Dodaj do ulubionych

zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpur?

07.06.07, 07:17
skoro tematyka forum dotyczy całego regionu, to może znajde kogoś takiego, albo dobrze
zorientowaną osobę? poszukuję informacji dotyczących warunków zamieszkania/pracy itp itd w Malezji
Obserwuj wątek
    • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 10:24
      Hej!
      Jak do tej pory nikt sie nie odezwal. Przykro mi.
      Chyba bedziesz pionierem. ;-)
      Bylam w KL dwa dni tylko jako turysta.
      • dragon_fruit Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 16:06
        no oby!:)
        spędziłam tam około 10 dni i planuję pomieszkać dłużej w ciągu najbliższych 2/3 lat
        trzymajcie kciuki, bo śni mi sie to KL co tydzień, a to już 2 lata minęły...
        • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 20.06.07, 17:52
          No to trzymam mocno kciukasy! :-)
          Moj maz tez pojechal do Sg na konferencje i potem opowiadal i opowiadal. A! I
          jeszcze nam agatek i ziutka naopowiadali i checi ogromnej narobili! :-)
          Udalo nam sie zrealizowac nasz zamiar wyjazdu i, jak do tej pory, nie zalujemy
          (odpukac!).
          Takie rekomendacje o wiele bardziej zachecaja niz suche wiadomosci a jezeli
          sama spedzilas jakis czas w danym miejscu, to masz juz duzo lepsze pojecie do
          czego dazysz! Powodzenia raz jeszcze!
          Moze sie ktos odezwie i podzieli widomosciami o zyciu w KL?
          • agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 04:41
            beba3 napisała:
            > Moze sie ktos odezwie i podzieli widomosciami o zyciu w KL?

Mogę polecić dobrą hinduską restaurację w KL :-)
            • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 06:14
              _Teraz_ mi to piszesz! ;-P
              Polec, polec. Dzieki z gory!
              Sam byles czy z zona? Ile tam zabawiles? I jakie wrazenia?
              • agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 07:04
                beba3 napisała:
                > _Teraz_ mi to piszesz! ;-P

Było się przyznać gdzie jedziecie :)

> Polec, polec. Dzieki z gory!

Prosze uprzejmie:
                Spice Garden Imperial, Jalan Bukit Bintang 205.

> Sam byles czy z zona? Ile tam zabawiles? I jakie wrazenia?

No z żoną z żoną! 2 lata temu wybraliśmy się na wielkanoc :) Na krótko, coś ze 3
                dni. Wrażenia pozytywne ale w naszym odczuciu KL i Malezja ogólnie są
                takie....eeee... trochę bez charakteru. Dobrze żeście zaczeli od niej wycieczki,
                bo gdyby na pierwszy ogień poszła Tajlandia i Bangkok to obawiam się że wrażenia
                z Malezji jako tej Azji prawdziwej byłyby bardzo mocno przytłumione.
                • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 07:37
                  Dzieki!
                  Wiesz, my to sobie musimy czesciej tak konkretniej o podrozach pogadac. Ja tak
                  malo wiem i to dopiero nasz pierwszy wypad poza Singapur, ze nawet nie bardzo
                  wiem jak pytac i o co. ;-)
                  Wycieczke planowalismy juz wczesniej ale jak wiesz _gdzie_ pojedziemy to byla
                  niewiadoma do samego konca. Poszlismy na kompromis i jestesmy zadowoleni.
                  Szkoda ze nie bylo okazji poprosic o Wasze wrazenia, wszelkie rady itd
                  Teraz mamy mysl o Borneo. Kiedy i czy naprawde tam, to nie wiem. Pomysl zrodzil
                  sie przy poszikiwaniach na te wakacje. Fajnie sie sklada ze brug tez sie tam
                  wybiera i opowie troche.
                  Byliscie na Borneo?
                  Co do Malezji to jeszcze raz chcemy zachaczyc o Melake ale tez kusi nas Taman
                  Negara. Mielismy pojechac teraz po KL ale spankowlaam czujac, ze nie jestesmy
                  przygotownia logisycznie (buty, ciuchy itp). lazikowaliscie po dzunglii?
                  A tak gdybys mogl doradzic to w jakiej kolejnosci i z jakim stopniowaniem
                  wrazen bys nam radzil zwiedzac?
                  Ze pierwsza Malezja to dobrze wyszlo a co dalej? Wlasnie Tajlandia?
                  Bangkok ze wg na dzieci chcemy jak najbardziej odsunac w czasie (niech
                  podrosna). Odradzaliscie wycieczke rodzinna wlasnie tam, dobrze pamietam?
                  • agateksg Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 09:55
                    > Wycieczke planowalismy juz wczesniej ale jak wiesz _gdzie_ pojedziemy to byla
                    > niewiadoma do samego konca. Poszlismy na kompromis i jestesmy zadowoleni.
                    > Szkoda ze nie bylo okazji poprosic o Wasze wrazenia, wszelkie rady itd
                    > Teraz mamy mysl o Borneo. Kiedy i czy naprawde tam, to nie wiem. Pomysl zrodzil

Nigdy nie byłem, a kiedyś dawno temu sprawdzałem bo magia nazwy działa i coś mi
                    wyszło, że wcale tak bezproblemowo się w interesujące miejsca tam nie dostaniesz.

> Co do Malezji to jeszcze raz chcemy zachaczyc o Melake ale tez kusi nas Taman
                    > Negara. Mielismy pojechac teraz po KL ale spankowlaam czujac, ze nie jestesmy
                    > przygotownia logisycznie (buty, ciuchy itp). lazikowaliscie po dzunglii?

Nie, Malezję znamy paradoksalnie najmniej. KL, Tioman i jakieś jedno miejsce
                    którego nazwy już nie wspomnę a gdzie parę lat temu byłem na weselu.

> A tak gdybys mogl doradzic to w jakiej kolejnosci i z jakim stopniowaniem
                    > wrazen bys nam radzil zwiedzac?
                    > Ze pierwsza Malezja to dobrze wyszlo a co dalej? Wlasnie Tajlandia?
                    > Bangkok ze wg na dzieci chcemy jak najbardziej odsunac w czasie (niech
                    > podrosna). Odradzaliscie wycieczke rodzinna wlasnie tam, dobrze pamietam?

Nie jestem pewien czy to byliśmy my, ale w moim odczuciu Tajlandia wcale nie
                    jest jakaś drastycznie gorsza higienicznie od Malezji. Wygląda owszem dużo
                    bardziej puszczona na żywioł ale jedzenie np. jest MZ bezpieczne i to często
                    takie z ulicy - regularnie jadam np. owoce sprzedawana z lodu na dwukółkach choć
                    akurat to aż taki krańcowo dobry pomysł nie jest bo cholera wie co to za lód, i
                    nie ma to jak sałatka z zielonej papai równiez prosto z obwoźnej budki.
                    Oglądałem od środka niektóre tajskie kuchnie i nie chciałabyś wiedzieć jak
                    wyglądały, ale tyle razy ile byłem w Tajlandii, nigdy nic mi nie zaszkodziło.
                    Podejrzewam, że do pewnego stopnia podlega to tej samej regule jak singapurskie
                    hawker-centra czy coffee shopy - wygląda źle, ale jest na ogół bezpiecznie.
                    Tajlandia ma brudną powierzchowność, śmierdzi, jest bardziej obskurnie, ale i w
                    Malezji nie dasz dziecku babrać się w brudzie ulicy a cala reszta w tym temacie
                    wydaje się być zbliżona. Nb, tak jak jesteśmy z małżonką odrobinę rozpuszczeni
                    co do miejsc noclegowych, tak w Bangkoku zawsze zatrzymujemy się w
                    guesthouse'ie, można znaleźć czyste, przeważnie prowadzone przez rodziny, nasz
                    ulubiony za cenę coś 8 USD za dobę :) Ogólnie wydaje mi sie, że przy odrobinie
                    zdrowego rozsądku to z dziećmi Tajlandia też w grę wchodzi jak najbardziej a Ty
                    byś pewnie na takim Czatuczaku dostała kociokwiku :) Możemy faktycznie przy
                    okazji pogać i pooglądąć zdjęcia.
                    • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 21.06.07, 13:55
                      Dziekuje! :-)
                      To ja chce bardzo pogadac i poogladac zdjecia! :-)
                      A wlasciwie to posluchac. Sluchac tez potrafie, naprawde! ;-P
                      Dobrze Ci idzie reklama Tajlandii, dobrze... ;-)
                      • beba3 Re: zaglądają tu Polacy mieszkający w Kuala Lumpu 27.06.07, 02:56
                        Hej Agatek!
                        Dziekuje za maila! Zostawie sobie ogladanie fot na spokojny wieczor lub na
                        przyszly tydzien kiedy to moje dzieci wroca do przedszkola i nie bede z nimi
                        przebywac po 15 godzin dziennie. ;-P
                        Dam znac czy mnie ruszylo lekko, srednio czy na maxa. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka