Dodaj do ulubionych

Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Trójc

10.11.05, 13:04
Wczoraj dowiedziałem się, że wzdłuż Solec pomiędzy Wilanowską i Ludną będzie
realizowana nowa inwestycja w postaci apartamentowców z garażami. Wie może
ktoś coś więcej gdzie ma to być dokładnie? Obawiam się, że
Spółdzielnia "Torwar" chce przeznaczyć pod tę budowę część parku.
Obserwuj wątek
    • supadupafly Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 13.11.05, 13:55
      Dokładnie to nie wiem czy o to chodzi ale to jest bardzo dziwnie położone
      ponieważ strasznie zagęszcza okolice między Wilanowską a Okrągw tym klinie za
      kamienicami jest już ogrodzenie. Strasznie duże to się wydaje
      • verushka Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 14.11.05, 16:19
        Ojej juz sie boję... Czy na tablicy widnieje, jaka pracownia architektoniczna to
        firmuje?
        • supadupafly Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 14.11.05, 23:25
          I tu mam nadzieję że Ciebie uspokoję :) - Stefan Kuryłowicz autor Ekoparku a
          ostatnio EC Powiśle
          • verushka Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 14.11.05, 23:34
            To czuje się trochę uspokojona, ale tylko trochę... Mam wrażenie, że mistrz
            Kuryłowicz idzie ostatnio na ilość, a nie na jakość. I o ile Marina wydaje mi
            sie poprawną architekturą mieszkaniową bez przesadnych ekstrawagancji, a Eko
            Park jest moim zdaniem jednym z najlepszych osiedli mieszkaniowych w Polsce to
            osiedle przy Elektrowni wydaje sie powtórka z EkoParku! Warto mieć swój
            rozpoznawalny styl, ale powtarzać się... Zobaczymy co to będzie tym razem. Ale
            fakt, że Kuryłowicz to jednak firma i na pewno nie będzie to totalny gniot.
            • werttrew Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 23.11.05, 11:29
              Gniot, nie gniot, ale z zielonego osiedla zrobią zapakowanego budynkami
              koszmara! Można zapomnieć o klimacie tego miejsca. W pogodni za kasą wszędzie
              wciskają te domiszony. Postawia kloca z parkingami, a gdzie zaparkują
              mieszakjący tu od dziesięcioleci starzy mieszakńcy? Czeka nas (mieszkańców tego
              osiedla) koszmar! Dziękuje bardzo!
              • fedorczyk4 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 23.11.05, 13:48
                Po pierwsze kiedys staly tam domy (a nie domiszcza) w ukladzie normalnym, czyli
                wzdluz ulic a nie od Sasa do lasa rzucone w przestrzeni podlug mody
                komunistycznej. Po drugie, oczywiscie rozumiem ze blizsza jest koszula cialu,
                ale nie da sie zachowac trawniczkow z malwami i dzikich parkingow w centrum
                stolicy. Musza wczesniej czy pozniej powstac podziemne parkingi i miejska
                zabudowa.A darmowe parkowanie na trawniku pod oknem niestety jest wspomnieniem
                bylej epoki.
                • a.morro Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 23.11.05, 16:01
                  Jak byś miał pojęcie o architekturze to nie pisałbyś, że domy są ustawione
                  od "Sasa do Lasa" i jest to moda komunistyczna. Wszystkie zostały tak ustawione
                  żeby w odpowiedni sposób mieszkania były doświetlone i nie zaciemniały się
                  wzajemnie zbyt długo w czasie dnia. To się skończy bo oczywiście pewnie będą to
                  wielopiętrowe "domiszcza"! Zobacz co SM Torwar wybudował naprzeciwko Mini
                  Europy przy Górnośląskiej - wielki wieżowiec. Do tej pory sprawa jest o to w
                  sądzie z wniosku prokuratury.
                  Miejska zabudowa może sobie powstawać, tylko problem w tym ze teren już jest
                  zabudowany i ukształtowany w innym układzie przestrzennym i nie da się go już
                  uzupełnić (zresztą wzdłuż Solec nie było kamienic tylko składy wojskowe).

A podziemne parkingi pewnie nie będą dla obecnych mieszkańców a jeśli już to
                  pewnie za niezłą cenę.
                  Popatrz ile parkuje teraz samochodów pomyśl ile będzie nowych mieszkańców i
                  zastanów sie jak gigantyczne musiałyby to być parkingi podziemne żeby pomiescić
                  wszystkie te auta. Obecne i drugie tyle w przyszłości.
                  • supadupafly Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 23.11.05, 22:01
                    Z tego co widziłem na tej mapce to tylko nieznaczny promil osiedla zostanie
                    zabudowany. Dużym ułatwieniem dla mieszkańców by było wprowadzenie płatnego
                    parkowania na tereni Powiśla i Solca. Absurdalnym argumentem jest brak budynków
                    ponieważ miały by stać na terenie parkingów. Lepszy parking niż budynki ? Nowa
                    zabudowa zazwyczaj zakłada iż należy wykupić miejsce parkingowe. Dodatkowym
                    atutem zapewne będą usługi jakie powstaną w przyziemiach budynków. Jeżeli
                    chodzi o to że teren jest zabudowany w innym układzie przestrzennym to właśnie
                    jest moment aby go zmienić na bardziej miejski i to nowe inwestycje dają taką
                    możliwość. Przecież to jest kilometr od Placu Trzech Krzyży. Tu musi być
                    miasto. Może z dalszą dyskusją poczekajmy na wizualizacje. :)
                    • a.morro Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 01:11
                      Tłumaczyłem że może to sobie być miasto ale tam gdzie to miasto może powstać i
                      tam gdzie ma to sens. Tu są bloki więc miasta tu nigdy nie będzie bo nie
                      postawisz tu kamienic tworzących tkankę miejską. Poza tym w jakim celu miałoby
                      sie to dziać? To jest Spóldzielnia Mieszkaniowa należąca do spółdzielców i
                      działająca w założeniu dla jej członków a nie należąca do miasta.

Pytasz czy lepszy parking niż budynki? Owszem lepszy jeżeli wśród parkingu
                      rosną drzewa i jest to własciwie przedłuzenie parku.

Usług mam dość w okolicy. Co tu moze powstać? Solarium, kolejna apteka i znowu
                      jakiś dentysta? Tu ma powstać SIEDEM apartamentowców. Wiesz ilu to ludzi
                      dodatkowo? Każdy z nich z samochodem więc ciekawe ilu piętrowe mają być te
                      parkingi by wszyscy (nowi i starzy) zmieścili tam swoje auta?

Wizualizację masz tutaj bi.gazeta.pl/im/4/3026/m3026004.jpg
                      • werttrew Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 12:51
                        Podpisuję się obiema rękami pod tym co napisał a. morro! Nic dodać, nic ująć!
      • st_x Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 09:00
        Witam.
        Mieszkam w okolicy i też jestem lekko zaskoczony niektórymi pomysłami.
        O ile budynek przy Wilanowskiej (Gwardzistów) - uzupełniający pierzeje jest
        uzasadniony to ten drugi w "V"-ce pomiędzy blokami to porażka. Ludzie powinni
        wystapić o odszkodowanie w zwiazku ze zmniejszeniem wartości powaznie
        zaciemnionych mieszkań - szczególnie na parterze.
        Tam i tak było niewiele miejsca.
        Fakt że włąsnie ten blok ocieplili - pewnie przekształcenie na wasność
        hipoteczna jest przez to b.drogie i NIE-spółdzielców chcących sie sądzić będzie
        b.mało (albo wcale).
        Podobnie "pomysłowe" jest zabudowanie tyłu budynku na rogu Okrąg-Ludna (budynek
        przedwojjeny - były bank).
        Tylna ściana szczytowa - fakt jest dość "obskórna" - ale ludzie maja tam okna
        (poprzebijane "nielegalnie" - ale pewnie tak od 1945 roku :) i
        postawienie "przyklejonego" budynku to rozwiąznie lekko ekstremalne.
        Elewacje należałoby uporządkować - nie zabudować.
        Planowana zabudowa parkingu przy tym budynku (ale tylko od strony Okręgu) -
        mogłaby zostac zaakceptowana - fakt że ludzie mający okna na pónocnej ścianie
        bloku Okrag 5 mieli by całkowicie nieciekawą perspektywe ("okna w okna")
        Inne planowane inwestycje sa mniej "problematyczne" - najmniej (chyba) ta
        bezpośrednio na skwerze z pomnikiem obok kościoła (pomijając aspekt zieleni i
        pomnika) i ta po nieparzystej stronie Okręgu (dobudówka do ślepej ściany) (o
        ile nie bierzemy pod uwagę interesów "Zieleniaka" tam egzystującego.

Co do konieczności zageszczenia - zainteresowani spóldzielcy nie mają w tym
        interesu - tak więc spóldzielnia też nie (chyba że realizuje "inne" interesy.
        Osobiście wolałbym ponosić większe koszty użytkowania niż miec blok przed
        oknami.
        Jakby udało się obszar pomiędzy Wisłostrada, Wilanowską(Gwardzistów), Ludną
        (taki krzyway duży trójkąt) - oderwac od spóldzielni (wspólnota mieszkaniowa) -
        to by takie sytuacje nie miały miejsca.
        Jak juz pisano różne "kontrowersyjne" projekty zarząd realizował(realizuje) nie
        licząc się z protestami.

P.S> Żeby nie było - nowe inwestycje zwiekszają cene metra w okolicy - ale
        trzeba budowac "z głową" - a jak widać nawet znane nazwisko projektatnta nie
        gwarantuje sukcesu (chociaz pewnie nic nie mógł specjanie wymyslic jak miał
        zlecenia na 7 bloków ("x" mieszkań) na okreslonym terenie))

P.P.S> dzisiaj jest zebranie spóldzielców - może czegoś uda się dowiedzieć
        (optymista??)

Pozdrawiam
        • stdz1 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 13:14
          Jeśli zadaniem spóldzielni jest reprezentowanie interesów jej członków, a ci
          sobie ni życzą takiej budowy, to (przynajmniej w teorii) to powinno zamknąc sprawę.

W takich przypadkach (w grę wchodzą pewnie duże pieniądze) teoria ma jednak
          tendencję do rozmijania się z praktyką :)

Czyli mamy skandal.

To powiedziawszy, muszę przyznać, że jako trochę dalszy sąsiad (mieszkam na
          Koźmińskiej), w sumie cieszę się z tej inwestycji, bo myślę, że jednak napływ
          nowych lokatorów zmniejszy trochę "liczbę meneli przypadających na 1
          mieszkańca". Z reguły ci których stać na mieszkanie w apartamentowcu
          reprezentują jednak w miarę przyzwoity poziom kultury (dlatego np. Kabaty uznaje
          się za w miarę bezpieczne i cywilizowane).

Problemy z parkowaniem powinno rozwiązać (na jakiś czas) wprowadzenie strefy
          płatnego parkowania. W dłuższej perspektywie trzeba się jednak liczyc z tym, że
          będzie coraz gorzej. Np. w śródmieściu Rzymu znalezienie parkingu pod domem
          graniczy z cudem (półgodzinne poszukiwania to standard), a wynika to z tego, że
          tam każdy mieszkaniec ma samochód (tymczasem np. w całej mojej kamienicy na
          Powiślu oprócz mnie ma samochód tylko jeden lokator).

• a.morro Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 21:33
            Problemem jest to, że spółdzielnia SM Torwar składa się z dwóch części. Osiedla
            Torwar i osiedla Ludna. Przedstawiciele osiedla Torwar słysząc że dopłacają do
            osiedla Torwar oczywiscie zagłosowali za inwestycją pomimo dosc emocjonalnych
            wystąpień mieszkańców budynków przy Solcu. Zwracano uwagę na zacienienie, złe
            zaprojektowanie dróg pożarowych, koszmar związany z 2 letnią budową, dziwnymi
            projektami w związku z którym nowy budynek na rogu Solec i Ludnej będzie miał
            tylko 2 apartamenty i resztę jako częśc usługową. Można mi tylko wyrazić żal że
            stanie się to kosztem w wiekszości starszych ludzi mieszkających w tej okolicy.
            A jeśli miejsce parkngowe ma kosztowac 35 tyś zł to kto się będzie na to
            decydował?
            Całe szczęście, że tam nie mieszkam.

ps. Nowi lokatorzy?:) W SM jest 300 wniosków o przydział nowych mieszkań dla
            członków spółdzielni więc przeprowadzą się tam nielubiani przez Ciebie menele.
            I bardzo dobrze. Koloryt dzielnicy musi być zachowany:)
            • stdz1 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 24.11.05, 21:58
              > ps. Nowi lokatorzy?:) W SM jest 300 wniosków o przydział nowych mieszkań dla
              > członków spółdzielni więc przeprowadzą się tam nielubiani przez Ciebie menele.

Co to znaczy "przydział"? Chyba będą musieli za nie zapłacić (może po jakimś
              upuście)...

> I bardzo dobrze. Koloryt dzielnicy musi być zachowany:)

:)

Jakiś rok temu w śmietniku koło mojego domu zastałem siusiającą pijaną starszą
              panią ("bo mnie panie przypiliło"). Dziękuje za taki koloryt.

• a.morro Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 10:39
                Kredyty dają teraz każdemu.

Jak mieskzałem na Czerniakowskiej 203 to też tam była taka pani. Bez przesady,
                nie było to dla mnie jakieś specjalnie traumatyczne przeżycie. Wystarczy
                zamykać śmietnik.

Co do wypowiedzi powyżej.
                Miałem to nieszczęście mieszkać kiedyś na "nowych" Kabatach i ostatnią rzeczą
                jaką bym chciał to mieć codzienny kontakt z ludźmi jacy w większości
                zamieszkują tamte okolice - czyli z bezosobowym tłumem mruków, którzy nigdy nie
                mówią "Dzień Dobry" i robią dzikie awantury jak postawisz samochód zbyt blisko
                ich ukochanej Skody Fabia. Na szczęście na weekendy się "dematerializowali"
                więc może do końca nie byli tacy straszni:)
                • stdz1 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 11:16
                  > Kredyty dają teraz każdemu.

No jednak nie takiej pani.

> Miałem to nieszczęście mieszkać kiedyś na "nowych" Kabatach i ostatnią rzeczą
                  > jaką bym chciał to mieć codzienny kontakt z ludźmi jacy w większości
                  > zamieszkują tamte okolice - czyli z bezosobowym tłumem mruków, którzy nigdy nie
                  >
                  > mówią "Dzień Dobry" i robią dzikie awantury jak postawisz samochód zbyt blisko
                  > ich ukochanej Skody Fabia. Na szczęście na weekendy się "dematerializowali"
                  > więc może do końca nie byli tacy straszni:)

OK. Może uległem propagandzie GW o "elitarnych i inteligenckich" Kabatach...

:)
                  • bugatti.atlantic Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 11:56
                    A ja mam totalnie inne wrazenia - urodziłam się i mieszkałam na Górnym
                    Mokotowie, od miesiaca mieszkam na Kabatach i jestem zachwycona! Przemili
                    sasiedzi i żadnego menelstwa! Imprezy tak, ale w cywilizowanej formie. A
                    pomyśleć, ze nie dałam sie namówic męzowi na Kabaty między innymi przez czytanie
                    takich opinii jak Twoja! Mam nadzieję, że mój Mokotów tez uwolni sie od meneli,
                    żulików i ludzi, którym jest wszystko jedno - wtedy chętnie tam wrócę.

PS. To dość szokujące co piszesz o przyjezdnych zważywszy, ze sam nim jesteś :)
                    Ja mimo, że Warszawianka takich etykietek nie wystawiam...
                    • stdz1 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 12:18
                      > PS. To dość szokujące co piszesz o przyjezdnych zważywszy, ze sam nim jesteś :)
                      > Ja mimo, że Warszawianka takich etykietek nie wystawiam...

Odpowiadasz na moj post, ale jak rozumiem Twoja odpowiedz jest adresowana do
                      a.morro, tak?
                      • bugatti.atlantic Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 12:39
                        Oczywiście :)

W ogóle przepraszam za wtręt nie na temat, ale stereotypy mnie mocno drażnią!
                        • stdz1 Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 12:45
                          OK.

Tak czy owak, mam nadzieję że unikniemy żenujących dyskusji na temat tego kto
                          jest "bardziej stuprocentowym warszawiakiem".

Pozdrowienia!
                          • bugatti.atlantic Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 12:59
                            Ja moge Ci to zapewnić, albowiem nigdy takich nie prowadzę :-) Raża mnie
                            natomiast takie uwagi jak powyżej :-(
                            • a.morro Re: Nowa budowa wzdłuż Solec koło kościoła Św. Tr 25.11.05, 17:19
                              A mnie razi obojętność większości na to co się dzieje wokół. Na to że czują się
                              wszędzie, obco, są zamknięci i muszą uciekać na weekendy do swojego heimatu bo
                              nie są w stanie emocjonalnie związać się ze swoim miejscem zamieszkania. To
                              mnie właśnie u nich drażni bo są warstwą, która niczego nie da temu krajowi,
                              otoczeniu, temu miastu itd. Raz wykorzenieni i nigdy już nigdzie nie
                              zakorzenieni.

I rażą mnie stereotypowe wypowiedzi o tym jakie mam podobno stereotypowe
                              poglądy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka