Dodaj do ulubionych

Perfumy unisex.

05.02.13, 18:40
Co sądzicie o zapachach typu unisex? Czy to dobry pomysł by kobieta i mężczyzna mieli jeden zapach? A może każde z nich powinno mieć inne perfumy?
Jakie znacie zapachy uniseks które dobrze pachną na obu płciach ?
Obserwuj wątek
    • nadinee3 Re: Perfumy unisex. 05.02.13, 21:55
      Zapach musi mieć w sobie to coś! Dla mnie nie ważne jest czy to unisex czy też nie - najważniejsze by dobrze na mnie pachniał ! :D
      • euro-dolar2 Re: Perfumy unisex. 05.02.13, 22:06
        Ja się absolutnie nie zgadzam ! Dla mnie kobieta powinna pachnieć kobieco, natomiast facet ma pachnieć jak rasowy mężczyzna !
        • lheure-bleue Re: Perfumy unisex. 06.02.13, 00:00
          Nic bardziej mylnego. Pojęcie unisex powstało w szalonych latach 90tych XXw. gdy rynek zalewały bardzo kobiece(Champs-Elysees Guerlaina), a z drugiej strony bardzo męskie zapachy takie jak Chanel Egoist. Były to bardzo silne zapachy, które wyróżniały kobiety i mężczyzn. Zupełnie jednak nie przystawały do bardzo uniseksualnej mody, w której każda kobieta obowiązkowo musiała chodzić w spodniach, a chłopak mieć bardzo podobny t-shirt do swojej dziewczyny. Ten trend rozpoznał Calvin Klein. Jemu zawdzięczamy powrót do czegoś co kiedyś nazywaliśmy wodą kolońską (używaną przez kobiety i mężczyzn z czasów Eau de Imperial Guerlaina) i powstanie One - najsławniejszego zapachu Unisex.

Obecnie w 2giej dekacie XXIw. odchodzimy zupełnie od podziału na damskie i męskie zapachy, a perfumy Unisex są doskonałym pomysłem dla wszystkich kochających jasne lekkie nuty.
          • viivii Re: Perfumy unisex. 06.02.13, 11:20
            One to już są perfumy kultowe i powiem szczerze że bardzo mi się one podobają.

Absolutnie się zgadzam że obecnie ten unisex są to zapachy lekkie i przyjemne :) Tak na prawdę pasują każdemu i są dobre na każdą okazję.
        • meryna Histoires de Parfums VENI 06.02.13, 00:07
          jak dotąd większość uniseksów, które poznałam ewidentnie dla mnie przeważało na którąś stronę, ale to zależy tylko od nosa :) są takie zapachy, które będą piękne na wszystkich, ale są takie, które na nikim nie zdadzą egzaminu. np. Hisotires de Parfums VENI, które są unisex uwielbiam na moim chłopaku i bardzo lubię po tym, jak się do niego poprzytulam, czuć je na swoim swetrze :)
          • viivii Re: Histoires de Parfums VENI 06.02.13, 11:12
            W takim razie muszę je koniecznie powąchać! Słyszałam że to są jakieś nowe unisex od Hisotires de Parfums ale jeszcze nie trafiły do mojego nosa ! :P
            Ale też mi się wydaje że ostateczne wszystko zależy od tego co poczujemy ;P
    • viivii Re: Perfumy unisex. 06.02.13, 11:23
      Wicie mnie nadal nurtuje pytanie czy to jest dobre, że Kobieta i Mężczyzna powinni pachnieć tym samym zapachem?? Czy to nie jest przekroczenie jakiś utartych granic ? Czy to jest dobry i trafiony pomysł ?
      • meryna Re: Perfumy unisex. 06.02.13, 11:55
        w dzisiejszych czasach myślę, że jest to naturalny krok na przód w perfumiarstwie, które jest nieodłączną częścią świata mody, a jak wiadomo - od jakiegoś czasu kolekcje damskie prezentują również panowie, a zwłaszcza jeden, Andrej Peijc
        • eleonora166 Re: Perfumy unisex. 06.02.13, 12:50
          Niestety, mam odmienną opinię na ten temat. Jestem kobietą dość nowoczesną, ale dla mnie mężczyzna musi pachnieć tak jak na prawdziwego mężczyznę przystało, czyli jak najbardziej męsko, żeby można było poczuć jego siłę.
          Natomiast my kobiety, mamy zachwycać zapachem, siebie jak i mężczyzn. Zapach kobiety powinien być uwodzicielski, czarujący i powabny.
          Nie podoba mi się, ta moda, która ujednolica wszystko. Poza tym słyszałam taką opinię, że perfumy unisex to perfumy dla oszczędnych, wystarczy jedna buteleczka dla niej i dla niego. Osobiście jednak wolę, pachnieć podobnie niż tak samo jak mój mężczyzna. Od zapachów unisex wolę te, które są podzielone na męskie i damskie i mają podobną linię zapachową.
    • maggi9 Re: Perfumy unisex. 14.02.13, 17:26
      Przecież perfumy i tak będą pachnieć inaczej na męskiej i na damskiej skórze.Więc na pewno obydwoje nie będą pachnieć identycznie.
      Jak dla mnie granica damskie-męskie jest dość umowna.Zapach męski może pachnieć bardzo kobieco na damskiej skórze i na odwrót.Nieraz próbuję perfum mojego faceta i próby bywają bardzo udane.W drugą stronę niestety rzadziej bo on nie jest aż tak wyzwolony.Niemniej jednak pewne testy damskich zapachów na jego skórze wykazały, że nawet słodkie, damskie perfumy moga pachnieć na mężczyźnie dobrze.I wcale bez konotacji metro-homo.

Poza tym co z damskimi perfumami, które pachną męskawo?Np Versense albo Herba Fresca?Dla mnie to typowe uniseksy choć są damskie.
      • nadinee3 Re: Perfumy unisex. 01.03.13, 12:26
        Zupełnie się z Tobą zgadzam! Zapach przede wszystkim czego potrzebuje to dobrej skóry! :P To na niej ujawnia całe swe oblicze. i albo jest dobrze albo jest źle. Po prostu nie ma innej rady na to ;)
        • viivii Re: Perfumy unisex. 28.03.13, 21:04
          Dobra skóra - ale wbrew pozorom o to nie zawsze jest łatwo ! Przecież wszystko tak na prawdę wpływa na jej zapach i stan.
          Ja jednak nadal się zastanawiam czy to nie jest za duża ingerencja z tymi zapachami unisex. Myślicie, że to dobra pomysł żeby perfumiarstwo poszło w taką drogą ?
          • eleonora166 Re: Perfumy unisex. 02.04.13, 20:02
            Zgadzam się z Panią Viivii - kobieta ma pachnieć inaczej niż mężczyzna. A jeśli chcą pachnieć tak samo lub podobnie to właśnie po to powstają dwie linie zapachowe. Dla kobiet i dla mężczyzn których baza jest podobna ale brzmienie zupełnie inne.
            • utleniony Perfumy unisex. 02.04.13, 22:01

Jak zwykle masz radykalne podejście Eleonora, z którym znów sie nie zgadzam. Każdy zapach zupełnie inaczej pachnie na kobietach, a inaczej na mężczyznach, więc perfumy unisex są jak najbardziej potrzebne.
              • nadinee3 Re: Perfumy unisex. 02.04.13, 23:09
                Widocznie na Eleonorze perfumy unisex się nie sprawdziły więc perfumuje się tylko swoimi Amouage'mi :D Każdy ma prawo pachnieć jak chce.

Ale uważam, że perfumy unisex są dobre gdy ma się parę - wtedy jest co testować i na kim ;)
                • viivii Re: Perfumy unisex. 04.04.13, 23:58
                  No właśnie gdy ma się parę! A jak się nie ma to się nie testuje ! :P
    • lenka_lee Re: Perfumy unisex. 05.04.13, 14:53
      Witam, jeśli możecie polecić jakieś dobre okazje dotyczące perfum to zajrzyjcie tutaj. Podzielcie się swoimi opiniami na temat dodanych zapachów.
    • ania250317 Re: Perfumy unisex. 09.10.17, 11:32
      Pierwszy perfum, który przychodzi mi na myśl mówiąc o zapachu unisex jest Calvin Klein - CK Be. Natomiast jeśli chodzi o używanie przez parę tych samych perfum to jakoś nie jestem przekonana do tego pomysłu, wolę kiedy każdy z nas ma osobny flakonik ze swoim ulubionym zapachem. Od dawna kupujemy na zapachowiec.pl i mogę polecić tę rozlewnię. Perfumy są dobre i w dobrej cenie, więc nawet od strony ekonomicznej bez problemu można sobie pozwolić na dwa różne zapachy ;)
    • djproti12 Re: Perfumy unisex. 28.06.18, 18:50
      nie znam żadnych
    • czikita86 Re: Perfumy unisex. 15.02.19, 00:06
      Calvin Klein jest znany z kosmetyków typu Unisex. Ostatnio widziałam IN2U w dobrej cenie w Lidlu. Bardzo często można je dostać również w Rossmanie. Znajdziesz je na końcu tej gazetki www.kupino.pl/gazetki/rossmann
    • czikita86 Re: Perfumy unisex. 07.03.19, 10:13
      Najbardziej chyba znaną marką perfum Unisex jest na pewno Calvin Klein. Nie jest to co prawda mój typ, jednak na pewno niejednej parze przypadnie do gustu. TUtaj znajdziecie aktualne promocje w Rossmannie na produkty tej marki www.kupino.pl/promocje/calvin-klein/rossmann
    • bejbe123 Re: Perfumy unisex. 07.11.20, 23:26
      Hej, ja znam jeden taki i szczerze uwielbiam w obu wersjach, tzn. i na facecie i na sobie :) Calvin Klein One, to już klasyk, od lat dostępny na rynku więc raczej znany zapach, ale moim zdaniem zawsze super i na czasie
    • janczol Re: Perfumy unisex. 14.10.21, 14:08
      Kwestia gustu. Właściwie to chyba każdy ma taki czas, że podobają mu się uni. Według mnie świetne perfumy dla każdego to Ange ou Demon od Givenchy. Ja kupiłem po taniości tester na wypsikaj.pl/ i wymiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka