n0_str0m0 11.07.07, 10:45 powiedz wiecej... skad sie mozesz laczyc gdzie nabyc czego sie wystrzegac a czego domagac (bo sa one te wajfaje skajpowe rozne z zrodel roznych i opinie rozne) z gory dziekuje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agateksg Re: agatek... ja w sprawie WIFI skajpa... 11.07.07, 14:08 > skad sie mozesz laczyc Jak dotąd robiłem to zawsze z domu ale potencjalnie nie ma przeciwskazań aby korzystać z dowolnego otwartego hot-spota. > gdzie nabyc Myślę, że w SLS ewentualnie w Funanie > czego sie wystrzegac a czego domagac > (bo sa one te wajfaje skajpowe rozne z zrodel roznych i opinie rozne) Zadać sobie najpierw pytanie, czy serio będzie się używać tego wifi w sytuacjach pozadomowych. Jeśli odpowiedź jest przecząca to kupić dec'a np. linksysa CIT400 (iPhone Dual-Mode Cordless). Jest to telefon który powinien dać się zintegrować z popularnymi bezprzewodowymi do użytku domowego. Gdybym w tej chwili kupował to kupiłbym właśnie tego bo mam bardzo pozytywne doświadczenia z linksysami a nie mam w praktyce potrzeby aby używać tego poza domem. Głowny cel to móc używać bezprzewodowo i bez kompa. Jeśli chcesz koniecznie wifi, to tez ze względu na markę sugerowałbym linksysa (WIP320). Sam mam model SMC (WSKP100) i bardzo, bardzo nieprzyjemne przejścia z ich serwisem. Nieprzyjemne do tego stopnia, że prawdopodobnie będzie musiało upłynąć kilka lat zanim cokolwiek tej firmy kupie takoż innych obsługiwanych przez ich centrum serwisowe (m.in. siemens-fujitsu). Ww. WSKP100 pierwszy egzemplarz miał od razu wadę fabryczną, a po pół roku użytkowania, bateria nie wytrzymuje 30 min rozmowy, nie sposób kupić do niego też kołyski i praktycznie cały czas człowiek pierniczy się z kabelkiem. Odpowiedz Link
jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 11.07.07, 14:30 duzo komorek ma juz wbudowany WIFI, a wiec - wystarczy tylko odpowiedni software, hotspot /ewentualnie wlasny WIFI router/ i juz ... a w zasadzie wystarczy tylko komorka 3G - tylko wtedy polaczenie jest po innym interfejsie. sam Skype obiecuje opublikowac oprogramowanie pod koniec roku ale obecnie Fring (www.fring.com) oferuje juz swoje oprogramowanie - za darmo i mozna uzywac nie tylko ze Skypem, ale i GoogleTalk i MSN Msg i cos tam jeszcze Wlasnie przeczytalem, ze Fring obsluguje rowniez Skype-out ... ja jak dotad nie moglem tego uruchomic /chyba nie uaktualnilem softu/. Jakosc rozmow znosna ... i chlopaki wciaz nad tym pracuja .. pozdrawiam Odpowiedz Link
agateksg Re: Skype w tel. komorkowym ? 11.07.07, 16:38 > duzo komorek ma juz wbudowany WIFI, a wiec - wystarczy tylko odpowiedni > software, hotspot /ewentualnie wlasny WIFI router/ i juz ... Chyba nie aż takie już bo w zasadzie trzeba mieć odpowienio szybką tę komórkę a jak się ma odpowiednio szybką to się człowiek ją trochę ponaładuje z oczywistych powodów. Mam skypa w swojej na TI 195MHz. Owszem, da się od biedy pogadać, ale jakość nieporównywalnie gorsza od dedykowanego telefonu wifi, nie wspomnę już, że nie spełnia podstawowego jak dla mnie celu - ciągłej dostępności połączenia. m Odpowiedz Link
jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 12.07.07, 05:17 heja ... az taka szybka komorka nie musi byc ... rozumiem, ze probowales na jakims Pocket PC, gdzie faktycznie szybkosc procesora jest jednym z waznych parametrow. Ja probowalem na "zwyklej" komorce opartej na Symbianie z wbudowanym WiFi. i dziala ... /teraz juz odnosze sie do aplikacji Fring korzystajacej z polaczenia ze Skype'm/. jesli chodzi o dostepnosc polaczenia ... w zasadzie jest 100% ... gdy zabraknie jakiegos punktu WiFi, to wtedy przelacza sie na polaczenie pakietowe /ja akurat uzywam M1/ i jest caly czas dostepny. jakosc polaczenia .. no coz ... zapewne nie bedzie akceptowalny dla wszystkich. Bo krystalniczne polaczenie to nie jest :-) Pamietam, jak dawno temu, gdy Skype byl w fazie pierwszych testow beta - cos podobnego :-) jest jeszcze mnostwo innych problemow ... jeden z ostatnich .. i zarazem dosc ciekawy: "po godzinie rozmowy bateria w telefonie za mocno sie przegrzewa". No i musze poczekac troche dluzej ... az sie poprawi :-) ... ale to nie jest rozwiazanie ... wiec wciaz korzystam z kompa /ktory grzeje jeszcze bardziej :-)... pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
agateksg Re: Skype w tel. komorkowym ? 13.07.07, 02:03 > az taka szybka komorka nie musi byc ... rozumiem, ze probowales na jakims Pocke > t > PC, gdzie faktycznie szybkosc procesora jest jednym z waznych parametrow. > Ja probowalem na "zwyklej" komorce opartej na Symbianie z wbudowanym WiFi. Jo, próbowałem na ppc. Ale przecież to musi pochłaniać jakieś zasoby - tu zgaduję głównie na kompresję. Może skypowy klient jest na tę platformę nie najlepiej napisany (muszę spróbować ostatnią wersję), a może to po prostu jedna z wielu "zalet" jedynego słusznego producenta SO. > i dziala ... /teraz juz odnosze sie do aplikacji Fring korzystajacej z > polaczenia ze Skype'm/. > jesli chodzi o dostepnosc polaczenia ... w zasadzie jest 100% ... gdy zabraknie > jakiegos punktu WiFi, to wtedy przelacza sie na polaczenie pakietowe /ja akurat > uzywam M1/ i jest caly czas dostepny. Brzmi zachęcająco. Gdyby nie organiczna awersja do Nokii i Eriksonów to mogłbym mieć tu problem z żoną. Z innej beczki: Jesteś w stanie z grubsza oszacować ile, przy braku połączenia via wifi zżera Ci pakietów w stanie czuwanie takiego "skypa", a ile zżera podczas rozmowy? m Odpowiedz Link
jacksan Re: Skype w tel. komorkowym ? 13.07.07, 08:55 > Z innej beczki: Jesteś w stanie z grubsza oszacować ile, przy braku połączenia > via wifi zżera Ci pakietów w stanie czuwanie takiego "skypa", a ile zżera > podczas rozmowy? nie bardzo ... nie mam zadnego softu, aby to zmierzyc ... a rachunki telefoniczne przychodza do mojej fabryki ... wiec nie wiem, ile to moglo kosztowac ... Odpowiedz Link
n0_str0m0 boze, jak mnie zacofalo... 13.07.07, 10:13 na codzien nie mam powodow by czuc sie jak neandertalczyk, a jednak. szczerze, czekalem na iPhona (applowego) by (jako, ze to w koncu "fully operational battle station" wsrod kieszonkowych kompow) oprogramowanie do skajpa lub podobne na nim zamontowac (ktos przeciez w koncu wyportuje)... a tu sie okazuje, ze czekac nie trzeba. poczekam jeszcze dzien lub dwa bo wyglada, ze juz niedlugo uzgodnicie zeznania... pozdrawiam i dziekuje :) Odpowiedz Link
beba3 Re: boze, jak mnie zacofalo... 16.07.07, 08:16 'boze, jak mnie zacofalo...' bo nic nie kumam co piszecie i mam chyba jakis syndrom obnazania sie, bo dodam ze szukam wlasnie czegos super prostego. Przy czym nie czuje 'sie jak neandertalczyk,', a moze powinnam. ;-P Marzy mi sie telefon komorkowy bez bajerow, taki zwykly i z niemikroskopijnymi klawiszami. Robia moze takie? Ma sluzyc do dzwonienia i pisania, nie za czesto, SMSow. Bez dziwacznych dzwonkow, gier, mozliwosci robienia zdjec. Nie musi tez byc bardzo lekki i wielkosci polowy pudelka do zapalek. Pojscie do trzech sklepow i spytanie sie o njaprostszy model nie przynioslo efektu. Pytanie o najtanszy model tez nie. Telefon ma byc na karte i sluzyc tylko jako awaryjny kontakt. Pomocy! :-) I druga rzecz, skoro juz tak technicznie: Chcialabym kupic 6 letniemu dziecku dwie rzeczy: 1 cos grajace, male, przenosne, ze sluchwkami gdzie bedzie mozna nagrac bajki i piosenki, nie wykluczone ze troche muzyki dla mnie czy jakies cos do nauki jezyka? (jak mi dziecko pozyczy ;-)) 2 gierke czy nie wiem jak cos takiego sie nazywa... Przenosne i male. To co singapurskie dzieci, i nie tylko one, maja w MRT i autobusach i na czym cwicza refleks i palce. ;-P I pytanie czy sa tez jakies edukacyjne wersje? Nauka czytania, rozpoznawania itp 'Za moich czasow' bylo zbieranie jajeczejk do kosza (;-P pamietacie te gierki?) Czy tez sa tylko takie 'piorace' wersje gdzie sie kogos lomocze i zabija? Sa chyba jeszcze wyscigi. Czy cos jeszcze? Mozecie cos polecic? Powtarzam ze dziecie ma lat 6 i jest plci zenskiej. :-) Forum rodzicow w Holandii Singapur Odpowiedz Link
agateksg Re: boze, jak mnie zacofalo... 19.07.07, 03:45 Oj ale nie spodziewaj się uzgodnienia zeznań - Jacksan ma inny model (platformę) telefonu, ja inny. Nie mamy jednocześnie doświadczeń z modelami strony drugiej. Mi w sumie nie zależy na pełnej mobilności skypa, a tylko na tym, aby zawsze był on dostępny np. gdy jestem w domu - moje preferencje podałem Ci wcześniej. Poza domem aż mnie tak nie korci aby dzwonić do znajomych (via skype) a jeśli coś pilnego to dzwonię normalnie. Nie wiem dlaczego miałbym łazić po mieście szukając okazji aby do nich zaskajpować :) Innymi słowy, to raczej zalezy co Ty byś chciał z tym robić, niż co ktokolwiek inny uzna, za go satysfakcjonujące. Jeśli uda Ci się znależć telefon który przyzwoicie obsługuje skypa via wifi + gprs'em czy innym lepszym wynalazkiem to pewnie to jest najrozsądniejsza opcja ale też koszt takiego wynalazku będzie jak sądze wyższy niż samego, dedykowanego wifi phonu a i jakość może być dużo gorsza. Odpowiedz Link