Dodaj do ulubionych

Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskiej

09.12.05, 12:07
Widziałem informację w Super Expresie, że przedwczoraj podczas budowy nowych
domów przy Wilanowskiej odkryto ludzkie szczątki. Prawdopodobnie jest to
ludność cywilna i Powstańcy, którzy zginęli w czasie Powstania Warszawskiego
we wrześniu 1944 roku. Kości zabrała Policja. Wg tej gazety może uda się też
kogoś zidentyfikować (chyba wątpliwe).

Podobno podczas każdej budowy odkrywane są w okolicy jakieś groby.
Przydałoby się jakieś upamiętnienie tego i innych miejsc gdzie do tej pory
nie ma żadnej tablicy. Np na Okrąg 2 czy w Szpitalu na Czerniakowskiej gdzie
były spalone szpitale powstańcze.
Obserwuj wątek
    • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.12.05, 14:28
      O tabliczkę na kamienicy przy Okrąg 2, toczy się od kilku lat (o ile się nie
      mylę), zajadła wojna pomiędzy mieszkanką kamienicy, która nawet chciałaby sama
      za nią zapłacić i weteranami którzy kategorycznie się na tabliczkę nie godzą.
      • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.12.05, 14:33
        Masz na myśli konflikt o tabliczkę czy o treść tabliczki?
        • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.12.05, 14:37
          Nie wsłuchałam się niestety w opowieść o konflikcie uważnie, ale jeśli Cię to
          interesuje to postaram się dowiedzieć.
          • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.12.05, 15:55
            Interesuje - a jakże.
            • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.12.05, 16:10
              W takim razie postaram się dotarczyć informacji w poniedziałek
              • miriam57 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 09.02.06, 21:11
                Ja mieszkałam przy Okrąg 2, w części zburzonej przez "krowę", czy "szafę, tam
                gdzie był szpital powstańczy. Upamiętnienie tego faktu bardzo mi sie podoba.
                Dlaczego weterani protestują?
                • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 10.02.06, 15:54
                  Ze wzgledu na postac "Radoslawa"
                  • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 10.02.06, 19:40
                    Przecież jest Rondo Radosława (dawne Babka). Rozumiem że sie można
                    czepiać "Montera" za to, że wysyłał do bezsensownej walki dzieci (Jan Nowak
                    Jeziorański "Monter szafował ludzką krwią") ale Radosława?
                    O co konkretnie chodzi?
                    • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 10.02.06, 20:25
                      Rondo nie jest "Radosława", a "Zgrupowania Radosław". Niuans, ale wszysztko
                      zmienia. Sam "Radosław" został odsądzony od czci i wiary za swoje powojenne
                      winy.
                      • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 11.02.06, 00:54
                        Za swoje powojenne winy???
                        Za to, że od 1949 roku do 1956 siedział torturowany w stalinowskiej katowni UB
                        z wyrokiem dożywocia?
                        Za to, że miał 11 Krzyży Walecznych?
                        Za to, że miał Złote i Srebrne Krzyże Virtuti Militari?

Kto ma coś przeciwko Radosławowi?
                        • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 11.02.06, 10:25
                          Juz raz pisalam ze sie dowiem dokladnie, ale bije sie w klatke nie zrobilam
                          tego w nawale zycia codziennego. Akurat dzisiaj powinnam widziec sie z osoba
                          ktora usiluje te tablice zalatwic i staranne sie wypytam. W poprzednim poscie
                          napisalam tak krotko, bo nie chce pisac bzdur, a moja wiedza na ten temat jest
                          mocno dziurawa.
                          • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 12.02.06, 10:21
                            Już wiem trochę wiecej. Na tablicę wzmiankująca Radosława i jego ludzi, nie
                            zgadzają się kombatanci z Kryski. Oskarżają o współpracę z władzami i to już w
                            trakcie odsiadki. Jego działanie na rzecz "ujawniania się" uważaja za
                            dyskredytujące. Dużo pisał o tym Kunert, więc mam zamiar doinformować się.
                            • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 13.02.06, 10:23
                              Akurat ujawnienie się AK było bardzo korzystne dla tej organizacji. Gdyby tego
                              nie zrobiono to z AK i jej legendą stałoby się to co z Solidarnością po 1945
                              roku. Ludzie nadal by pozostawali w konspiracji, przechowywali broń etc. Kto w
                              dodatku mógł przypuszczać w 1945 czy 1946 r., że okupacja rosyjska i władza ich
                              popleczników to nie jest sprawa chwilowa? Działało jeszcze PPS, był Mikołajczyk
                              itd.

To co szykuje nam się kolejna walka?
                              "Kryska" kontra "Parasol" i "Zośka"?:)
                              • no.morro Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 13.02.06, 10:24
                                z Solidarnością oczywiscie po 1989 r. :)))
                                • fedorczyk4 Re: Wczoraj odkryto masowe groby przy Wilanowskie 13.02.06, 10:52
                                  Polemiki na temat ujawniania nie podejmę :-) Ja tylko podałam powód dla którego
                                  nie będzie tablicy. Z tego co słyszałam środowisko kombatanckie jest
                                  nieprawdopodobnie skonfliktowane i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka