Dodaj do ulubionych

adwokat na rozprawie

31.03.14, 23:42
Mam pytanie do doswiadczonych. Jestesmy po pierwszej rozprawie rozwodowej .następna za 10 dni. Mąż twierdzi że pojawi się na niej z ze znajomą adwokatką. Dzis w Sądzie przeglądałam akta . Nie ma tam ani słowa o staraniu się ani o przyznaniu mężowi adwokata. Czy mąż może tak poprostu bez żadnego zgłaszania przed rozprawą .wprowadzic sobie na salę rozpraw swoją adwokatkę ?
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: adwokat na rozprawie 31.03.14, 23:56
      tak, może z tym, że na samym początku rozprawy adwokatka musi przedstawić sądowi oficjalny papier, że męża reprezentuje - z jego podpisem
      • maria1110 Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 08:14
        Dzięki. A czego można spodziewac się pod takim postanowieniem Sądu „zlecenie przeprowadzenia wywiadu przez kuratora zawodowego"? Przeczytałam to przy zaleceniach Sądu przed rozprawę w częsci dotyczącej męża
        • chalsia Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 08:53
          to znaczy, że przed kolejną rozprawą przyjdzie do męża kurator i obejrzy jak żyje, pogada z nim, zapyta o pracę, zdrowie, być może popyta też sąsiadów a potem zda z tego sądowi pisemny raport z wnioskami
          będziesz mogła sobie ten raport przeczytać w aktach i odnieść się do niego w piśmie procesowym do sądu (tak lepiej, niż na rozprawie)
          • maria1110 Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 09:59
            Serdeczne dzięki smile Czy ten kurator musi się zapowiedziec ? Mąż ostatnio wybywa na dłużej i może byc zamknięta chata .
            • chalsia Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 10:04
              nie, kurator wpada z zaskoczenia, dopiero jak kogoś nie zastanie, to zostawia karteczkę z informacją, że był i prośbą kontakt telefoniczny w celu umówienia się
              nie pamiętam, czy maż Twój nadal mieszka z Tobą czy osobno - jeśli z Tobą a Ty byłabyś w domu w czasie wizyty kuratora, to go wpuszczasz, odpowiadasz na pytania, rozmawiasz, pokazujesz bajzel męża, a kurator dla meża zostawi wiadomość z prośbą o kontakt
              • maria1110 Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 19:59
                Mąż teoretycznie mieszka ze mną. A praktycznie często wyjeżdża do swojej Pani remontowac jej mieszkanie nawet podczas jej nieobecnosci. Stracił pracę .więc ma czas. Swoj pokoj zamyka na klucz a nawet gdy jest w mieszkaniu .to nie otwiera nikomu drzwi.
                A jeszcze mam pytanie .czy korzystaliscie może z portalu informacyjnego sądu czyli wglądu do swoich akt przez internet ? Własnie aktywowałam takie konto .ale tam jest pusto .czy trzeba kilka dni odczekac ?
                • maria1110 Re: adwokat na rozprawie 01.04.14, 20:32
                  tzn. są moje dane osobowe ale nie ma nic na temat rozprawy .same zera.
                • koronka2012 Re: adwokat na rozprawie 03.04.14, 18:46
                  maria1110 napisał(a):

> A jeszcze mam pytanie .czy korzystaliscie może z portalu informacyjnego sądu cz
                  > yli wglądu do swoich akt przez internet ? Własnie aktywowałam takie konto .ale
                  > tam jest pusto .czy trzeba kilka dni odczekac ?

Tam są tylko zarządzenia sądu, pisma wysyłane przez sąd, oraz protokoły z rozpraw.
                  Tzn. są dokumenty sądowe w word, nie skanują pism procesowych przychodzących, więc użyteczność jest ograniczona ale i tak lepsze to niż latanie do czytelni.

U mnie dokumenty pojawiały się dość szybko po rozprawie, jeśli u ciebie długo nic nie ma, to zadzwoń i spytaj.
                  • maria1110 Re: adwokat na rozprawie 03.04.14, 20:21
                    Dzięki dziewczyny smile Już uzyskałam ten dostęp. Jest tak jak pisze Koronka.
                    Do sądu mam prawie 50 km .więc przyda mi się .
                    Oj żebym nie musiała długo korzystac. Życzcie mi żeby 10 ego zapadł wyrok .
                    • betka74 Re: portal informacyjny 04.04.14, 10:56
                      Napiszcie proszę, jak się do takiego portalu informacyjnego sądu, zalogować, aby mieć wgląd dos woich akt przez interent? Chodzi o sąd w Warszawie.
                      • muminka2014 Re: portal informacyjny 04.04.14, 12:49
                        mario, trzymam kciuki i koniecznie napisz jak i finał.
                        • maria1110 Re: portal informacyjny 05.04.14, 07:56
                          Nie dziękuję bo zaczynam byc przesądna (mąż rzuca jakies klątwy na mnie i chyba się sprawdzają). Ale cieszę się .że tak napisałas. Boję się tej rozprawy.
                          Już ograniczyłam swoje żądania do rozwodu bez orzekania .ale Sędzia wymuszała na mnie ubezwłasnowolnienie męża i obawiam się .że będzie to kontynuowała. Więc na teraz dążę tylko do rozwodu bez orzekania. Pewnie Sędzia zapyta dlaczego wycofuję się z orzekania i eksmisji -skoro miałam ku temu powody.Zastanawiam co jej powiedziec .bo przychylna mi nie jest
                          • maria1110 Re: portal informacyjny 05.04.14, 08:02
                            A„ biedny .nieporadny”mąż nie pracuje .ma czas i lata po rożnych darmowych prawnikach. Chwali się też .że ma go reprezentowac znajoma adwokatka i psycholog .pedagog w jednym
                          • chalsia Re: portal informacyjny 05.04.14, 11:56
                            Pewnie Sędzia zapyta dlaczego wy
                            > cofuję się z orzekania i eksmisji -skoro miałam ku temu powody.Zastanawiam co j
                            > ej powiedziec .bo przychylna mi nie jest

uważam, że popełnisz błąd rezygnując z rozwodu z winą i eksmisji
                            zawsze można apelować od wyroku
                            poproś dzieci na świadków- dorosłe są - ale jesli odmówią, to jest to OK
                            • maria1110 Re: portal informacyjny 05.04.14, 21:32
                              Dzieci chętnie zgodziły się na swiadkow .ale raczej nie będą przesłuchiwane .
                              Chalsia .dzięki za wsparcie .
                              Z tym składem sędziowskim nie otrzymałabymz jego winy.
                              Doszły mi jeszcze inne ciężkie sprawy .więc na razie nie mam siły walczyc .Będę robic to etapami .
                              • chalsia Re: portal informacyjny 06.04.14, 00:23

> Dzieci chętnie zgodziły się na swiadkow .ale raczej nie będą przesłuchiwane .

Ty masz prawo powołać świadków i sąd powinien przesłuchać.
                                Jak tego nie zrobi to masz podstawę mocną proceduralną do apelacji.

To przynajmniej z eksmisji się nie wycofuj - bo wtedy sam rozwód nie da Ci tego, co potrzebne, czyli uwolnienia się od eksa na stałe.
                                • maria1110 Re: portal informacyjny 06.04.14, 09:54
                                  Akurat z eksmisją byłoby teraz (jeszcze mąż) najtrudniej . Bo: jestem włascicielem mieszkania .mąż jest chory psych.W tej sytuacji musiałabym zapewnic sama mu lokal zastępczy bo nie może byc eksmitowany do noclegowni. Pani Sędzia stwierdziła .że najlepszym dla stron rozwiązaniem jest ubezwłasnowolnienie.
                                  Zrozumiałam ją dobrze .wzięłam e-protokoł i odsłuchał go prawnik.
                                  Więc na razie rozwod bez orzekania bo na to mąż zgadza się. W tym momencie chyba swiadkowie niepotrzebni
                      • maria1110 Re: portal informacyjny 05.04.14, 07:41
                        Betka .czy masz już konto na takim portalu ? Bo najpierw trzeba złożyc wniosek elektroniczny na Portalu Sądow Apelacyjnch w Warszawie. Gdy już tam wejdziesz to wybierasz własciwy sobie Sąd i opcje zarejestruj .I wypełniasz po kolei :nazwisko .sygnature itd....Czekasz na maila. Następnie musisz osobiscie udac się do Sądu z DO zeby zweryfikowac dane i otrzymac login i hasło .ktore powinnas zmienic w domu . Za ok. 2 dni załadują Ci Twoje akta. Informują mailem też .
                        Nie wiem czy cos nie przekręciłam .ponieważ wniosek elektr. wysyłała mi corka .a ja dyktowałam jej dane przez telefon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka