Dodaj do ulubionych

okna w Szczytnie

11.04.07, 11:17
jak to jest? niech mi ktos wytlumaczy dlaczego w pieknych starych kamienicach
ludzie moga wstawiac sobie okna jakie chca? nie takie jakie powinny byc,
jakie sa pierwotnie zaprojektowane? wiem ze tu chodzi o kase, bo tzw. typowka
w oknach jest duzo tansza...ale czy nie ma jakiegos architekta miejskiego,
ktory czuwalby nad wygladem architektury? nie wspomne o konserwatorze
zabytkow, bo wiem ze nie wszystkie kamienice podlegaja pod niego, ale jakis
inny urzednik chyba sie tym zajmuje? wiem ze w innych miastach tak jest i
kazdy kto wstawi okno nie zgadzajace sie z prawowitym podzialem i ksztaltem,
wielkoscia, to musi je demontowac i wstawic jakie trzeba. a tu? taka samowola
ze oko boli, tak zeszpecone budynki, ze wstyd doslownie...
Obserwuj wątek
    • anna2002 Re: okna w Szczytnie 11.04.07, 21:12
      barbabietola! masz całkowitą rację. Powiem szczerze: po pierwsze: nie znam się
      całkowicie na architekturze, a po drugie: latam zwykle po mieście jak szalona i
      nie zawieszam oka na kamienicach, więc nie wiem, o które budynki chodzi.
      ALE.... jakbym sie przyjrzała, to coś takiego na pewno dojrzałabym. To jasne,
      że nad zabytkami ( a te niewątpliwie są!!! ) powinien czuwać konserwator i nie
      pozwolić na "odwalanie takiej tandety". Daj znać, gdzie to jest... pooglądam.
      • mati_77 Re: okna w Szczytnie 12.04.07, 12:49
        Dajcie spokój z konserwtorem. Oczywiście wszystko trzeba robić ze samkiem,
        jednak brak wystrczającej ilości pieniędzy weryfikuje plany. Ja przymierzam się
        do odnowienia elewacji pewnego starego budynku i robię wszystko żeby konserwator
        nie dowiedział się, że ów budynek nadje się na zabytek. Wtedy to już jest
        strasznie. Wszystko trzeba z nim ustalać, a przy tym rosną strzasznie koszty i
        czas. Dodam iż nie zamierzam starej ceglanej elewacji pokryć jakimś
        "nowoczesnym" świństwem. Będzie ze smakiem i w dobrym stylu, tylko bez konserwatora.
        • anna2002 Re: okna w Szczytnie 12.04.07, 17:58
          ... jak będzie ze smakiem i w dobrym stylu to masz nasze pozwolenie... cha
          cha!!!
          • barbabietola Re: okna w Szczytnie 18.04.07, 10:42
            nie chodzi juz o mieszanie w sprawy konserwatora, ale o wlasnie ten smak i
            gust o ktorym piszecie, a takze o zachowanie tradycyjnego i pieknego, czesto
            niepowtarzalnego charakteru budynku. pewnie ze okno z podzialami czy łukami,
            czy innym nietypowym kszalcie bedzie drozsze niz typowe, blokowe okno pcv..ale
            jest ladniejsze no i przede wszystkim pasuje do specyfiki budynku. te kaminice
            to nasza scheda, nasza historia i kultura...szkoda ze niszczeje... wszystko
            bedzie takie same - okna pcv i siding...bleeee
            • mati_77 Re: okna w Szczytnie 18.04.07, 17:32
              Siding? Ktoś jeszcze tego używa? To mało atrakcyjna alternatywa na elewacje.
              • kama-1982 Re: okna w Szczytnie 15.03.08, 01:09
                tak elewacje budynków Bartna Strona 1 i 3 autorstwa samego Wieganda mają tak
                piekną konstrukcje i nietypowy kształt,a okna wymienione ostatnio tak pasują do
                nich jak świni siodło:( a kamienica neoklasycystyczna na kościuszki?na 4 piętrze
                tkwią plastikowe"dziury" a właściciele upodobnili te kamienicę do stojącego obok
                żółtego bloku z lat 60tych,któy do tej pory straszy wszystkich swoich mieszkańców.
                taka kamienica jest wielokrotnym powtórzeniem tej formy w tym regionie,ale w
                Szczytnie wystepują tylko cztery takie.
                Bartnej Strony 1 i 3....
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka