisal ze znalazl
                artykul o 7 typach labradorow,ale adres tej strony sie komus zapodzial,i ze jak
                ktos znajdzie to zeby pisal na adres mailowy ,,paenka,, smile
                Ale chyba nie jedna paenka na swiecietongue_out jak to nie Ty bylas to sorka
                • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 03.05.07, 15:35
                  haah to widocznie ja....skleroźnica jedna big_grin hrhrhrhrhrhrh
        • mallina Ewelcia 03.05.07, 11:27
          wczesniej nie zwracalam uwagi na psy w ten sposob jak terazsmile
          szczegolnie zwracam duza uwage na inne labradory, spotkalam jednego, zblizonego
          budowa do mojego, ale on tez przyjechal z Polski.
          smile
          prawde mowiac juz sie nie przejmuje, wiem, ze moj ma prawidlowa i budowe i wage.
          w opisie rasy nie pisze, ze u labradora ma byc charcia sylwetkawink
          postanowilam, ze bede mowic, ze moj pies ma budowe zgodna z wzorcem i tylesmile
          zlosliwie moge napisac, ze Niemcy zamast odchudzac siebie to wola odchudzac
          swoje psywink
          ja wlasnie chcialam, aby moj pise mial konkretna sylwetke wiec jestem zadowolona
          z tego jak wyglada.
          tez czesto ludzie wspominaja, ze sa "dwa rodzaje labow", wczesniej jakos o tym
          nie slyszalam..
          gdy przegladalam strony polskich hodowcow(w poszukiwaniu szczeniaka), to na moje
          oko wszystkie polskie laby sa konkretne -raczej mocna budowa, silnie zaznaczona
          sznupa, lapy spore, nie wiem czemu tutaj jest inaczejsmile
          pozdrawiam
          • ewelcia1112 Re: Malina:-) 03.05.07, 15:28
            No to godnie reprezentujemy labki z Polskismile
            Jutro jade na 2 tyg do Polski z moja labcia,i mam nadzieje,ze mi nie bedzie
            sprawiala klopotow wychowawczych hihihsmile
            pozdrawiam
    • mekej a co powiecie na teakiego laba?? :) 05.05.07, 21:07
      www.silverlabs.com/
      • paenka Re: a co powiecie na teakiego laba?? :) 05.05.07, 23:05
        niestety nie wiele powiem bo mi sie ta strona nie laduje
        • mekej Re: a co powiecie na teakiego laba?? :) 05.05.07, 23:23
          u mnie ładuje się bez zarzutu...
          • bozenka12 Re: a co powiecie na teakiego laba?? :) 23.05.07, 05:29
            Czesc, jestem tu nowa, dopiero znalazlam Wasze forum. Takze na pocztku
            pozdrawiam.
            Moj lab jest wlasnie drobny. Tzn jest dosc wysoki ale smukly. Mieszkam w
            Stanach, takze mam amerykanskiego labcia, ale tez tu spotkalam te grubokosciste.
            Nie widze jednak roznicy w zachowaniu tych szczuplejszych czy grubszych
            labradorow. Oba typy sa kochane.
            A jako ciekawostke powiem Wam jeszcze, ze mam PItbulla, suczke, ktora juz w
            ogole jest uosobnienie lagodnosci. Pieszczoch maksymalny, o wiele wiekszy
            pieszczoch niz moj labrador, ktory czasami lubi byc zostawiony w spokoju.
            • kawuel Re: a co powiecie na teakiego laba?? :) 23.05.07, 06:10
              Ja też mieszkam w USA (wschodnie wybrzeże) i mój czarny labek Onyks ma smukłą
              sylwetkę. Wszystkie labradory które tutaj widziałem są raczej z tych
              szczuplejszych. Ciekawe w którym stanie ty mieszkasz, że widujesz także te
              grubokościste labki.
              • lykke5 Re: a co powiecie na teakiego laba?? :) 23.05.07, 11:54
                "pomijajac indywidualne dziedzictwo, wszystkie labradory czystej rasy powinny
                miec wspolne cechy, standardowy zastaw. Fizycznie sa krepe i umiesnione...."
                " Rasa dzieli sie na dwie podgrupy: angielska i amerykanska. Psy lini
                angielskiej sa drobniejsze i bardziej krepe, maja mniejsze glowy i lagodne
                usposobienie. Labradory z lini amerykanskiej sa wyraznie wieksze i silniejsze,
                maja mniej eleganckie zwarte ksztalty. Sa znane z niespozytej energii, wielkiego
                ducha i nadaja sie na psy mysliwskie oraz sportowe.
                Roznica miedzy angielskim a amerykanskim( polnym) labradorem jest tak duza, ze
                Amerykanski ZK rozwaza rozdzielenie tej rasy. Roznice dotycza zarowno budowy jak
                i temeramentu.... laby amerykanskie sa mocne, wysokie, chude, wiotkie, ale maja
                nieslychanie silna osobowosc, ktora niepozwala im byc dobrymi psami rodzinnymi.
                Natomiast labradory angielskie sa stabilne, krepe, o zwartej budowie ciala.
                Bardzo slodkie, spokojne, lagodne, kochane psy...."
    • lykke5 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 23.05.07, 12:07
      W dani labradory czystej krwi angielskiej, maja swoja nieoficjalna nazwe -
      Labrador retriver formel 1.
      Tutaj bardzo mieszja psy, nawet czasami z premedytacja, np bardzo w cenie jest
      szczeniak po rodzicach rasy labrador retriver i golden retriver, albo labrador i
      owczarek niemiecki.
      Dlatego spotyka sie bardzo duzo pieskow, ktore wygladaj podobnie do labradorow,
      ale jaby czegos im brakujewink
      • bozenka12 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 23.05.07, 15:03
        lykke, moj psiak to faktycznie z natury amerykanski. Ma niespozyta energie.
        Uwielbia sporty. Jak bylismy nad jeziorem zlowil rybe! takze pies mysliwskismile
        Ale wcale nie przeszkadza mu to byc psem rodzinnym. Mamy dwojke mlodych dzieci.
        Lab jest kochany w stosunku do nich.
        Szczerze mowiac nie znam sie az tak bardzo na kryteriach jak dokladnie powinny
        wygladac labradory. Mojego kupilam, bo sie w nim zakochalam jak tylko go
        zobaczylam. Nie zastanawialam sie czy odpowiada kryteriom. Ale fakt faktym, ze
        tu w stanach, jak juz ktos pisal wiekszosc labow jest smukla. piekne stworzenia.
        A mieszkam w Arizonie.
        • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 23.05.07, 18:36
          No z opisu budowy ciala, mo rowniez z tych amerykanskich jest. Wysoki mocnej
          budowy ale atletyczny. Rowniez ma silna osobowsoc jednak nei zgodze si e ztym
          zeby nie nadal sie sdo zycia rodzinnego, ja znam sama kilka labow w typie
          angielskim ktore wrecz sa agresywne i wlasnie nie bardzo andajace sie do
          wspolzycia w rodzinie w rpzeciwienstwe do akurat mojego psa. Mysle ze nie ma co
          generalizowac.
        • kawuel Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 23.05.07, 19:00
          lykke5 napisała:
          > ...laby amerykanskie sa mocne, wysokie, chude, wiotkie, ale maja nieslychanie
          > silna osobowosc, ktora niepozwala im byc dobrymi psami rodzinnymi.

To prawda, iż mają niesłychanie silną osobowość ale wydaje mi się, że to wcale
          nie dyskwalifikuje ich jako dobre psy rodzinne. Raczej ta ich cecha bardziej
          przeszkadza im być dobrymi psami myśliwskimi. Wszystko bowiem zależy od tego
          czego właściciel oczekuje po dobrym psie rodzinnym. Silna osobowość
          amerykańskiej odmiany labradora, a także jego ogromny temperament i
          spontaniczność są bardzo często ich najbardziej cenionym walorem wśród ich
          posiadaczy, głównie dlatego, że są one nieprzewidywalne. Oczywiście są też
          ludzie preferujący psy grzeczne, ułożone, posłuszne i stabilne ale dla wielu
          spośród tych którzy posiadają te szalone amerykańskie laby, taki pies byłby po
          prostu nudny.

bozenka12 napisała:
          > Uwielbia sporty. Jak bylismy nad jeziorem zlowil rybe! takze pies mysliwskismile

Ciekawe czy ta ryba była żywa przed złapaniem jej przez twojego psa smile
          Nie słyszałem żeby labradory były zdolne do łowienia ryb natomiast wiadomo, że
          kiedyś psy tej rasy były używane w Nowej Funlandii do wyciągania z morza na
          brzeg sieci rybackich po cienkim lodzie. Jeśli zaś chodzi o ich przydatność w
          myśliwstwie, to jako retrievery są one używane do przynoszenia drobnej
          upolowanej zwierzyny np. kaczek z wody. Obserwując swojego Onyksa odnoszę
          wrażenie, że tej czynności chyba nie trzeba ich wcale uczyć, bo jego ulubioną
          zabawą jest przynoszenie wszelkich rzuconych przeze mnie przedmiotów takich jak
          piłka czy patyk pod moje nogi, w oczekiwaniu żeby rzucić mu ponownie. Często
          zniecierpliwiony oczekiwaniem na ponowny rzut, zachęca mnie do tego głośnym
          szczekaniem. Z moich obserwacji wynika też, że do innych zastosowań w
          myśliwstwie jak np. tropienie zwierzyny, labradory amerykańskie raczej się nie
          nadają właśnie ze względu na swoją spontaniczność i silną osobowość która nie
          pozwala im dostosować się bezwzględnie do woli człowieka, co jest nieodzownym
          atrybutem dobrego tropiącego psa myśliwskiego. Psy te są tak szalone i
          spontaniczne, że gdy zobaczą lub usłyszą coś co je zainteresuje, to pędzą na
          oślep w tym kierunku nie bacząc absolutnie na nic. Są wtedy głuche i ślepe na
          wszelkie komendy i potencjalne niebezpieczeństwo. Przypuszczam, że w takiej
          sytuacji mój Onyks wskoczył by nawet w ogień. Wszelkie wysiłki aby go choć
          trochę złagodzić i stłumić jego temperament są daremne. Czasami wydaje mi się,
          że prędzej nauczył bym posłuszeństwa nawet meduzę niż mojego Onyksa, któremu
          setki tysięcy razy już od dwóch lat próbuje różnymi sposobami wyperswadować
          posłuszeństwo. Niestety jak dotąd bez rezultatu. Jego osobowość jest silniejsza
          ale mimo wszystko jest to ogromnie kochane stworzenie.
          • bozenka12 kauwel 23.05.07, 21:29
            szalony i spontaniczny...trafiles w samo sedno. Moj lab amerykanski taki
            wlasnie jest. I tez jak gdzies leci szukac nowej przygody, to juz nic nie moge
            poradzic...
            Teraz mi troche juz z nim latwiej, bo mam drugiego psiaka. Mloda suczke, takze
            razem na podworku szaleja do woli. Troche to go uspakaja.
            Ale tez jeszcze raz powtarzam, jest suuuuper cierpliwy w stosunku do moich
            dzieci. Super psiak rodzinny!
            • paenka Re: kauwel 23.05.07, 21:57
              ja zauwazylam ze goldeny wlasnie wykazuja cechy tego opanowania i
              spokoju...wlasnie dlatego wybralam laba a nie goldena bo chcialam miec
              zywiolowego, sopntanicznego psa, nie chcialam miec lalusia piecucha ktory jest
              super grzeczny ... swoj do swego ciagniewink
        • lykke5 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 23.05.07, 22:27
          bozenka12 napisała:

> lykke, moj psiak to faktycznie z natury amerykanski. Ma niespozyta energie.
          > Uwielbia sporty. Jak bylismy nad jeziorem zlowil rybe! takze pies mysliwskismile
          > Ale wcale nie przeszkadza mu to byc psem rodzinnym. Mamy dwojke mlodych dzieci.
          >
          > Lab jest kochany w stosunku do nich.
          > Szczerze mowiac nie znam sie az tak bardzo na kryteriach jak dokladnie powinny
          > wygladac labradory. Mojego kupilam, bo sie w nim zakochalam jak tylko go
          > zobaczylam. Nie zastanawialam sie czy odpowiada kryteriom. Ale fakt faktym, ze
          > tu w stanach, jak juz ktos pisal wiekszosc labow jest smukla. piekne stworzenia
          > .
          > A mieszkam w Arizonie.
          bozenka, nie zrozum mnie zle, ja w zadnym wypadku nie chce powiedziec, ze
          labrador amerykanski jest lepszy czy tez gorszy od swojego"kuzyna" z
          angli.Przytaczam tylko roznice ktore wystepuja miedzy nimi, niemniej wszystkie
          labradory maja wspolne cechy, jakby chociaz brak agrasji i milosc do dzieci.
          Pamietajmy , ze jest tez duzo cech, ktore nasze pupile dziedzicza po swoich
          rodzicach i cechy nabyte droga wychowania i doswiadczenia zyciowego. kazdy psiak
          ma swoja osobowosc tak jak czlowiek i jak juz ktos tu powiedzial nie mozna
          generalizowac .
          Nie wiem, czy czytalas ksiazke " Marley i ja" ( orginalny tytul "Marley and
          me"autor John Grogan) jezeli nie to serdecznie polecam, autor opisuje w niej
          swojego nieswornego labradora. Kiedys wspomnialam mojej mamie, ze przymierzamy
          sie z mezem do kupna labradora a ona w celu przestrogi przyslala mi wyzej
          wspomniana ksiazke . Jak na zlosc mojej mamie wlasnie po przecytaniu lektury
          zainteresowalam sie jeszcze bardziej a pozniej zakochalam w tej rasiesmile
          za trzy tygodnie mam odebrac swoja sunie i mam nadzieje, ze bedzie rownie
          spontaniczna zywa i nieprzewidywalna no i oczywiscie kochana jak pieski, ktore
          opisujecie.
          czytam z zazdroscia o waszych pupilach i nie moge sie doczekac dnia, w ktorym
          beda sie walaly po domu poobgryzane buty smile)))
          • ddb2 Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 24.05.07, 15:23
            Z tego wnioskuje, ze w Polsce przewazaja laby wersji polskiej. To znaczy sa
            duze, ale jednoczesnie potezne i mocne, o lagodnym charakterze, ze spora doza
            szalenstwa. Taka hybryda.
            Paenka, jesli nie czytalas jeszcze Marleya, to napisz do mnie, wysle ci te
            ksiazke.
            • paenka Re: Czy są labki grubo- i drobnokościste? 24.05.07, 15:26
              Nie czytalam ddbsmile Pozyczylabys? Fajniewink
              Hih no wlasnie wersja Polska to jest tosmile

ddb zsprawdz mailwink
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka