Dodaj do ulubionych

Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ?

26.07.13, 14:00
Mając do wyboru dwie nowoczesne metody ogrzewania podłogi, który byście wybrali ? Z grzejnikiem schowanym w podłodze muratordom.pl/instalacje/grzejniki/grzejnik-schowany-w-podlodze-grzejniki-kanalowe-idealne-do-domow-z-duzymi-oknami,33_10596.html?cat=33
czy może proste ogrzewanie podłogowe ? muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie-podlogowe-nim-tanio-ogrzejesz-wysokie-mieszkanie,34_10046.html?cat=34
Obserwuj wątek
    • dorot74 Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 30.07.13, 08:16
      Z elektrycznych są niedrogie i wygodne w montażu maty w zestawach z regulatorem www.drono.pl/maty-grzewcze-zestawy/
      Ale to jest raczej do ogrzewania punktowego - brodzik, umywalka. Do całego domu taniej wyjdą kable grzewcze.
    • 8katarzynka Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 09.12.13, 09:56
      Widzę że kilka osób, które znają się coś w temacie ogrzewania podłogowego, więc mam pytanie, znalazłam zestaw elektrycznego ogrzewania podłogowego (link) i mam pytanie czym się różni jednostronnie zasilana od dwustronnie zasilanej ?? Czy daje to jakieś konkretne efekty, czy może dwustronne szybciej się nagrzewają ?? Pisałam także w innych postach tak więc proszę o wyrozumiałość potrzebuje poznać różnicę między nimi i opinie na temat ogrzewania taką metodą.
      • properone Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 20.01.16, 16:23
        Maty jednostronnie zasilane są prostsze w układaniu natomiast maty dwustronnie zasilane są cieńsze. Zdecydowanie na Twoim miejscu jednak pomyślałbym o ogrzewaniu wodnym podłogowym, której jest zdecydowanie tańsze!
    • terrybluefish Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 19.11.15, 14:33
      Ja wybrałbym ogrzewanie podłogowe. Polecam wykonać orientacyjny projekt ogrzewania i zobaczyć jak to wyjdzie. Polecam www.ogrzewanie-podlogowe.pl
    • properone Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 19.11.15, 16:35
      zdecydowanie to tradycyjne, tylko, że wodne i napędzany pompą ciepła, tak aby zminimalizować rachunki.
      • enerbau Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 26.11.15, 12:29
        Wodne podłogowe, pompa ciepła, centralne, to najdroższe i słabo sterowalne rozwiązanie. Mamy XXI wiek i nowoczesne technologie.
        • properone Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 05.12.15, 11:56
          to bardzo ciekawe podejście, bo śledząc rynek jakoś tańszych rozwiązań brak. można to obniżyć jeszcze bardziej podłączając pompę pod fotowoltaikę
    • tomradowski0 Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 18.12.15, 14:46
      Preferowane ogrzewanie to podłogowe, komfortowe i dość wygodne w użytkowaniu. Posiadam w swojej instalacji kocioł mcr24 podłączony pod ogrzewanie podłogowe. Sprawuje się świetnie.
      • properone Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 22.12.15, 15:50
        Ogrzewanie domu pompą ciepła z wykorzystaniem ogrzewania podłogowego gwarantuje niskie rachunki za energię i nieporównywalny komfort grzewczy. Brak konieczności ogrzewania wody do wysokich temperatur wpływa korzystnie na trwałość systemu i oznaczna, że nie płacimy podwójnie za ogrzewanie wody do 60 st.C niezbędnych do poprawnej pracy grzejników.
    • olsenka90 Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 31.07.16, 20:33
      moze jestem jakas dziwna, ale mnie serio denerwuje grzanie z podłogi, po prostu czuje dyskomfort jak mam za ciepło w stopy, ale co kto lubi
      • properone Re: Jakie wybrać ogrzewanie podłogowe ? 03.08.16, 16:06
        co kto lubi dokładnie - dlatego alternatywą jest ogrzewanie płaszczyznowe - taka podłogówka, tylko w ścianie. niezaprzeczalnym plusem takiego rozwiązania jest fakt, że można w ten sposób również chłodzić ściany latem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka