Dodaj do ulubionych

Kuchnia polska

05.11.04, 18:08
Co ugotowac ludziom, ktorzy chca skosztowac czegos polskiego? Pierogi
odpadaja, bo na szesc osob nie zamierzam lepic. Schabowy z kapusta tez
odpada. Jakies inne pomysly? Zapewne kazdy z Was od czasu do czasu musi cos
polskiego upichcic.
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Kuchnia polska 05.11.04, 18:11
      Golabki,zurek,salatka jarzynowa,bigosik!
      ml
    • grazyna10 Re: Kuchnia polska 05.11.04, 20:38
      Jak juz przy temacie kuchni polskiej jestesmy, to ja tez prosze o rade. Zostaje
      na swieta tu i chcialabym zrobic wigilie po polsku. Czy macie w tej kwestii
      jakies doswiadczenia. Boje sie, ze ja urobie sie po lokcie a oni beda mi nad
      talerzem wybrzydzac. Generalnie na haslo czerwony barszcz to holendrzy sie
      krzywia.
      • awe38 Re: Kuchnia polska 05.11.04, 20:40
        ja mialam ostatnie wigilie tu w NL -co chcesz wiedziec to pytaj
        • grazyna10 Re: Kuchnia polska 06.11.04, 17:50
          awe, napisz co podalas i jak to przyjeli holendrzy.
          • awe38 Re: Kuchnia polska 06.11.04, 19:01
            grazyna10 napisała:

            > awe, napisz co podalas i jak to przyjeli holendrzy.
            Wiesz Grazyna najbardziej balam sie chwili dzielenia oplatkiem-moj tesc jest
            troche nieobliczalny tzn./ironizowanie i zlosliwosci sa jego czesto
            specjalnoscia/. Ale w tym momencie zachowal sie b.stosownie, a co do
            wigilijnego stolu, mialam tesciow i siostra mojego M. z mezem, moje menu to byl
            barszcz czerwony z krokietami z kapusta /tylko tesciowa narzekala na zupe-wiec
            wchlonela krokiety-reszcie smakowalo/,podawalam tez karpia smazonego i w sosie
            greckim /tez wchloneli/, i mialam jeszcze rybe w bialym winie i kapuste z
            grzybami /to tez przeszlo ze smakiem/ oczywiscie oprocz mojej tesciowej -ktora
            szukala gzybow trujacych, kutii i innych typowo polskich dan nie robilam bo oni
            juz kiedys tylko podziubali wiec szkoda mojej pracy-tego sie nauczylam, acha
            kupilam tez sledzie w Niemczech i zrobilam salatke sledziowa przekladana /to
            tez wchloneli, salatke warzywna /tak po polsku/, salatke /takiego torta
            salatkowego z orzechami -znalazlam w ksiazce Pruszynskiego/ i tez wchloneli,
            mam wrazenie ze holendrzy nie boja sie jesc salatek majonezowych bo to podobne
            troche do ich smaku co tutaj maja. No i ciasta mialam 2 rodzaje. Ale dla mnie
            najwazniejszy moment byl dzielenia sie oplatkiem bo oni nie wiedza co i
            dlaczego maja to robic, dlatego wczesniej napomknelam im o takiej tradycji tzn.
            teoretycznie ich przygotowalam no i nie bylo niespodzianki a wrecz mialam mile
            zaskoczenie bo nie bylo glupich komentarzy i pytan.No i jak masz Grazyna
            jeszcze pytania -pytaj.Pozdrowka A.
      • marialudwika Re: Kuchnia polska 05.11.04, 22:48
        To bylo alternatywnie!
        ml
    • awe38 Re: Kuchnia polska 05.11.04, 20:46
      ja robie bigos zchudego miesa i wszyscy sie zajadaja od tesciow az po dalsza
      rodzine /a mam zawsze na urodzinach ok.17 sztuk holenderskich i wszyscy zostaja
      na tzw. cieplym jedzeniu, jezeli lubisz piec to wsuna jablecznik /tutaj lubia
      ciasta z jablkami/, moim tesciom smakuja golabki i bigos -reszty nie jadaja.
      • go.ga Juz prawie mam menu 05.11.04, 21:25
        Zupa: zurek
        Drugie: golabki
        Deser, no wlasnie, ma ktos przepis na "sernik-makowiec"?
        • go.ga Re: Juz prawie mam menu 05.11.04, 21:27
          Dodam, ze moge w ruskim sklepie kupic twarog.
          • marialudwika Re: Juz prawie mam menu 06.11.04, 15:37
            Napisz potem koniecznie,czy polska kuchnia przypadla gosciom do smaku!!
            No i smacznego "zazyczam"!!
            ml
            • asiekok Re: Juz prawie mam menu 10.11.04, 22:30
              Ja nauczylam sie juz troche zastepowac rozne rzeczy. Np sernik pieke z serka w
              polkilowych pudelkach (kwark), normalnie wedlug przepisu na sernik z Polski.
              Nieraz dodaje troche wiecej budyniu, zeby bylo gesciejsze, a przewaznie Custard.
              Robilam ruskie pierogi, zamiast twarogu dalam serki kupione w Lidl, Cottage
              chees.
              Na wigilie w zeszlym roku zrobilam makowiec, ale skrzanilam sprawe, bo nie
              mialam maszynki do mielenia i w zeby wlazil i byl ogolnie niewypal.
              Podalam rybe po grecku, smakowala, salatke, barszczyk z uszkami, pierogi z
              grzybami, kartofle i sledzia w smietanie.
              Nie robilam duzo, bo bylo nas cztery osoby.
              • marialudwika Rozczarowanie 11.11.04, 10:56
                Wczoraj otworzylam sloik polskich flakow..ZGROZA!!Zapach krowiego lajna rozlegl
                sie taki,ze biegiem je wyrzucilam do wc.Kupione w polskim sklepie,on nie
                winien,ale producent...
                Poniewaz nie mialam tzw.obiadu to zdegustowalam polskie sledzie w
                musztardzie.Niezle byly,owszem,ale dzis oboje jestesmy chorzy.
                Reasumujac,wielkie rozczarowanie :(((
                ml
    • marialudwika Re: Kuchnia polska 07.11.04, 17:07
      Usmialam sie WW!!!To racja ,oni w tym handlu kompletnie powariowali!!
      ml
    • mister1 przepis nie polski, lecz oryginalny sycylijski 15.11.04, 10:39
      PASTA AL FORNO"

      500G MAKARONU muszelki lub innego "grubszego"
      500 g miesa mielonego wolowego lub tatara
      500G PRZETARTYCH POMIDOROW LUB PUSZKA/SLOIK PRZECIERU POMIDOROWEGO
      SLOIK MARCHEWKI Z GROSZKIEM LUB 20 DKG SWIEZEJ MARCHEWKI I OK 10 DKG
      MROZONEGO GROSZKU
      1 DUZA CEBULA
      szklanka czerwonego wina lub wody
      3 jajka na twardo pokrojone w plasterki
      30 DKG POKROJONEGO ZOLTEGO SERA (NIE PIKANTNEGO)
      TOREBECZKA 20G PARMEZANU
      BAZYLIA
      1/2 zabka czosnku
      sol i pieprz
      oliwa do smazenia


      mieso na malej ilosci oliwy "rozdrobnic" i podsmazyc dodajac sol, pieprz i
      czosnek
      (potem tez cebulke nie przysmazajac)
      przelozyc do garnka dodac pomidory & wino lub wode
      poddusic ok 30 minut pod przykryciem na malutkim gazie, najlepiej na
      podstawce
      dodac lyzke parmezanu, bazylie jezeli trzeba dodac troszke wody

      na koniec ugotowana i pokrojona marchewke z groszkiem
      ugotowac makaron ale krocej niz normalnie, bo musi on jeszcze "dojsc" w
      piecyku
      nagrzac piecyk (180st.)
      brytwanke posmarowac lekko oliwa, na dno polozyc warstwe sosu
      na sos makaron, sos, ser , pare kawalkow jajka i posypac parmezanem
      powtarzac warstwy na koniec sos, jaja, ser,parmezan

      wstawic do piecyka aby wierzch sie zrumienil


      BUON APETITO

      • awe38 do Mister1 15.11.04, 22:42
        Mister, dzieki za przepis jutro bede robic i napisze jak smakowalo
        • mister1 Re: do Mister1 - odp 16.11.04, 07:06
          Gwarantuje, bardzo dobry. Przepis nie jest sciagniety z internetu, lecz
          przywieziony niegdys z Sycylii.
          Do popicia czerwone, wloskie winko...
        • awe38 Re: do Mister1 16.11.04, 20:24
          no Mister zrobilam, ale cos za duzo H2O bylo w tym sosie nastepnym razem wrzuce
          koncentratu pomidorowego zamiast pomidorow z puszki i peczek bazylii bo jej nie
          bylo czuc. No i to wszystko ...b.dobre bylo.Pozdr.Awe
          • mister1 Re: do Mister1 17.11.04, 08:44
            awe38 napisała:

            No i to wszystko ...b.dobre bylo.Pozdr.Awe

            A winko bylo ? makaron popity czerwonym winem bardziej smakuje
            ( mozna go popic np. wychlodzonym "Lamrusco" - ma niewiele alkoholu, ale
            swietnie pasuje do tego makaronu)
    • mister1 jeszcze przepis na szarlotke ( autor: moja Mama) 16.11.04, 11:46

      Produkty:
      ± 40 dkg maki
      1 jajko
      3/4 cwiartki masla
      3 lyzki cukru
      proszek do pieczenia
      ± 1 kg jablek (antonowki albo szara reneta)
      Sposob pieczenia
      ciasto,make,proszek,troche soli,3 lyzki cukru,1 jajko,3/4 cwiartki masla
      wszystko razem wyrobic (maslo z lodowki - pokroic na kawalki)
      3/4 ciasta wylepic forme i podpiec
      wlozyc potem jablka pokrojone i troche podduszone z cukrem albo bez
      z reszty ciasta zrobic kratke i nakryc szarlotke

      piec podgrzac do 180 stopni
      wstawic szarlotke i piec ok. 1 godziny
    • zuzka71 pl produkty tutaj do mariiludwiki 17.11.04, 17:34
      czy kupowalas moze zurek? jakie wrazenia? ja dwa razy i poszlo do wc....pozdrowka od zniesmaczonej zuzy
      • marialudwika Re: pl produkty tutaj do mariiludwiki 17.11.04, 23:41
        Zurek w torebce rozpuszczalny,czy ten do odgrzania?Mam w pudelku,ale jakos po
        paru "niesmakach" brak checi :(
        Ostatnio otworzylam flaki ze sloika-TRAGEDIA!!!Zapach krowiego....Poszly do WC!
        Pierogi z kapusta i grzybami byly tez wstretne,teraz kupilam innej firmy!
        ml
    • grazyna10 Re: Kuchnia polska 17.11.04, 18:43
      A co powiecie na pyry z gzika? Poznaniacy to znaja a dla innych regionow sluze
      wyjasnieniem. Sa to ziemniaki gotowane w mundurkach a do tego bialy ser z
      posiekana cebulka osolony i opieprzony. Ziemniaczka na talerzu sie obiera i
      samruje gzika. Sprobujcie cos takiego zaserwowac holendrom, dopiero beda mieli
      folklor w pelnej krasie.
    • grazyna10 Re: Kuchnia polska 17.11.04, 22:00
      Widmo, znaja, znaja tylko im sie nie chce robic. Ja jak kiedys zrobilam to cala
      rodzina sie nawpychala i wspominali, ze ojciec tez kiedys takie robil. A te
      baby tu leniwe to i trzec ziemniakow im sie nie chce.
    • c.holender Re: Kuchnia polska 17.11.04, 22:26
      Kopytka. Tego chyba nie znaja. Z sosem z cieleciny mmm (ale tutaj cielecina to
      chyba jakies kosmiczne pieniadze kosztuje) + buraczki zasmazane.
      Albo ze zrazami zawijanymi w sosie...
      • grazyna10 Re: Kuchnia polska 17.11.04, 23:45
        kopytka znaja. Raz nawet jadlam u mojej tesciowej. Tylko na litosc boska nie
        wolno dawac holendrowi buraczkow zasmazanych - on to zaraz usztampoci.
    • zuzka71 Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 13:18
      marialudwika napisała:

      > Zurek w torebce rozpuszczalny,czy ten do odgrzania?

      taki z butelki do rozpuszczenia w ? ilosci wody..sam ocet...ale widze ze ten z torebki nie lepszy, dam se spokoj... usmaze placki widmo mi zorbil smaka, a podasz przepis swojej zonki (jak sie zgodzi oczywista)? musze cosik takiego zrobic dla ok.10 osob co by sie dalo jesc nie sztuccami i mysle sobie ze to dobry typ, sprzet do tarcia tam jest (tam czyli w tym moim "kole gospodyn wiejskich" jak to nazywa moj slubny;D ) obzarta juz oczami zuza

      • marialudwika Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 16:39
        Jakim "kole gospodyn",jesli to nie sekret?
        Placki to i ja bym zjadla,ale to tarcie kartofli jakos mnie zniecheca!
        ml
      • grazyna10 Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 20:43
        Sluze swoim przepisem, zawsze mozesz porownac z Widmowym i jusz masz wybor.
        Ciasto na placki tak tradycyjnie a osobno podsmazam spekje blokje i cebule i
        dodaje do utartych ziemniakow. Mozna tez dodac troche utartego sera.
        Samcznego
      • zuzka71 Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 23:03
        marioludwiko to kolo gospodyn to matki z ouders en peuters group, mamy takie rozne zajecia oprocz picia kawy i pogaduszek o 'dupce marynie'czasem i ktopsik zapoponowal co jak juz jest taki cudak z polski to niech nauczy jak sie je tam w dalekim kraju..no i bedziemy smazyc surowe ziemniaczki. dzieki grazynko za twoj przepis. sprobuje na jpierw na domownikach (choc to chyba strata czasu oni wsystkojedza coja zrobie hihi) a ciekawam czy ktos tez jada takjak mnie nauczylamama - placki bez dodatkow same ziemniaki jajo (chyba?) i odrobina maki ale za to jedzone z kwasnasmietana? mmaniam ale gdzie tyu kupic kwasna smietane??! hhmm pozdrowka.zuzia
        • payuta Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 23:10
          Kupisz sie nazuwa zure room czy jak to sie tam pisze .P.P.
          • zuzka71 Re: Kuchnia polska zurek i placki yammi 18.11.04, 23:13
            zuur room? eee nie wierzeeee, ale oczywiscie jutro lece na zlaman ie karku do pierwszego lepszego sklepu i smaze smaze smaze i jem jem jem rany musze chyba lulululu....
            • nastka72 Re: Plesniak dla Grazyny 19.11.04, 23:37
              skladniki:
              3 szklanki maki
              1 kostka margaryny
              1 proszek do pieczenia
              4 jajka ( oddzielic zoltka od bialek )
              2 lyzki cukru
              1 lyzka kakao
              1 szklanka cukru pudru
              powidla ;najlepiej sliwki lub truskawki

              * make margaryne i proszek do pieczenia posiekac ;dodac 4 zoltka i 2 lyzki
              cukru.wymieszac ,wyrobic i podzielic na 3 czesci
              do pierwszej czesci ciasta dodac kakao i wyrobic

              *ubic 4 bialka i powoli dodawac culie puder

              * druga czesc ciasta zetrzec na tarca (duze oczka).na startym ciescie
              rozprowadzic powidla

              * zetrzec czesc ciasta wyrobiona z kakao (ta numero 1 ) :)
              na to ulozyc piane z bialek i przelozyc ostatnia 3 czescia ciasta

              * piec 1 godzine w temp.200-220 C

              * zjesc :)

              Nastka

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka