Dodaj do ulubionych

Salzburg /Traunstein

15.04.12, 19:40
Witam,
Mój tato bardzo chce pojechać do Traunstein gdyż tam się urodził i chce zobaczyć okolice o których opowiadała mu jego mama. Poprosił mnie abym go tam zawiozła . Bardzo chcę spełnić jego prośbę, ale strasznie się boję bardzo długiej podróży, kosztów i tego, że nie znamy języka. Napiszcie mi proszę co warto zobaczyć w tym rejonie z dziećmi 9 i 4 lata oraz jaki są koszty noclegów i wyżywienia. Czy w czerwcu nie będzie za późno na rezerwacje noclegów na sierpień?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Salzburg /Traunstein 15.04.12, 23:16
      Chodzi o Traunstein w Bawarii ?

Nie wiem, gdzie mieszkacie w Polsce.
      Podróż autostradami od granicy Polski nie jest problemem, np. z Cieszyna. Jedzie się szybciutko.
      Jak chcecie jechać np. z Lublina to już jest problem.
      No i wyższe koszty.

Koszty zależą od tego, ile możecie i chcecie wydać.

Ile osób jedzie ? Cztery czy pięć ?

Koszt noclegu dla dorosłego ze śniadaniem to minimum 25-35 euro, dla dziecka 15 euro, w pensjonacie lub zajeździe ( gasthof ).

Koszt wyżywienia - w gospodzie realnie 15 euro na osobę za jedzenie i picie, jeśli ma to być coś konkretnego, żeby nie wyjść głodnym. Zupa czy coś do zagryzienia są tańsze.
      Jak się już śpi w danym gasthofie, to taniej wychodzi zamówić obiadokolację.

Co warto zobaczyć ? Salzburg, Monachium, Alpy Bawarskie i Alpy Salzburskie, zamek Herrenchiemsee, atrakcji starczy na wiele dni

Jak nie zna się niemieckiego i angielskiego, to może szukać pensjonatu,
      który prowadzą Polacy ?
      Nie znam takiego w tych okolicach.
      Znam z oferty czeskich biur podróży hotel, który prowadzą Czesi w okolicy, gdzie chcecie jechać, ale to w Niemczech:
      www.cz.lampllehen.de/
      Nie wiem, czy będzie za późno. To zależy gdzie. W każdym razie rezerwacja internetowa to nie jest problem.
      • olgiusza Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 08:47
        Traunstein w Niemczech blisko Salzburga, więc chcielibyśmy pozwiedzać okolice. Jedziemy w 3 lub 4 osoby dorosłe i 2 dzieci. Wyruszać będziemy z Gdańska, więc daleka droga.
        • mair Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 09:40
          Przyklad kosztow noclegu
          hotel.bayernonline.de/Staedte/Traunstein/Ferienwohnung_Kerler_Haslach_Traunstein_Chiemgau_Chiemsee_L3534
          • mair Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 09:46
            Cos tamta strona nie chce sie otwierac, kliknij tu
            traunstein.bayern-online.de/uebernachten/
            • mair Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 09:55
              Moze tu
              www.pension-guide.de/landkreise/Traunstein/
        • wislok1 Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 18:34
          Pozostaje tylko wam ustalić na ile dni chcecie jechać
          i poszukać odpowiedniej kwatery.
          Jedna czwórka i jedna trójka - powinniście znaleźć bez problemu.
          Moim zdaniem opłaca się minimum tydzień pobytu.
          Wtedy można uzyskać rabat w zajeździe czy pensjonacie.
          1 dzień zwiedzanie Traunstein i okolic, 1 dzień Salzburg, 1 dzień Monachium, pozostałe chyba najlepiej przeznaczyć na poznanie Alp w Austrii i w Bawarii.
          Ale to oczywiście tylko moja sugestia.

• olgiusza Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 19:12
            Dzięki za odpowiedzi. Myślimy o tygodniowym pobycie. Musimy tylko teraz ustalić jakieś miejsce noclegowe z którego będziemy mieć bazę wypadową. Trasę powoli dogrywamy i chyba pojedziemy najpierw do rodziny w Kielcach i stamtąd do Wiednia a następnie w okolice Salzburga w drodze powrotnej do Gdańska najprawdopodobniej zahaczymy o Pragę. Mam nadzieję, że 2 tygodnie na całą podróż nam wystarczy. Przeraża mnie jednak przejazd po obcych drogach, bo często trzeba mieć wykupione winiety a nie wiemy gdzie są potrzebne.
            • wislok1 Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 19:26
              olgiusza napisała:

> Przeraża mnie jednak przejazd po obcych drogach, bo często trzeba mieć wykupio
              > ne winiety a nie wiemy gdzie są potrzebne.

Z Kielc jedziecie na Kraków, z Krakowa autostradą do Katowic, w Katowicach na Bielsko, z Bielska do Cieszyna.
              W Cieszynie na dawnym przejściu granicznym kupujecie winietkę na Czechy i winietkę na Austrię, przyklejacie na szybę i po kłopocie.
              Winiety dotyczą autostrad i dróg ekspresowych:
              www.dalnicni-znamky.com/pl/
              Co do noclegu, to spróbujcie napisać dotego czeskiego hotelu maila, może sę uda ?

• aaa961 Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 20:41

Winiety możesz kupić tu: www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/oplaty,drogowe-winiety,austria,251.html. Może być trochę drożej niż bezpośrednio przy granicy, ale przynajmniej masz spokój - przyklejasz przed wyjazdem i bez stresów wjeżdżasz do Czech, czy Austrii...

Pzdr
              M
              • wislok1 Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 22:34
                Kupno winietki to akurat najmniejszy stres. Na granicy w Cieszynie jest z 10 budek, gdzie sprzedają winietki.

Droga przez Czechy jest raczej OK,
                jedna zasada - jechać zgodnie z przepisami, bo mandaty są srogie.

Szczególnie w terenie zabudowanym jak jest 50, to jest 50
                Ale jeździ się bardzo bezpiecznie
          • ennka Re: Salzburg /Traunstein 16.04.12, 19:32
            Najtaniej wychodzi mieszkanie wakacyjne.
            Szukaj Appartements albo Ferienwohnungen
            Przejrzyj te strony ,może coś Ci pomoże.
            www.google.pl/search?q=Traunstein&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
            Z tego portalu sama korzystałam ,wtedy nie mieli jeszcze wersji polskiej.
            www.atraveo.pl/?pid=1178
            Takie mieszkanie ma kuchnie, można samemu przygotować posiłki , nawet wszystkie .
            Kuchnia jest w pełni wyposażona.
            Zwróć uwagę , czy w cenie jest bielizna pościelowa i ręczniki.
            Jeśli nie ma ,to trzeba zabrać ze sobą.W Niemczech najczęściej są w cenie.
            Rezerwacje radzę zrobić jak najszybciej,bo sierpień to najdroższy i najbardziej oblegany miesiąc, praktycznie w całej Europie.Wcześniej będziesz miała większy wybór .
            Powodzenia
            Jak mi coś przyjdzie do głowy , to jeszcze kliknę.
            • mair Re: moge ci pomoc w tlumaczeniue i rezerwacji 17.04.12, 08:23
              Akurat sierpien nie jest najdrozszym miesiacem w Niemczech, Niemcy w tym czasie juz sa po urlopach i pacuja ale w Traunstein okolo 15 siepnia moze byc ciasnawo. Tam tez obchodza 15 siepnia jako swieto koscielne, i tam urodzil sie obecny Papiez co moze byc powodem do ekstra przyjazdow w tym czasie.
              • wislok1 Przestań wprowadzać ludzi w błąd !!!! Litości !!!! 17.04.12, 18:35
                MIałem się nie odzywać, ale
                to jest po prostu NIEDOPUSZCZALNE TAK OSZUKIWAĆ LUDZI NA FORUM !

mair napisał:

> Akurat sierpien nie jest najdrozszym miesiacem w Niemczech, Niemcy w tym czasie
                > juz sa po urlopach i pacuja a

www.schnelle-online.info/Sommerferien/Sommerferien-2012.html
                W sierpniu ferie są w 15 ( słownie piętnastu landach ) niemieckich na 16 !

le w Traunstein okolo 15 siepnia moze byc ciasnaw
                > o. Tam tez obchodza 15 siepnia jako swieto koscielne, i tam urodzil sie obecny
                pl.wikipedia.org/wiki/Benedykt_XVI
                pl.wikipedia.org/wiki/Marktl
                Papież urodził się w Marktl am Inn
                • mair Re: sklonowany, musisz sie leczyc 17.04.12, 19:38
                  jednak z twoja mozgownica jest cos nie tak, Schul-sommerferien w sierpniu, zauwaz co ja pisze, sa w 7 Landach
                  rozumiem, ze nie znasz niemieckiego ale ty masz klopot z liczbami
                  • wislok1 Posłuchaj człowieku 17.04.12, 20:57
                    Sierpień w Alpach to szczyt sezonu, wbrew temu, co napisałeś.
                    Ratzinger nie urodził się w Traunstein, wbrew temu, co napisałeś.
                    Nie trzeba płacić 90% kosztów przy anulowaniu rezerwacji, wbrew temu, co napisałeś.
                    W Liechtensteinie nie ma 6 hoteli, tylko z 10 razy więcej, wbrew temu, co napisałeś.
                    Nie da się stojąc na rynku w Vaduz zobaczyć całe księstwo, bo te ma 40 kilometrów długości.
                    I tak dalej, i tak dalej.

Nie wnikam w twoje żenujące mitomańskie brednie, że jesteś bogaczem z Danii, że Polacy to łachudry i dziady, itp.

Ale twoje kłamstwa, to działanie na szkodę ludzi, którzy szukają na forum pomocy.
                    Szkodzisz im, udzielasz fałszywych rad.

To nie jest forum bluzgi, tylko forum turystyczne i nie mając zielonego pojęcia o Austrii, a podejrzewam że także o wszystkich krajach,
                    nie wypowiadaj się

• mair Re: Posłuchaj człowieku 19.04.12, 21:33
                      wislok1 napisał:

To nie jest forum bluzgi, tylko forum turystyczne i nie mając zielonego pojęcia
                      > o Austrii, a podejrzewam że także o wszystkich krajach,
                      > nie wypowiadaj się

Juz ci napisalem, ze ci cos brak pod czaszka.
                      Malo wazna w ktorej gminie sie urodzil, wazne jest to co uwaza za swoj haimat.
                      Chlopie, kiedy ja bylem w Austri i innych krajach, do ciebie twoi rodzice nawet w planach nie mieli.
                      Traunstein nie lezy w Alpach tylko przed Alpami, jakby podgorze Alp.
                      Nie pisalem, ze trzeba placic 90% kosztow.
                      Nie pisalem, ze w Lichtenstein jest 6 hoteli, tylko w Vaduz. Przez hotele rozumiem hotele a nie domy noclegowe jakby je zwal.
                      Zobaczyc cale ksiestwo
                      • wislok1 ... 19.04.12, 23:39
                        Nie tak dawno żaliłeś się, że nikt nie rozumie twoich żartów.
                        Jeśli twój atak na moją osobę to ma być "żart", to ja wysiadam.

W każdym razie moje poglądy na świat są całkowicie różne od tych, które mi zarzucasz.

Sam się przyznałeś w liście do siejesta do świadomego i celowego oszukiwania forumowiczów, takiego "żartowania"

Znowu nerwy puściły.

To jest forum TURYSTYCZNE, nie prowokuj awantur, mnie "coś" takiego jak ty nie jest w stanie obrazić
                        • wislok1 PS 20.04.12, 00:04
                          Zastanów się nad sobą, za mniejsze bluzgi ludzie dostają wyroki sądowe.
                          • vojager29 Re: A inni po mordzie 20.04.12, 09:08
                            Adieu
      • janek-zajac Re: Salzburg /Traunstein 17.04.12, 15:17
        Może ten serwis będzie pomocny w znalezieniu noclegu: www.hotelink.pl z możliwością wyszukiwania hoteli i hosteli w najbliższej okolicy.
        Pozdrawiam
        • wislok1 Hmmm, może jest polski pensjonat, ap. lub hotel ? 17.04.12, 22:58
          Myślę, że komuś kto nie zna języka i nie był jeszcze w Niemczech i Austrii, trudno jest coś wybrać
          z tylu ofert.
          Może dostać "oczowstrząsu".

Może jest w okolicach Salzburga lub Bertechsgaden polski pensjonat, apartamentowiec lub hotel ???
          Pod pojęciem polski rozumiem niekoniecznie polskiego właściciela, ale np. polski personel.

Na razie proszę spróbować napisać do Czechów, w 90% się ich rozumie, zawsze mniej stresu.

• austria.info-pl Re: Salzburg /Traunstein 19.04.12, 13:21
      W Polsce, w Warszawie działa Niemiecka Centrala Turystyki, do której można się zwrócić z prośbą o informacje na temat noclegów (tak jak do nas smile). Oni także przesyłają materiały, które umożliwiają zorganizowanie wyjazdu do ich kraju. www.germany.travel/pl

Jeśli natomiast chodzi o ciekawe miejsca w Salzburgu i w jego pobliżu, to proszę zajrzeć na poniższe strony, tam także noclegi:

Salzburg
      www.salzburg.info/pl/sights
      noclegi www.salzburg.info/pl/accommodation

okolice Salzburga
      www.salzburg-umgebung.com/englisch/sigthseeing/sigthseeing.htm
      noclegi www.salzburg-umgebung.com/englisch/lage/lage.htm

Porozumieć się, jaki i dokonać rezerwacji noclegów można także w jęz. angielskim.

Bazą noclegową Salzburga i jego okolic w formie katalogowej służymy! Proszę skontaktować się z nami tel. 00800 12 12 581 lub mailowo urlop@austria.info podając dokładny adres pocztowy. smile

Pozdrawiamy serdecznie
      austria.info
      www.austria.info

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka