Dodaj do ulubionych

całoroczna ochrona przed kleszczami?

15.07.13, 16:14
Ostatnio wyczytałam, że weterynarze zalecają całoroczną profilaktykę swojego pupila przed pchłami i kleszczami. Czy stosujecie przez cały rok ochronę pupili przed kleszczami? Jak jest z tym u Was, jak często zabezpieczacie psiaka przed kleszczami i czy robicie to cały rok?
Obserwuj wątek
    • 2marta366 Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 16.07.13, 09:55
      Ja zimą nie stosowałam żadnych zabezpieczeń bo myślałam, że aaa zima to to całe paskudztwo już nie żyje i wegetuje. A tu proszę, niespodzianka;/ i kleszcz zimą złapany...
    • seth-gecko Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 16.07.13, 12:34
      przy obecnym klimacie warto profilaktycznie stosowac kropelki lub spray nawet w okresie zimowym
    • 2marta366 Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 17.07.13, 14:19
      To prawda zimy są coraz dziwniejsze. Długie i krótkie i tak ciągle. Nigdy nie wiadomo, kiedy to paksudztwo się wylęgnie ;/
    • jaszczi18 Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 25.07.13, 12:33
      Na swoim przykładzie mogę powiedzieć że to prawda. Mój pies już kilka razy podczas zimy i później jesieni przyniósł do domu kleszcza, też za pierwszym razem byłam zdziwiona, ale weterynarz powiedział mi że takie zdarzenie ma prawo bytu;p
    • zuzowa Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 07.09.14, 15:09
      Są preparaty, które działają nawet przez 4 miesiące, np. taki: www.e-pazur.com/index.php?p1365,sabunol-krople-przeciw-pchlom-i-kleszczom-6ml . Z jednej strony w zimie nie ma kleszczy ale za to są pchły, więc myślę, że warto by było stosować takie preparaty cały rok.
    • stacjazwierzak.pl Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 22.10.21, 13:41
      Polecamy przejrzeć ofertę ochrona przed kleszczami dla psa. Obroża przeciw kleszczom i inne:
      stacjazwierzak.pl/category/sort/popularity/?q=kleszczom
      Duża oferta przeciw kleszczom - internetowy sklep zoologiczny online stacjazwierzak.pl
    • patkaa_0 Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 23.12.21, 15:07
      ja daję tabletkę bravecto, ani jednego klesza nie znalazłam ;)
    • angelikakos55 Re: całoroczna ochrona przed kleszczami? 16.10.22, 15:56
      Cały rok aplikuje psom krople Fiprex Duo bo mieszkam przy lesie i ciągle spacerujemy tam a klimat sie ociepla i wydaje mi sie że kleszcze sa cały czas aktywne .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka