mad_die 07.11.09, 14:10 Albo na zwykłą grypę? Ja nie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 07.11.09, 23:02 ja o tym nie myslalam... ale ciekawa jestem jak tutaj wyglada sprawa szczepien? mozna zwyczajnie lekarza o to poprosic? czy srodowisko lekarskie w holandii zaleca te szczepienia na AH1N1? Odpowiedz Link
femke81 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 08.11.09, 20:28 My nie zamierzamy szczepic ani dziecka, ani siebie..Aniu chyba trzeba sie swojego lekarza domowego zapytac jak to wyglada...no i pozniej sprawdzic czy ubezpieczyciel moglby zwrocic koszty... A Holendrzy boja sie epidemii, bo nie bedzie kto mial ludzi leczyc...brak wystarczajacej liczby medycznego personelu... Zycze nam wszystkim duzo zdrowia! Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 08.11.09, 23:39 Rowniez Tobie Basiu i reszcie dziewczyn duzo zdrowia zycze oraz szczescia w unikaniu wirusow, ktore pewnie kraza wokol nas juz dosc aktywnie;-) Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 09.11.09, 21:20 dzieki i Wam tez duzo zdrowka:) Odpowiedz Link
mad_die Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 08.11.09, 22:22 Na zwykla grype mozesz sie zaszczepic u domowego. Na te nowa nie mozesz, bo szczepienia obejmuja tylko osoby z grupy ryzyka - czyli osoby starsze, kobiety ciezarne (po 12 czy 16tc) i male dzieci. Ja sie nie szczepie, bo nie mam zamiaru byc krolikiem doswiadczalnym. Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 09.11.09, 21:31 osoby z "grup ryzyka" szczepione sa darmowo. w niektorych zakldach pracy pracodawca proponuje tez darmowe szczepionki. moj maz szczepil sie co roku. w tym, z powodu ciec budzetowych, nie ma szczepionek:( na pewno mozna sie zaszczepic u domowego, ale nie czy za to bedziesz placic i ile, to juz chyba zalezy od Twojego ubezpieczyciela i polisy. warto zadzwonic i sie dopytac. Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 08.11.09, 20:33 my szczepimy corke na zwykla i na mexykanska grype. w sumie 3x klucie. w tamtym roku szczepilismy ja tez i bylo ok jesli chodzi o chorowanie, wiele lepiej niz 2 lata temu - bez szczepionki. wtedy praktycznie co tydzien lub 2 byla chora:( a co? masz jakies konkretne pytanie czy statystyki prowadzisz? :) Odpowiedz Link
mad_die Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 08.11.09, 22:25 > my szczepimy corke na zwykla i na mexykanska grype. w sumie 3x > klucie. i nie boisz sie powiklan po nieprzebadanej do konca szczepionce? a co? masz jakies > konkretne pytanie czy statystyki prowadzisz? :) A moje pytanie bylo malo konkretne? Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 09.11.09, 21:20 ciekawi mnie po prost dlaczego o to pytasz? czy chcesz zasiegnac jakis szerszych informacji czy po prostu wiedziec, kto sie szczepi. powiklan boje sie, jak po kazdej szczepionce. ale z drugiej strony boje sie tez, ze moje dziecko, bedac w grupie ryzyka, moze umrzec na grype meksykanska. glupia choroba, na ktora juz prawie 20 osob umarlo w Holandii. takze zdrowe dzieci, nieszczepione. nie wiem, zobaczymy, ale chyba tak samo balabym sie nie-szczepic, jak boje sie szczepic. Odpowiedz Link
mad_die Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 10.11.09, 08:53 Ja jesli juz bym miala sie szczepic to na zwykla grype, bo wiem, ze ta szczepionka jest sprawdzona i gotowa. Na swine flu to jest na razie eksperyment, a firma GSK ktora ja wprowadza sobie wiele zastrzega - m.in. to, ze nie biora odpowiedzialnosci za jakiekolkiek powiklania. No to ja dziekuje, postoje. A tak BTW, ja sie nigdy na grype zadna nie szczepilam, wiec ta sztucznie napedzana panika mnie nie rusza. A pytam, bo chce wiedziec. Odpowiedz Link
femke81 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 10.11.09, 13:53 Ja tak myślę, że jakby Janek chodził do żłobka lub przedszkola to też bym się zastanawiała nad zaszczepieniem...ale jak na razie nie mamy zbyt wielkiego kontaktu z innymi ludźmi...więc może się uchronimy... Szczepienia zawsze są ryzykowne, co tu dużo mówić. Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 10.11.09, 17:32 mad_die napisała: > A tak BTW, ja sie nigdy na grype zadna nie szczepilam, wiec ta sztucznie > napedzana panika mnie nie rusza. eee chyba takiej duzej paniki to nie ma? bynajmniej tego nie odczuwam... ludzie jeszcze w maskach nie chodza ;-) Odpowiedz Link
flucha Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 13:18 A ja odczuwam, niestety. Moje starsze dziecko co roku jest szczepione na grype a teraz dostalo wezwanie na sczepienie przciw meksykanie, mlodszy bedzie ujety obligatoryjnie a na polskich stronach tyle zlego pisza o tej szczepionce, w sumie do konca nic konkretnego ale czlowiek jest skolowany i nie wiadomo co robic. Jutro mamy termin pierwszej szczepionki. Ratunku!!! Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 13:25 ale przeciez szczepienie przeciw swinskiej grypie nie jest obligatoryjne... czy sie myle? Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 14:21 3 dni temu ustalili, ze dzieci od 0,5 do 5 lat beda szczepione na grype, wybor oczywiscie nalezy do rodzicow. Odpowiedz Link
narutek Flucha dasz rade! 11.11.09, 14:24 my juz po pierwszym szczepieniu, mloda jak zobaczyla "snoepjes", ktore dzieci dostawala po szczepionce to ani pisnela, troche sie bala, raczka zakrywala ramie ale potem sie przemogla i w nagrode dostala nawet 2 snoepjes wiec spoooooko! :) Odpowiedz Link
mad_die Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 15:21 Ja termin pierwszej szczepionki mialam wczoraj. Nie poszlam, bo jak juz mowilam, nie wierze w blogoslawione dzialanie tego wynalazku. Poza tym, druga dawke mieliby mi dac 8 grudnia, czyli 3 dni po porodzie (termin mam na 5.12). Chyba bym na glowe upadla, zeby 3 dni po porodzie isc sie szczepic. Takze Flucha, wcale nie musisz isc szczepic mlodszego synka. Odpowiedz Link
go.ga Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 14.11.09, 12:09 >moze umrzec na > grype meksykanska. glupia choroba, na ktora juz prawie 20 osob > umarlo w Holandii. takze zdrowe dzieci, nieszczepione. nie wiem, > zobaczymy, ale chyba tak samo balabym sie nie-szczepic, jak boje sie > szczepic. Co roku na zwykla grype umieraja ludzie, takze zdrowi, nie nalezacy do grup ryzyka. Tylko, ze nie pisze sie o kazdym przypadku w gazetach. Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 15.11.09, 10:50 go.ga, a zobacz ile ludzi umiera co roku ze starosci! i tez o tym nie pisza w gazetach. ba - szczepionek na to nawet nie ma! skandal!!! Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 15.11.09, 11:43 narutek napisała: > go.ga, a zobacz ile ludzi umiera co roku ze starosci! i tez o tym > nie pisza w gazetach. ba - szczepionek na to nawet nie ma! skandal!!! może dlatego ze starość nie jest chorobą... ;-) Odpowiedz Link
narutek Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 15.11.09, 12:50 Aniu, zaraz mi sie przypomnial tytul filmu Zanussiego "Zycie, jako smiertelna choroba przenoszona droga plciowa" haha A tak serio to fakt, ze o jakiejs chorobie napisza w gazecie 10 razy czy 1000 razy nie ma wplywu na matke i jej decyzje o zaaplikowaniu dziecku szczepionki. przynajmniej moim zdaniem. tak wiec komentarz go.gi nie za bardzo wiazal sie z tematem dyskusji. chodzi raczej o wybor miedzy "gorszym" a "lepszym zlem". Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 15.11.09, 13:03 no tak to zawsze indywidualna decyzja czy szczepic czy nie i przypuszczam ze w kazdym przypadku wiaze sie z jakims dylematem Odpowiedz Link
kociara_28 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 15:09 Ola od piatku ma grype, na szczescie jest juz duzo lepiej. Dziewczyny, tak nieszczesliwej jeszcze Oli nie widzialam. Najgorszy byl poniedzialek, bo do goraczki (40stC) doszly jej bole miesni i wymioty. Czy byla to swinska grypa nie wiemy, bo badan nie robia (chyba, ze 'jest sie juz z powiklaniami w szpitalu' - slowa lekarza). Jesli chodzi o szczepienia, to w naszej przychodni wisi tylko kartka, ze jesli ktos chce (czyt.: osoby z grupy ryzyka) moze przyjsc 10 i 11 listopada, bo szczepienia beda tylko wtedy. My sie nie szczepimy. Pamietam, ze zaszczepilam sie 1 raz w zyciu, kilka lat temu, jeszcze w PL. Tak ciezkiej grypy jak wtedy po szczepionce nie mialam do dzis (40stC i ropna angina jako bonus). Odpowiedz Link
aniatko2 Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 11.11.09, 15:22 biedulka! duzo zdrowka dla niej! ja sie chyba dwa/trzy razy szczepilam w Polsce i lepiej przechodzilam "okres grypowy", aczkolwiek juz od kilku lat sie nie szczepie i jest ok, wiec moze z tego "wyroslam" hehehe <odpukiwanie_w_nie_malowane> Odpowiedz Link
mad_die Jeszcze o szczepionkach 17.11.09, 15:18 Obejrzyjcie, bo warto: Część 1: www.youtube.com/watch?v=6qauuiKyNbs Część 2: www.youtube.com/watch?v=Ny7hixjWRds&feature=related Ja wlasnie dzis dostalam wezwanie na szczepienie dla Marysi - nie ide. Odpowiedz Link
aniatko2 tematycznie 20.11.09, 10:09 1. rosyjskie sposoby na grype! www.tvn24.pl/26086,1627029,0,1,na-grype-najlepszy-seks-inbspczosnek,wiadomosc.html 2. w volkskrant byl artykul zatytulowany "Polen Liever veel knoflook dan een vaccin" - niestety dostep do artykulu jest odplatny wiec nie wiem czy ma charakter pozytywny czy negatywny ;-) choc mam swoje przypuszczenia ... Odpowiedz Link
narutek my! 20.11.09, 08:43 bylismy, zaszczepilismy sie cala rodzina przeciwko mexykanskiej. na razie jest OK, boli tylko reka w miejscu uklucia. zobaczymy wieczorem jak bedzie. mam nadzieje, ze nic bo przede mna szalona girls nigth hehe! Odpowiedz Link
imaynata Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 21.11.09, 21:08 My idziemy zaszczepic dzieci w srode. A tym, ktorzy sie wahaja, polecam artykul w GW: wyborcza.pl/1,75476,7277234,Grypa___wazne_pytania.html Odpowiedz Link
mad_die Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 23.11.09, 13:27 Artykuł jak artykuł, pisany pod publiczkę. Napisali o skwalenie ale o rtęci juz nie. Przeczytałam pobieżnie i zdania nie zmieniłam. NIE szczepię siebie ani nikogo z rodziny. Odpowiedz Link
flucha Re: Ktoś się zaszczepił na AH1N1? 24.11.09, 13:10 Juz o tym wsponalam co niektorym, ale napisze teraz na forum, moja ciocai, ktiora jest immunologiem w Stanach, powiedziala, ze szczepionka jest bezpieczna a ilosc rteci, ktora w niej jest,niewielka w porownaniu do tego co mamy w jedzeniu czy piciu. Nasze dzieci tez zaszczepione. Odpowiedz Link