Dodaj do ulubionych

pomoc - TO każdy może zrobić :)))))

02.12.04, 09:26
Jako obywatele mamy prawo przekazać równowartość 1% - tylko jeszcze nie wiem
czego - podatku? dochodu? – na wybraną przez nas jednostkę UŻYTECZNOŚCI
PUBLICZNEJ. Musi to być ujęte w statucie tej jednostki. Zdaje się, że
zaznacza się to przy składaniu rozliczenia. Nas personalnie to nic nie
kosztuje, pieniądze są odprowadzane z części mającej trafić do budżetu
państwa. Myślę że jest to dobry sposób na pomoc którejś z organizacji
zajmującej się zwierzętami.
Niewiele jeszcze wiem, co i jak ale pracuję nad tym. Postaram się poszukać
listy takich organizacji i dokładnie opisać sposób zadeklarowania takiej
pomocy.

Na ten pomysł naprowadziła mnie wczoraj sąsiadka – osoba o wielkim sercu –
prosiła o pomoc w znalezieniu organizacji użyteczności publicznej i
przeprowadzenie akcji informacyjnej. Więc zaczynam od dziś 
Jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat to podzielcie się informacją.

(pełna nadziei) Izunia
Obserwuj wątek
    • albert.flasz Re: Nie jest to takie proste! 02.12.04, 09:34
      www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=323&id=27547
      • izunia.m Re: Nie jest to takie proste! 02.12.04, 09:42
        no właśnie do tego dotarłam. już przyswajam i kombinuję.
    • rezurekcja Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 02.12.04, 10:15
      izunia.m napisała:

> czego - podatku? dochodu? – na wybraną przez nas jednostkę UŻYTECZNOŚCI
      > PUBLICZNEJ. Musi to być ujęte w statucie tej jednostki.

o ile wem- organizacja musi byc wpisana do krajowego rejestru stowarzyszen,
      wtedy nabiera prawa do otrzymywania 1% podatku (chyba podatku). WPis do rejestru
      kosztuje cos kolo 700 zl, dlatego dla niektorych organizacji jest to zapora. I
      podobno jest tylko na rok.
      Tak mi mowil czlowiek zorientowany w sprawie, bo przymierzal sie do
      zarejestrowania sowjej organizacji w tym rejestrze.
      O ile dobrze rozumiem, odprowadzanie darowizny to jedno a 1% podatku to drugie.
      Przy czym darowizna dla kazdej organizacji zarejestowanej majacej osobowosc
      prawna, natomiast 1% dla organizacji pozytku publicznego wpisanych do rejestru OPP.

Zdaje się, że
      > zaznacza się to przy składaniu rozliczenia. Nas personalnie to nic nie
      > kosztuje, pieniądze są odprowadzane z części mającej trafić do budżetu
      > państwa. Myślę że jest to dobry sposób na pomoc którejś z organizacji
      > zajmującej się zwierzętami.
      > Niewiele jeszcze wiem, co i jak ale pracuję nad tym. Postaram się poszukać
      > listy takich organizacji i dokładnie opisać sposób zadeklarowania takiej
      > pomocy.
      >
      > Na ten pomysł naprowadziła mnie wczoraj sąsiadka – osoba o wielkim sercu
      > –
      > prosiła o pomoc w znalezieniu organizacji użyteczności publicznej i
      > przeprowadzenie akcji informacyjnej. Więc zaczynam od dziś 
      > Jeśli ktoś z Was wie coś na ten temat to podzielcie się informacją.
      >
      > (pełna nadziei) Izunia
      • balumi Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 02.12.04, 10:50
        nareszcie cos takiego równiez w polsce!u nas juz od lat kazdy przy rozliczeniu
        podatkowym ma mozliwosc zadysponowania 1% od sumy swojego podatku na rzecz
        organizacji uzytecznosci publicznej (sa to np.stowarzyszenia dzialajace na rzecz
        chorych na raka,bezdomnych, opieki nad zwierzetami itp.) oraz 1% na rzecz
        wybranego kosciola (w tym sa ujeci równiez wyznawcy buddyzmu i in.).
        taka liste mozna u nas uzyskac w urzedzie podatkowym.
    • izunia.m Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 02.12.04, 11:14
      to rzeczywiście nie jest takie prościutkie ale da się zrobić (tu opisane
      prościej niż w ustawie):

Podatnik, który chce skorzystać z odpisu powinien:

1. Zorientować się, które organizacje posiadają status pożytku publicznego

Status organizacji pożytku publicznego jest nowym w Polsce rozwiązaniem,
      wprowadzonym z dniem 1 stycznia 2004 roku przez Ustawę o działalności pożytku
      publicznego i o wolontariacie.
      Status organizacji pożytku publicznego nadawany jest przez Krajowy Rejestr
      Sądowy na podstawie dobrowolnych zgłoszeń przesyłanych przez organizacje
      zainteresowane jego uzyskaniem. O status organizacji pożytku publicznego mogą
      ubiegać się przede wszystkim stowarzyszenia, fundacje, instytucje i organizacje
      kościołów i związków wyznaniowych. Aby uzyskać status pożytku publicznego
      organizacja musi prowadzić działalność w obszarach pożytku publicznego, które
      wymienia Ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie oraz
      spełnić dodatkowe wymagania dotyczące jawności i standardów swojego działania.
      Uzyskanie tego statusu daje organizacjom kilka przywilejów, m.in. możliwość
      korzystania z odpisu 1%, której nie posiadają organizacje nie zarejestrowane.
      Podatnik ponosi odpowiedzialność w sytuacji, kiedy dokonuje odliczenia kwoty
      przekazanej na rzecz organizacji, która nie posiada statusu organizacji pożytku
      publicznego, dlatego tak ważne jest upewnienie się przez podatnika, czy wybrana
      przez niego organizacja posiadania ten status.

Lista organizacji pożytku publicznego dostępna jest na stronie internetowej
      Ministerstwa Sprawiedliwości: www.ms.gov.pl pod hasłem Krajowy Rejestr Sądowy,
      albo bezpośrednio pod adresem: opp.ms.gov.pl/opp/index.htm
      Z uwagi na to, że o rejestrację można ubiegać się od 1 stycznia 2004 roku, a
      sama procedura od momentu złożenia stosownych wniosków w Krajowym Rejestrze
      Sądowym do momentu zarejestrowania trwa minimum trzy tygodnie do tej pory lista
      organizacji pożytku publicznego zawiera blisko 200 podmiotów.

2. Wybrać z listy organizacji pożytku publicznego jedną (lub więcej
      organizacji), którą podatnik chce wesprzeć

Wspierając konkretną organizację wspierasz przede wszystkim realizowane przez
      nią cele i pomagasz tym, na rzecz, których ta organizacja działa. Jeżeli nie
      znasz dokładnie sfery działania organizacji znajdujących się na liście
      organizacji pożytku publicznego możesz posiłkować się informacjami dostępnymi
      pod adresem: www.baza.pozytek.ngo.pl

3. Wpłacić na rzecz wybranej organizacji (wybranych organizacji) pieniądze

Po dokonaniu wyboru, podatnik musi zidentyfikować numer konta organizacji i
      dokonać wpłaty na to konto za pośrednictwem banku lub poczty. Kwota, którą
      wpłaca podatnik jest dowolna, jednak będzie on mógł z niej (w zeznaniu rocznym)
      odliczyć jedynie kwotę do wysokości 1% należnego podatku.
      Numerów kont organizacji nie ma na liście Ministerstwa Sprawiedliwości, możesz
      je znaleźć na stronie: www.pozytek.ngo.pl
      Jeżeli podatnik chce wpłacić kwotę dokładnie odpowiadającą 1% należnego
      podatku, to oczywiście powinien najpierw obliczyć należny za dany rok podatek,
      obliczyć jeden procent podatku i tę kwotę wpłacić na konto wybranych
      organizacji.
      Przypominamy, że odliczyć można tylko wpłatę dokonaną pomiędzy 1 stycznia a
      dniem złożenia zeznania podatkowego, jednak nie później niż 30 kwietnia roku
      następującego po roku podatkowym, za który podatnik chce skorzystać z odpisu.
      Jeżeli więc podatnik chce skorzystać z odpisu 1% za rok 2003, to wpłata musi
      zostać dokonana pomiędzy 1 stycznia 2004 a dniem złożenia zeznania podatkowego,
      nie później niż 30 kwietnia 2004.

4. Odliczyć kwotę odpowiadającą 1% podatku w zeznaniu rocznym

> Wypełniając zeznanie roczne PIT-36 podatnik w części "Obliczenia zobowiązania
      podatkowego", w rubryce "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz
      organizacji pożytku publicznego - na podstawie art. 27d ustawy", w pozycji 192
      wpisuje kwotę odpowiadającą 1% należnego podatku z pozycji 191 i pomniejsza o
      nią kwotę należnego podatku.
      > Wypełniając zeznanie roczne PIT-37 podatnik w części "Obliczenia zobowiązania
      podatkowego", w rubryce "Kwota zmniejszenia z tytułu wpłaty na rzecz
      organizacji pożytku publicznego - na podstawie art. 27d ustawy", w pozycji 123
      wpisuje kwotę odpowiadającą 1% należnego podatku z pozycji 122 i pomniejsza o
      nią kwotę należnego podatku.

Oznacza to, że w konsekwencji podatnik pomniejsza należny podatek i w
      zależności od sytuacji, jeżeli w pozycji 191 (PIT-36) lub 122 (PIT-37) wychodzi
      nadpłata, to urząd skarbowy dolicza do niej kwotę 1%-ta, jeżeli np. niedopłata,
      to podatnik pomniejsza ja o kwotę 1%.
      Odpis 1% nie znosi możliwości odliczenia od dochodu darowizny. Jednak warunki
      dokonania odpisu darowizny w przypadku osoby fizycznej zmieniły się od 1
      stycznia 2004 roku. Obecnie można odliczyć darowiznę pod warunkiem, że została
      ona przekazana na realizację zadań pożytku publicznego. Druga istotna zmiana,
      to możliwość odpisania od dochodu jedynie 350 złotych niezależnie od wysokości
      dochodu i wysokości przekazanej darowizny.

www.jedenprocent.pl - tam są dane i odnośnik do spisu organizacji. Jest kilka
      zajmujących się zwierzętami.
    • agata.balu ALE NIE DLA ZWIERZĄT !!! 02.12.04, 19:56
      Żadne ze stowarzyszeń zajmujących sie w Polsce ochroną zwierzat NIE UZYSKAŁO
      statusu organizacji pozytku publicznego!!!

Być może uda sie to jakiejś organizacji globalnie proekologicznej, ale na razie
      nic na ten temat nie wiem.

Myśmy sie starali o taki status - załatwiono nas odmownie! Co gorsza po
      uchwaleniu przez naszych speców uchwały o organizacjach pożytku publicznego
      żadne datki na organizacje nie mające tego statusu nie mogą być w żadne sposób
      odliczane od podatku. Załatwili nas na cacy!
    • agata.balu ZADAŁAM SOBIE TRUD 02.12.04, 21:04
      Weszłam na stronę rządową i poszukała zwierzęcych OPP. W sumie organizacji OPP
      jest zarejestrowanych 1893, z czego działajacych dla zwierzat jest:

TOWARZYSTWO OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI "FAUNA" W RUDZIE ŚLĄSKIEJ ŚLĄSKIE M. RUDA
      ŚLĄSKA

RADOMSZCZAŃSKIE TOWARZYSTWO OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI ŁÓDZKIE RADOMSKO

TOWARZYSTWO OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI W POLSCE MAZOWIECKIE M.ST.WARSZAWA

MIELECKIE TOWARZYSTWO OCHRONY ZWIERZĄT PODKARPACKIE MIELEC

STOWARZYSZENIE EKOLOGICZNO-KULTURALNE KLUB GAJA ŚLĄSKIE

FUNDACJA AZYLU POD PSIM ANIOŁEM WARSZAWA-URSYNÓW

FUNDACJA PEGASUS MAZOWIECKIE WARSZAWA-URSYNÓW
      • miss_dronio Re: ZADAŁAM SOBIE TRUD 02.12.04, 21:36
        Brawo Agato!!! Rozpropaguję to wśród znajomych:))
    • weatherwax oto 4 strony adresów! 04.12.04, 22:23
      bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?kryt_nazwa=zwierz%EAta&kryt_miasto=&kryt_woj=

POd tym adresem znajdziecie 4 strony adresów organozacji pożytku publicznego
      zarejestrowanych dotychczas.

To bardzo piękna akcja, niedługo nowy rok podatkowy. Pod koniec PIT-u się to
      wpisuje, już po obliczeniu należnego podatku, po odliczeniach.

Popieram z całej siły!!! :-)
      • agata.balu To nie są dobre adresy!!!! 05.12.04, 08:51
        weatherwax, wzięłaś adresy ze strony NGO. Tam tylko te ze znaczkiem pozytku
        publicznego są organizacjami pożytku publicznego. Pozostałe NIE SĄ, a na
        dodatek brak najnowszych dodanych.
        Ja wziełam mój spis ze strony rządowej, która jest na bieżąco aktualizowana.
        Nie radzę nikomu wpłacać na te, których w moim wykazie nie ma.
      • agata.balu poprawka 05.12.04, 08:54
        Oczywiście można na inne też wpłacać, ale nie odpisuje sie to od podatku !!!
    • jul-kot Re: AZYL - Witam Wszystkich! 07.12.04, 11:10
      Witam!
      Odzywam się tutaj po raz pierwszy, dziękuję za zaproszenie. Chcę podać do
      wiadomości, że o status OPP dający możliwość odpisu 1% od podatku staramy się
      obecnie dla kociego Azylu Pani Ireny w Konstancinie, czyli dla Fundacji Św.
      Franciszka. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, od nowego roku będzie można dokonać
      takiego odpisu na rzecz tej fundacji. Może nie będą to ogromne sumy, ale to nic
      nie kosztuje poza opłatą za przekaz i każdy to może zrobić.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • wiesia.and.company Re: AZYL - Witam Wszystkich! 07.12.04, 11:29
        AZYL - no nareszcie, Jul-kot, to bardzo dobra informacja. Dobrze, że ktoś się
        tym zajął, bo u pani Ireny jest już kotów za dużo, a i opiekunek ciągle za mało.
        Przydałby się ktoś na pewno na całodobowe czuwanie i opiekę nad kotami, bo pani
        Irena jest już bardzo zmęczona. Czy myślisz, że byłoby możliwe postarać się o
        wizyty stałe studentów weterynarii? Mogliby się przy okazji uczyć i być pomocni.
        Z tym, że to chyba należałoby obgadać w SGGW z Wydziałem Weterynarii. Kiedyś już
        była taka akcja u pani Ireny.
        Jeśli będziesz miał jakieś informacje, daj proszę znać wszystkim. Dzięki.
        • jul-kot Re: AZYL - Witam Wszystkich! 07.12.04, 11:48
          Witam ponownie!
          Były stałe wizyty lekarzy i studentów, ale pani Irena podchodzi teraz do tego z
          pewną rezerwą. Po prostu Azyl jest przeładowany, a obcy ludzie wprowadzają
          jednak pewne zamieszanie. Teraz są remontowane i modernizowane pomieszczenia a
          my staramy się trochę uporządkować sprawy formalne. Ważne jest np. załatwienie
          stałych źródeł zaopatrzenia, bo darowizny karmy załatwiane są dorywczo i zdarza
          się nawet, że zwierzęta głodują. Ważne jest opracowanie sprawnego systemu
          adopcji, bo kotów przybywa. Azyl musi mieć też stałych pracowników do karmienia
          i sprzątania, a pieniądze na wynagrodzenia dla nich również obecnie są
          dorywcze. Był projekt stałego "etatu" dla lekarza, żeby nie wozić chorych
          kotów, głównie kociąt, do Warszawy. To też na razie nie wyszło, jest to jeszcze
          sprawa przyszłości.
          Będę od czasu do czasu informował, co tam się dzieje, jeśli uda się załatwić to
          OPP, od razu o tym napiszę.
          Pozdrawiam, Juliusz.
          • g.i.jane Re: Azyl w Konstancinie 09.12.04, 22:17
            Świetnie gdyby się udało zyskac ten status dla Azylu. Z góry deklaruję wpłatę 1
            pct moich podatków na ten cel. Juliuszu, jeśli nie sprawi Ci to kłopotu, daj
            znac kiedy się uda.
            • jul-kot Re: Azyl w Konstancinie, wniosek o OPP ... 27.01.05, 14:11
              Witam!
              Z przyjemnością pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych, że wniosek o
              przyznanie statusu organizacji pożytku publicznego dla Kociego Azylu pani Ireny
              w Konstancinie czyli dla Fundacji Św. Franciszka został już złożony w Krajowym
              Sądzie Gospodarczym.
              Wcześniej wniosek był wielokrotnie konsultowany przez przedstawicieli prawa i
              został zaakceptowany. Najprawdopodobniej decyzja w sprawie przyznania OPP
              zostanie wydana na początku przyszłego tygodnia, o czym niezwłocznie zawiadomię.
              Pozdrawiam, Juliusz.
              • g.i.jane Re: Azyl w Konstancinie, wniosek o OPP ... 27.01.05, 21:54
                Dzięki za informację. Daj znac jak już status będzie przyznany. Postaram się
                namówic jak najwięcej osób na wpłatę.
                • izunia.m TAM MOŻNA WPŁACAĆ!! 31.01.05, 14:06
                  na schronisko w Falenicy i w Korabiewicach można wpłacać za pośrednictwem Azylu
                  Pod Psim Aniołem. Moja Mama już wpłaciła, ja liczę podatek i też mam zamiar :)
                  Pozatym akcję rozgłaszam.
                  koniec meldunku :)
              • jul-kot Re: Azyl w Konstancinie, wniosek o OPP ... 09.03.05, 15:31
                Witam!
                Status OPP dla Azylu w Konstancinie już jest przyznany, informacja w Krajowym
                Rejestrze Sądowym również. Azyl ma numer KRS 0000017257. To tak dla porządku.
                Dodatkowe informacje są tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=19935265
                Pozdrawiam, Juliusz.
    • fedorczyk4 Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 09.03.05, 21:22
      No pewnie ze tak. Ja juz to robie na rzecz mojego ulubionego przytuliska dla
      psow.
    • agata.balu Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 11.03.05, 18:21
      Oj byłam pełna entuzjazmu przy wypełnianiu zeznania podatkowego. I wiecie ile
      mi wyszło? 12 zł 40 gr. Wpłaciłam na Azyl pod Psim Aniołem. Ale .....
      Doszło do tego porto 4 zł (35% przesłanej sumy - którą zarabia poczta lub bank)
      I tak zaczełam sobie liczyć: publikacja bilansu OPP w Monitorze polskim
      kosztuje 600 zł. Czyli, aby byc w porządku z fiskusem Azyl musi
      dostac "dotację", od conajmniej 50 takich ludzi jak ja aby opłacić publikacje
      bilansu. No i conajmnie drugie tyle aby taka samą sume zarobić. Czyli juz setka
      obywateli.

Mam poważne watpliwości ilu takich jak ja pofatyguje się aby robić sobie taki
      kłopot. Każdemu suma wyda sie nieważna w porównaniu do zabiegów w celu jej
      przesłania: samodzielne rozliczenie PIT-u, wedrówka do banku lub na pocztę.

Ja uznałam, ze przynajmniej choc sfinansuje im część tego co stracą stając sie
      OPP. Ale ilu takich będzie?

Cos ta ustawa wydaje mi sie bublem na potęgę!
      • jul-kot Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 13.03.05, 02:27
        Witam!
        To rzeczywiście mogą wypadać małe sumy, chyba że ktoś ma spore dochody i co
        ważniejsze, nie ma dużych odpisów od podatku. Ale to jest pierwszy krok do
        pewnej faktycznej demokracji. I może jednak trochę się uskłada. W tym roku ta
        możliwość odpisu nie była chyba jeszcze powszechnie znana, może lepiej będzie w
        latach następnych. Może też uda się kiedyś załatwić, żeby te wpłaty były bez
        dodatkowych opłat ...
        I jeszcze jedno, status OPP daje ponadto organizacjom, które go posiadają pewne
        przywileje. Wiecej o tym można przeczytać w portalu NGO.
        Pozdrawiam, Juliusz.
        • agata.balu Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 13.03.05, 18:58
          Jul znam "przywileje" organizacji pozytku publicznego. Oczywiście dla zamożnych
          organizacji takich jak TOZ, posiadających na własność nieruchomości,
          prowadzących działalność gospodarczą, zatrudniających pracowników na etatach
          taki status jest pożadany. Dla nich ten 1% to dodatkowa bonifikata. Natomiast
          organizacje żyjące wyłącznie ze składek członkowskich raczej na tym stracą.
          Bedą miały szczęście jeżeli wyjdą na zero. Dla takich organizacji tylko
          ułatwiony dostep do mass mediów moze byc pożądany ale ..... odrebnych przepisów
          w tym względzie jeszcze nikt nie sformułował i obawiam się, że długo nie
          sformułuje.
          Dlatego też wybrałam Azyl pod Psim Aniołem aby zminimalizowac ich straty jako
          OPP.
          • jul-kot Re: pomoc - TO każdy może zrobić :))))) 14.03.05, 03:57
            Witam!
            Może z czasem te przywileje będą większe. Mam nowinę ( powtarzam zresztą za
            Psim Aniołem ):

Nowa usługa Poczty Polskiej

Poczta Polska informuje, że z dniem 1 marca 2005 r. opłata za wpłaty na
            rachunki bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego wynosić będzie 1 zł.

Dyrektor Generalny Poczty Polskiej Tadeusz Bartkowiak, realizując misję
            społeczną przedsiębiorstwa, podjął decyzję o zmianie w dotychczasowym cenniku
            opłat za usługi pocztowe, ustanawiając nową pozycję – wpłaty na rachunki
            bankowe na rzecz organizacji pożytku publicznego.
            Organizacje te wymienione są na liście Ministerstwa Sprawiedliwości RP.

No więc jest już trochę lepiej.
            Pozdrawiam, Juliusz.

• eulalija Pochwalę się 14.03.05, 21:06
      Wpłaciłam dziś, psie aniołki pewnie się już cieszą
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka