Dodaj do ulubionych

Nasze knajpki i restaruracje

15.11.04, 10:26
Czułego Barbarzyńcę zna chyba każdy. Podobnie Aurorę i Diunę. Z restauracji
Tokio. Ale co jest jeszcze? Powstało jakieś nowe miejsce? Zważywszy na blskość
UWu powinno ich tu być multum. Czy są jakieś kafejki na Solcu?

A Czarny Lew i Jadłodajnia jeszcze działają?
Obserwuj wątek
    • lewe_oko Re: Nasze knajpki i restaruracje 15.11.04, 10:35
      Jescze kawiarnia na Radnej i kawiarenki w BUWie.
      • bjodos Re: Nasze knajpki i restaruracje 31.01.05, 21:29
        No fakt, niewiele jest fajnych miesc do posiedzenia. W Jazzie jest calkiem
        fajne. klimacik, chociaz szkoda ze zlkwidowali szafe grającą. Pub
        Wieżyca,Żródełko na Agrykoli,Pub przy kortach tenisowych Legii ( chyba nawet
        tam sa dwa), Kredens, Marysol,kawiarnia w hotelu Powisle-nie polecam. W sazonie
        letnim przyjemnie jest w ogródkach w parku na skarpie-kolo muzeum ziemi oraz na
        agrrykoli. Zrobili tez pizzerie (tania i smaczna pizza ) Dagrasso Ul,3maja pod
        mostem.
    • sandra212 Re: Nasze knajpki i restaruracje 15.11.04, 22:06
      Na Solcu jest knajpa - nazywa sie Strych chyba, nie wiem nie bylam tam jeszcze.
      A Jadłodajni i Cz. Lwa chyba juz nie ma. No i Baryłka na Mariensztacie. Fajne
      forum. Pozdrawiam :-)
      • supadupafly Re: Nasze knajpki i restaruracje 17.11.04, 12:56
        Na Solcu są kawiarnie: Kredens na Przemysłowej, Camea na Fabrycznej. Coś się
        otwiera na Przemysłowej w miejscu knajpki hiszpańskiej zamknietej od jakiegoś
        czasu ma to nawet swoją nazwę - Marysol. Można również odwiedzić kawiarnię w
        hotelu Powiśle przy Szarej
      • johnzorn Re: Nasze knajpki i restaruracje 04.02.05, 16:28
        sandra212 napisała:[...]
        > A Jadłodajni i Cz. Lwa chyba juz nie ma. No i Baryłka na Mariensztacie. Fajne
        > forum. Pozdrawiam :-)

O przepraszam sprostowanie:

Właścicielowi Jadłodajni zarząd wypowiedział umowę (nie płacone opłaty przez co najmniej trzy miesiące). Jest tenże właściciel jednak przechujem (to podobno nie jest określenie pejoratywne) - znowu urządzi balangę dla radnych i znowu będzie grało (do następnego wjazdu karków z bejzbolami za rozliczenia i porachunki).

Czarny Lew podobno się reaktywuje. Nawet nie podobno, bo pytałem Pana w środku i powiedział, że w lutym już się otworzą i będzie można etiopską kawę tam wypić. A! No i bedzie tam piwo Staropramen (!!!) - pyszne i nie wiem gdzie jeszcze jest w W-wie. Widziałem jak dowozili. No.
        Ze swojej strony wszystkim gorąco polecam Tokio - moim zdaniem najlepszą japońską kuchnię w stolicy. Wiem co mówię. Sprobujcie Nagasaki Czempon lub prostego Sushi Kalifornia Maki. Arrrghhhhh jeść.....
        • bjodos Re: Nasze knajpki i restaruracje 05.02.05, 12:26
          Gdzie jest Czarny Lew?
    • supadupafly Re: Nasze knajpki i restaruracje 17.11.04, 13:20
      Być może w niedalekiej przyszłości pojawią się jakieś nowe miejsca luchowe w
      okolicach Fabrycznej ponieważ na samym jej końcu budują dość spory jak na
      warunki Powiśla biurowiec.
      • blinski Re: Nasze knajpki i restaruracje 17.11.04, 17:37
        no ale ciekawe w którym miejscu.. w blokach? w szkole podstawowej:)?
        bo tak miejsca na wybudowanie tam chociaż minimalnej knajpki nie widzę..
        z lokali gastronomicznych to jeszcze knajpka czy kawiarnia w kształacie dużego
        wagonu przy trasie łazienkowskiej, przy skrzyżowaniu rozbratu z myśliwiecką,
        zapomiałem ja się to nazywa (w momencie powsania było tam coś chińskiego, teraz
        nie mam pojęcia).
        • szansonistka Re: Nasze knajpki i restaruracje 18.11.04, 23:12
          A co sądzicie o barze Powiśle? Z wyglądu nie jest zbyt piękny, ale ja uwielbiam
          tamtejsze pierogi!
          • blinski Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 00:56
            gdzie on:)?
            akurat jeśli chodzi o pierogi to nie ma lepszych niż te mojej babci:) do
            dostania w kawiarni 'agrykola'.
            :)
            • szansonistka Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 10:48
              Pierogom Twojej babci oddajemy palme pierwszeństwa :-) Drugie miejsce nalezy do
              pierogów pozostałych babć i gdzieś daleko daleko za nimi plasują się (jak dla
              mnie) pierogi z "Powiśla". Bar mieści sie w dość obskurnym blaszaku na Dobrej,
              prawie na rogu z Zajęczą - koło Aurory, ale bliżej ulicy.
              • blinski Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 13:39
                aha, kojarzę.. zawsze jak szedłem do jadłodajni czy aurory do kibla była
                kolejka, wychodziłem za potrzebą na zewnątrz i obryzgiwałem barową ścianę:)
                tak zupełnie na rogu z zajęczą jest jakiś barek na ścianie którego widnieje
                dość tandetne graffiti przedstawiające niby-to-mangową kelnerkę - co to
                właściwie jest, nigdy tam nawet nie wchodziłem?
                • lewe_oko Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 13:43
                  To bardzo przyjemnie... Bar Powiśle mieści sie w takim białym baraczku z żółtym
                  napisem.
                  • szansonistka Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 14:17
                    W srodku wygląda jak w typowym barze mlecznym - małe stoliczki, ceratki, kwiaty
                    w wazonikach, białe sciany. Blinski - nie spodziewałam sie tego po Tobie!
                    Zbrzydziłeś mi tamtejsze obiadki ;-) Jak nie chce mi sie gotować, to chodze też
                    czasem do Skrzynki - vis a vis bocznej bramy na UWu. Ulica Oboźna, ponizej
                    budowy. Nie jest bardzo tanio, ale jedzenie jest świeze i robione specjalnie dla
                    nas, a nie odgrzewane.
            • lewe_oko Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 10:55
              A gdzie jest kawiarnia Agrykola? Tam gdzie Źródełko?
              • blinski Re: Nasze knajpki i restaruracje 19.11.04, 13:45
                obie kawiernie z wyglądu prawie identyczne, chyba obie postawiona w czasach,
                gdy na powiślu (czy akurat konkretniej w tym wypadku - ujazdowie) wiele się
                działo (trasa, wisłostrada, reorganizacja całej agrykoli, odbudowa zamku
                ujazdowskiego) - 'źródełko' jest na jednym końcu agrykoli, 'agrykola' na
                drugim, koło bramy na ul. agrykola.
          • fogelka Re: Nasze knajpki i restaruracje 05.01.05, 13:17
            Uwielbiam, szczególnie zupy za 3 zeta, pyszne naleśniki i wogóle. Dzięki temu,
            że nie jest odstawiony to trzyma przyzwoite ceny wraz z b. dobrą jakością.
      • magda.luczak Re: Nasze knajpki i restaruracje 04.01.05, 17:01
        To nie będzie biurowiec tylko X piętrowy tzw. apartamentowiec (niestety)
        zacznie się horror z parkowaniem
        • supadupafly Re: Nasze knajpki i restaruracje 04.01.05, 17:41
          To będzie biurowiec www.apa.com.pl/?strona=projekt.php&id=51 (chodzi o
          ul.fabryczną) i też będą problemy z parkowaniem. Naszczęśćie pod koniec roku
          zostnie (prawdopodobnie) poszerzona strefa parkowania
          • stdz1 Re: Nasze knajpki i restaruracje 05.01.05, 17:59
            > ul.fabryczną) i też będą problemy z parkowaniem. Naszczęśćie pod koniec roku
            > zostnie (prawdopodobnie) poszerzona strefa parkowania

tylko, ze wedlug planów, które ostatnio widziałem, właśnie ta część Powiśla
            (jako jedyna) ma nie być objęta tym poszerzeniem :(

Stefan
    • plecostomus Re: Nasze knajpki i restaruracje 04.12.04, 07:31
      Rybitwa
    • agator13 Re: Nasze knajpki i restaruracje 07.12.04, 13:21
      A może powiedzielibyście coś więcej o przedstawionych przez was knajpkach? Ja na
      Powiślu mieszkam od niedawna i moze wstyd przyznać (zwłaszcza na tym froum) ale
      oprócz Barbarzyńcy to nigdzie na Powislu nie chodzę. Jeśli umawiam się ze
      znajmomymi to gdzieś w centrum.
      Chętnie to jednak zmienię- więc napiszcie coś o klimatach w tych miejscach.
      • breizh Re: Nasze knajpki i restaruracje 16.12.04, 20:53
        jest taki lokal Jazz... cos tam na Solcu/3 maja pod mostem
        to jakieś przyjemne miejsce? Ktoś bywa?
        ja jakos nie odwazyłam sie tam jeszcze zajrzeć, a byc moze niesłusznie.
        Lubie PUB Morgan's na Tamce, poza tym mały Kredens na Przemysłowej choć dość
        drogo ale za to porcje słuszne
    • supadupafly Mar Y Sol ul.Przemysłowa 17.01.05, 11:37
      Nie jest to knajka marzenie ale całakiem znośna. Byłem tam 2 razy i pewnie
      wrócę, nie z powodu jedzenia ale raczej bliskości i kameralności. Jedzenie
      składa się z wariacji na temat kuchni hiszpańskiej paelle , ryby, cielęcina.
      Dość obszerna karta win. W knajpce mieści się około 15 osób. Przyjemna obsługa.
      Ceny za danie do 30 do 50 zł.DUŻE PORCJE :). Dobre desery. W sumie polecam.
      Jesli uda się jej zestarzeć i nabierze trochę patyny może być nieźle
      • zosima Bar Powiśle 19.02.05, 20:17
        Proponuje proste doświadczenie - zjedzcie pierogi z mięsem w Barze Powiśle.
        Dostaniecie po tym takiej kulinarnej traumy, że nie osłodzi wam jej nawet fakt,
        że zapłaciliście za próbę zamachu na wasze życie tylko kilka złociszy. To
        kwintesencja tego czym próbowano zlikwidować Polskę (a raczej jej mieszkańców)
        z mapy świata w latach 45-89. Oraz kolejny dowód na to że SANEPID istnieje
        tylko w artykułach prasowych.
        PS. To wy jesteście z Powiśla? I nie wiecie że od kilku miesięcy można też jeść
        w Aurorze? Także pierogi.
        • lewe_oko Re: Bar Powiśle 20.02.05, 16:07
          Byłam na pierogach w Barze Powisle dwa razy - może miałam szczęście, ale bardzo
          mi smakowały :-)
          • niezlomny.prawicowiec Re: Bar Powiśle 21.02.05, 12:38
            Jednocząc się w modlitwie, przesyłam na ręce Ojca Dyrektora Tadeusza Rydzyka i
            wszystkich pracowników Radia Maryja wyrazy solidarności i gorące pozdrowienia.
            Szczęść Boże!
            • fedorczyk4 Re: Bar Powiśle 21.02.05, 12:49
              Chyba adres się komuś pomylił i temat!
    • arkasza3 Re: Nasze knajpki i restaruracje 28.04.05, 18:29
      A ja proponuje Bliss na Mariensztacie - to chyba najlepsza kuchnia chińska w
      mieście ;)
      • tomcio6776 Re: Nasze knajpki i restaruracje 28.04.05, 23:35
        To już nie Powiśle ale Starówka,lecz mimo to-polecam Irish Pub przy Miodowej.
        Super muzyka plus dobre piwo .
    • delicja_wedlowska Re: Nasze knajpki i restaruracje 04.05.05, 13:21
      Hej, nie czytalam wszystkich wypowiedzi wiec moze sie powtorze ale nie ma jak
      Jazz Pub pod mostem przy 3-go maja:) Klimat mordowni o nieco intelektualnym
      klimacie, unikalna, z zacieciem artystycznym-muzycznym, przesympatyczna
      wlascicielka - Pani Wiesia, no i mozliwosc robienia absolutnie wszytkiego na co
      ma sie ochote. Ja sie tam czuje jak u siebie w domu, dla mnie jest to jedyne
      bezpretensjonalne miejsce gdzie moge wejsc o kazdej porze dnia i nocy, usiasc
      na barze, nastawic muzyczke jaka chce, zamowic drinka i albo z nikim nie gadac
      albo gadac z zupelnie obcym czlowiekiem siedzacym przy tym samym barze. Czasem
      wpadaja rozne mety ale respekt przed pania Wiesia czuja wiec sa niegrozni.
      Qrcze, takiego smaczka sobie narobilam, ze chyba sie tam dzis wybiore.
      See you;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka