Dodaj do ulubionych

podstawowe pytania - poradźcie!

31.07.08, 09:15
Witam wszytskich właścicieli LABRADORÓW!
Nie wiem, gdzie mam zadać kilka podstawowych pytań na temat tego pieska - nigdzie nie ma takich prostych informacji. 1. Jak on reaguje na obcych - czy będzie szczekał na nieproszonych gości? 2. Czy zimą będzie mógł przebywać na zewnątrz na stałe (swobodnie biegać po ogrodzie; nie moge mieć psa w domu ze względu na dziecko z astmą) 3. Czy jest drogi w utrzymaniu - jedzenie; czy moge go przyzwyczaić do jedzenia tego, co my? 4. Kiedy mieszka przy domu z ogrodem, czy potrzebne mu spacery? Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. E.
Obserwuj wątek
    • 16maj1 Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 09:27
      Labrador to pies , który nie nadaje sie do budy, psem generalnie
      trzeba sie zajmować, tak potrzebuje spacerów, jedzenia , wody,
      miłości zaiteresowania, moze szczekac na obcych, psy generalnie
      szczekają-nie potrafią mówić.Jak masz dziecko z alergią, to nie
      bierz psa, bo potem moze okazać sie ,ze musisz go oddac.

A po co Ci pies, skoro ma być w budzie, kontakt z nim ograniczony bo
      alegia???????
      • 16maj1 Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 09:31

• 16maj1 Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 09:36
        Dodatkowo pies może niszczyć ogród jak sie nim nie zajmujemy, gryśc
        różne przedmioty, może chorowac miec dysplazje, alergie, zapalenia
        uszu, może być niesformy, niegrzeczny, idtsmile Generalnie nie bedzie
        grzecznie lezał na ganku cały czas.

Mam nadziej,że to wyczerpujące informacje, które pomogą w decyzji.
        Pies jest psem , a nie człowiekiem
    • moonalisa Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 09:53
      Labrador to duży,gładkowłosy pies- absolutnie nie nadaje się do trzymania w budzie nawet w ciepłe noce-to typ psa ,który musi mieć ciągły kontakt z człowiekiem ,bo pozostawiony sam sobie niszczy i cierpi.Lubi szczekać,jest energiczny i wesoły ale nie agresywny.Przy takich wymaganiach jakie stawiasz,kup psa typowo stróżującego i bardziej niezależnego np: kaukaza lub owczarka podhalańskiego.Takie psy są zazwyczaj mało wybredne,ale dobra karma i takiemu stróżowi się przyda,a kością ze stołu pańskiego nie pogardzi/duże psy dużo jedzą,więc musisz to wziąść finansowo pod uwagę/.Owczarek pod. i kaukaz, ma długą sierść więc zima mu nie straszna,,nie musisz go strzyc ,wystarczy kąpanie i czesanie,może mieszkać cały rok na dworze ale nawet on potrzebuje minimum zainteresowania z Twojej strony.Z małych psów nie gubiących sierść/według niektórych nie alergizujących/ jest kilka ras,ale praktycznie tylko do trzymania w domu i nie są to psy typowo stróżujące.
      • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 11:40
        Z tym, że kaukaz to jest na liście psow agresywnych wiec raczej dla
        dzieci sie nie nadaje.
        • moonalisa Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 18:37
          no to może być łagodny bernardyn smile
          --
          • mmk9 Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 13:53
            Dżizaaaas, ona ma wątpliwości, czy jedzenie dla laba nie bedzie za
            drogie i czy mogłaby wystarczyć kartoflanka, a Ty z bernardynem
            wyjezdżasz.
            • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 15:17
              mmk9 pogratulować skrótu myślowego...lepiej bym tego nie ujęławink
    • moonalisa Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 18:45
      Spacery są konieczne nie tylko psom trzymanym w domach ,lecz tym
      podwórkowym.Pies trzymany bez przerwy na ograniczonej przestrzeni/nawet, gdy
      jest to duży ogród lub podwórko/jest pozbawiony nowych,ciekawych
      bodżców;poznawania innych piesków i nawiązywania z nimi kontaktów,poznawania
      innego środowiska oprócz tego który ma na co dzień-może to być powodem jego
      póżniejszej agresji lub strachu ,nie wspominając o tym ,że z takim psem
      nigdzie nie można wyjść.Dlatego spacery są konieczne dla psa ,jeśli pragniesz
      mieć fajnego ,niekłopotliwego przyjaciela,umiejącego zachować się w każdej
      sytuacji.
    • agamagda Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 19:40
      Labradory nie nadają się na psy strużujące szczekać pewnie bedzie,
      ale wpuści każdego i do tego będzie szczęśliwysmile.
      LABRADOR NIE NADAJE SIE RÓWNIEŻ DO BUDY - to rasa która potrzebuje
      kontaktu z człowiekiem i sporego zaangżowania w spacery i zabawy z
      nim. Od razu chciałabym coś dodać, mam dwa labki i teraz np. one nie
      chcą spać w domu - jest im za goracą i same wychodzą na noc do
      ogrodu, zdarza im się to właściwie do późnej jesieni - ale uwaga to
      ICH decyzja, brak kontaktu i przypisanie labkowi roli stróża nie da
      satysafakcjonujących rezultatów dla żadnej ze stronsmile.
      Wg mnie labki są drogie w utrzymaniu - jedzenie to mimimum 150zł
      ale naprawdę minimum i przy gotowaniu w domu makaronu dla psa.
      Konieczne są witaminy, szzepienia, prześwietlenie na dysplazję, itp.
      Jeśli pies jest rodowodowy dochodzą do tego opłaty w ZWk.

Spacery są wskazane ZAWSZE - inaczej będziesz miała zafajdany
      oródek, a psiak sie nudzi.

A tak a propos po co bierzesz psa skoro dziecko ma alergię??? to nie
      logiczne. Jeśli tylko do pilnowania podwórza, to moze weź kundelka
      ze schroniska?
      • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 22:05
        BTW są rasy psów z włosem a nie sierścią a włos podobno nie
        alergizuje i tu masz wybór miedzy np yorkiem, chartem afgańskim itp.
        • 16maj1 Re: podstawowe pytania - poradźcie! 31.07.08, 22:52
          wszystko jedno, dla mnie jak ktoś pyta czy pies szczeka?????, szuta
          tzw pdst informacji, to lepiej rzeby nie decydował sie na
          jakiegokolwiek psa. Jak dziecko ma astmę to tym bardziej, bo potem
          dojdzie do tragedi.
          • inessta Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 08:42
            Proponuję udać się do księgarni. Tam znajdziesz książki o tej rasie. Absolutnie
            ten pies nie nadaje się do pilnowania domu. Każdego wpuszcza na podwórko, bo to
            potencjalny kandydat do zabawy. Mój Cezar jedynie obraża się na każdego
            wychodzącego, bo nie zawsze może z nim pójść na spacer. Kojec lub zagroda to nie
            jest miejsce dla Labka. Tak samo z jedzeniem, niestety ten pies, mimo ogromnego
            apetytu, nie będzie jadł wszystkiego. Przespaceruj się do najbliższego marketu i
            sprawdź ile kosztuje psia karma. Co do spacerów to nie jest dla twego psa
            nagroda, to konieczność i to codzienna. Godzina dziennie to minimum dla tego
            psiaka. Inaczej będziesz miała zdemolowany dom, domowników i ogród. Lepiej weź
            sobie psiaka ze schroniska, kup wilczura albo lepiej poczytaj sobie książki o
            psach. Jest też jeszcze taka fajna gazeta " Mój pies", tam też dużo piszą o
            rasach i dają tam mnóstwo informacji o psiakach. Właśnie takich jakich
            potrzebujesz. p.s. nie wpadnij na pomysł, że kupisz dla dziecka Beagla, one są
            pod tym względem jeszcze gorsze niż labek.
            • tenshii Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 11:30
              Z wszystkim się zgadzam ale: nie szukaj cen karm w marketach.
              W marketach nie ma porządnym karm, a podawanie psu chappi lub innego szlamu jest karygodne.
              Zorientuj się w cenach karm Royal Canin, Brit, Hilla, Eukanuba itd...

Ponadto laby to psy bardzo alergiczne.
              WYmagają dość dużych nakładów finansowych.

Swoją drogą autorka postu wogóle nie powinna mieć psa ze względu na chorobę dziecka. Wszelkie puyłki i inne takie rzeczy i tak rozniosą się po domu, nawet jeśli pies będzie na dworze.
              A jako "pilnowacza" polecam założyć alarm jakiś..
              • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 11:43
                nie zgodze się co do wszystkich karm marketowych. Mój poprzedni pies
                był karmiony tylko i wyłącznie Chappi i dożył 14 lat..u nas a miał
                ok 2 jak wzielsmy go ze schroniska. Dodatkowo on miał chorą
                śledzionę czy coś takiego , w każdym razie był potwornie chudy,
                żebra i wystająca miednica i nigdy ta karma nie zrobiła mu krzywdy,
                nie wymiotował p oniej itp. Kaiser od czasu do czasu rowniez dostaje
                CHappi np gdy konczy sie royal a sa probelmy z zakupem tej karmy i
                nigdy Kaiser nie mial problemow po tej karmie rowniez...ale to jest
                tak, ze zalezy do czego psa przyzwyczaimy...bo np po Pedigree to
                bąki murowane.
                • tenshii Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 12:42
                  Wiesz Paenka, ja nie mówię, że ona zabija po miesiącu jedzenia...
                  Jest to jednak chłam, który służy tylko i wyłacznie do zapychania żołądka, zero jakichkolwiek wartości odżywczych uncertain
                  A jak już karmić to czymś konkretnym i dobrym.
                  I wcale nie trzeba podawać karmy, można i na gotowanym dobrze i zdrowo psa utrzymać...

Ale na pewno nikt nie przekona mnie że karmienie psa taką karmą jest dobre uncertain
                  • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 12:58
                    Tenshismile Cy jesteś dietetykiem, że tak fachowo potrafisz ocenić
                    zawartość odżywczą? Nie twierdze nigdzie, że Chappi jest na miarę
                    Karm z wyższej półki. To co twierdzę to jedynie, że krzywdy mojemu
                    psu choremu nie zrobiło...ewentualnie jak wolisz...zabiło dopiero po
                    14 latach uncertain
                    Nie znam się ale nie sądzę, by zawartość soli była korzystan dla
                    psa uncertain BTW, niejednokrotnie, nawet weterynarze mowili mi, że
                    Eukanuba wcale nie jest taka dobra jaką ja malują ze względu na
                    dodatki jakichś uzależniaczy i bóg wie czego jeszcze. Nei znam się
                    na tych związkach całych. Ale przykład gotowaniu psu wcale nie jest
                    chyba lepszy od takiej gotowej nawet marketowej karmy jesli mialaby
                    sie zabrac za to osoba kompletnie nie znajaca sie na rzeczy. Ludzie
                    sami sobie nie potrafią zbilanoswać posiłków a co dopiero psu.
                    • tenshii Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 13:00
                      No owszem ale należy sie tym zainteresować.
                      Zainteresowany dietą psa człowiek zauważy że karmę gotowaną trzeba dobrze zbilansować, ale zauważy również że bardziej opłaca się podawać karmę z wyższej pólki niż tego zapychacza... uncertain
                      Kwestia zainteresowania smile
                      • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 13:04
                        Tak, sądzisz że ktoś kto na chłopski rozum stwierdzi, że taniej
                        wyjdzie gotować psu to bedzie jeszcze wnikał jak ja zbilansować? Mi
                        się wydaje, że raczej oleje sprawę.
                        Co w Eukanubie robi CHlorek potasu, gdzieś czytałam że to substancja
                        toksyczna.
                        • paenka Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 13:07
                          tzn chodzi mi o bezpieczna dawkę tego związku? jakie są przedziały?
                        • tenshii Re: podstawowe pytania - poradźcie! 01.08.08, 13:38
                          Chlorek potasu odgrywa rolę przy działaniu mięśnia sercowego, wpływa na działanie układów: nerwowego i mięsniowego, na funkcjonowanie nerek, gospodarki wodnej i przemiany cukrów..
                          Niedobór chlorku potasu może objawiac się arytmią serca, skurczami mięsni oraz ich osłabieniem.

W dawkach sie nie orietnuję, ale jestem pewna, że nie jest ich tam za dużo...
                • tenshii Różnica gołym okiem widoczna. 01.08.08, 12:46
                  Chappi:
                  Składniki
                  Zboża, (min. 4% w chrupiących granulkach), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (drób min. 4% w chrupiących granulkach drobiowych), oleje i tłuszcze, substancje mineralne, produkty pochodzenia roślinnego, warzywa (min. 4% w warzywnych granulkach).
                  Dodatki: witamina A – 4000 j.m./kg, witamina D3 – 400 j.m./kg, witamina E – 40 mg/kg, miedź (jako siarczan miedzi) 0,9 mg/kg.

Analiza składu
                  Białko ogólne 16%, oleje i tłuszcze surowe 8%, popiół surowy 7%, włókno surowe 3%, wapń 1%.

Eukanuba dla labradorów:
                  Składniki
                  Kurczak>24%, kukurydza, pszenica, mączka drobiowa, suszona pulpa buraczana, mięso z kurcząt wstępnie trawione enzymami, suszone całe jaja, drożdże piwne, chlorek potasu, sól, olej rybi, heksametafosforan sodu, siemię lniane, DL-metionina, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny.

Analiza składu
                  Białko 26%, oleje i tłuszcze 13%, popiół 7%, włókno 3%, wilgotność 8%, wapń 1.05%, fosfor 0.85%, witamina A 12000 j.m./kg, witamina D3 750 j.m./kg, witamina E 200mg/kg, miedź 25mg/kg, L-karnityna 50mg/kg beta-karoten 1 mg/kg.
                  • 16maj1 Re: Różnica gołym okiem widoczna. 01.08.08, 20:40

• inessta Re: Różnica gołym okiem widoczna. 02.08.08, 10:37
                      polecałam supermarket bo uznałam, ze jesli ktoś pyta czy można labka karmić tym
                      samym co my jemy (chyba chodziło o odpadki z obiadu)to już lepiej dawać mu karmę
                      z marketu. Ceny karmy od weta mogą skutecznie odstraszyć.
                  • kamilek-65l Re: PURINA 02.08.08, 14:20
                    czy karma PURINA dla szczenią dużych ras od 1 - 24 m-ca przy składzie
                    : białko - 29% , tłuszcz - 13 % , włókno - 3% plus oczywiście pozostałe
                    skł. jest dobra dla 5-cio miesięcznego szczeniaka ? podobno też z
                    górnej półki chociaż o połowę tańsza niż ROYAL EUKANUBA i pozostałe.
                    Proszę o radę.
                    • paenka Re: PURINA 02.08.08, 17:32
                      tutajaż taceksperci chyba nie przesiaduja wink Jesli to nie czysta
                      marketówka to dlaczego by nie wink
                      Ja z tych tańszych polecam Belcando
                      www.belcando.com.pl/pl/params/ZHppYWx8MQ==/karma/oferta.php
                      Kaiser całe szczenięce życie jadł tę karme i mamy teraz okaz że
                      hohohwink

tu np belcando puppy
                      www.belcando.com.pl/pl/params/cHJvZHVrdHwx/karma/oferta.php
                    • kawuel Re: PURINA 02.08.08, 19:18
                      Moim zdaniem "Purina-ONE Large Breed Formula" jest karmą godną
                      polecenia. Mój Onyks wychował się na niej zanim przeszedł na
                      gotowane jedzenie, i jest okazem zdrowia.
                      A tak ona wygląda:
                      www.petco.com/product/11039/Purina-ONE-Large-Breed-Puppy-Formula-Food.aspx
                      • iza250 Re: PURINA 11.12.08, 23:41
                        a mój kuzyn robi karmę dla psów z zmielonych kości drobiowych i
                        warzywtongue_out i psy są zachwycone!!!!!dostają to co im potrzebnesmile
                        ewentualnie wskazane są (zaleznie od wieku) witaminysmilekarmę
                        zakupioną wrzucasz do zamrażarki i ptem w mierę potrzeby rozmrażasz
                        i podajeszsmilesmile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka