Dodaj do ulubionych

Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje

12.12.04, 20:51
Fabryczna 13
www.apa.com.pl/?strona=projekt.php&id=51
Leszczyńska
www.lokum.pl/pierwotny_viterra_l.php
pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • supadupafly Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 14.12.04, 12:15
      Riverside mi osobiście sie podoba, fajnie uzupełni zabudowę trasy
      Łazienkowskiej. Niestety martwi mnie że inwestor przewidzial tylko 100 miejsc
      parkingowych. Mam nadzieję że szybko zostanie poszerzona strefa płatnego
      parkowania i ul.Fabryczna(zwłaszcza między Koźmińską a Rozbrat) nie straci
      kameralności.
      • tomcio6776 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 20.03.05, 12:31
        Zabrali wspaniały teren! Tam było Miasteczko Ruchu Drogowego,w którym szalałem
        na rowerze jako dzieciak.Cóż,każdy wolny kawałek już zabudują :((
    • fogelka Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 11.01.06, 13:34
      Przypadkowo dowiedziałam się, że w biurowcu przy Fabrycznej jest TYLKO 96
      miejsc parkingowych, to skandal i hucpa! Kto uwierzy, że do biur przyjedzie
      smochodem tylko 100 pracowników, dobre sobie a gdzie zaparkują klienci tych
      biur???Współczuję okolicznym mieszkańcom. KTO NA TO POZWALA?Co robi miejski
      wydział architektury?
      • fedorczyk4 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 11.01.06, 21:12
        Moja miła to na pewno wystarczy. I tak nikt z pracujących nie będzie chciał za
        te miejsca płacić i będzie tak jak pod Poniatowszczakiem. Nie da się zaparkować
        bo najemcy biur oszczędzają i parkują pod Arkadą.
        • stdz1 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 12.01.06, 00:24
          Po drugiej stronie trasy Łazienkowskiej jest ogromny parking (pod Torwarem),
          który jest prawie pusty (chyba że akurat gra Legia albo jest jakaś impreza na
          Torwarze), więc może nie będzie tak źle...
          • no.morro Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 12.01.06, 01:13
            Rozumiem że sudapadafly dysponuje miejscem w parkingu podziemnym, że mu tak
            zalezy na poszerzeniu strafy płatnego parkowania?:)
            • stdz1 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 12.01.06, 11:16
              > Rozumiem że sudapadafly dysponuje miejscem w parkingu podziemnym, że mu tak
              > zalezy na poszerzeniu strafy płatnego parkowania?:)

Z tego co wiem, to w strefie płatnego parkowania lokalni mieszkańcy parkuja za
              darmo (albo maja mozliwosc wykupienia abonamentu za jakas symboliczna cene)...
            • supadupafly Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 12.01.06, 22:14
              Nie posiadam miejsca w parkingu podziemnym, ponieważ w mojej kamienicy takich
              nie ma. Mieszkańcy mają prawo parkować w strefie po opłaceniu 20 zł rocznie (
              paragraf 6 www.zdm.waw.pl/docs/doc204.PDF ). Tak, bardzo mi zależy na
              poszerzeniu strefy płatnego parkowania. 12tysięcy m2 to jest około 1000 - 1200
              pracowników + klienci a strefa ma być poszerzona do Trasy Łazienkowskiej co
              zmusiło by do podróżowania pracowników komunikacją miejską lub stawianiu
              samochodaów na parkingu przy Torwarze. Nie dotyczyło by to tylko pracowników
              nowego biurowca ale też innych znajdującyh się już w okolicy i skutecznie
              ustawiających swoje samochody na chodnikach i trawnikach. Na poszrzeniu strefy
              zyskali by "tylko" mieszkańcy Powiśla czyli międzyinnymi ja :) Pozdrawiam
    • fogelka Jeśli chodzi o strefę... 16.01.06, 09:07
      Ja też jestem za poszerzeniem strefy. Supadupafly ma rację, że będzie to z
      korzyścią dla nas mieszkańców Powiśla. Jak wspominał mieszkańcy mogą parkować
      za 20 PLN, więc nie jest to duży wydatek. Jedynie wyjazd do Arberta, zakupy z
      udziaęłm samochodu (np; po drodze do domu) będą wiązały się z dodatkowymi
      kosztami lub liczeniem, że akurat cię nie przydybią. Liczę bardzo, że w mojej
      okolicy (BUW) mniej studentów będzie przybywało na zajęcia samochodami, że
      względu na dodatkowe koszty. Teraz nie da się żyć: chodniki, trawniki wszystko
      pozastawianie, porozjeżdżane. Wiem, wiem jak się chce mieszkac w śródmieściu to
      trzeba się liczyć z tłokiem, ale to naprawdę przypomina niekedy piekło, jak nie
      mogę dojść do swoich drzwi, bo stoją na chodniku samochody. Ostatnio parkowali
      podwójnie wzdłuż ulicy i stała się nie przejezdna, przyjechała straż miejska i
      zaczęła odholowywanie. Tak więc w sumie myślę, że to będzie lepsze rozwiązanie.
      • no.morro Re: Jeśli chodzi o strefę... 16.01.06, 15:39
        Jeśli to 20 zł to mnie przekonaliście.
        Szkoda mi tylko moich gości ale takie jest życie.

Jednak z drugiej strony skąd ten lament na tłok, skoro niektórzy spośród Was
        nie mają nic przeciwko wciskaniu nowych apartamentowców z miejscami
        parkingowymi za 30 tyś. za miejsce. Dodam że apartamentowców, które będą
        zajmować dotychczasowe parkingi między blokami. Przypuszczam więc, że będzie
        tylko gorzej.
        • ann17 Re: Jeśli chodzi o strefę... 16.01.06, 16:54
          a ja się cieszę (w miarę) że będą nowe apartamentowce. mieszkam w bloku dobra
          18/20. z tego co slychać, wiosną na działce obok zaczną budować
          apartamentowiec. najpierw będzie oczywiście balagan, jak to na budowie, ale
          potem teren zostanie uporządkowany, i okolica zyska. teraz na tej dzialce są
          jakies magazyny stoenu, i parking strzeżony. hcodnik - polamany, same psie kupy.
          Standard parkingu - jak za króla ćwieczka. płacę 200 zł, więc niemalo. jest
          nieodśnieżone, ślisko. obsługa generalnie glownie oglada telewizor. i inkasuje.
          albo myje samochody za jedyne 20 zł, spuszczając mydliny do ziemi.
          więc wcale mi nie zal, ze to zniknie. troche tylko szkoda warzywniaka. ceny
          wysokie, ale dobry towar i mila obsluga.
          nie mam pojecia co bedzie potem z parkowaniem. mysle ze strefa platna to dobre
          rozwiazanie.
          • fedorczyk4 Re: Jeśli chodzi o strefę... 16.01.06, 22:18
            No jak nic zaraz dostanie Ci się po uszach. Ale cieszę się że nie ja jedna wolę
            europeizację dzielnicy zamiast zarastanie w postkomunistycznej urbanistyce.
            • no.morro Re: Jeśli chodzi o strefę... 17.01.06, 15:29
              "Europeizacja dzielnicy" czytaj: zero drzew, brak miejsca parkingowego i
              apartamentowiec tuż przed Twoim oknem.
              • fedorczyk4 Re: Jeśli chodzi o strefę... 17.01.06, 16:16
                Czy słyszałeś kiedyś o kompromisie? Naprawdę wydaje Ci się że o to mi chodziło?
                • no.morro Re: Jeśli chodzi o strefę... 17.01.06, 17:57
                  Tzn nie chodzi Ci o kompromis ale o eskalację?:)

• fedorczyk4 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 17.01.06, 20:22
      Tak myślałam sobie po cichutku właśnie, że Ty niewiele zrozumiałeś z tego co ja
      ciągle pisałam. Pozostawiam Cię z autkiem pod oknem i z wyśnionym rozwiązaniem
      przestrzennym z lat szśćdziesiątym. Tylko się nie zdziw się jesli któregoś dnia
      Twój blok się rozsypie, bo nikt już nie będzie chciał płacić za remonty. Adieu.
      • no.morro Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 17.01.06, 22:25
        Lepsze rozwiązania przestrzenne z lat 60-ych niż Hong Kong za oknem i na ulicy.
        Mój mały bloczek ma się świetnie. Ma wymienione ze środków mieszkańców
        wszystkie instalacje, okna i tynki. Będzie stał pewnie jeszcze kilkadziesiąt
        lat skoro można go nadbudować i doinstalowac windę. Pozdrowienia.

ps. Rozwiązania przestrzenne z lat 60-ych nie mają nic wspólnego z komunizmem.
        Warto sięgnąć do prac urbanistów już z lat 20-ych, gdy zaczęto cenić zieleń i
        dostateczny dostęp dziennego światła w mieszkaniach.
        • fedorczyk4 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 17.01.06, 22:38
          Owszem sięgnę, bo cenię sobie i architekturę i sztukę tego okresu, tylko jakoś
          nie widzę jej odzwierciedlenia na osiedlach Powiśla. Sady Żoliborskie owszem,
          ale to nie ta koncepcja została zrealizowana miedzy mostem Poniatowskiego i
          Przemysłową. Mam mieszkanie na Okrąg, w jednej ze stref zagrożonych. Zostanę
          zabudowana od południa, zachodu i wschodu. Mimo to nadal uważam że jest to
          normalne.
          • no.morro Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 18.01.06, 09:42
            Moje zdanie znasz:) Uwierz, że też lubię "tradycyjnie" zabudowane miasta ale
            niestety jeżeli planowana jest nowa zabudowa wg zupełnie innej koncepcji to
            powinno się stare domy wyburzyć i budować od nowa. Inaczej będziemy mieli np
            coś w stylu romańskiego koscioła z barokowym wyposażeniem jak u św. Andrzeja w
            Krakowie:)

Mieszkasz na Okrąg od strony Wilanowskiej czy Ludnej?
            • fedorczyk4 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 18.01.06, 10:00
              Od strony Ludnej i lubię eklektyzm:-)
              • no.morro Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 18.01.06, 23:43
                W ubiorze też?;)
                A ja (co dziwne) tak jakby pomiędzy:)
                • fedorczyk4 Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 19.01.06, 00:09
                  Jak najbardziej, klasyczna garsonka od Coco Chanel z trampkami do kosza. To
                  lubię rzekłem to lubię. A co do: tak pomiędzy to owszem chyba rozumiem, Pan
                  Szanowny albo na rądku, albo przy końcu w poprzeg. Zgadza się?
                  • no.morro Re: Riverside Park i Viterra - nowe inwestycje 24.01.06, 21:46
                    Zgadza się, tylko nie wiem gdzie jest początek:)
                    Co do garsonki i tramek to postaram wyśledzić Szanowną Panią na wiosnę bo jak
                    rozumiem teraz to wszyscyśmy podobnie okutani.

Co do założeń przestrzennych to już w latach 1924-1928 powstało w Wiedniu
                    osiedle Sandleiten z parkami pomiędzy domami oraz Washington-Hof z rozproszoną
                    zabudową blokową. Można też probować szukania nawiązań z Radburn z lat 20-ych,
                    które potem było naśladowane w Vallingby, Cumbernauld, Sennenstad, Wulfen.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka