Dodaj do ulubionych

agatek... ja w sprawie WIFI skajpa...

11.07.07, 10:45
powiedz wiecej...

skad sie mozesz laczyc
gdzie nabyc
czego sie wystrzegac a czego domagac
(bo sa one te wajfaje skajpowe rozne z zrodel roznych i opinie rozne)

z gory dziekuje...
Obserwuj wątek
    • agateksg Re: agatek... ja w sprawie WIFI skajpa... 11.07.07, 14:08
      > skad sie mozesz laczyc

Jak dotąd robiłem to zawsze z domu ale potencjalnie nie ma przeciwskazań aby
      korzystać z dowolnego otwartego hot-spota.

> gdzie nabyc

Myślę, że w SLS ewentualnie w Funanie

> czego sie wystrzegac a czego domagac
      > (bo sa one te wajfaje skajpowe rozne z zrodel roznych i opinie rozne)

Zadać sobie najpierw pytanie, czy serio będzie się używać tego wifi w sytuacjach
      pozadomowych. Jeśli odpowiedź jest przecząca to kupić dec'a np. linksysa CIT400
      (iPhone Dual-Mode Cordless). Jest to telefon który powinien dać się zintegrować
      z popularnymi bezprzewodowymi do użytku domowego. Gdybym w tej chwili kupował to
      kupiłbym właśnie tego bo mam bardzo pozytywne doświadczenia z linksysami a nie
      mam w praktyce potrzeby aby używać tego poza domem. Głowny cel to móc używać
      bezprzewodowo i bez kompa.
      Jeśli chcesz koniecznie wifi, to tez ze względu na markę sugerowałbym linksysa
      (WIP320). Sam mam model SMC (WSKP100) i bardzo, bardzo nieprzyjemne przejścia z
      ich serwisem. Nieprzyjemne do tego stopnia, że prawdopodobnie będzie musiało
      upłynąć kilka lat zanim cokolwiek tej firmy kupie takoż innych obsługiwanych
      przez ich centrum serwisowe (m.in. siemens-fujitsu). Ww. WSKP100 pierwszy
      egzemplarz miał od razu wadę fabryczną, a po pół roku użytkowania, bateria nie
      wytrzymuje 30 min rozmowy, nie sposób kupić do niego też kołyski i praktycznie
      cały czas człowiek pierniczy się z kabelkiem.
      • jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 11.07.07, 14:30
        duzo komorek ma juz wbudowany WIFI, a wiec - wystarczy tylko odpowiedni
        software, hotspot /ewentualnie wlasny WIFI router/ i juz ...
        a w zasadzie wystarczy tylko komorka 3G - tylko wtedy polaczenie jest po innym
        interfejsie.

sam Skype obiecuje opublikowac oprogramowanie pod koniec roku
        ale obecnie Fring (www.fring.com) oferuje juz swoje oprogramowanie - za darmo
        i mozna uzywac nie tylko ze Skypem, ale i GoogleTalk i MSN Msg i cos tam jeszcze

Wlasnie przeczytalem, ze Fring obsluguje rowniez Skype-out ... ja jak dotad nie
        moglem tego uruchomic /chyba nie uaktualnilem softu/.

Jakosc rozmow znosna ... i chlopaki wciaz nad tym pracuja ..

pozdrawiam
        • agateksg Re: Skype w tel. komorkowym ? 11.07.07, 16:38
          > duzo komorek ma juz wbudowany WIFI, a wiec - wystarczy tylko odpowiedni
          > software, hotspot /ewentualnie wlasny WIFI router/ i juz ...

Chyba nie aż takie już bo w zasadzie trzeba mieć odpowienio szybką tę komórkę a
          jak się ma odpowiednio szybką to się człowiek ją trochę ponaładuje z oczywistych
          powodów. Mam skypa w swojej na TI 195MHz. Owszem, da się od biedy pogadać, ale
          jakość nieporównywalnie gorsza od dedykowanego telefonu wifi, nie wspomnę już,
          że nie spełnia podstawowego jak dla mnie celu - ciągłej dostępności połączenia.

m

• jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 12.07.07, 05:17
            heja ...

az taka szybka komorka nie musi byc ... rozumiem, ze probowales na jakims Pocket
            PC, gdzie faktycznie szybkosc procesora jest jednym z waznych parametrow.
            Ja probowalem na "zwyklej" komorce opartej na Symbianie z wbudowanym WiFi.

i dziala ... /teraz juz odnosze sie do aplikacji Fring korzystajacej z
            polaczenia ze Skype'm/.
            jesli chodzi o dostepnosc polaczenia ... w zasadzie jest 100% ... gdy zabraknie
            jakiegos punktu WiFi, to wtedy przelacza sie na polaczenie pakietowe /ja akurat
            uzywam M1/ i jest caly czas dostepny.

jakosc polaczenia .. no coz ... zapewne nie bedzie akceptowalny dla wszystkich.
            Bo krystalniczne polaczenie to nie jest :-) Pamietam, jak dawno temu, gdy Skype
            byl w fazie pierwszych testow beta - cos podobnego :-)

jest jeszcze mnostwo innych problemow ... jeden z ostatnich .. i zarazem dosc
            ciekawy: "po godzinie rozmowy bateria w telefonie za mocno sie przegrzewa". No i
            musze poczekac troche dluzej ... az sie poprawi :-) ... ale to nie jest
            rozwiazanie ... wiec wciaz korzystam z kompa /ktory grzeje jeszcze bardziej :-)...

pozdrawiam serdecznie
            • agateksg Re: Skype w tel. komorkowym ? 13.07.07, 02:03
              > az taka szybka komorka nie musi byc ... rozumiem, ze probowales na jakims Pocke
              > t
              > PC, gdzie faktycznie szybkosc procesora jest jednym z waznych parametrow.
              > Ja probowalem na "zwyklej" komorce opartej na Symbianie z wbudowanym WiFi.

Jo, próbowałem na ppc. Ale przecież to musi pochłaniać jakieś zasoby - tu
              zgaduję głównie na kompresję. Może skypowy klient jest na tę platformę nie
              najlepiej napisany (muszę spróbować ostatnią wersję), a może to po prostu jedna
              z wielu "zalet" jedynego słusznego producenta SO.

> i dziala ... /teraz juz odnosze sie do aplikacji Fring korzystajacej z
              > polaczenia ze Skype'm/.
              > jesli chodzi o dostepnosc polaczenia ... w zasadzie jest 100% ... gdy zabraknie
              > jakiegos punktu WiFi, to wtedy przelacza sie na polaczenie pakietowe /ja akurat
              > uzywam M1/ i jest caly czas dostepny.

Brzmi zachęcająco. Gdyby nie organiczna awersja do Nokii i Eriksonów to mogłbym
              mieć tu problem z żoną.
              Z innej beczki: Jesteś w stanie z grubsza oszacować ile, przy braku połączenia
              via wifi zżera Ci pakietów w stanie czuwanie takiego "skypa", a ile zżera
              podczas rozmowy?

m
              • jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 13.07.07, 08:55
                > Z innej beczki: Jesteś w stanie z grubsza oszacować ile, przy braku połączenia
                > via wifi zżera Ci pakietów w stanie czuwanie takiego "skypa", a ile zżera
                > podczas rozmowy?

nie bardzo ... nie mam zadnego softu, aby to zmierzyc ...
                a rachunki telefoniczne przychodza do mojej fabryki ... wiec nie wiem, ile to
                moglo kosztowac ...

• n0_str0m0 boze, jak mnie zacofalo... 13.07.07, 10:13
                  na codzien nie mam powodow by czuc sie jak neandertalczyk, a jednak.
                  szczerze, czekalem na iPhona (applowego) by (jako, ze to w koncu "fully operational battle station" wsrod
                  kieszonkowych kompow) oprogramowanie do skajpa lub podobne na nim zamontowac (ktos przeciez w
                  koncu wyportuje)... a tu sie okazuje, ze czekac nie trzeba.

poczekam jeszcze dzien lub dwa bo wyglada, ze juz niedlugo uzgodnicie zeznania...

pozdrawiam i dziekuje :)
                  • beba3 Re: boze, jak mnie zacofalo... 16.07.07, 08:16
                    'boze, jak mnie zacofalo...' bo nic nie kumam co piszecie i mam chyba jakis
                    syndrom obnazania sie, bo dodam ze szukam wlasnie czegos super prostego. Przy
                    czym nie czuje 'sie jak neandertalczyk,', a moze powinnam. ;-P
                    Marzy mi sie telefon komorkowy bez bajerow, taki zwykly i z niemikroskopijnymi
                    klawiszami. Robia moze takie?
                    Ma sluzyc do dzwonienia i pisania, nie za czesto, SMSow. Bez dziwacznych
                    dzwonkow, gier, mozliwosci robienia zdjec. Nie musi tez byc bardzo lekki i
                    wielkosci polowy pudelka do zapalek.
                    Pojscie do trzech sklepow i spytanie sie o njaprostszy model nie przynioslo
                    efektu. Pytanie o najtanszy model tez nie.
                    Telefon ma byc na karte i sluzyc tylko jako awaryjny kontakt.
                    Pomocy! :-)

I druga rzecz, skoro juz tak technicznie:
                    Chcialabym kupic 6 letniemu dziecku dwie rzeczy:

1 cos grajace, male, przenosne, ze sluchwkami gdzie bedzie mozna nagrac bajki i
                    piosenki, nie wykluczone ze troche muzyki dla mnie czy jakies cos do nauki
                    jezyka? (jak mi dziecko pozyczy ;-))

2 gierke czy nie wiem jak cos takiego sie nazywa... Przenosne i male. To co
                    singapurskie dzieci, i nie tylko one, maja w MRT i autobusach i na czym cwicza
                    refleks i palce. ;-P
                    I pytanie czy sa tez jakies edukacyjne wersje? Nauka czytania, rozpoznawania
                    itp
                    'Za moich czasow' bylo zbieranie jajeczejk do kosza (;-P pamietacie te gierki?)
                    Czy tez sa tylko takie 'piorace' wersje gdzie sie kogos lomocze i zabija?
                    Sa chyba jeszcze wyscigi. Czy cos jeszcze?

Mozecie cos polecic? Powtarzam ze dziecie ma lat 6 i jest plci zenskiej. :-)

Forum rodzicow w Holandii
                    Singapur
                  • agateksg Re: boze, jak mnie zacofalo... 19.07.07, 03:45
                    Oj ale nie spodziewaj się uzgodnienia zeznań - Jacksan ma inny model (platformę)
                    telefonu, ja inny. Nie mamy jednocześnie doświadczeń z modelami strony drugiej.
                    Mi w sumie nie zależy na pełnej mobilności skypa, a tylko na tym, aby zawsze był
                    on dostępny np. gdy jestem w domu - moje preferencje podałem Ci wcześniej. Poza
                    domem aż mnie tak nie korci aby dzwonić do znajomych (via skype) a jeśli coś
                    pilnego to dzwonię normalnie. Nie wiem dlaczego miałbym łazić po mieście
                    szukając okazji aby do nich zaskajpować :) Innymi słowy, to raczej zalezy co Ty
                    byś chciał z tym robić, niż co ktokolwiek inny uzna, za go satysfakcjonujące.
                    Jeśli uda Ci się znależć telefon który przyzwoicie obsługuje skypa via wifi +
                    gprs'em czy innym lepszym wynalazkiem to pewnie to jest najrozsądniejsza opcja
                    ale też koszt takiego wynalazku będzie jak sądze wyższy niż samego, dedykowanego
                    wifi phonu a i jakość może być dużo gorsza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka