Dodaj do ulubionych

PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:)

02.12.04, 17:09
Poradzcie co najlepiej nadawaloby sie na prezent dla obcokrajowca. Moj
narzeczony to nie problem, gorzej z jego rodzicami...Myslalam o czyms typowym
polskim, ale Krakowska, Zubrowka, gadzety z Cepelii i bursztynu juz byly:)
Poradzcie!
Obserwuj wątek
    • dominika_2003 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 02.12.04, 18:33
      a skąd pochodzą?
      wiem, że wielkim powodzeniem cieszą się polskie słodycze: ptasie mleczko czy
      delicje,
      albo jakiś ładny album o Polsce lub polskim mieście lub regionie (jest ich
      pełno w księgarniach), albo płytę z polskimi kolędami
      pewnie obrus lub serwety z Cepelii już dałaś
      a oscypek z gór, albo inne wyroby góralskie?
      • minnie Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 12:06
        Sa typowymi Katalończykami z Barcelony. O plycie z koledami faktycznie
        myslalam, ale to za malo...Oscypek..czemu nie ale tez jako dodatek.
        Z goralskimi gadzetami to jest pomysl...tylko boje sie ze np. kapcie goralskie
        beda za cieple na "chlody" Barcelony chociaz moje kochanie marznie przy 15
        stopniach na plusie:)))
        Dzieki za sugestie...
        Maduixa
        • anula36 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 14:02
          kapcie faktycznie moga byc ciut za cieple:)
          A moze duzy sloik prawdziwego polskiego miodu?
          Album tez moze byc fajny zwlaszcza jesli nie byli w Polsce,albo zobaczyli tylko
          jej niewielka czescnp o Mazurach albo Bialowiezy w Hiszpanii raczej nei am
          takich miejsc.
          • kiwigirl Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 16.12.04, 11:02
            ja proponuję kalendarz z polskimi motywami. będzie do oglądania przez cały rok.
            lubią góry - to z Tatr, jeziora - to z Mazur, morze - Bałtyk tez się znajdzie,
            zawsze tez jest opcja z zamkami, kościołami, ruinami, czy miastem w którym
            mieszkasz.
            Anglikom woziłam polskie kryształy - zawsze byli zachwyceni, również wyroby z
            polskiego lny - obrusy, serwetki, bieżniki itp - ale to tylko wtedy jeśli lubią
            takie rzeczy, do nowoczesnych mieszkań raczej nie pasują
    • kicita Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 14:12
      Prawie wszyscy cudzoziemcy umierają z zachwytu na widok "Bolesławca", czyli
      porcelany w niebieskie ciapki. Za granicą kosztuje krocie. W grę wchodzą też
      płyty z muzyką np. Chopina, jeżeli myślisz, że będą mieli ochotę posłuchać.
      Jeżeli coś z alkoholi - jest coś takiego jak Nalewki Staropolskie, czy jakoś
      tak (ale nie żadne Nalewki Babuni), w różnych smakach, do kupienia w sklepach z
      alkoholami, raczej nie w supermarketach.
      • minnie Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 14:55
        A moze wiecie gdzie mozna kupic ladny przezroczysty serwis do herbaty. W
        Hiszpanii jak ktos zamawia herbate pytaja czy sie dobrze czuje:) Wiem ze
        przyszla tesciowa myslala o kupnie czegos takiego, ale chyba predzej znalezc
        cos ladnego tu niz w Hiszpanii. Jak przywiozlam im aromatyzowana herbate o
        zapachu truskawkowo-waniliowym to nie mieli nawet zwyklego czajnika zeby
        zagotowac wrzatek, gotowali wode w zwyklym garnuszku:), nie mowiac juz o
        dekoracyjnym czajniczku. Tylko ja wymyslilam sobie taki przezroczysty Arcoroc
        lub cos w tym guscie a nie ceramiczny. Moze wiecie gdzie cos takiego niedrogo
        nabyc.
        Dzieki
        Maduixa
        • dominika_2003 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 15:04
          z serwisem do herbaty niezły pomysł, tylko czemu Arcoroc, przecież to nie
          polskie, a my mamy takie ładne rzeczy z porcelany. Jeśli jesteś z Warszawy lub
          okolic mogę Tobie podać adres super hurtowni w której ja się zaopatruję.
          A może polskie kryształy, tez chyba robią furorę za granicą.
          • minnie Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 17:23
            Arcoroc niekoniecznie, ale cos przezroczystego minimalistycznego choc krysztaly
            tez mi sie podobaja...porcelana i ceramika niekoniecznie. Tak, jestem z
            Warszawy i w weekend udaje sie na wstepne lowy:))
            • dominika_2003 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 19:37
              W Dziekanowie Leśnym, na ulicy Miłej (chyba), czynne w tygodniu 8-16, a w
              sobote chyba od 10-14. można płacic kartą. Mają też swoje stoisko Albo w CH
              Targówek, albo w M1 (Marki). Jak je ostatnio widziałam, to była to wysepka po
              środku hallu.
          • joasia1 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 18:10
            > A może polskie kryształy, tez chyba robią furorę za granicą.

Zalezy za ktora bo np. przecietny Niemiec nawet nie ma pojecia co to takiego
            krysztaly.

• joasia1 Re: PREZENT ... 03.12.04, 18:06
        > Prawie wszyscy cudzoziemcy umierają z zachwytu na widok "Bolesławca", czyli
        > porcelany w niebieskie ciapki.

Gruba przesada - od 24 lat mieszkam zagranica ( w Niemczech) i jakos tego
        zachwytu jeszcze nie zauwazylam.
      • kiwigirl Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 16.12.04, 11:03
        i miody pitne!!!!!!!!!!!!! są takie piękne w glinianych dzbanach!
    • fridolino Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 18:11
      a mi sie zdaje se dobrym pomyslem bylby zestaw karawka i kilka kieliszeczkow,
      do tego jakas dobra polkska nalewka, mieszkam w usa i przywiozlam to w
      prezencie dla rodzicow kolegi u ktorego zazwyczaj spedzam swietya. Byli w niebo
      wzieci, teraz stoi na honorowym miejscu
    • lothwyn Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 03.12.04, 20:16
      kup im krakowską szopkę!!!
    • minnie Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 07.12.04, 11:11
      Dzieki wszystkim za pomysly. Upolowalam!!! Dla mamy przesliczny zaparzacz do
      herbaty i 4 szklanki do kompletu z DUKA, a dla taty sliczny album w ksztalcie
      skrzynki drewnianej, ze wszystkich stron ramki do zdjec a w srodku przegrodki z
      malymi albumikami na zdjecia.Rewelacja !!! Poza tym recznie malowana duza
      bombka i stojaczek, plyta z koledami i prezent gotowy. Juz nie moge sie
      doczekac 23.12!
    • misiur3 Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 15.12.04, 03:07
      Wg mnie to jest uniwersalna opcja: nabyłam ostatnio i jestem z siebie dumna:
      gliniany, ręcznie lepiony dzbanek z polskim miodem ekologicznym. Moim zdaniem
      dzbanek jest jak z grodu słowiańskiego. Bardzo uroczy - ładniejszy, niż na
      zdjęciu o wiele - ja odbierałam osobiście i to mnie przekonało
      ostatecznie.www.ekosfera.pl
    • kamil.kruczennik Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 05.04.19, 13:38
      Najlepiej koszulkę lub torbę z polskimi trudnymi słowami. My kupiliśmy w nadwyraz.com dla zięcia z Mozambiku i był bardzo zadowolony, bo super jakość a i fajny przekaz.
    • wodorek_sodu Re: PREZENT DLA OBCOKRAJOWCA:) 16.09.20, 22:25
      hirko.pl/450-lowy-i-ozdoby Może coś stąd? To sklep z rękodziełem, warto przejrzeć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka