Dodaj do ulubionych

inwestycje w naszej gminie

10.02.20, 20:44
Chciałem zwrócić uwagę na zrealizowana jakiś czas temu inwestycję polegającą na instalacji lamp wiatrowo słonecznych na drodze łączącej J-L i Miłoszyce.
Jestem pewien że lampy z panelem PV i "wiatrakiem" są ekonomicznie nieopłacalne i nie mają nic wspólnego z ekologią.
Nie dość że cena takiej lampy jest o kilka tysięcy wyższa od tradycyjnej to trzeba w niej okresowo wymieniać akumulatory do tego wiatraki i panele wieczne nie są.
Instalacja takich lamp ma sens np. w miejscach oddalonych od źródeł energii elektrycznej.
Kto w gminie podejmuje takie decyzje? Czym się kierowano wybierając taki rodzaj lampy?

Obserwuj wątek
    • makler4 Re: inwestycje w naszej gminie 10.02.20, 21:15
      Ciekawy jestem jaka jest cena w porównaniu z lampami zwykłymi.
      • inz_75 Re: inwestycje w naszej gminie 10.02.20, 21:35
        W necie są ceny rzędu 8-15kpln, nawet jak kosztuje 8 to i tak o kilka kpln więcej od tradycyjnej.
    • vansik Re: inwestycje w naszej gminie 13.02.20, 07:11
      Warto dodać że te lampy daja bardzo słabe światło ale co tam jest moda na EKO to robimy mieszkańcy będą zadowleni. Niestety nie są zadowoleni. Powinni tego co to wymyślił ukarać i to srogo wkońcu urządnicy powinni odpowiadać za swoje decyzje.
      • wrocek251 Re: inwestycje w naszej gminie 13.02.20, 09:42
        Słabe światło to raz , mieszkam ze 150 metrów od ostatniej lampy i te "wiatraczki" po prostu hałasują siedząc przed domem słychać monotonne świszczenie , dość uciążliwe to bywa , oraz awaryjność , po niedługim czasie kilka już nie świeciło , ktoś to ostatnio naprawiał, co będzie jak skończy się gwarancja ? mogą umrzeć śmiercią naturalną.
        • inz_75 Re: inwestycje w naszej gminie 13.02.20, 23:41
          Czyli podsumowując, mamy drogie w zakupie, drogie w utrzymaniu, awaryjne, hałasujące i słabo świecące lampy. Dodam że estetyka takiego czegoś jest też mocno wątpliwa.
          Jak gmina chce być eko to niech np. PV montuje tam gdzie można zrobić łatwiej i niższym kosztem jednostkowym instalacje o jakiejś sensownej wielkości np. na większych płaskich dachach.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka