Dodaj do ulubionych

Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13

01.02.06, 12:12
miesięcznego z podejzeniem dystrofii? Czy cos juz mu mozna podawac? Gdzie
zasiegnac porady (jestem z okolic Rzeszowa,Kraków-180km)moze ktos jest
zorientowany?
Obserwuj wątek
    • sebanna5 Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 01.02.06, 17:59
      Leczenie tak małego dziecka jest na pewno trudne i właściwie nie wiadomo co tak
      naprawdę robić - u większości chłopców DMD jest diagnozowane około 3 roku
      życia. U maluchów DMD jest diagnozowane właściwie przez przypadek, gdy przy
      okazji różnych badań zleca się badania enzymatyczne. Na pewno nie można robić
      nic na siłę. Wskazane by były:
      - zajęcia na basenie
      - kiedy dziecko zacznie chodzić, musi mieć buciki czy kapcie, które dobrze
      osłaniają kostkę (częste przewracanie się może doprowadzić do skręcenia kostki,
      a musimy robić wszystko aby nie doszło do unieruchomienia nogi w opatrunku czy
      gipsie - skutki tego są fatalne)
      - kiedy dziecko siada na krzesełku trzeba zwracać uwagę na to, aby stópki nie
      wysiały w powietrzu (oczywiście jest to trudne do zrobienia u malucha, ale w
      miarę rozwoju trzeba zwracać na to uwagę)- stopa musi być cała oparta o podłoże
      (chodzi o zapobieganie przykurczom)
      - koniecznie trzeba przyzwyczajać dziecko do ćwiczeń oddechowych (robić to w
      zabawie - np. dmuchanie na piórko aby utrzymało się w powietrzu, dmuchanie na
      piłeczkę pingpongową itp.; albo kupowanie takich zabawek, które działają pod
      wpływem wdmuchiwanego czy wydmuchiwanego powietrza)
      - korzystne są delikatne hydromasaże całego ciała (można kupić matę do wanny)
      - kontrolować dziecko (u fachowego lekarza czy rehabilitanta)pod względem
      występowania przykurczów mięśni (walka z przykurczami - cel nadrzędny)
      Na pewno nie wolno przesadzać ze wszystkim bo przyniesie to więcej szkody niż
      pożytku. Lepiej wdrożyć łagodną rehabilitację ale systematyczną. Maluchy i tak
      są na tyle ruchliwe w ciągu dnia, że nie wymagają obciążających ćwiczeń
      (zresztą nasze dzieciaki właściwie w każdym wieku muszą mieć do czynienia tylko
      z łagodną, nie obciążającą organizmu, rehabilitacją). No i warto byłoby
      hartować dzieciaczka, żeby byle jaka infekcja nie była groźna.
      sebanna
      • gosiamp12 Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 02.02.06, 07:37
        Dzieki bardzo, niestety mieszkam w tej chwili na wsi z daleka od basenu itp.ale
        za 3 miesiace przeprowadzam sie do Rzeszowa musze kupic jakis domek (myslałam o
        mieszkaniu w bloku ale co ze schodami?)jak ja mam to zrobic? Juz przestałam
        planowac przyszłosc zyje dniem dzisiejszym i ciesze sie tym co mam w chwili
        obecnej.Mój syniu jeszcze nie chodzi i nie wiem kiedy zacznie, bo tylko
        raczkuje i wstaje przy łóżeczku a sam jeszcze nie ma równowagi,a jak on w ogóle
        nie bedzie chodził? Boze musz myslec pozytywnie. Pozdrawiam Was i dzieki za
        wskazówki.
      • gruchotka Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 08.02.06, 16:17
        To ja jeszcze dodam, do tego co napisała sebanna:
        * U tak małego dziecka bardzo korzystnie działa łaskotanie, dziecko
        na wskutek śmiechu wzmacnia mięśnie brzucha.
        * Gdy dziecko już chodzi, korzystnie działa wspinanie się np. na drabinki,
        które również wzmacnia mięśnie brzucha, a silne mięsnie brzucha przedłużają
        chodzenie.
        * Chodzenie po schodach rozciąga ścięgna achillesa.

Piszę o tym, bo to są bezpłatne ;) i ogólnie dostępne formy rehabilitacji.
        • sebanna5 Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 08.02.06, 16:27
          O właśnie!
          Przypomniałam sobie, że jeden z rehabilitantów (świetnie zorientowanych w DMD)
          powiedział mi, że płacz też dobrze działa na mięśnie, więc jak nasi chłopcy
          trochę popłaczą sobie (nie uspokajajmy ich od razu), to raczej wyjdzie im to na
          dobre :-)
          sebanna
    • angelika.sztajnke Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 06.02.06, 12:21
      Witaj Gosiu,
      To wszystko o czym pisała sebanna warto zastosować.
      Nie martw sie,że mały nie b ędzie chodził. chłopcy z DMD chodza, inaczej niż
      wszystkie dzieci ale chodzą...
      Jesli masz możliwosć buduj domek, maleńkiemu będzie wygodniej. My mieszkamy na
      III piętrze w bloku i nie jest to łatwe.

Dużo radości i optymizmu życzę. Na pewno znajdzie sie lekarstwo. Mateuszek jest
      jeszcze malutki.
      Zapraszam na mój blog: patryksz.blog.onet.pl
      Pozdrawiam cieplutko
      Angelika
      • gosiamp12 Re: Wtajcie, od czego zaczac leczenie dziecka 13 07.02.06, 07:01
        dzieki za słowa otuchy, pozdrawiam cie gorąco.Trzymajcie sie !!!Duzo zdrówka i
        optymizmu.
        • sajra Ośrodek Wczesnej Interwencji 16.06.06, 12:29
          W Polsce są trzy Ośrodki Wczesnej Interwencji, które prowadzą rehabilitację
          dzieci już od drugiego tygodnia życia. Przede wszystkim trafiają tam
          dzieciaczki z porażeniem mózgowym (tak jak w Zagórzu pod Warszawą, gdzie można
          pojechać na turnus rehabilitacyjny). Można jednak udać się tam celem
          rehabilitowania dziecka z jakąkolwiek inną chorobą wymagającą rehabilitacji. Na
          wstępie dziecko jest konsultowane z lekarzami: neurologiem, psychiatrą,
          rehabilitantem oraz psychologiem, pedegogiem i logopedą. Potem ustalany jest
          plan zajęć.
          Jeden z tych ośrodków znajduje się w Zgierzu przy ul. Mielczarskiego 26. To
          informacja zwłaszcza dla osób mieszkających w Łódzkim.
          • gruchotka Re: Ośrodek Wczesnej Interwencji 17.06.06, 13:00
            Ośrodków Wczesnej Interwencji jest kilkanaście w Polsce. Działają przy Polskim
            Stowarzyszeniu na Recz Osób z Uposledzeniem Umysłowym. OWI zajmują się dziećmi
            od urodzenia do 7 roku życia.
            "Wczesną interwencją obejmowane są dzieci z niedojrzałością wieloukładową
            związaną z wcześniactwem, z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego, o
            nieprawidłowym rozwoju na tle wad genetycznych, o rozwoju psychoruchowym
            globalnie opóźnionym, z zaburzeniami w zakresie zmysłów, z opóźnieniem rozwoju
            mowy i języka" OWI Jarosław
            "Diagnozujemy, już od pierwszych tygodni życia, dzieci z grupy ryzyka:
            * anamnestycznego (wcześniaki, dzieci urodzone z niską punktacją Apgar
            i małą masą urodzeniową, dzieci matek obciążonych nieprawidłowym wywiadem
            ginekologiczno - położniczym, dzieci z urazami okołoporodowymi);
            * symptomatycznego (z wrodzonymi wadami rozwojowymi OUN, np. wodogłowiem lub
            przepukliną oponowo - rdzeniową, z chorobami metabolicznymi, z kręczem szyi
            i asymetriami, ze środowiskowo uwarunkowanymi objawami zaburzenia ośrodkowej
            koordynacji nerwowej)." OWI Leszno
            Wykaz Ośrodków Wczesnej Interwencji znajduje się na stronie PSOUU
            www.psouu.org.pl/index.php?hps=kola
            Nie we wszystkich kontaktach są podane adresy www.
            OWI w Zgierzu www.psouu.miasto.zgierz.pl/owi.htm

A w Zagórzu k/Warszawy nie ma ośrodka OWI, natomiast znajduje się
            Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii i Rehabilitacji Dzieci i Młodzieży
            www.mcnir.pl/zagorze.html
            • gruchotka Re: Ośrodek Wczesnej Interwencji - cd 17.06.06, 13:29
              Nie jestem przekonana, czy w OWI zajmą się dzieckiem z DMD, bo moim zdaniem
              specjaliści stamtąd nastawieni są na rehabilitację niepełnosprawności
              sprzężonych i opiekę nad wcześniakami z której i Mat korzystał. Ale jak
              wiadomo rehabilitacji nigdy za wiele, więc może warto się dowiedzieć, tym
              bardziej, że rehabilitacja jest prowadzona w ramach NFZ.
              • ewskodabrowskie Re: Ośrodek Wczesnej Interwencji - cd 05.07.06, 18:03
                Mój syn uczestniczy w zajęciach grupowych z dzieciakami lekko albo wcale
                upośledzonymi umysłowo. Zajęcia są prowadzone w formie zabawy,a tempo ćwiczeń
                dostosowane do najsłabszego. Moje dziecko ćwicząc w grupie jest bardziej
                zmotywowane i o to chodzi. Jestem przekonana że to jest dla niego korzystne. Na
                dodatek korzystanie z takiego ośrodka daje ciągłość rehabilitacji pod okiem
                specjalistów.
                Oprócz zajęć grupowych korzystamy też z zajęć indywidualnych, gdzie mój syn
                wykonuje ćwiczenia przygotowane tylko dla niego.
                Myślę że ten ośrodek jest przygotowany do rehabilitacji dzieci z DMD.
                • gruchotka Program finansowany przez NFZ 05.07.06, 21:55
                  Ja podałam moje odczucia co do OWI sprzed czterech-pięciu lat. Mój Mat
                  korzystał z opieki OWI przez 1,5 roku. Jak miał 3 lata nie chciano go przyjąć
                  do psychologa, no i nie było specjalistów-rehabilitantów do zajęć z dziećmi
                  z DMD, a to całkiem mnie zniechęciło do OWI.

Ale z tego, co wiem istnieje program finansowany przez NFZ i może teraz
                  bardziej kompleksowo zajmują się dziecmi z różnymi schorzeniami.

"Program wczesnej, wielospecjalistycznej, kompleksowej, skoordynowanej i
                  ciągłej pomocy dziecku zagrożonemu niepełnosprawnością lub niepełnosprawnemu
                  oraz jego rodzinie

Wielospecjalistyczną, kompleksowa, skoordynowana pomocą obejmuje się dzieci
                  w wieku od 0 do ukończenia 7 roku życia

Adresaci Programu:

Dzieci:
                  zagrożone nieprawidłowym rozwojem, z grupy wysokiego ryzyka ciązowo-porodowego,
                  opóźnione w rozwoju psychoruchowym lub upośledzone umysłowo i/lub z
                  niepełnosprawnością sprzężona w przebiegu różnych jednostek chorobowych,
                  z nieprawidłowym rozwojem psychomotorycznym bez ustalonej etiologii,
                  z całościowymi zaburzeniami rozwoju (Autyzm, Zespół Aspergera, Zespół Retta),
                  niewidome lub słabo widzące,
                  głuche lub słabo słyszące,
                  wielorako niepełnosprawne.
                  Rodzice:
                  rodzice dzieci z zaburzeniami rozwoju.

Program obejmuje:

Ustalenie wielospecjalistycznej diagnozy: lekarskiej, psychologicznej,
                  logopedycznej oraz ocena sfery ruchowej dziecka (ocena stanu narządu ruchu i
                  rozwoju ruchowego) i zakwalifikowanie dziecka do realizacji odpowiedniego bonu.
                  Opracowanie i wdrażanie szczegółowego, wielospecjalistycznego i kompleksowego
                  programu postępowania w sferze psychicznej, ruchowej, społecznej i emocjonalnej
                  rozwoju dziecka, m.in. prowadzenie indywidualnych i grupowych form terapii,
                  socjoterapii oraz rehabilitacji dziecka.
                  Śledzenie rozwoju dziecka poprzez ponawianie diagnozy oraz dostosowywanie
                  programów terapeutycznych do zmieniających się potrzeb rozwojowych i
                  zdrowotnych dziecka.
                  Opracowanie i realizowanie psychologicznych programów wsparcia rodziny dziecka
                  niepełnosprawnego.
                  Opracowanie i realizowanie programów terapeutyczno-edukacyjno-profilaktycznych
                  dla rodzin, m.in. udzielanie rodzicom szczegółowych wskazówek oraz szkolenie w
                  zakresie metod i technik pielęgnacji, opieki, stymulacji rozwoju i usprawniania
                  dziecka w warunkach domowych, a także informacji o systemie usług i zasobach
                  społecznych, które mogą być im przydatne i są dostępne.
                  Zobacz wykaz placówek biorących udział w programie wczesnej,
                  wielospecjalistycznej, kompleksowej, skoordynowanej i ciągłej pomocy dziecku
                  zagrożonemu niepełnosprawnością lub niepełnosprawnemu oraz jego rodzinie.
                  www.nfz-gdansk.pl/ubezpieczeni/artykuly/2006/dzieci.php
                  Dokładnie nie wiem jak działa ten program, ale może Twój syn ewskodabrowskie
                  został nim objęty.

Pozdrawiam
                  • ewskodabrowskie Re: Program finansowany przez NFZ 11.07.06, 12:39
                    cześć Gruchotko, mam na imię Ewa. Postanowiłam się przedstawić ponieważ coraz
                    częściej zaglądam na forum z zamiarem napisania czegoś ważnego (mam nadzieję!).
                    Mój syn jest indywidualnie prowadzony, a ja biorę udział w tych zajęciach mimo
                    że czasami powinien zostać sam. Uczę się jak rehabilitować moje dziecko, bo
                    uważam że turnusy rehabilitacyjne powodują zbyt duże obciążenie zwłaszcza dla
                    dzieci które nie ćwiczą w domu z rodzicami.
                    Na zajęciach staram się opowiadać o tym jak ćwiczę syna w domu, ale też dzielę
                    się informacjami na temat rehabilitacji, o których dowidziałam się w Zagórzu
                    albo w internecie. To wszystko złożone (że tak powiem brzydko!) do kupy daje
                    możliwość wypośrodkowania. Myślę że każdy rodzic robi tak samo.
                    Mój syn jest jednym z pierwszych dzieci z DMD rehabilitowanych w OWI. Jednak to
                    co mnie przekonuje do korzystania z tego ośrodka to ludzie którzy tam pracują.
                    Między lekarzami jest świetny przepływ informacji oraz chęć pomocy. Cieszę się
                    że tam trafiliśmy. Niestety dzieciaki mogą być tam rehabilitowane tylko do
                    ukończenia 7 roku życia. Jest to więc nasz jedyny rok który trzeba wykorzystać.
                    Polecam ten ośrodek zwłaszcza rodzicom dzieci wcześnie diagnozowanych.
                    Bardzo chętnie zdam relacje z następnych zajęć. I dowiem sięoczywiście co z tym
                    programem finansowanym przez NFZ.
                    Chciałabym jednocześnie zapytać do jakich szkół chodzą Wasze dzieciaki. I czy
                    może są to szkoły z jakimś szczególnym systemem nauczania?
                    Dzięki. Pozdrawiam.
                    • sebanna5 Re: Program finansowany przez NFZ 11.07.06, 16:08
                      Co do szkoły - mamy to szczęście (tzn przekonamy się już niedługo czy to trafny
                      wybór) że możemy wysłać Michała do szkoły dla dzieci niepełnosprawnych ruchowo
                      w Policach. Na naszą decyzję wpłynął fakt, że na miejscu Michał będzie miał też
                      rehabilitację - basen, ćwiczenia oddechowe i rehabilit. Jako, że na dojazd do
                      Polic trzeba poświęcić trochę czasu (jakieś pół godziny)staramy się o to, żeby
                      synek miał zapewniony transport bezpłatny. Olbrzymim plusem jest to, że kiedy
                      będzie wracał po zajęciach, nie będziemy musieli gonić (jak to się dotąd
                      odbywało)na rehabilitację - czyli więcej czasu dla rodzinki :-) Na pewno jakimś
                      rozwiązaniem jest nauka w klasie integracyjnej - wiem tylko (z opowieści moich
                      znajomych), że wszystko jest ok dopóki nasze dzieciaki są w stanie poradzić
                      sobie same w toalecie - gdy potrzebują pomocy sprawa staje się poważniejsza bo
                      trudno o chętnego do takiej pomocy (panie nauczycielki dziwnie wymigują się od
                      tego)- choć oczywiście zdarzają się wyjątki. pozdrawiam sebanna
                      • ewskodabrowskie Re: Program finansowany przez NFZ 17.07.06, 17:47
                        Dzięki za informacje o szkole. To ważne na co trzeba zwrócić uwagę przy jej
                        wyborze.
                        Miałam kłopoty ze znalezieniem synowi miejsca w zerówce w miejscu zamieszkania
                        ze względu na brak miejsc w klasie integracyjnej. Logopeda podpowiedziała mi
                        rozwiązanie. Trzeba udać się do urzędu miasta tam do wydziału oświaty i złożyć
                        podanie o "zapewnienie dziecku miejsca w odpowiedniej placówce ze względu na
                        obowiązek kształcenia szkolnego". Wydział oświaty jest obowiązany znaleźć
                        miejsce w miejscu zamieszkania lub zapewnić bezpłatny dowóz dziecka do szkoły
                        poza miejscem zamieszkania. Czyli niemożliwe staje się możliwym. Pewnie ty
                        Sebanno już o tym wiesz, ale może znajdzie się jeszcze ktoś komu ta informacja
                        pomoże.
                        Pytałam też o szkołę ponieważ zastanawiałam się przez chwilę nad kształceniem
                        systemem Montessori. To dobry sposób na naukę dla dziaci które mają kłopoty z
                        nauką (skupieniem się, zapamiętywaniem). Tyle że ta szkoła nie jest przygotowana
                        na dzieci niepełnosprawne aczkolwiek jest chętna na ich przyjęcie.
                    • gruchotka Re: Program finansowany przez NFZ 11.07.06, 17:39
                      Witaj Ewa :) Mam na imię Honorata.
                      Mat jest wcześniakiem z 26 tyg. Uczęszczalismy do OWI w Gdańsku. Niestety
                      nie byłam zadowolona, jakieś dziwne układy tam panowały. Ja trafiłam na
                      rehabilitantkę, która nie potrafiła rehabilitować Mata, a jeszcze przychodziła
                      prywatnie do domu, wrr.... na szczęscie trafilismy do świetną dr. rehabilitacji
                      i Mat w kóńcu zaczął chodzić.Wtedy jescze nie wiedzieliśmy o DMD. Raczej tam
                      nie było przepływu informacji np. do logopedy nie trafiliśmy w ogóle a
                      powinniśmy od początku. Psycholog też mnie rozczarowała. No, ja nie mam dobrych
                      wspomnień.

Cieszę się, że Twój syn może uczestniczyć i krzysta z zajęć w OWI. No i że Wasz
                      OWI tak świetnie działa.

Mat powinien zacząć zerówkę, ale niestety ma problemy intelektualne, więc
                      będzie chodził do przedszkola do 10 lat.

Napisz jak wygląda rehabilitacja w Zagórzu. My mieszkamy z 60 km od Kościerzyny
                      i nie moge się załapać na turnus w Szpitalu Rehabilitacyjnym.

Pozdrawiam
                      Honorata
                      • ewskodabrowskie Re: Program finansowany przez NFZ 17.07.06, 17:34
                        Cześć Honorata ! Bardzo mi miło Cię poznać. Nasze OWI to miejsce gdzie wszyscy
                        bardzo starają się nam pomóc. Jest dobrze i oby tak dalej. Acha! A na bramie OWI
                        jest szyld z napisem który świadczy o tym że jest on finansowany przez NFZ.
                        A co do Zagórza to byliśmy tam z powodu opóźnionego rozwoju fizycznego mojego
                        syna. Wtedy nie wiedzieliśmy o DMD. Po 1,5 miesiąca ćwiczeń stan syna lekko się
                        polepszył. Skierowano nas na Banacha. Dalej to już wiesz... Zagórze to nie jest
                        ośrodek przygotowany specjalnie dla dzieci z DMD. Mój syn był pierwszym
                        dzieckiem z DMD tam rehabilitowanym. Początkowo ćwiczyliśmy codziennie, potem co
                        drugi albo trzeci dzień gdy pojawiła się myśl że to DMD. Mimo to syn robił
                        postępy, tak więc nie mogę powiedzieć stanowczo że Zagórze nie jest przygotowane
                        na nasze dzieci. Jednak słyszałam że ostatnio ośrodek ten przeżywa jakieś
                        trudności kadrowe. Jak jest dokładnie będę wiedzieć kiedy wróci z Zagórza moja
                        koleżanka (mama dziecka z dystrofią). Ona chwali sobie codzienną możliwość
                        korzystania z basenu. Ja natomiast jestem zachwycona tym że ośrodek jest
                        otoczony pięknym lasem, gdzie można spacerować godzinami a to przcież także jest
                        formą rehabilitacji.
                        Minusem tego ośrodka jest to że wszędzie jest daleko. Jeżeli chcesz się tam
                        wybrać to tylko własnym środkiem lokomocji.
                        Niestety nie mogę porównać Zagórza do innego ośrodka rehabilitacyjnego ponieważ
                        nie korzystałam z innego. Napewno wrócę do tematu po rozmowie z koleżanką.
                        Pozdrawiam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka