Dodaj do ulubionych

Wniosek rozstrzygnięcie w istotnych sprawach dziec

06.02.23, 09:58
Witam,

Syn chodzi obecnie do zerówki w przedszkolu (trafił do grupy rok starszej). We wrześniu 2023 będzie miał 6,5 lat. Z tego co się dowiadywałam może zostać zapisany do pierwszej klasy. Ojciec dziecka nie zgadza się na to by dziecko poszło do pierwszej klasy. Chce by jeszcze raz trafił do zerówki. Oznacza to, że nie uzyskam od niego podpisu na wniosku o przyjęcie do szkoły.
Do jakiego sądu powinnam złożyć wniosek o rozstrzygnięcie w istotnych sprawach dziecka? Czy trzeba dołączyć jakieś załączniki? Jak długo czeka się na decyzję sądu?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Wniosek rozstrzygnięcie w istotnych sprawach 06.02.23, 23:56
      Składasz do sądu Rejonowego, możesz skorzystać z wniosku o wydanie paszportu i odpowiednio go zmodyfikować:

radca-orlowska.pl/blog/wz%C3%B3r-wniosku-o-wydanie-paszportu-dla-dziecka-bez-zgody-drugiego-rodzica

Dowiedz się tylko czy trzeba wnieść jakąś opłatę.

Niestety nikt ci nie powie jak długo się czeka bo to zależy od obciążenia poszczególnego wydziału, może dopisz we wniosku że prosisz o rozpatrzenie sprawy ze względu na terminy rekrutacji (choć w szkole rejonowej muszą dziecko przyjąć dowolnym momencie)
    • ktos_z_kosmosu Re: Wniosek rozstrzygnięcie w istotnych sprawach 08.02.23, 13:02
      Też bym się zastanawiał.
      Wprawdzie korzyści mogą być z wcześniej podjętej edukacji, ale też i zagrożenia. To zależy od charakteru dziecka, szkolnej kadry pedagogicznej i środowiska w jakim to dziecko się znajdzie.
      Chyba chodziłaś do szkoły i wiesz, że dzieci potrafią być okrutne. Trafi im się młodszy z jeszcze nie rozbudowanym systemem obronnym (w okresie rozwoju dziecka, nawet kilka miesięcy robi różnicę) i po nim pojadą. Szkoła to nie przedszkole, gdzie nadzór nad dziećmi jest stały.
      Tak tylko abstrahuję. Nie znam Twojej latorośli, a jedynie co mogę, to tylko doradzić, byś ten swój pomysł skonsultowała z dobrym psychologiem. Ten, a może też dla pewności inny, ocenią czy dziecko tak pokierowane odniesie korzyści, czy straci.
      Czyli, "ostrożnie z tym instrumentem" Kiedyś się mówiło, ze dzieci się chowa (stąd dziś termin wychowanie). Czytaj, że się chroni przed niebezpieczeństwami tego świata.
      • stasi1 Re: Wniosek rozstrzygnięcie w istotnych sprawach 13.03.23, 14:49
        Moje dziecko jest jednym z najmłodszych dzieci w klasie. Raczej nie było zagwozdki kiedy ma iść do szkoły. Niestety jest bardzo dziecinny, czy to mu przeszkadza? Raczej nie, jest dość lubiany w klasie. Dzisiaj sam z siebie poszedł godzinę wcześniej
    • ktos_z_kosmosu Re: Wniosek rozstrzygnięcie w istotnych sprawach 09.03.23, 21:48
      Decyzja podjęta?
      Pytanie retoryczne.
      Co innego mnie zastanawia, coś co przegapiłem w poprzednim wpisie.
      Czy Pani Szanowna omówiła tę kwestię z latoroślą? Pytam, bo w końcu to dziecko jest tu podmiotem i jego wola tylko powinna się liczyć.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka