santiago4 11.05.05, 15:38 Hey, jest tu moze ktos kto zamieszkuje ehv badz okolice? Dobrze jest czasem poznac nowych ludzi:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sengirl Re: rodacy z okolic Eindhoven? 11.05.05, 18:16 hej.ja moze nie tak blisko,ale....w Tilburgu mieszkam. Odpowiedz Link
aannac Re: rodacy z okolic Eindhoven? 12.05.05, 07:17 JA! JAk milo poznac kogos z okolic!!! Aktualnie w Sz-nie, pomieszkuje kolo Eindhoven. Od lipca na stale w Eindhoven!! pozdrawiam serdecznie ania Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 13.05.05, 11:33 a mnie jak milo ze ktos zareagowal, tym milej pokonwersowac. Wczoraj odwiedzilam piekne morze w scheveningen, tak czasem zaluje ze nie mieszkam gzies w randstad tylko tu w brabant. No ale i brabant ma swoje zalety choc czasem trzeba sie ich naszukac:) Odpowiedz Link
aannac Re: rodacy z okolic Eindhoven? 13.05.05, 21:17 no,ale jak mieskzalabys tam to pewnie na codzien pieknosci bys nie dostrzegala. Popatrz na to z innej strony, Eindhoven lezy juz nad poziomem morza i jesli woda upomni sie o swoje to moze do nas nie dojdzie ;) a czy jestes z Eindhoven? czy z okolic? Sprowadza Cie do NL, milosc czy praca/szkola czy moze jakies inne powody? Ja jak pisalam od lipca w Eindhoven, wtedy juz z moim mezem holendrem. Pochodze ze szczecina, gdzie wlasnie zaliczam moja ostania sesje. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 14.05.05, 11:06 hey, hm moze i masz racje z tym morzem...ale jak pomysle ze jak chce je zobaczyc to musze 2 godziny autkiem jechac a tak bym wsiadla w tramwaj, wysiadla na ostatnim przystanku i morze.. Mieszkam w okolicach ehv, a co mnie sprowadza? Mama i brat i studia:) a szczecin to ladne miasto, bylam raz jeden i tez do morza nie daleko. A moja ciekawosc kaze spytac jakie studia konczysz? Ja bym jeszcze jakies inne studia chciala zrobic i mysle o slavistyce albo niderlandystyce, a kiedys chcialam nawet studiowac zaocznie w szczecinie ale jakos nie bylo mozliwe.. pa,pa Odpowiedz Link
aannac Re: rodacy z okolic Eindhoven? 14.05.05, 23:47 Witaj :) Studiuje Zarzadzanie i Marketing. Latwe i przyjemne studia. Niderlandystyka pewnie bylaby przyjemna,jak znasz kraj, obyczaje i jezyk. Z tego co wiem w calej PL to chyba tylko we Wroclawiu sa. A z ktoregomiasta pochodzisz z PL?? Szczecin ladny....no coz, przyznam sie ze nie dostrzegam jego urokow. Podrozujac po PL stwierdzam z przykroscia, ze Sz-n, niestety (jesli codzi o architekture) jest jednym z brzydszych miast, ale za to bardzo zielonym :))) A do morza to tyle samo co z Eindhoven. No tylko do innego morza :) niby 90km,ale naszymi drogami dojezdza sie w ok 1.5h. Ale uwielbiam morze i ciesze sie, ze czesto odwiedzam nasz Baltyk.Uwielbiam nasze polskie plaze :))) W lipcu jedziemy na tydzien na Hel juz sie doczekac nie moge. Koncze i lece do lozeczka. Najedzona strasznie po wizycie u babci! ach te babcie :))) pozdrawiam serdecznie ania Odpowiedz Link
martanowa22 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 15.05.05, 13:21 A ja zastanawiam sie nad przeprowadzka gdzies w okolice Eindhoven-Breda,ale nie wiem ja wyglada tam sytuacja na rynku pracy dla Polakow;mam na mysli jakas prace dorywcza typu opieka nad dziecmi,starszymi osobami czy cos w tym rodzaju.Dajcie jakies wskazowki czy cos takiego tam znajde czy nie,bo wlasciwie to nie ma sensu caly ambaras z przeprowadzka w jeszcze gorsz miejsce pod wzgledem znalezienia pracy,niz to co jestem teraz.Pozdrowka.Marta Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 15.05.05, 13:31 hm Najrozsadniej byloby najpierw znalezc prace a potem sie przeprowadzic. Trudno powiedziec jak jest z taka praca. Zalezy gdzie teraz mieszkasz i jak tam jest. Odpowiedz Link
sevena Re: rodacy z okolic Eindhoven? 26.05.05, 21:16 o rodacy a z Warszawy moze byc ktos????? Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 15.05.05, 13:29 Hey Ania, a jestem i z ladnego i brzydkiego miasta lodzi. Nie wiem czy bylas.. Wczoraj sie wytanczylam w ehv, fajnie bylo. Wiesz moze pogadalybysmy przez e-mail?:) Jak bys chciala to tu moj adres santiago4@gazeta.pl Pozdrowienia Odpowiedz Link
kasia_schroen Re: rodacy z okolic Eindhoven? 27.05.05, 12:02 Witam!:) A ja od końca lipca będę mieszkac w Weert to tylko 20 km od Eindhoven!:) Teraz jeszcze mieszkam i pracuję w Warszawie ale serce mnie ciągnie gdzieś indziej. Też bym chętnie z kimś popisała w ojczystym języku... Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
sevena Re: rodacy z okolic Eindhoven? 28.05.05, 20:33 kasia_schroen napisała: > Witam!:) A ja od końca lipca będę mieszkac w Weert to tylko 20 km od > Eindhoven!:) Teraz jeszcze mieszkam i pracuję w Warszawie ale serce mnie > ciągnie gdzieś indziej. Też bym chętnie z kimś popisała w ojczystym języku... > Pozdrawiam serdecznie! witam!!pochodzisz z Warszawy-ja tez, bedziesz mieszkac w Weert- ja okolo 10 kilometrow od Weert-wiec jeszcze raz witam serdecznie!!!!!! Odpowiedz Link
kasia_schroen Re: rodacy z okolic Eindhoven? 30.05.05, 10:35 Bardzo się cieszę! bo już myślałam, że nikogo mi się nie uda znaleźć. Będę jechać do Holandii pod koniec czerwca, może Ci coś przywieźć?:) Odpowiedz Link
aannac Re: rodacy z okolic Eindhoven? 30.05.05, 11:36 ja tez przeprowadzam sie latem do NL. W podobnym okresie do Ciebie, ok 10 lipca. I tez z powodow sercowych :))) Ja pochodze ze Szczecina. Mloda osobka jestem, cwierc wieczna. Mieszkac bedziemy w Eindhoven, od Weert to tak ok 30 km na oko, nigdy tam nie bylam :( Tez myslam, ze nikogo nie uda sie znalezc, ale jak zaczelam sie tym interesowac to zmienilam zdanie :) bo nie jest tak zle. Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 30.05.05, 20:59 hm, a z weert rzeczywiscie bliziutko do eindhoven. Weert to nawet ladne miasteczko, bylam tam kilka razy. Wszyscy sie teraz przeprowadzaja do hol a ja juz tu pare ladnych latek i nie z powodow sercowych:) Na poczatku zawsze ciezko z poznaniem nowych ludzi i jezykiem ale z czasem sie mozna do wielu rzeczy przyzwyczaic, dlatego zycze powodzenia i kto wie moze do zobaczenia?? :) Odpowiedz Link
saviera Re: rodacy z okolic Eindhoven? 30.05.05, 22:04 santiago4 napisała: > hm, a z weert rzeczywiscie bliziutko do eindhoven. Weert to nawet ladne > miasteczko, bylam tam kilka razy. Wszyscy sie teraz przeprowadzaja do hol a ja > juz tu pare ladnych latek i nie z powodow sercowych:) > Na poczatku zawsze ciezko z poznaniem nowych ludzi i jezykiem ale z czasem sie > mozna do wielu rzeczy przyzwyczaic, dlatego zycze powodzenia i kto wie moze do > zobaczenia?? > :) Pociagiem 20 minut , a pociag co pol godzinki :-))) Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 31.05.05, 08:40 ha,ha widze ze juz jestes dobrze zorientowana... Odpowiedz Link
saviera Re: rodacy z okolic Eindhoven? 31.05.05, 11:52 santiago4 napisała: > ha,ha widze ze juz jestes dobrze zorientowana... Mieszkam tutaj ponad 11 lat , Eindhoven jest wieksze od Weert i sklepow wiecej , duzo wiecej atrakcji :-))) Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 31.05.05, 18:09 Ah to chyba ze tak, nie wiedzialam ze tu juz tak dlugo.. Ja tu tez nie od dzis ale to 11 lat mi jeszcze troche zostalo:) Odpowiedz Link
zosiasamosia55 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 31.05.05, 14:38 Bywam w okolicach Helmond u przyjaciolki i widze,ze coraz wiecej tam Polakow,szczegolnie mezczyzn.Czy ktos tez z tamtej okolicy? Odpowiedz Link
santiago4 Re: rodacy z okolic Eindhoven? 31.05.05, 18:11 hey, helmond ma duze okolice bo i do eindhoven i do weert nie daleko:) Odpowiedz Link
sabixxx Re: rodacy z okolic Eindhoven? 16.06.05, 09:23 Czesc!Czy moze ktos ma pojecie o szkolach nauki njezyka w Eindhoven i okolicach, bo ja juz czekam na szkole pol roku i nic.pozdrawiam Odpowiedz Link
aannac Re: rodacy z okolic Eindhoven? 16.06.05, 12:04 ja bede wiedziala w polowie lipca, wtedy zdam relacje wiem, ze w ROC jest kurs i ja mam zamiar sprobowac tam, zob. www.roc.nl jak znajdziesz cos godnego uwagi dot nauki daj znac, sama jestem zaiteresowana tematem. powodzenia i pozdrawiam Odpowiedz Link