Dodaj do ulubionych

wakacje w alpach?

19.01.11, 10:09
witam!
chciałbym zorganizować letnie wakacje w Alpach dla grupy ok. 10-12 osób (w tym połowa to dzieci). widzę to tak:
-termin - lipec, czas 7-14 dni, dojazd własny
-noclegi w apartamencie(apartamentach) a najlepiej w samodzielnym domku letniskowym(Hütten) z mozliwościa np grillowania, zabawy dla dzieci w ogrodzie etc
-w pobliżu noclegu basen otwarty (Freibad) oraz Hallenbad na wypadek złej pogody
-inne atrakcje typu: parki linowe, kolejki linowe, rafting, jakies atrakcje typu jaskinie lub wodospady
-chcielibyśmy powiedzmy na przemian jednego dnia leżeć nad basenem a innego wybrac sie na wycieczkę w góry, do parku linowego, na rafting itp
-najlepiej gdyby atrakcje były w ramach jednej karty (sommercard?) nieodpłatnej lub ewentualnie płatnej(ile?)

jaki region moglibyście polecić na tego typu wyjazd?
jakieś doświadczenia? dodam, że w Austrii bywałem już kilkakrotnie ale zawsze zimą organizując wyjazdy narciarskie, a chciałbym zachęcić znajomych do aktywnego spędzenia lata w górach.

nie bez znaczenia jest też cena - dlatego pytam o te karty oraz wybrałem opcję bez wyżywienia
czy znajdę nocleg dla takiej grupy w cenie powiedzmy ok. 800-1000 euro/tydzień?
pozdrawiam
Robert
Obserwuj wątek
    • siejest Re: wakacje w alpach? 19.01.11, 12:03
      Link z niedrogimi kwaterami w takim profilu jak szukasz:
      Kwaterki
      • siejest Re: wakacje w alpach? 19.01.11, 12:05
        Tu można sprecyzować zapytanie:
        Wyszukiwarka
    • jusytka Re: wakacje w alpach? 20.01.11, 20:45
      Oczywiście, że znajdziesz - nawet z wyżywieniem.
      Ja polecę region, w który byłam na wakacjach latem z dziećmi - Ramsau/Dachstein w Styrii.
      Dużo atrakcji i większość zupełnie gratis z Sammercard, którą otrzymują gratis goście hoteli i większości pensjonatów.
      • rpodolak Re: wakacje w alpach? 23.01.11, 14:50
        witaj
        A mogłabyś podać namiar na nocleg gdzie mieszkałaś, oraz ewentualnie co warto robić w tej okolicy?
        pzdr
        • jusytka Styria z dziećmi 23.01.11, 19:57
          Byłam (gratis) na lodowcu oraz w pałacu lodowym:
          picasaweb.google.com/Jusytka/LodowiecDachsteinIRamsauAustria#slideshow/5270867540277393842
          Zjeżdżałam 7 km z Hochwurzen na sanko-gokardach (tak to sobie nazwaliśmy), przeszłam super wąwóz Wild Water:
          picasaweb.google.com/Jusytka/HochwurzenWawozWildeWater#slideshow/5306123160155984370
          No i oczywiście chodziłam po górkach, zaczynając od górnej stacji kolejki linowej na Planai, polecam również tamtejsze parki linowe, na zdjęciach znajdziesz również nasz hotel
          picasaweb.google.com/Jusytka/PlanaiISchladmingAustria#slideshow/5222847631870657570
          Jeśli masz dodatkowe pytania, chętnie odpowiem
          Przypomniało mi się, że byliśmy jeszcze w niezwykłym parku wodnym, gdzie można bawić się wodą, a nie w wodzie - dla dzieci super atrakcja.
      • wislok1 Fajniste 30.01.11, 00:12
        Kruca, zaczyna mnie kusić.
        Na serio z tą kartą się opłaca ?
        • jusytka Re: Fajniste 31.01.11, 18:25
          He he, ja też nie dowierzalam, dopóki sama nie sprawdziłam. Pamietaj jednak, że z tymi kartami w Austrii bywa różnie, nie wszędzie są one bezpłatne. Ja opisłam to, z czego skorzystałam w regionie, gdzie byłam - tam były bezpłatne, a w cenie było naprawde mnóstwo atrakcji, tu masz szczegóły:
          www.sommercard.info/inclusivangebote/
          • wislok1 Re: Fajniste 31.01.11, 23:46
            Wielkie dzięki za namiary.
            Zarezerowaliśmy tydzień nad Adriatykiem w Słowenii.
            Myślimy o drugim tygodniu w Alpach.
            Do wyboru są słoweńskie i austriackie.
            Wybór bardzo bogaty, trzeba to na spokojnie pooglądać.

W zeszłym roku byliśmy w Alpach niedaleko Wiednia ( przełęcz Semmering, Rax, Puchberg am Scheneeberg ) i na Węgrzech ( baeny termalne ).
            Teraz planujemy Adriatyk i Alpy.
            Dzieciaki ( teraz 9 i 7 lat ) były zachwycone Alpami

• jusytka Re: Fajniste 06.02.11, 11:39
              Austria ma moim zdaniem to do siebie, że jeśli ktos tam choć raz był, bedzie chciał wracać.
              O dzieci dbają tam szczególnie, więc nic dziwnego, że im sie tam podoba smile
              • wislok1 Prośba, jeśli można... 06.02.11, 22:37
                ..o namiary na Wasze miejsce noclegowe w Schladming.

• jusytka Re: Prośba, jeśli można... 07.02.11, 00:07
                  Nazwa hotelu pojawiła się na zdjęciach, które ci wcześniej wysłałam - www.ferienalm.at/ Rezerwowaliśmy w Niemczech.
                  • jusytka Re: Prośba, jeśli można... 07.02.11, 00:30
                    Dodam, że latem jest znacznie tańszy.
                    • wislok1 Re: Prośba, jeśli można... 07.02.11, 23:29
                      Dzięki, fajny hotel.

Mam juz kilka w zakładkach.

Który wybrać ?
              • wislok1 Re: Fajniste 06.02.11, 22:43
                No, fakt. Mnie i dzieciakom najbardziej podobało się to, że zawsze było kindermenu w restauracji lub gospodzie, zawsze były pyszne frytki i conieco do frytek.

Żona uwielbia śniadania alpejskie, pyszna kawa, celebrowana, świeże pieczywo, domowe specjały, itp.
    • sumire Re: wakacje w alpach? 20.01.11, 21:05
      co do paralotni: ja latałam z nimi: www.humaneagle.com
      ceny są różne (zależnie od tego, czy chce się tylko zlecieć, czy jakieś przygody mieć po drodze), a cały team bardzo fajny, mogą nawet wstępne szkolenie zorganizować.
    • siejest Re: wakacje w alpach? 23.01.11, 16:20
      I moja propozycja, oby nie ostatnia dla Ciebie na tym forum:
      Przy Taurach Wysokich (Hohe Tauern)
      • wislok1 Re: wakacje w alpach? 01.02.11, 00:01
        Jak tam Twój pensjonat ?
        • siejest Re: wakacje w alpach? 01.02.11, 14:53
          A, dzięki za zapytanie. Stoi pusty, zmarznięty jak scenerii do horroru albo na urlop dla odważnych haha. Na wiosnę będzie sprzedany. Szkoda ale sieżyje dalej. Najbardziej szkoda tych nowych znajomości. Wiesz, trudno spotkać się z wszystkimi na nartach, motorze w górach a tam wszyscy byliśmy o przynajmniej jakiejś porze dnia razem smile (albo nocy haha)
          • wislok1 Re: wakacje w alpach? 01.02.11, 23:40
            No, szkoda.
            Życie bywa popier...
            Grunt to się nie poddawać
          • mirroo17 Re: wakacje w alpach? 02.02.11, 22:17
            Ooooo będzie sprzedany - wielka szkoda. Ale najważniejsze w tym "galimatiasie", że siejest i sie żyje dalej. Pamiętaj, że znajomych (takich "prawdziwych") poznaje się w trudnych chwilach.
            Pozdrawiam i 3maj się wink
    • podbroda Re: wakacje w alpach? 21.06.11, 13:56
      Można spróbować poszukać czegoś na serwisach zajmujacych się zakupami grupowymi. Tam niestety raczej nie ma tak kompleksowych usług/rozrywek, są wybrane jak np. rafting: www.fastdeal.pl/oferta/zagranica/8_dni_raftingowej/1673
      Warto też poszukać jakiegoś hotelu przedzwonić do nich. Łącząc oferty z różnych portali można sobie zafundować naprawdę niezłe wakacjesmile Tylko trzeba mieć z kim jechaćsmile
    • rpodolak Re: wakacje w alpach? 29.07.11, 08:57
      JUż wróciłem - ostatecznie padło na Bregenenzerwald (miejscowość Bezau w Voralbergu), pobyt b.udany, mieliśmy do dyspozycji cały dom z ogrodem(na 12 osób) jakieś 200m od dolnej stacji kolejki gondolowej, pogoda ok. - troche poadało ale była również "badewetter".
      Największym bonusem wyjazdu była darmowa karta BergezerwaldCard - z nią wstep na wszystkie kolejki linowe i baseny w okolicy oraz przejazdy Landbusami aż do Dorbirn i Bregenz na Jez. Bodeńskim za friko. Największe atrakcje - zjazd na tyrolkach 90m nad przepaścią (super!), mistrzostwa Austrii w MTB w Hohenems i koncert Bryana Adamsa w Dorbirn. Polecam Austrie na Lato!
      www.youtube.com/watch?v=wZ_JDMT6mMA
      • siejest Re: wakacje w alpach? 29.07.11, 09:42
        Hej, no to fajnie, tymbardziej, że pogoda rzeczywiście nie rozpieszcza a powiedz czy tam też było tak dużo gości z arabii jak w Zell?
        • rpodolak Re: wakacje w alpach? 29.07.11, 10:18
          Ja nie widziałem, co ciekawe nie widziałem tez ani jednego auta z polska rejstracją - czyżby wakcje w Alpach były tak mało poularne? polską mowe słyszeliśmy jedynie w Legolandzie (Gunzburg w Niemczech) - to jeszcze jedna atrakcja o której nie wspomniałem,a dla naszych dzieci najważniejszy punkt programu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka