alicjaczar 04.09.06, 12:02 Poradźcie prosze jakis adwokatów d/s rozwodu, potem ew. ds. majatkowych. Aha.....a jak z honorarium za sprawy oraz opłaty sadowe...nie wiem jak to wyglada Ala A co to jest dobry adwokat-chyba tez sama nie wiem.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 04.09.06, 14:26 Bez adwokata tez mozna i wychodzi taniej i szybciej no ale to juz prywatna sprawa czy ktos chce czy nie. Oplata stala od pozwu o rozwod to 600 PLN. Ile bierze adwokat ? Naprawde trudno powiedziec bo stawki sa rozne, podejrzewam ze w Krakowie moga byc wysokie. Napisanie pozwu (2 strony bo dluzszych nie ma sensu pisac) to ok 200-500 PLN. Uczestnictwo w sprawie zalezy od charakteru sprawy. Z winy biora sobie wiecej ale malo prawdopodobne jest by bylo to mniej niz ok. 1000 PLN. Przychylalbym sie sie ze bedzie to w granicach 1500-3000 PLN. Za rozwody z orzeczeniem winy stawki skacza i siegac moga nawet 5.000-7.000 PLN. NIe sa to oficjalne stawki bowiem cennika po prostu nie ma i wszedzie jest inaczej. Nadmieniam ze Sad jesli nawet zasadzi koszty adwokackie to i tak zasadzi je w stawce minimalnej czyli 360 PLN czyli tyle mozesz odzyskac z tego z powrotem od malzonka. Plusem posiadania adwokata jest to ze ten zna procedury (ktore notabene sa dosc proste i wiekszosc osob bez problemow sobie poradzi, zreszta sady czasem pouczaja strony ktore nie maja adwokata). Minusem sa rzecz jasna koszta i tendencja do przeciagania spraw przez adwokatow. Jelsi adwokat sobie zyczy np. dodatkowego wynagrodzenia za stawiennictwo na kazdej rozprawie to przeciaga ja niemilosiernie zeby tylko trwala dluzej. No coz z czegos biedacy zyc musza ) Tak wiec jesli chcesz adwokata przygotuj sie na kosztowna impreze. Odpowiedz Link
clio11 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 05.09.06, 14:31 Czyli jeśli ktoś przegra sprawę-jest zobowiązany pokryć koszty adwokata drugiej strony? Dlaczego tylko do kwoty 360? Witam wszystkich po dłuuugiej przerwie Odpowiedz Link
majkel01 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 05.09.06, 18:21 tak, jesli przegra ktos sprawe Sad powinien zasadzic koszty adwokackie. Kwota 360 PLN wynika z rozporzadzenia Ministra Sprawiedliwosci odnosnie oplat za czynnosci adwokackie. Przy sprawie o rozwod jest to wlasnie kwota 360 PLN. Sad powinien zasadzic kwote nie wyzsza niz stawka minimalna. W uzasadnionych przypadkach (zawilosc sprawy, duzy naklad pracy) moze to byc kwota wyzsza ale nie wiecej niz 6 krotnosc stawki. W praktyce jednak sady staraja sie nie wychylac poza owe 360 PLN bowiem adwokat z drugiej strony lubi zaskarzyc ten punkt wyroku chocby z czystej zawisci. Odpowiedz Link
akacjax Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 05.09.06, 18:41 Osobiscie znam przypadek, gdy jedyny winny zwracał koszty przedstawione wg rachunków od adwokata-a były one niemałe.(Sąd katowicki) Odpowiedz Link
majkel01 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 05.09.06, 19:02 ale i tak bedzie to kwota nie wieksza niz 2160 PLN bowiem sad moze zasadzic najwyzej 6 krotnosc kosztow. Odpowiedz Link
athmos Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 05.09.06, 18:45 Hmmm, mnie ta "impreza" kosztowala $20 tysiecy. I to juz po zwrocie czesci kosztow przez moja eks za jej bzdurne wybryki. Co kraj to obyczaj... Odpowiedz Link
clio11 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 06.09.06, 11:16 Już wiem. Znalazłam to rozporządzenie. Czy ktoś może wie wobec tego, czy sprawa o unieważnienie obowiązku alimentacyjnego (z góry uprzedzam, że nie ja jestem tym rodzicem; a uprawniona do alimentów mieszka za granicą, jest pełnoletnia, żyje w nieformalnym związku, pracuje, ale twierdzi, że studiuje, co jest ewidentnym kłamstwem) jest sprawą o alimenty, czy sprawą o prawa majątkowe (tam jest taka wyliczanka kwotowa)? Odpowiedz Link
majkel01 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 06.09.06, 18:57 pewnie chodzi o sprawe o zniesienie a nie o uniewaznienie obowiazku alimentacyjnego. Tak, w dalszym ciagu jest to sprawa o alimenty. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 06.09.06, 13:04 Jezeli nadal szukasz todaj znac na priva! Odpowiedz Link
alicjaczar Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 17.09.06, 13:39 szukam Kochana, bardzo...pilne.pa Odpowiedz Link
ewelka123123 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 10.04.20, 19:28 Polecam Mecenas Justynę Miechowską, prowadziła mój rozwód i podział majątku, jestem zadowolona, namiary do niej to www.adwokat-miechowska.pl Odpowiedz Link
rozwodka2021 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 29.06.23, 09:56 Dobry adwokat z mojego doświadczenia /rozwód alimenty, podział majątku/ wynika że dobry to taki z którym możesz być w stałym kontakcie. Musi dbać o Twoje interesy - słuchać Ciebie z jednej strony ale też umieć powiedzieć Ci wprost że to będzie dla Ciebie złe, niekorzystne. Ja niestety miałam taki moment załamania że chciałam się zgodzić oddać dom ex-mężowi byle tylko ten koszmar się skończył. Pierwszy adwokat powiedział ze nie ma problemu jeśli takie jest moje życzenie. Drugi przekonał mnie że lepiej powalczyć i nie oddawać tego co mnie i dzieciom się słusznie należało. Dziś jestem wdzięczna że trafiłam na kogoś kto naprawdę zadbał o mój los. Co do kosztów to U jednego miałam zapłacić mniej ale zaraz na początku a u drugiego troszkę więcej ale w dwóch ratach co dla mie było zdecydowanie lepsze. także ja polecam w 100 % - adw. Damian Wójcik tel 504322303 Odpowiedz Link
piotrekaudi Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 07.09.23, 13:56 Dobry to taki z którym masz kontakt, a nie taki co olewa i nie odbiera telefonów. Uwierz - sprawdzone. jak coś to ten odbiera - adw. Damian Wójcik Kraków tel. 504322303 Odpowiedz Link
tade-k53 Re: Kraków-pomocy szukam adwokata!!!hm..Dobrego.. 06.10.23, 22:32 Celem życia zbawienie duszy! "Albowiem cóż pomoże człowiekowi, choćby cały świat pozyskał, a na duszy swej szkodę poniósł? Albo co da człowiek w zamian za duszę swoją?" Mt 16:26 tradycja2012.blogspot.com/ Odpowiedz Link