filip70x
25.08.16, 17:21
Cześć, w ostatnim czasie dwukrotnie podczas rezonansu magnetycznego wykryto u mnie nasilenie światła w sekwencji FLAIR na odcinku 2,5cm co odpowiadało odcinkowej zakrzepicy tejże żyły powierzchownej mózgu. Następnie zaczęto szukać u mnie przyczyny przez, która zakrzep powstał aż dotarłem do momentu gdy zrobiłem badania genetyczne pod kątem mutacji MTHFR. Wykryto u mnie polimorfizm MTHFR 677 C/C oraz polimofrizm MTHFR 1298 A/C. Lekarz hematolog powiedział, że jest to dość powszechna mutacja i że przyczyny zakrzepicy należy szukać gdzie indziej, tyle, że nie mam już gdzie szukać a w internecie udało mi się przeczytać, że ta mutacja którą posiadam mimo prawidłowego poziomu homocysteiny może prowadzić do powstania zakrzepów. Chciałbym zapytać się więc osoby która ma doświadczenie z tą mutacją jak to naprawdę jest, czy owa mutacja "MTHFR a1298c heterozygotczna" jest przyczyną powstawania zakrzepów i problemów z układem krązenia? Na wizytę u mojego neurologa, który spojrzy na te wyniki raz jeszcze muszę poczekać a że jestem ciekawy i odrobinę się nie pokoje zadaje tę pytanie wam.