Dodaj do ulubionych

obniżanie wynagrodzeń

23.07.13, 12:53
Czy to dobry sposów na obniżanie kosztów firmy i przetrwanie kryzysu? A może lepiej wynagrodzeń nie obniżać ale zwalniać pracowników na większą skalę ? Co firma powinna wg Was wybrać ?
Obserwuj wątek
    • elka302 Re: obniżanie wynagrodzeń 23.07.13, 16:54
      Ciekawe tylko kogo zwalniać? Jeśli Dyrektorów, których namnożyło się jak mrówek to i owszem. Nic nie robią tylko cały czas analizują raporty, jeżdżą po oddziałach i ludzi wkurw...którzy pracują resztkami sił. Niech usiądą w kasie i spróbują posprzedawać to co wymyśla "góra"...niech uproduktowią wszystkich klientów czym się da (czy chcą tego czy nie)...i zobaczymy jakie osiągną wyniki sprzedażowe. Do tego wszystkiego niech zrobią jeszcze wiele dodatkowej pracy na którą brakuje już czasu a trzeba wykonać. No i na deser skrupulatnie wypełnią zeszyciki co by nie było, że mają za dużo wolnego czasu wink
    • fig-a75 Re: obniżanie wynagrodzeń 23.07.13, 20:38
      kryzys????
      kryzys jest wtedy, gdy szeregowi pracownicy śmią coś pytać o podwyżki marnych pensji.
      kryzysu już nie ma gdy są podwyższane plany sprzedażowe i pensja Prezesa idzie w górę. a i śmiem sądzić, że i Jego otoczenia też.
    • zytawia Re: obniżanie wynagrodzeń 24.07.13, 08:19
      Z wypowiedzi specjalistów w tym temacie wynika że obniżki wynagrodzeń nie są najlepszym rozwiązaniem gdy trwa kryzys

www.kpmg.com/pl/pl/issuesandinsights/articlespublications/strony/nie-tylko-zwolnienia-i-ciecie-plac.aspx
    • p-p-i Re: obniżanie wynagrodzeń 15.09.13, 18:35
      Zwolnić wszystkich pracowników obsługi klienta. Zostawić samych tabelkarzy - podnieść im pensje i będzie po kryzysie.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

• ukryty_wafel Re: obniżanie wynagrodzeń 15.09.13, 19:52
        p-p-i napisał:

> Zwolnić wszystkich pracowników obsługi klienta. Zostawić samych tabelkarzy - po
        > dnieść im pensje i będzie po kryzysie.

Cudownie. Lepiej podzielić cały majątek Banku, na wszystkich pracownikow i szybciej bedzie po kryzysie, jak wyjdzie na ulice 26000 tuzów.

ps: co wy z tymi tabelkami? Jeszcze u Was sa?
        • kotwica110 Re: obniżanie wynagrodzeń 15.09.13, 23:20
          ja proponuje wreszcie dać ludziom podwyżkę, prezes coś plótł o wzroście funduszu plac o 3%, nie wiem skąd to sie wzięło? czyżby policzył sobie ppe, a ile procent pracowników przystąpiło, będzie ze 30% czy mniej? i kto na tym zarabia, na pewno nie pracownik.
          nie ma chyba imprezy ani programu w tv którego nie sponsoruje pko , to jest dopiero pompowanie kasy, a ty pracowniku masz kopa w d...
          • exworker Re: obniżanie wynagrodzeń 16.09.13, 07:01
            Od IV kwartału 2011 wynik netto PKO kwartalny nieustannie spada wobec poprzedniego kwartału. Nie spodziewałbym się podwyżek.
        • elka302 Re: obniżanie wynagrodzeń 16.09.13, 10:10
          ukryty_wafel napisał:

> Cudownie. Lepiej podzielić cały majątek Banku, na wszystkich pracownikow i szyb
          > ciej bedzie po kryzysie, jak wyjdzie na ulice 26000 tuzów.
          >
          > ps: co wy z tymi tabelkami? Jeszcze u Was sa?

Owszem Waflu...tabelka na białej tablicy, tabelka w zeszycie....a ten zeszyt musi być bardzo skrupulatnie wypełniany co tydzień.
          Czyżbyś nie wiedział o "NR" ?
          • troublemaker_next Re: obniżanie wynagrodzeń 16.09.13, 12:12
            elka302 napisał(a):

> Czyżbyś nie wiedział o "NR" ?

O tym nawet ja wiem chociaż od prawie roku mnie tam nie ma smile
            Jeśli chodzi o same tabelki to ja mam całkiem miłe wspomnienia z tym, że nie pracowałem na sprzedaży. Jednym z zajęć była analiza, przyjmowanie i rejestrowanie w systemach dyspozycji. Każdy robił ile się da dopóki jakiś ćwierćgłówek nie wymyślił "badania wydajności" Pomysł durny, wykonanie debilne... Każdy przerabiał dziesiątki dokumentów dziennie, jeden dokument to kilka krótkich czynności. Dostaliśmy prikaz żeby określić czas każdej z tych elementarnych czynności w minutach. Czynności zajmowały np. 1 min 15 s., 2 min 40 s. big_grin Jak określić czas? Oczywiście zaokrąglić w górę. W dół się nie da bo byśmy się z robotą nie wyrobili. Jaki był efekt łatwo przewidzieć. Na kilkudziesięciu czynnościach czysty zysk to sporo ponad 2 godziny smile Dla mnie akurat tabelki były prezentem na te 2-3 ostatnie miesiące w PKO big_grin
            • agrafek10 Re: obniżanie wynagrodzeń 16.09.13, 18:59
              Faktem jest że obecne premie wynagradzają mi brak podwyżek. Nie wiem jak będzie dalej z siatką celów i wysokością planu w kolejnym kwartale ale póki co niezła kasa wpada.

Gdyby jeszcze ustał głupi wyścig między regionami wink

My dajemy 110 %, no to my 125%, a my wam pokażemy i zrobimy 140%!!!

I śmieszno i straszno.
          • ukryty_wafel Re: obniżanie wynagrodzeń 17.09.13, 07:03
            Elka, o tych wiem. Chocdzilo mi o excelowskie. Skasowali Wam to czy wyciąż je macie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka