Dodaj do ulubionych

Nauczyciele - święte krowy.

14.10.11, 21:34
Dziś mieli dzień wolny na nasz koszt. Nauczyciele to grupa ludzi uprzywilejowana, 70 ich jest w Sejmie, pełno w samorządach. Mają dużo wolnego czasu i forsują sobie podwyżki i prawa jakie nie ma żadna grupa zawodowa. Czas to zmienić.
Obserwuj wątek
    • koch-111 Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 00:57
      Głąb z ciebie mixer. Haymdall miał racje!! Głupek do "n" potęgi smile Taki Edziu z Mrożka...
    • a_lidka Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 09:16
      Nasze dzieci wczoraj były normalnie w szkole i wszyscy nauczyciele byli w pracysmile
    • valkiriada Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 16:24
      djmixer !!!! - pała! i won za drzwi!
      • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 18:14
        Nauczyciel ma nie złą fuchę. Pracuje dziennie od 18 do 24 godzin. Ma wolne w święta, ferie i 2 miesiące wakacji. DO tego wiele dodatkowych bonusów, które nie są znane ogółowi, a przez nauczycieli skrzętnie wykorzystywane. Choćby roczny w pełni płatny urlop. Ma wielu znajomych z tego środowiska - wiem co mówię.
        • mszczyglod_1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 18:49
          Djmixer i librys- widać, po waszej pisowni i ortografii, że w szkołach spaliście, byk na byku błędem pogania. Żal was i waszej zaściankowości.
          Zazdrościcie księżom- trzeba było zostać księdzem, nauczyciele mają taką wspaniałą pracę, uzupełnijcie(chociaż nie wiem czy to wykonalne nauczyć barana)braki w wiedzy i zostańcie nauczycielami. Cud, miód, orzeszki ich praca.
          Librys- jeśli pracują 18 do 24 godzin DZIENNIE jak piszesz to nie ma czego im zazdrościć. Poza urlopem, jakie mają bonusy? Może na starość ktoś mnie do szkoły przyjmie....tylko nie chce mi się pracować 18 godzin dziennie (moi znajomi nauczyciele, bo też mam w tym środowisku wink znajomych, pracują poza szkołą, jeszcze po parę godzin w domu, przygotowują lekcje, sprawdzają kartkówki, wciąż się dokształcają)
          • makler4 Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 19:35
            Gadanie, że nauczyciele pracują dłużej bo w domu sprawdzają kartkówki jest śmieszne. Myślicie, że reszta pracowników umysłowych to pracuje 8 godzin i więcej nic? Wielu zostaje po godzinach, jest pod komórką i bierze pracę do domu. Myślicie, że tylko nauczyciele muszą się dokształcać, a reszta to nie? Jak ja jadę do pracy to większość nauczycieli jeszcze śpi, jak wracam, to większość już jest po pracy zakupach i obiedzie. Ja będę musiał pracować co najmniej do 65 roku życia o mój kolega nauczyciel do 60 roku życia.
            • kasjan007 Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 20:48
              Nie,żebym miał za złe. Ale w związku ze świętem nauczycieli (nie wiem czemu też nie świętem uczniów) n.p. w dwójce, lekcje wczoraj to był śmiech na sali. Podejrzewam,że i w innych szkołach było podobnie.
              • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 21:10
                Poczytajcie sami jakie mają prawa:
                www.prawo.vulcan.edu.pl/przegdok.asp?qdatprz=akt&qplikid=2
                Kto jeszcze dostaję dodatki za wysługę lat,
                Kto jeszcze dostaje nagrody jubileuszowe,
                Kto jeszcze dostaję wypłatę w pierwszy dzień pracy,
                Kto jeszcze dostaje dodatek za pracę na wsi!?
                Komuś jeszcze dają mieszkanie jeśli pracuje w miejscowości do 5000 ludzi?
                Ktoś jeszcze ma wolne w dniu święta swojego zawodu?
                Można tak wymieniać i wymieniać.
                Czy nie są świętymi krowami?
    • a_lidka Re: Nauczyciele - święte krowy. 15.10.11, 21:20
      Ale po co zazdrościć nie lepiej zostać nauczycielem i korzystać z tego wszystkiego?smile
      • vend-redi Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 04:21
        Czysta zazdrosc, kazdy mogl, moze zostac nauczycielem i po sprawie. Ignorancja ze strony pomyslodawcy watku.
        • kasjan007 Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 08:20
          Byle jakim nauczycielem, a o takich tu mowa,zostać żadna sztuka.Rzecz w tym,że powinni przykładać się do swojej pracy. Są nauczycielami i wychowawcami. Z Waszych wypowiedzi zrozumiałem,że w porządku jest to,że ktoś zostaje nauczycielem dla profitów. Dziwne rozumowanie. Cóż się dziwić,że pełno chuliganerii na ulicach- "...takie będą rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie...", nieprawdaż?
          • przystojna Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 09:34
            "Karta nauczyciela" to przeżytek, to prawa jakie nadano jeszcze w czasach komuny dla nauczycieli przez ówczesnych kacyków, po to, aby mieć ich za sobą. Teraz trzeba te prawa zreformować. Wszystkich należy traktować tak samo i wszystkie grupy zawodowe powinny mieć podobne prawa zapisane w jednej ustawie pod nazwą "Kodeks Pracy"
          • katka256 Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 10:31
            A ja myślałam, że dzieci (i młodzież)wychowują rodzicie i rodzina a dopiero potem szkoła, właściwie pomaga a nie zastępuje rodziców.
            • wygadana Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 11:05
              Nauczyciele potrafią robić koło siebie dużo szumu. Mając dużo czasu pchają się do samorządów, do polityki. Choćby wśród naszych radnych, zgadnijcie ilu jest nauczycieli? Również jestem za likwidacją "Karty Nauczyciela".
              • a_lidka Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 17:38
                Typowa polska mentalność-nie żeby mi było lepiej, tylko żeby innym było gorzejsmile. Zamiast starać się o polepszenie swojej sytuacji jest dyskusja żeby innym pogorszyćsmile
                • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 19:57
                  Hhm, no właśnie im oni dostają więcej tym my musimy płacić większe podatki. A z tego, co piszą w necie, to pracują najkrócej z wszystkich nauczycieli w Europie.
    • a_lidka Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.10.11, 21:10
      oni też płacą podatkismile
    • makler4 Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.10.11, 07:08
      Poczytajcie:
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10481648,Uklad_gminno_dyrektorski__Dajemy_zarobic_dyrektorom_.html
      • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.11.11, 09:00
        W niektórych gminach poszli po rozum do głowy i biorą się za darmozjadów. Skoro sprawdzają klasówki, przygotowują się do lekcji - to niech robią to w szkole.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10725385,Gminy_chca__by_nauczyciele_siedzieli_dluzej_w_szkole_.html
        • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 27.12.11, 20:50
          Większość musiała iść dziś do pracy. Oprócz darmozjadów nauczycieli. Oni mają jeszcze 6 dni płatnego wolnego.
          • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 09:03
            a pracowałeś wczoraj?albo w święta?
          • koch-111 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 09:32
            Zacznę od faktów - Mixer jesteś IDIOTĄ. Możesz mnie pozwać jak chcesz smile

Nie jestem, nie chciałbym być i nie będę nauczycielem. Ktoś kto kiedykolwiek stykał się z tym środowiskiem wie dlaczego ciężko spotkać zadowolonego nauczyciela. Po pierwsze; relatywnie małe zarobki, a dla zaczynających śmiesznie małe. Trzeba naprawdę długo pracować by choć się zbliżyć do średniej krajowej. Po drugie; ciężka praca. Wyobraź sobie siebie Mixerku w gimnazjum i pomyśl jaką trzeba mieć wytrzymałość żeby cię czegoś nauczyć. Po trzecie; czepiasz się wolnych ale nie wiesz pewnie, że nauczyciel nie może sobie wziąć wolnego. Zadzwonić rano że boli głowa i UNŻ. Ma wolne ustawowe w czasie przerw w nauce przy czym mityczne 2 miesiące wakacji są utopią. To na tyle smile
            • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 09:55
              Najwyraźniej gościu nie znasz bonusów jakie mają nauczyciele. Poczytaj sobie Kartę Nauczyciela w formie ustawy. Żaden inny zawód nie ma takich bonusów jak np. roczny płatny urlop. Dodatki za pracę na wsi do 5000 ludzi itd.
              • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 10:07
                Mixerek dalej tkwi w swoim hermetycznym świecie, skrzywdzony przez nauczycieli, przez Księży i przez rodziców... Niekiedy się chce chłopakowi współczuć, ale przecież katol - osoba nieczuła, nie może współczuć idiocie.
              • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 13:13
                ponawiam pytanie.pracowałeś w święta?i w okresie poświątecznym?
            • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 14:08
              koch-111 napisał:

> Zacznę od faktów - Mixer jesteś IDIOTĄ
              >
              Niepotrzebna agresja.Pewne rzeczy są po prostu oczywiste i nie trzeba ich powtarzać.

• djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 14:44
                Jak brak argumentów, to pojawiają się epitety. A fakty są takie, że opłacani są z naszych podatków, a pracują najmniej w Europie. Znam kilku nauczycieli i wiem jak długo pracują, na którą idą do pracy, o której wracają. Niektórzy bardzo dobrze sobie radzą, pobudowane domy, wczasy w orientalnych krajach. Mają czas na dawanie drogich korepetycji, zajmują się ubezpieczeniami, akwizycją, są radnymi. Ci, którzy ich bronią tak gorliwie bronią, to najczęściej właśnie nauczyciele. Czas unormować prawo, aby byli traktowani tak jak wszyscy.
                • kasjan007 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 15:19
                  Nie powinno być żadnych grup zawodowych uprzywilejowanych. To przecież relikt z czasów tzw. komuny,którą podobno większość z was się brzydzi. Ale komuna nie, a wypaczenia tak. Taka wasza zasada? Gratuluję.
                  • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 16:21
                    No właśnie, precz z uprzywilejowanymi! Precz z nauczycielami! Precz z lekarzami! Precz ze strażakami i policjantami! Precz z górnikami i astronautami! Precz... ze wszystkim!

Nigdy bym nie zamienił cieplutkiej pracy za biurkiem za kilka godzin użerania się ze współczesną młodzieżą, której mixer był niedawno reprezentantem. I nigdy bym nie zamienił własnego czasu wolnego za siedzenie w domu i sprawdzanie kartkówek, sprawdzianów, prezentacji, zadań domowych, przygotowywaniu tematów lekcji, pomysłów na lepsze zajęcia, sprawy wychowawcze...
                    Oczywiście prawda jest taka, że mixerek żadnego nauczyciela nie zna, tak jak Księdza, ale do krytykowania i kłamania to zawsze jest pierwszysmile No i jak to ma w zwyczaju, nie odpowiada na pytania, czyli o to, czy pracował podczas Świąt jak i między Świętami a Sylwestrem, bo zapewne nie, tak jak duża część naszego społeczeństwa, która zawsze kombinuje, jak dla dobra gospodarki z dwóch dni wolnych zrobić dwa tygodnie.
                    • kasjan007 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 18:24
                      adamogo napisał:

> No właśnie, precz z uprzywilejowanymi! Precz z nauczycielami! Precz z lekarzami
                      > ! Precz ze strażakami i policjantami! Precz z górnikami i astronautami! Precz..
                      > . ze wszystkim!
                      >
                      > Nigdy bym nie zamienił cieplutkiej pracy za biurkiem za kilka godzin użerania s
                      > ię ze współczesną młodzieżą, której mixer był niedawno reprezentantem. I nigdy
                      > bym nie zamienił własnego czasu wolnego za siedzenie w domu i sprawdzanie kartk
                      > ówek, sprawdzianów, prezentacji, zadań domowych, przygotowywaniu tematów lekcji
                      > , pomysłów na lepsze zajęcia, sprawy wychowawcze...
                      > Oczywiście prawda jest taka, że mixerek żadnego nauczyciela nie zna, tak jak Ks
                      > iędza, ale do krytykowania i kłamania to zawsze jest pierwszysmile No i jak to ma
                      > w zwyczaju, nie odpowiada na pytania, czyli o to, czy pracował podczas Świąt ja
                      > k i między Świętami a Sylwestrem, bo zapewne nie, tak jak duża część naszego sp
                      > ołeczeństwa, która zawsze kombinuje, jak dla dobra gospodarki z dwóch dni wolny
                      > ch zrobić dwa tygodnie.

W Twoim przypadku,adamogo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia kogoś ci bliskiego, czyż nie? Trudno, abyś miał i8nne zdanie. I nie chodziło o precz ze wszystkim i wszystkimi, ale o to, aby nie było równych i równiejszych. Ale, jak ma się własny interes na uwadze, to dobre i pozostałości po komunie, prawda?
                      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 19:20
                        Może w przypadku djmixera również punkt widzenia zależy od punku siedzenia?Może w szkole nauczyciele mieli o nim opinię idioty i teraz sobie na nich odbija?Patrząc się na jego mądrości wcale bym się nie zdziwił.
                      • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 20:59
                        Nie kasjanku, mylisz sięsmile W sumie zdążyłem się przyzwyczaić. Nauczycielem nie jestem, żadnego osobiście nie znam, ale znam ich pracę. Oczywiście są gorsi i lepsi nauczyciele, tak jak w każdym zawodzie. Jedni się przykładają, inni mają wszystko gdzieś... Cała ta Karta Nauczycielska to po prostu jakieś tam prawa spisane na papierze, a jak z tym jest, to nauczyciele wiedzą. Idź sobie do szkoły, porozmawiaj z jakimś nauczycielem, nawet takim od historii - ot, niewymagający przedmiot, pamięciowy. Kilka godzin lekcji dziennie, na początku wynagrodzenie jak na kasie w Biedronce, kursy po południu, aby jakoś dorobić, codzienne przygotowywanie tematów, aby jakoś zachęcić i w ciekawy sposób przedstawić to, co zostało napisane w książkach. Sprawdzanie zadań domowych, kartkówek, wypracowań, prezentacji, sprawdzianów, próbnych matur... Do tego stresująca praca z dojrzewającą młodzieżą (dlatego potrzebne przygotowanie pedagogiczne, do którego nie każdy się nadaje), często niemiłe doświadczenia (teraz nauczyciel nie może nawet złego słowa na ucznia powiedzieć, bo za wszystko można pozwać - kiedyś to jak się linijką dostało, to od razu chciało się uczyć), przygotowywanie apeli, przedstawień, godzin wychowawczych, różnego typu sprawy organizacyjne, jak wyjazdy, wyjścia do muzeum czy zwykłe wyjścia do kina. Należy jeszcze wspomnieć o spotkaniach z rodzicami, kółkami naukowymi, organizacją zajęć podczas ferii zimowych (większość szkół je przeprowadza, więc nie każdy nauczyciel ma wolne) i wielu innych sprawach, o których zapewne nie zdajesz sobie sprawy. Mixerek wspomniał o godzinie wstawania do pracy, to przypomnę, że duża część ZSP we Wrocławiu zaczyna lekcje o 7, standardowo o 8, czyli jak zwykły pracownik biurowy, więc z wstawaniem jest jak u innych (no, może oprócz pracowników produkcyjnych, którzy do pracy idą na 6 - zapewne mixerek, dlatego narzeka).

Oczywiście Ty wiesz lepiej i dla Ciebie praca nauczyciela to cud i miód, plus ogromne pieniądze. To, że mixerek udaje, iż widział nauczycieli w fajnych autach i domach, to nic nie znaczy. Chłopczyk chyba zapomniał, iż każda osoba stale pracująca może sobie pozwolić na kredytsmile
                        • kasjan007 Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 04:35
                          Coś mi się wydaje,że w tym temacie nie mylę się co do ciebie.
                          • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 08:49
                            No cóż, jeśli chcesz, to będę utrzymywał Cię w Twej wierze w to, iż jestem nauczycielem albo jakiegoś osobiście znamsmile Ale z tego co wiem, z wiarą u Ciebie nie najlepiej, więc nie wierz w nieprawdę.
                  • koch-111 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 18:12
                    Oczywiście masz racje kasjan ale w swoim zwyczaju wtrącę kilka słów ponieważ sądzę, iż w kilku przypadkach dotyczących zawodów związanych z dużym zaufaniem społecznym muszą być inne zachęty do ich wykonywania ponieważ gdyby została sama pensja to nikt normalny by ich nie wykonywał. Dotyczy to zwłaszcza nauczycieli oraz służb mundurowych. O ile w sprawie służb idzie ku lepszemu, chodzi mi o wydłużenie czasu pracy ale również, co się z tym wiąże również, uposażenia to niestety nauczycielom nie ma za bardzo co zaoferować. Nie da się większych pieniędzy bo ich nie ma. Mixerek czepia się darmowych mieszkań w małych miejscowościach, fakt kiedyś tak było a teraz? Gdzie pytam się, gdzie w Wójcicach, Piekarach, Minkowicach czy Miłoszycach są te domy? Czy chcecie aby do szkół w perspektywie kilkunastu lat uczuć przychodzili Ci, którzy nigdzie indziej nie mają szans? Żeby to była ostatnia nadzieja na pracę dla "idioty" którego nikt nigdzie nie chce? Tacy wychowawcy mają zajmować się naszymi dziećmi? Wnerwia mnie strasznie, jak ktoś stara się innym dowalić ale sam nic nie robi żeby poprawić swój status społeczny. Zastanawia mnie co twórca tego wątku porabia prywatnie, czym się zajmuje, jakie ma wykształcenie i kwalifikacje? Haymdall może ty wiesz?
                • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 18:06
                  Pytanie:pracujesz w ogóle?Masz przejazdy ulgowe?Edukację za darmo?Bo wydaje mi się,że z moich podatków utrzymuję takiego darmozjada jak ty.
    • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 19:47
      Trudno z wami dyskutować, szczególnie z kimś z takim małym móżdżkiem jak adamago. Żeby się wypowiadać na jakiś temat, potrzeba mieć wiedzę. Należy zapoznać się z Kartą Nauczyciela, sprawdzić jak jest w praktyce, wiedzieć jakie faktycznie są zarobki nauczycieli (ja wiem dokładnie ile mają na rękę nauczyciele w naszym mieście). Wiedzieć dlaczego ich tak uprzywilejowano (i kto to zrobił). Później możemy pogadać jak równy z równym, na razie to możemy sobie wymyślać epitety jak niejaki koch. Na szczęście idzie niż demokratyczny i kilka tysięcy nauczycieli będzie mogła wykazać się na rynku pracy i zobaczyć jak "normalni" pracują. Ile pracują, o której wstają, o której wracają z pracy ile mają przerw w czasie pracy i ile urlopów.
      • valkiriada Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 19:57
        djmixer w jakim zawodzie pracujesz?
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 20:09
        żebyś mógł dyskutować w tym temacie nierobie, musisz sam zarabiać i nie korzystać z ulg.
      • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.12.11, 20:46
        No i weź tu z takim dyskutuj i zadawaj pytaniasmile Mixerku, nie uciekaj od odpowiedzi, prawiąc po raz n-ty, jaki to każdy jest gorszy od Ciebie, głupszy od Ciebie, niżej w hierarchii od Ciebie... To już się staje nudne, co post to się powtarzaszsmile Odpowiedz proszę na zadane pytania, bo z tego co wiem, to masz tak niski status społeczny, że nie znasz osobiście żadnego nauczyciela a po prostu się na nich wyżywasz - za czasy gimnazjum i zawodówki, bo Cię gonili do nauki. Nie pamiętasz, jak o tym pisałeś? Tak samo narzekałeś o Księżach, i o tym, że rodzice każą Ci chodzić do Kościoła. Teraz widzę, pod jaką presją byłeś i jak się to na Twojej psychice odbiło. Naprawdę, szkoda mi Cię. Stereo, proszę o jakąś analizę!

Jeśli tak wszystko wiesz, to opowiedz o zarobkach nauczycieli, o ich przywilejach, o ich bezstresowej pracy, o wszystkich dniach i godzinach wolnego, a potem pójdź do jakiegoś liceum i porozmawiaj z każdym nauczycielem, a przekonasz się, jak jest w rzeczywistości.
        • stereo160 Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 09:35
          adamogo napisał:

" Stereo, proszę o jakąś analizę!"

… spragnionego napoić … mówisz i masz – Twoje posty i stosunek do inaczej myślących forumowiczów doskonale diagnozują twój przypadek, zatem jaki koń każdy widzi. Co do edukacji – jestem pod wrażeniem Twojej „wiedzy”, myślę że powinieneś pokusić się o stołek ministra tego resortu. Marnujesz się po prostu w tym jelczańsko - laskowickim zaścianku. Skoro jesteś „wybitnym” ekspertem w edukacji (wszyscy wiemy że nie tylko), to zapewne również jesteś poliglotą, zatem mały teścik lingwistyczny – Niemcy do takich indywiduów jak Ty mówią ni mnie ni więcej, ale tak – … als Mensch bist Du umoeglich, als Schwein hast Du zu kleine Ohren ... Jeśli mimo wszystko miałbyś problemy z rozszyfrowaniem (proste tłumaczenie nic nie daje, ta sentencja zawiera idiomy) zwróć się do jednego z formumowiczów, który przy innej okazji pisał o swoich „doświadczeniach niemieckich” (coś mi się kojarzy mieszkajacywpl). Trzymam kciuki, powodzenia.
          • stereo160 Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 09:35
            Djmixer, dobry temat, dzięki Tobie ujawniło się kilku kandydatów na ministra edukacji. Premier Tusk planując przyszłe roszady w rządzie powinien wcześniej „odwiedzić” nasze forum.
            • wygadana Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 11:21
              A od 15 stycznia nauczyciele znowu mają 2 tygodnie ferii.
              • yula Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 12:24
                Tak, nauczyciele sami sobie poustawiali terminy ferii i ich ilość, i bardzo im sie chce teraz borykać sie z rozbrykanymi dzieciakami po ponad tygodniowych feriach, by jak tylko jako tako wejdą w rytm szkoły znowu puścić je na ferie i za 2 tyg zaczynać od początku. Uważam za największy bezsens polskiej szkoły przerwę świąteczną i tuż za nią ferie zimowe, lepiej byłoby to połączyć w jeden ciąg i krótszy niż w sumie wychodzi, a wtedy może letnie wakacje zaczynać wcześniej ?
                • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 12:32
                  Uzmysłowiłem sobie, jak nauczyciele mają dobrze. Normalnie pracują 18 - 20 godzin dziennie, a do tego wciąż wolne, to jedne święta, to drugie święta, to ferie to wakacje. Za każdy dzień zapłacone. I jeszcze narzekają.
                  • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 12:50
                    No to nieźli pracoholicy z tych nauczycieli... 18-20 godzin dziennie, nie wiem, jak to wytrzymują. No i wciąż 4 godziny wolne w ciągu dnia, jak tu odpocząć?
          • adamogo Re: Nauczyciele - święte krowy. 29.12.11, 12:56
            Stereo Laskowice Zbaw, mój kochany jasnowidzu, a skąd wiesz, że jestem spragniony? Byłem spragniony analizy, ale mixerka. No cóż, nie popisałeś się, ale co tam, każdy się myli, nawet Ty, Nasz Nieomylne Mędrzecsmile
            Co do ministerstwa, to jasne, że mógłbym się pokusić. Obecnie mamy takich ministrów (wizerunkowych), że tylko czekam, co napsują (vide Arłukowicz + Mucha). A Ty Stereo Laskowice Zbaw, a zapewne w przyszłości następca Jarka, czyli Stereo Polskę Zbaw, nadajesz się na władcę naszego krajusmile Poprowadź wszystkich ku jednej Polsce i do jednego Krzyża! Marnujesz się w tym Laskowickim zaścianku, wiesz o tym? Przepraszam, zapomniałem, że Ty wszystko wieszsmile
            Co do niemieckiego, to nie jestem poliglotą. Za dużo piłeś na Święta czy jak? Przecież nawet słowa z angielskiego nie znam a Ty mi tutaj z niemieckim wyskakujesz. Opanuj się! smile
            I znowu te kciuki? Nie bolą od trzymania? ... Zaś zapomniałem, Ciebie nic nie bolismile Powodzenia i więcej megalomanii w Nowym Rokusmile Chociaż sądzę, że w ostatnich miesiącach szczyty osiągnąłeś.
            • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 13.01.12, 20:52
              Darmozjady mają znów 2 tygodnie płatnego urlopu.
              • a_lidka Re: Nauczyciele - święte krowy. 13.01.12, 20:56
                Żyjąc nienawiścią niszczysz tylko siebie, szukaj i myśl o pozytywnych aspektów życia a sam się lepiej poczujeszsmile

djmixer1 napisał:

> Darmozjady mają znów 2 tygodnie płatnego urlopu.
                • motorrek Re: Nauczyciele - święte krowy. 14.01.12, 09:51
                  Rekord likwidacji szkół
                  W tym roku może przestać działać rekordowa liczba nawet 800 szkół, w zeszłym roku zlikwidowano ich 300 - stwierdza "Rzeczpospolita".

Co więcej, tym razem nie chodzi już tylko o małe wiejskie szkoły, ale takie działania planują też duże miasta. Jak podkreśla gazeta, gminy są przyparte do muru trudną sytuacją finansową, brakiem pomocy ze strony rządu i niżem demograficznym. I podejmują trudne decyzje o zamykaniu placówek oświatowych.

"Nie stać nas już na dokładanie do oświaty. Budżetowa subwencja jest za niska i nie uwzględnia podwyżek dla nauczycieli, rząd nie deklaruje też zmian w Karcie nauczyciela" – wylicza prezydent Poznania Ryszard Grobelny.

Samorządowców rozumieją nawet organizacje pozarządowe walczące o przetrwanie małych wiejskich placówek. Jak mówi Alina Kozińska-Bałdyga z Federacji Inicjatyw Oświatowych, za likwidacjami stoją kłopoty finansowe i Karta nauczyciela nakazująca gminom zatrudniać pedagogów według bardzo sztywnych reguł. "Gminy są w sytuacji bez wyjścia" – podkreśla.

Kozińska-Bałdyga ocenia, że stwarza to szansę na poprawę jakości oświaty dzięki większemu zaangażowaniu rodziców. Jej zdaniem wiele szkół przejmą stowarzyszenia rodziców. A prowadzą one szkoły taniej, bo mogą zatrudniać nauczycieli na podstawie kodeksu pracy, a nie na podstawie Karty – stwierdza "Rz".
                  • jeltsch Re: Nauczyciele - święte krowy. 16.01.12, 21:52
                    Czyli nauczyciele do roboty!
                    Robotnicy do szkoły!
                    A szkoła do .......

Tylko po co wink

Lepiej teraz zlikwidować szkoły, a potem ludzie jak kiedyś zrobią zrzutę i wybudują.
                    W ramach ogólnokrajowego czynu społecznego wink Bo jak nie to dzieci do szkoły na 2 lub 3 zmiany do 40 osobowych klas.
                    Tak poza tym ktoś kiedyś powiedział, że tępym i pijanym narodem łatwiej się rządzi.
                    A teraz jest tyle nowych możliwości ogłupiania wink
    • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 07:50
      Teraz mają wolne, za które płacimy. Moja propozycja dać im miotły i szufle niech odśnieżają chodniki. Docenią pracę innych ludzi i nie będą się nudzić.
      • mszczyglod_1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 08:57
        Baranie, a ty jak masz urlop (bo nauczyciele mają właśnie teraz urlop) to też odśnieżasz?
        Zresztą wątpię czy masz urlop skoro jesteś wcieleniem Kiepskiego. A to Polska właśnie.

djmixer1 napisał:

> Teraz mają wolne, za które płacimy. Moja propozycja dać im miotły i szufle niec
        > h odśnieżają chodniki. Docenią pracę innych ludzi i nie będą się nudzić.
        >
        • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 11:13
          A ty baranie ile masz urlopu, normalnie jest 26 dni, a nauczyciele ile mają? 90 dni czy więcej? Policzmy.
          • hersst Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 12:17
            djmixer1 napisał:

> A ty baranie ile masz urlopu, normalnie jest 26 dni, a nauczyciele ile mają? 90
            > dni czy więcej? Policzmy.

A Ty się tak nie wymądrzaj palancie bo Ci księdza podeślę.
            • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 12:21
              Nauczyciele formalnie mają zatrudnienie.Myślę,że przy odśnieżaniu ulic należy dać pierwszeństwo bezrobotnym.Bo zabieranie pracy tym,którzy jej potrzebuj to nienajlepszy pomysł.Mixer podobno nie zarabia.Jest więc okazja.
          • mszczyglod_1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 15:31
            Policz policz i podaj RZECZYWISTĄ ilość.
            A ja baranie, cóż, boję się o moją emeryturę bo ty na nią "pracujesz" i urlopów już nie mam.
            • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 17.01.12, 17:20
              Ciekawy jestem ile nauczyciele mają dni urlopu. Może ktoś policzył?
              • przystojna Re: Nauczyciele - święte krowy. 26.01.12, 10:23
                Kiedyś myślałam, że nauczyciele pracują więcej i zarabiają mniej. Teraz widzę, że potrafią walczyć o swoje prawa, a oprócz tego dorobić na boku. Znam wielu nauczycieli, którym się dobrze powodzi - mają własny domek z ogródkiem, dobry samochód i corocznie wyjeżdżają na wczasy orientalne.
    • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 30.01.12, 09:07
      Nauczyciele nadużywają prawa do leczenia
      biznes.onet.pl/nauczyciele-naduzywaja-prawa-do-leczenia,18553,5011739,1,prasa-detal
      Kolejny pomysł sprytnych darmozjadów.
      • petit7 Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.06.12, 05:53
        Nauczyciele nie oddać zdobytych za komuny przywilejów. Kosztują nas coraz wiecej, a z karty nauczyciela zrezygnować nie chcą.
        • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 24.08.12, 07:30
          Od września darmozjady dostaną kolejną podwyżkę. Teraz 3,8% każdy. Ostatnie 2 miesiące spędzili na urlopie. Do pracy wrócą 1 września i dalej nie będą pracować tak jak wszyscy czyli 8 godzin dziennie.....
            • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 25.08.12, 15:15
              Co to za gość? Przypomina mi mojego nauczyciela fizyki.
              • petit7 Re: Nauczyciele - święte krowy. 27.08.12, 20:39
                Ciekawy jestem, czy będą redukcje w etatach nauczycielskich w naszej gminie?
    • poodzian Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.08.12, 14:40
      Wkórza mnie jak słyszę w radio i telewizji, jak to nauczyciele przygotowują się do szkoły, jak kupują lizaki dla swoich uczniów. Znam nauczycieli, którzy jeszcze siedzią na wczasach i cieszą się z podwyżki jaką mają załatwioną od 1 września.
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 28.08.12, 17:07
        oj wkórza smile
        uczony poodzian
        • kamilus456 Re: Nauczyciele - święte krowy. 03.09.12, 11:37
          Poodzian mogłeś się uczyć i iść na studia, też miał byś podwyżke
          • makler4 Re: Nauczyciele - święte krowy. 22.01.13, 09:13
            Teraz zniżkę na przejazdy PKP dostaną też przedszkolanki.
            • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 08.07.13, 20:10
              W te wakacje prawie 8 tys. nauczycieli dostanie wypowiedzenie.
              • mixted Re: Nauczyciele - święte krowy. 09.07.13, 10:02
                To nie uzdrowi sysemu oświaty w naszym kraju. Gdyby nauczyciele podlegali takim samym prawom jak większość obywateli, zwolnienia powinny być o wiele większe.
                • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 20.08.13, 17:41
                  Tylko 7 tysięcy w całym kraju.
                  • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 11.01.15, 14:31
                    Nauczyciele są po trzech dniach pracy po 2 tygodniowym wolnym. A za tydzień znów pójdą na kolejny 2 tygodniowy płatny urlop. Będą mieli za co odpoczywać, ponieważ dostaną trzynastkę....
                    • 21tea Re: Nauczyciele - święte krowy. 11.01.15, 23:40
                      Trzeba było sìę uczyć!!!!!!!
                      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 11.01.15, 23:49
                        za późno
                        teraz gimbus wegetuje jako nieudacznik
                    • librys Re: Nauczyciele - święte krowy. 02.04.15, 10:34
                      Nauczyciele znowu strajkują.
    • djmixer1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 18.04.15, 19:42
      Nauczycielom źle!?
      Dziś strajkowali, chcą podwyżek!
      Proponuję polać ich wodą dla otrzeźwienia.
      • 21tea Re: Nauczyciele - święte krowy. 19.04.15, 21:42
        Może Was polać wodą do otrzeźwienia???
        Proponuję popracować w szkole.......i mądrości się skończą!!!!co za ludzie....... 😐
        • makler4 Re: Nauczyciele - święte krowy. 19.04.15, 22:50
          Uwierz mi nauczycielko, że większość ludzi pracuje ciężej, dłużej i wydajnej od nauczycieli. Skoro Wam tak cieżko, to zmieńcie pracę!
          • 21tea Re: Nauczyciele - święte krowy. 19.04.15, 23:06
            Nie ma bardziej szlachetnej pracy niż nauczanie dzieci!!!!!zresztą nie będę z Wami polemizował,każdy wie swoje......i powinien się cenić!!!!!
            • j.laskowice Re: Nauczyciele - święte krowy. 20.04.15, 20:23
              Znam wiele bardziej szlachetnych prac niż nauka dzieci.
              Nauczyciele się bardzo spauperyzowali.
              • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 20.04.15, 22:55
                Finowie cenią swoich nauczycieli.
                Efektem jest innowacyjność techniczna Finlandii i poziom nauczania.
                • makler4 Re: Nauczyciele - święte krowy. 21.04.15, 18:09
                  Karta nauczyciela to ustawa uchwalona na początku stanu wojennego. Powinna być dawno zmieniona. Mam w rodzinie nauczyciela zarabia 5000 zł brutto. Do tego ma korepetycje, po 50 zł za godzinę.
                  • mszczyglod_1 Re: Nauczyciele - święte krowy. 21.04.15, 21:15
                    ciekawe z czego on ma to 5000 brutto, pewnie dyrektor, przed emeryturą, ze stażem pracy 40 lat i to wątpię by miał tyle.
                  • proszenieregulowacodbiornikow Re: Nauczyciele - święte krowy. 21.04.15, 22:58
                    nie uwierzysz, ale przyjmij na słowo: ja mam słonia w karafce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka