trainings 19.10.04, 00:18 Warte uwagi materiały do poczytania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trainings Lista rekomendowanych trenerów PTP 21.10.04, 23:37 www.ptp.psychologia.pl/licencje/lista3.htm Odpowiedz Link
k_i_k_a Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 22.10.04, 08:40 sorry, ale rekomendacja PTP nie zawsze gwarantuje wysoki poziom. Znam trenerkę rekomendowaną, którą na łeb biją inni trenerzy, spoza listy :) Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 24.10.04, 20:22 Ja też znam kilku - i lubię i poważam :) Na listę trafiasz pod odbyciu cyklu szkoleń. Nie każdy kto taki cykl ukończy musi być mistrzem. Zupełnie tak jak we wszystkich innych zawodach. Są mistrzowie, są rzemieślnicy, są osoby, które się pomyliły w wyborze. Licencja PTP daje gwarancje, że nie trafia się w zupełnie przypadkowe ręce. Odpowiedz Link
k_i_k_a Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 25.10.04, 10:04 Właśnie tu bym dyskutowała - znane mi ręce nie zachęcają do trafiania w nie ;) Chodziło mi tylko o to, że procedura wiodąca do uzyskania licencji PTP jest długa, dość żmudna i kosztowna też. Tym trenerom, którzy pracują (a tym samym ustawicznie poszerzają wachlarz doświadczeń, zdobywają wiedzę), trudno jest wykrzesać czas na dodatkowe szkolenia dla siebie. Nie twierdzę, że to niemożliwe, jednak wymaga poświęcenia się "karierze", odłożenia innych rzeczy w życiu ważnych. Uważam, że trener powinien "kupować" klienta przede wszystkim swoimi umiejętnościami, a nie "papierem". Co nie oznacza, że chętnie sama bym się o licencję nie postarała mając trochę więcej czasu ;) Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 25.10.04, 20:21 > Uważam, że trener powinien "kupować" klienta przede wszystkim > swoimi umiejętnościami, a nie "papierem". Co nie oznacza, że chętnie sama bym > się o licencję nie postarała mając trochę więcej czasu ;) Myślę podobnie - praktyczne umiejętności są dla klientów najważniejsze. W przypadku licencji psychoterapeutycznej jestem większym rygorystą :) Odpowiedz Link
k_i_k_a Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 26.10.04, 09:14 No, psychoterapia to zupełnie inna bajka :) Czasem jak słyszę opowieści klientów psychoterapeutów... wstyd mi i brak argumentów do obrony zawodu. Sama obserwuję takie osoby, które w bardzo krótkim czasie wpadły w rutynę i posługują się tylko kilkoma schematami... Laicy patrzą w nich jak w obrazki, a mnie się płakać chce słuchając jakie głupoty ludziom wciskają i wiedząc, jak im to w głowach namiesza...:( Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 26.10.04, 10:02 Ja nawet wyrywam z objęć niekompetentnych/żądnych kasy psychologów moich znajomych, którzy przychodzą i nieśmiało pytają, czy jeśli nic się nie dzieje odbycie 2 sesji - jedna w piątek a druga w poniedziałek jest uzasadnione. Każda po 70-80pln... Albo - że psycholog pracując z 9 latkiem odmawia informacji zwrotnej matce, przyjmując prywatnie w publicznej placówce. Kryminał! Ale to już całkiem inna bajka - nie szkoleniowa. Choć buduje wizerunek psychologó jako grupy zawodowej. Neezbyt dobry. A szkoda. Odpowiedz Link
r.richelieu Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 26.10.04, 18:43 nie ma grup zawodowych, które miałyby w powszechnej świadomości wyłącznie dobre cechy. A psychologowie i tak stoją w tej dziedzinie na raczej wysokiej pozycji. Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 26.10.04, 21:17 I całe szczęście. Moim zdaniem za mało zwraca się uwagi na ewidentne przypadki łamania zasad etyki zawodowej i brak skutecznych sposobów odsuwania od zawodu osób, które nieopatrznie go wybrały. Bo nikt mnie nie przekona, że decyzje Sądu Koleżeńskiego poza ostracyzmem środowiskowym (i to lokalnie raczej) mogą coś przynieść. Także MASOWOŚĆ kształcenia w tej dziedzinie statystycznie zwiększa ryzyko trafienia do tej profesji osób nie rozumiejących, że akurat w tym zawodzie jest się narzędziem i już to samo zobowiązuje do dbania o jego stan :) Odpowiedz Link
kaha1 Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 14.11.04, 16:35 ale kochani, nie mylmy psychologa z terapeutą!! Studia nie uczą terapii! Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 15.11.04, 00:18 Studai nie uczą terapii - masz rację. Ale na studiach można przygotować się do bycia terapeutą. Jak poszukasz sobie - zobaczysz, że roi się od osób, które NIE MAJĄ dyplomu psychologa/lekarza - a chcą być terapeutami. Najpierw studia, potem - szkolenie kierunkowe (w ramach jakiegoś nurtu teoretycznego), by zdobyć licencję, staż, własna terapia, itd. Odpowiedz Link
kaha1 Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 15.11.04, 20:26 no właśnie o tym mówię, że nie studia psychologii, ale nauka daje dopiero jakie takie pojęcie o terapii. A w publicznych poradniach mogą zatrudnić tylko psychologa, nie ma pieniędzy na superwizje i stąd później historie mrożące krew w żyłach Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 15.11.04, 23:08 W publicznych - np. czekanie na wizytę 6 miesięcy - albo rok! Ale historie nieceikawe także w prywatnych miejscach się zdarzają... dopóki nie ma ustawy - nie ma sposobu na trzymanie standardów. Odpowiedz Link
kaha1 Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 17.11.04, 14:10 ale ustawa jest do d.. psycholog nie może mieć wyłączności na usługi psychologiczne, bo zabierałby wikt terapeutom. Dlatego znów ją wycofali. Ale rozpoczęli prace nad ustawą o zawodzie psychoterapeuty, myślę, że to dobry pomysł Odpowiedz Link
k_i_k_a Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 17.11.04, 14:38 no ale jak ci "terapeuci" nie kończą psychologii, to co? pedagogika, studium jakieś? Dla mnie to jakiś kosmos. I potem staną przed problemem, o którym nie mają pojęcia i pootwierają ludziom, krzywdy narobią... Poważnie o zawodzie psychologa wycofali? Nie słyszałam nic.. aż polecę na PTP...;) Odpowiedz Link
kaha1 Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 17.11.04, 20:09 już uzgodniliśmy, że psychologia nie daje przygotowania do terapii, więc skąd te słowa? a ustawa o zawodzie terapeuty zdaje się powstaje po to żeby nie robić ludziom krzywdy.. kika coś ci się otworzyło, bo dużo złości w tej wypowiedzi Odpowiedz Link
k_i_k_a Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 18.11.04, 09:18 kaha1 napisała: > już uzgodniliśmy, że psychologia nie daje przygotowania do terapii, więc skąd > te słowa? Nie jest wystarczającym przygotowaniem, ale jednocześnie jest najlepszą bazą, według mnie. Miałam na myśli wykonywanie zawodu terapeuty przez ludzi po różnego rodzaju studium, którzy nie mają często podbudowy teoretycznej wystarczającej. > a ustawa o zawodzie terapeuty zdaje się powstaje po to żeby nie robić ludziom > krzywdy.. no własnie o tym mówię - o wykonywaniu zawodu przez osoby odpowiedzialne i przygotowane.. kika coś ci się otworzyło, bo dużo złości w tej wypowiedzi pierwsze primo: na końcu był uśmiech, więc nie rozumiem skad wrażenie o złości? drugie primo: jednoznacznie wypowiadam się w tym temacie, bo miałam okazję zetknąć się z ludźmi, którzy pracują w poradniach i robią kardynalne błędy, jakby nie mieli świadomości, że ich słowa, opinie wpływają na czyjeś życie. To jest przerażające. Odpowiedz Link
trainings Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 19.11.04, 23:34 > Nie jest wystarczającym przygotowaniem, ale jednocześnie jest najlepszą bazą, > według mnie. Miałam na myśli wykonywanie zawodu terapeuty przez ludzi po > różnego rodzaju studium, którzy nie mają często podbudowy teoretycznej > wystarczającej. ...1 > drugie primo: jednoznacznie wypowiadam się w tym temacie, bo miałam okazję > zetknąć się z ludźmi, którzy pracują w poradniach i robią kardynalne błędy, > jakby nie mieli świadomości, że ich słowa, opinie wpływają na czyjeś życie. > To jest przerażające. Ja też obawiam, się że selekcji do zawodu terapeuty nie ma dziś na odpowiednim poziomie, a "ciśnienie" by stać się inżynierem dusz zaraz po dyplomie spore - bo czasem to wygodny sposób, by zamiast swoimi problemami zacząć próbować pomagać innym. Wystarczy sobie poczytać na forum psychologia jakie nastawienie do psychologów/ nawet jeśli część emocji efektem chwiejności zwiazanej ze "stanem ducha" niezbnyt korzystnym :) Dużo by można pisać - ale dopóki nie zmieni się podejście i do zawodu (dokładniejsza selekcja na poziomie predyspozycji i wiedzy) oraz świadomość, że naprawdę, aby zainicjować zmianę, która ma być trwała potrzeba silnej, życzliwej dłoni i serca - i że nie da sie tego osiągnąć metodą "zrób to sam" ani z "małą pomocą przyajciół" - dopóty nie będzie łatwo wykonywać ten zawód. Odpowiedz Link
kaha1 Re: Lista rekomendowanych trenerów PTP 21.11.04, 19:34 no ale w poradniach zatrudniają psychologów właśnie. Inni w poradniach nie robią terapii, bo nie wolno. Odpowiedz Link
trainings Ciekawe linki... 18.01.05, 00:17 Sporo ciekawych linków zebrancyh na forum studenci psychologii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20882&w=16778703&v=2&s=0 Odpowiedz Link