dragon_fruit 07.06.07, 07:17 skoro tematyka forum dotyczy całego regionu, to może znajde kogoś takiego, albo dobrze zorientowaną osobę? poszukuję informacji dotyczących warunków zamieszkania/pracy itp itd w Malezji Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 10:24 Hej! Jak do tej pory nikt sie nie odezwal. Przykro mi. Chyba bedziesz pionierem. ;-) Bylam w KL dwa dni tylko jako turysta. Odpowiedz Link
dragon_fruit Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 16:06 no oby!:) spędziłam tam około 10 dni i planuję pomieszkać dłużej w ciągu najbliższych 2/3 lat trzymajcie kciuki, bo śni mi sie to KL co tydzień, a to już 2 lata minęły... Odpowiedz Link
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 17:52 No to trzymam mocno kciukasy! :-) Moj maz tez pojechal do Sg na konferencje i potem opowiadal i opowiadal. A! I jeszcze nam agatek i ziutka naopowiadali i checi ogromnej narobili! :-) Udalo nam sie zrealizowac nasz zamiar wyjazdu i, jak do tej pory, nie zalujemy (odpukac!). Takie rekomendacje o wiele bardziej zachecaja niz suche wiadomosci a jezeli sama spedzilas jakis czas w danym miejscu, to masz juz duzo lepsze pojecie do czego dazysz! Powodzenia raz jeszcze! Moze sie ktos odezwie i podzieli widomosciami o zyciu w KL? Odpowiedz Link
agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 04:41 beba3 napisała: > Moze sie ktos odezwie i podzieli widomosciami o zyciu w KL? Mogę polecić dobrą hinduską restaurację w KL :-) Odpowiedz Link
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 06:14 _Teraz_ mi to piszesz! ;-P Polec, polec. Dzieki z gory! Sam byles czy z zona? Ile tam zabawiles? I jakie wrazenia? Odpowiedz Link
agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 07:04 beba3 napisała: > _Teraz_ mi to piszesz! ;-P Było się przyznać gdzie jedziecie :) > Polec, polec. Dzieki z gory! Prosze uprzejmie: Spice Garden Imperial, Jalan Bukit Bintang 205. > Sam byles czy z zona? Ile tam zabawiles? I jakie wrazenia? No z żoną z żoną! 2 lata temu wybraliśmy się na wielkanoc :) Na krótko, coś ze 3 dni. Wrażenia pozytywne ale w naszym odczuciu KL i Malezja ogólnie są takie....eeee... trochę bez charakteru. Dobrze żeście zaczeli od niej wycieczki, bo gdyby na pierwszy ogień poszła Tajlandia i Bangkok to obawiam się że wrażenia z Malezji jako tej Azji prawdziwej byłyby bardzo mocno przytłumione. Odpowiedz Link
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 07:37 Dzieki! Wiesz, my to sobie musimy czesciej tak konkretniej o podrozach pogadac. Ja tak malo wiem i to dopiero nasz pierwszy wypad poza Singapur, ze nawet nie bardzo wiem jak pytac i o co. ;-) Wycieczke planowalismy juz wczesniej ale jak wiesz _gdzie_ pojedziemy to byla niewiadoma do samego konca. Poszlismy na kompromis i jestesmy zadowoleni. Szkoda ze nie bylo okazji poprosic o Wasze wrazenia, wszelkie rady itd Teraz mamy mysl o Borneo. Kiedy i czy naprawde tam, to nie wiem. Pomysl zrodzil sie przy poszikiwaniach na te wakacje. Fajnie sie sklada ze brug tez sie tam wybiera i opowie troche. Byliscie na Borneo? Co do Malezji to jeszcze raz chcemy zachaczyc o Melake ale tez kusi nas Taman Negara. Mielismy pojechac teraz po KL ale spankowlaam czujac, ze nie jestesmy przygotownia logisycznie (buty, ciuchy itp). lazikowaliscie po dzunglii? A tak gdybys mogl doradzic to w jakiej kolejnosci i z jakim stopniowaniem wrazen bys nam radzil zwiedzac? Ze pierwsza Malezja to dobrze wyszlo a co dalej? Wlasnie Tajlandia? Bangkok ze wg na dzieci chcemy jak najbardziej odsunac w czasie (niech podrosna). Odradzaliscie wycieczke rodzinna wlasnie tam, dobrze pamietam? Odpowiedz Link
agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 09:55 > Wycieczke planowalismy juz wczesniej ale jak wiesz _gdzie_ pojedziemy to byla > niewiadoma do samego konca. Poszlismy na kompromis i jestesmy zadowoleni. > Szkoda ze nie bylo okazji poprosic o Wasze wrazenia, wszelkie rady itd > Teraz mamy mysl o Borneo. Kiedy i czy naprawde tam, to nie wiem. Pomysl zrodzil Nigdy nie byłem, a kiedyś dawno temu sprawdzałem bo magia nazwy działa i coś mi wyszło, że wcale tak bezproblemowo się w interesujące miejsca tam nie dostaniesz. > Co do Malezji to jeszcze raz chcemy zachaczyc o Melake ale tez kusi nas Taman > Negara. Mielismy pojechac teraz po KL ale spankowlaam czujac, ze nie jestesmy > przygotownia logisycznie (buty, ciuchy itp). lazikowaliscie po dzunglii? Nie, Malezję znamy paradoksalnie najmniej. KL, Tioman i jakieś jedno miejsce którego nazwy już nie wspomnę a gdzie parę lat temu byłem na weselu. > A tak gdybys mogl doradzic to w jakiej kolejnosci i z jakim stopniowaniem > wrazen bys nam radzil zwiedzac? > Ze pierwsza Malezja to dobrze wyszlo a co dalej? Wlasnie Tajlandia? > Bangkok ze wg na dzieci chcemy jak najbardziej odsunac w czasie (niech > podrosna). Odradzaliscie wycieczke rodzinna wlasnie tam, dobrze pamietam? Nie jestem pewien czy to byliśmy my, ale w moim odczuciu Tajlandia wcale nie jest jakaś drastycznie gorsza higienicznie od Malezji. Wygląda owszem dużo bardziej puszczona na żywioł ale jedzenie np. jest MZ bezpieczne i to często takie z ulicy - regularnie jadam np. owoce sprzedawana z lodu na dwukółkach choć akurat to aż taki krańcowo dobry pomysł nie jest bo cholera wie co to za lód, i nie ma to jak sałatka z zielonej papai równiez prosto z obwoźnej budki. Oglądałem od środka niektóre tajskie kuchnie i nie chciałabyś wiedzieć jak wyglądały, ale tyle razy ile byłem w Tajlandii, nigdy nic mi nie zaszkodziło. Podejrzewam, że do pewnego stopnia podlega to tej samej regule jak singapurskie hawker-centra czy coffee shopy - wygląda źle, ale jest na ogół bezpiecznie. Tajlandia ma brudną powierzchowność, śmierdzi, jest bardziej obskurnie, ale i w Malezji nie dasz dziecku babrać się w brudzie ulicy a cala reszta w tym temacie wydaje się być zbliżona. Nb, tak jak jesteśmy z małżonką odrobinę rozpuszczeni co do miejsc noclegowych, tak w Bangkoku zawsze zatrzymujemy się w guesthouse'ie, można znaleźć czyste, przeważnie prowadzone przez rodziny, nasz ulubiony za cenę coś 8 USD za dobę :) Ogólnie wydaje mi sie, że przy odrobinie zdrowego rozsądku to z dziećmi Tajlandia też w grę wchodzi jak najbardziej a Ty byś pewnie na takim Czatuczaku dostała kociokwiku :) Możemy faktycznie przy okazji pogać i pooglądąć zdjęcia. Odpowiedz Link
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 13:55 Dziekuje! :-) To ja chce bardzo pogadac i poogladac zdjecia! :-) A wlasciwie to posluchac. Sluchac tez potrafie, naprawde! ;-P Dobrze Ci idzie reklama Tajlandii, dobrze... ;-) Odpowiedz Link
beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 27.06.07, 02:56 Hej Agatek! Dziekuje za maila! Zostawie sobie ogladanie fot na spokojny wieczor lub na przyszly tydzien kiedy to moje dzieci wroca do przedszkola i nie bede z nimi przebywac po 15 godzin dziennie. ;-P Dam znac czy mnie ruszylo lekko, srednio czy na maxa. :-) Odpowiedz Link