Dodaj do ulubionych

Ekogroszek czy pellet ?

31.10.14, 14:01
Witam,

jakie macie ogrzewanie w domu?
Ja zastanawiam się nad tym jakie wybrać. Wezmę, albo ekogroszek, albo pellet.
Na stronie tanieekogrzanie.pl/ są ciekawe oferty.
Korzystał już ktoś z ich usług?
Obserwuj wątek
    • dinplus Re: Ekogroszek czy pellet ? 05.11.14, 19:09
      zapraszam do forum o pellecie forum.gazeta.pl/forum/f,251370,Pellet.html
    • juustina Re: Ekogroszek czy pellet ? 25.11.14, 13:40
      kupiłam w tym roku ekogroszek na zimę w składzie na Rudzkiej w Łodzi wegiellesiak.pl
      • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 20.05.15, 16:41
        wybró jak na finiszu naszej kampanii prezydenckiej - mnijesze zło. proponuję pomyśleć o czymś zdecydowanie tańszym w eksploatacji miesięcznej, czyli odnawialnej energii z naciskiem na pompę ciepła
      • wojtekt4 Re: Ekogroszek czy pellet ? 27.07.15, 15:05
        Pallet jest mniej szkodliwy dla środowiska, ale bardziej popularny jest chyba mimo wszystko eko-groszek. Według mnie najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjny kocioł c.o. typu KJ-WD zasypowy, przystosowany do dolnego spalania paliw stałych tego typu: www.piecbud.net.pl/produkty1/kotly-c-o/kj-wd - taki piec posiada dużą komorę spalania, stały ruszt wodny oraz zabezpieczenie uruchamiające sygnał akustyczny w przypadku przegrzania kotła.
    • pikanterion Re: Ekogroszek czy pellet ? 30.07.15, 13:37
      Mam atmosa kombi na pellety i drewno. Polecam, bo możesz wybierać, zależnie od sytuacji finansowej, czy stawiasz na paliwo bardziej wydajne czy bardziej ekonomiczne. I w razie nagłego skoku cen czy czegoś nie jesteś uziemiony albo jak ci się akurat pellet skończy.
      • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 10.08.15, 10:18
        a to bardziej wydajne nie równa się temu, że jest bardziej ekonomiczne? :)
        • pikanterion Re: Ekogroszek czy pellet ? 12.08.15, 14:20
          Źle się może wyraziłem nieco. Generalnie wybór jest między paliwem tańszym, ale takim któremu musisz poświęcić nieco więcej uwagi, a droższym, mniej obsługowym i nieco szybciej i łatwiej nagrzewającym duże powierzchnie ;)
          • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 18.08.15, 10:23
            w takim razie mniej obsługowe, a w zasadzie bezobsługowe i do tego wolne od skoku cen i dostępności danego paliwa, to są jedynie pompy ciepła. tu ciepło masz za free, a energię elektryczną możesz czerpać z paneli fotowoltaicznych
            • pikanterion Re: Ekogroszek czy pellet ? 24.08.15, 00:42
              Tylko wtedy idziemy już w koszta, które będą zwracać się bardzo długo, a może nawet wcale. Pompa sprawdzi się, owszem, ale przy ogrzewaniu podłogowym, które z kolei nie wszędzie (stare budownictwo) da się zaimplementować.
              • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 11.09.15, 16:21
                czas zwrotu takiej inwestycji (z dotacją), przy pompie gruntowej i ogrzewaniu podłogowym, to okolice 8 lat (dla domu 150m2). co do starego budownictwa i systemu ogrzewania, bardzo dobrze sprawdza się pompa powietrzna stiebla, którą można właśnie pod stare grzejniki podłączyć, jako, że bez problemu działa w wysokich temperaturach
                • santo222 Re: Ekogroszek czy pellet ? 11.10.15, 18:29
                  skoro pellet jest ekologicznym opałem to też powinna byc dotacja do zakupu lub przeróbki pieca kiedys słyszałem o dofinansowaniu programu kawka dobra sprawa.
                  • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 27.10.15, 15:45
                    santo222 napisał(a):

> skoro pellet jest ekologicznym opałem to też powinna byc dotacja do zakupu lub
                    > przeróbki pieca kiedys słyszałem o dofinansowaniu programu kawka dobra sprawa.

chyba do przeróbki pieca na pellet w coś na prawdę ekologicznego typu pompa ciepła..
    • sylwesterbb Re: Ekogroszek czy pellet ? 08.02.16, 13:38
      Jeżeli miałbym wybierać między tymi dwoma rzeczami to chyba zdecydowałbym sie bardziej na ekogroszek. Wystarczy porównać ceny jednego i drugiego. Po za tym zakup specjalnego pieca na taki opał to dodatkowy wydatek.
      • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 22.04.16, 16:27
        poza cenami trzeba porównać kaloryczność paliwa itp, a co do pieca, to do ekogroszku tak samo potrzebny jest odpowiedni. z resztą ciągłe dopsypywanie to udręka, a tak na prawdę ekologii w jednym i w drugim jest zero. jedyne ekologiczne rozwiązanie to te z odnawialnych źródeł energii
    • szymon29n Re: Ekogroszek czy pellet ? 07.04.16, 11:14
      Tylko ekogroszek. Jest najlepszy.
      • dartosto Re: Ekogroszek czy pellet ? 13.06.18, 15:31
        Tylko pelet!
    • szymon29n Re: Ekogroszek czy pellet ? 07.04.16, 11:15
      Zamawiam w sklep.sambudrol .pl
    • oliweczkamala87 Re: Ekogroszek czy pellet ? 25.04.16, 12:35
      A ja z kolei wybieram pellet. Jest bardziej ekologiczny i wydajny niż ekogroszek. Od 3 lat palę w piecu pelletem Stelmetu i jestem bardzo zadowolona. Polecam zajrzeć na www.epellety.pl.
      • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 09.05.16, 16:16
        oliweczkamala87 nie wydaje ci się, że zestawienie ekologiczny i palę jest co najmniej nie na miejscu? jedyne ekologiczne rozwiazanie to odnawialne źródła energii.. polecam rozważyć pompę ciepła
        • doradca_galmet Re: Ekogroszek czy pellet ? 11.06.16, 09:23
          Jak najbardziej również polecam inwestycję w pompę ciepła. Nie wymaga od użytkownika żadnej uwagi. Jedyna potrzebna rzecz to zasilanie elektryczne. Poprawnie ustawione urządzenie pracuje bezproblemowo. Ponadto koszty eksploatacyjne są niższe niż w przypadku ogrzewania gazowego. Każdy klient zastanawia się ile rocznie będzie płacił za użytkowanie pompy jeśli już w nią zainwestuje. Zatem możemy przygotować symulację pracy instalacji i generowane przez nią koszty. Zachęcam do zapoznania się z ofertą Galmet. Możemy wybrać pompę gruntową lub powietrzną. Zapewni on ogrzewanie budynku jak i ciepłej wody użytkowej.
        • dartosto Re: Ekogroszek czy pellet ? 13.06.18, 15:32
          Mógłbym się pod tym podpisać! :)
    • sandra550 Re: Ekogroszek czy pellet ? 13.06.16, 11:39
      Dobrymi kotłami do tego typu ogrzewania będą te firmy Galmet. Kotły c.o. na ekogroszek, z podajnikiem --> sprawdzą się idealnie!
      Dodatkowo, firma organizuje konkurs, w którym do wygrania jest nowoczesny system ogrzewania dla szkoły! Wystarczy wybrać szkołę i zagłosować --> www.cieplozklasa.pl/glosuj, dodatkowo możecie wziąć udział w losowaniu super power banka! :)
      • konsultant_viessmann Re: Ekogroszek czy pellet ? 15.06.16, 11:20
        Witam!
        Odnosząc się to tematu wątku i dylematów, które drzemią często w inwestorach, chciałem poinformować o nowym urządzeniu firmy Viessmann!
        Automatyczny kocioł Easypell to tanie, niezawodne i efektywne rozwiązanie, które jest idealnie zaprojektowane dla Twojej wygody.
        Komfort i niezawodność
        Kocioł Easypell łączączy wysoką wydajność i trwałość z prostotą konstrukcji. Dzięki temu jest niezawodny i bezpieczny oraz pozwala stworzyć prosty i wygodny w obsłudze system centralnego ogrzewania. Zapłon, odpopielanie tacy palnika oraz transport pelletu drzewnego są automatyczne. Elektroniczny regulator kotła z ergonomicznym programowaniem pozwala łatwo uzyskać pożądą temperaturę ogrzewania i ciepłej wody użytkowej.
        Łatwa instalacja
        Kocioł Easypell to oszczędne ogrzewanie bez poważnych prac instalacyjnych, a na dodatek nie wymaga dużo miejsca w kotłowni. Kompaktowe wymiary sprawiają, że na instalację wystarczy mniej niż 1 m2 powierzchni użytkowej, a w tym zawarty jest automatyczny pojemnik do przechowywania pelletu. Dzieki temu łatwo można wymienić stary kocioł na paliwo stałe, lub gaz także bez wymiany grzejników czy systemu ogrzewania podłogowego.

Easypell działa tak samo, jak kocioł gazowy
        Pellet, jako paliwo, podawany jest od dołu (podsuwowo) na tacę palnika, przez napędzany silnikiem elektrycznym podajnik ślimakowy. Na tacy palnika następuje spalanie pierwotne. Powstaje przy tym palny gaz, który następnie zostaje wymieszany z tlenem w położonej powyżej tacy rurze ze stali nierdzewnej. Mieszanina gazu spala się w temperaturze ok. 800°C. Gorące spaliny przepływają następnie przez wymiennik ciepła. oddając energię wodzie kotłowej. Część spalin jest następnie zawracana do procesu spalania, a reszta jest odprowadzana przez dmuchawę do komina. Modulacja mocy kotła Easypell w zakresie do 30% mocy znamionowej nie powoduje pogorszenia efektywności kotła. W przypadku braku zapotrzebowania na ciepło kocioł wyłącza się całkowicie.

Jeśli ktoś jest zainteresowany - służe pomocą lub odsyłam po więcej informacji: www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-na-biomase/kotly-na-pelet/easypell.html?smclient=3c99695d-f827-4c96-a966-3c27447ff583&utm_source=salesmanago&utm_medium=mailing&utm_campaign=Nowosci&timeZoneId=Europe%2FWarsaw
        Pozdrawiam!
    • olsenka90 Re: Ekogroszek czy pellet ? 31.07.16, 20:34
      c
      • olsenka90 Re: Ekogroszek czy pellet ? 31.07.16, 20:35
        ani jedno ani drugie nie jest opcją ekologiczna
        • konsultant_viessmann Re: Ekogroszek czy pellet ? 01.08.16, 11:31
          Zgoda, ani jedno ani drugie nie zapewnia takich warunków jak np pompa ciepła.
          Ale porównując ze spalaniem węgla, pelet jest zdecydowanie bezpieczniejszy dla środowiska.

Dochodzi tylko kwestia inwestycji w ogrzewanie stałopalne w nowych obiektach - wprowadzane są obecnie ograniczenia i zakazy spalania paliw stałych w niektórych rejonach polski - np Kraków, ale nie można założyć, że nie będą to działania dużo szersze.

Właśnie dlatego odchodzenie od spalania paliw stałych zwłaszcza w nowym budownictwie wydaje się być bardzo racjonalne i przyszłościowe.
          • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 03.08.16, 16:04
            co więcej to jest spora oszczędnoś, bo przecież nie musisz budować kotłowni czy kominów
            • konsultant_viessmann Re: Ekogroszek czy pellet ? 04.08.16, 11:18
              Zgoda, kotłowni nie trzeba posiadać jako takiej, ani składu opału, ale nad kominami to się należy zastanowić, bo o ile pompa ciepła go nie potrzebuje to kominy wentylacyjne albo inne przewody wentylacyjne należy w obiekcie zapewnić. Inaczej się na problem patrzy w obiekcie nowo budowanym a inaczej w modernizowanym :)
    • olsenka90 Re: Ekogroszek czy pellet ? 26.08.16, 15:46
      ani takie ani takie, ja mam gazowe, wolę ekologiczniejsze rozwiazania
      • properone Re: Ekogroszek czy pellet ? 05.09.16, 18:07
        problem w tym, że gaz z ekologią nie ma nic wspólnego.. samo wydobycie to ogromne nakłady, a przecież finalnie i tak to paliwo spalasz... eko = oze
    • rafalcichocki Re: Ekogroszek czy pellet ? 30.12.16, 12:33
      Witam,

Zastosowanie kotła na pellet uznawane jest za ekologiczne źródło ciepła, ponieważ szacuje się, że ilość powstałych zanieczyszczeń ze spalania równa się potrzebnej ilości do wzrostu biomasy potrzebnej do wytworzenia pelletu. Jeżeli zastanawiają się Państwo na wyborem sprawdzonego kotła. Marka Buderus w swojej ofercie posiada kotły z rodziny Logano na paliwa stałe, które są jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły mają zakres mocy 14-30kW, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie internetowej: www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/
      W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
      Pozdrawiam,
    • ziejega Re: Ekogroszek czy pellet ? 12.01.17, 19:57
      Pellet jest bardzo fajny. Ja używam w domu już od kilku lat- mam akurat instalację takiego typu, że mogę używać różnego opału, ale z pelletem jest najlepiej - jest droższy niż ekogroszek, ale tak nie brudzi no i mam 'poczucie', że jest trochę bardziej ekologiczny. Od początku używam pelletu Olimp - ostatni sezon zamawiany w www.epellety.pl - polecam. Pellet nie brudzi, jest wydajny, w dobrej cenie no i łatwo dostępny :)
    • klarysz Re: Ekogroszek czy pellet ? 16.01.17, 12:31
      Masz rację ekogroszek mają dobry ..... tylko, że mają też problemy z wagą.
      Trzy razy u nich kupowałem i za każdym razem mnie orżnęli na wadze (raz nawet 250 kg/2T). Po zgłoszeniu im tego powiedzieli mi, że nie muszę u nich kupować - no i bardzo dobrze bo nie lubię jak ktoś mnie kiwa na węglu, który i tak u nich był drogi. Teraz od 4 lat zamawiam u Nowakowskiego w Bytomiu i transport do Jaworzna zawsze mam na czas, cena jest niższa a groszek pali się bardzo dobrze (mnie zadawala). Dlatego żegnajcie Smart Trans Mysłowice i kiwajcie kogoś innego - nie mnie.
      K.L.
    • sylwia_maczek Re: Ekogroszek czy pellet ? 17.01.17, 18:01
      Dokładnie, gaz wcale nie jest takim ekologicznym rozwiązaniem… a na pewno nie ekonomicznym, z tego co wiem to wychodzi znacznie drożej. Ja wybrałem ekogroszek i póki co nie narzekam, ale każdy ma swoje zdanie oczywiście. Jeśli są tu jacyś zwolennicy ekogroszku i szukają dobrego opału to polecam firmę sovillo, mają bardzo wydajny, wysokiej jakości towar.
      • konsultant_viessmann Re: Ekogroszek czy pellet ? 07.02.17, 20:25
        Witam !

Nie do końca się zgodzę, bo aktualnie ogrzewanie gazowe przy standardowym dociepleniu jest jedynym z najbardziej ekonomicznych rozwiązań. Oczywiście możne okazać się on nieekonomiczny, kiedy ma się słabo zaizolowany dom, do którego ogrzania wystarczy jedynie przewymiarowany kocioł węglowy. W sytuacji kiedy nie ma możliwości podpięcia do sieci, oczywiście polecam ogrzewanie pelletem, najlepiej spełniającej normy jakościowe. Do takiego paliwa najlepiej nadaje się nasze urządzenie - kocioł Easypell, o którym więcej szczegółów można przeczytać tutaj:www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-na-biomase/kotly-na-pelet/easypell.html

Pozdrawiam !
    • karol.przez Re: Ekogroszek czy pellet ? 13.02.17, 20:46
      Chyba lepszy ekogroszek ja tak palę już 10 lat, ostatnio kupuję Czarną Perłę.
      • dartosto Re: Ekogroszek czy pellet ? 15.06.18, 11:58
        Pellet bo mniej popiołu i bardziej ekologicznie!
    • konsultant_viessmann Re: Ekogroszek czy pellet ? 21.02.17, 16:37
      W przypadku peletu warto zwrócić uwagę, czy do jego produkcji zgodnie z normą DIN-Plus lub ÖNORM w 100 procentach wykorzystywane są naturalne odpady drzewne. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to więcej szczegółów na temat tego typu paliw można przeczytać TUTAJ.

Pozdrawiam !
    • kobulak Re: Ekogroszek czy pellet ? 28.02.17, 01:21
      Ja paliłem weglem z obu tych zrodel, za kazdym razem z dostawa i musze powiedziec, ze dostawa z Sovillo bardziej mi sie podobała, na dluzej starczyla.
    • krzeszczowiak Re: Ekogroszek czy pellet ? 12.04.17, 07:37
      Od 6 lat palę peletem (piec Mini Bio Kostrzewa). Do ekogroszku już nigdy nie wrócę. Pelet jest ekologicznym paliwem odnawialnym, mniej popiołu, mniejsza emisja spalin. Pelet nie wydziela trujących substancji ani pyłów, bo jest produkowany z pozostałości produkcji branży meblarskiej, trocin, zrębków. Niemcy czy Austria kilka dobrych lat temu przejrzały na oczy i ruszyły z szeroko zakrojoną akcją dotacji na systemy c.o. na biomasę czy wykorzystaniem innych odnawialnych źródeł energii. Np. Szwecja i Dania stosuje ulgowe stawki VAT na pellet, co zachęca mieszkańców do zakupu tego paliwa. Nam daleko jeszcze do takich rozwiązań. Pelet, kupuję przez internet: www.cenypaliw.eu/ Na tej stronie sprawdzam gdzie w moim województwie mają najtaniej.
    • bartoszkamel1983 Re: Ekogroszek czy pellet ? 27.07.20, 14:54
      Pomyśl również nad fotowoltaiką!
    • wieslawklimuk Re: Ekogroszek czy pellet ? 29.07.20, 14:50
      W obecnych czas i poziomu w jakim rozwinęła się fotowoltaika, myślałbym o pellecie jako rezerwie.
    • robzap Re: Ekogroszek czy pellet ? 11.10.20, 18:43
      Jeżeli miałbym wybrać pomiędzy nimi to zdecydowanie pellet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka