Dodaj do ulubionych

Parking w okolicach Salzburga.

15.05.12, 08:40
Witam.
Wybieram się w czerwcu na kilkudniowy wypad rowerowy do Austrii. Planuję zostawić auto gdzieś w okolicach Salzburga i dalej już na rowerze zrobić kilka przełęczy, z Hochtorem na czele oczywiście. No i właśnie kombinuję gdzie by auto zostawić. Płatne parkingi w Salzburgu delikatnie mówiąc tanie nie są. Myślałem co by na jakimś kempingu zaparkować i nawet już wysłałem jedno zapytanie w tej sprawie ale odpowiedzieli, że oni mają kepming, a nie parking. Dziwne bo przecież chcę zapłacić za to ...
Ma ktoś jakieś inne pomysły? Jakieś płatne parkingi z tańszą stawką, pod marketem....coś innego ?
Obserwuj wątek
    • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 15.05.12, 09:50
      > Myślałem co by na jakimś kempingu zaparkować i nawet już wysłałem jedno zapytanie w tej sprawie ale odpowiedzieli, że oni mają kepming, a nie parking<
      Och jak mi sie taka odpowiedz podoba.
      • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 15.05.12, 10:04
        Zakladam, ze pod chmurka spal nie bedziesz, pensjonaty maja parkingi.
        • lewocz Re: Parking w okolicach Salzburga. 15.05.12, 10:21
          No ale ja jadę na wycieczkę rowerową. Rower, sakwy, namiot i heja. Pewnie będę kimał gdzieś na kempingach ale przemieszczał się będę rowerem, a auto trzeba zostawić na te kilka dni.
          • dorcia1234 Re: Parking w okolicach Salzburga. 16.05.12, 09:19
            hmm
            a może udałoby ci się zaparkować na parkingu przy lotnisku? tam z pewnością opcja dłuższego parkowania wchodzi w grę.
            Z góry mówię, że nie wiem jak w Austrii wygląda to cenowo.
    • jabolkn Re: Parking w okolicach Salzburga. 16.05.12, 13:53
      lewocz napisał:

> Ma ktoś jakieś inne pomysły? Jakieś płatne parkingi z tańszą stawką, pod market
      > em....coś innego ?
      pod marketem to akurat najgorszy pomysl

przy dolnych stacjach kolejek sa zazwyczaj bezplatne ogromne parkingi
      albo w dolinach przy wyjsciu na szlaki tzw. Wanderparkplaz -zaznaczone sa na mapach
      zostawialem tam juz auto na kilkanascie dni
    • austria.info-pl Re: Parking w okolicach Salzburga. 16.05.12, 14:45
      Parkingi w rejonie Ziemi Salzburskiej www.parken.at/?actP=0&show=garages&country=6 . Może się przydadzą...

Pozdrawiamy serdecznie
      austria.info
      www.austria.info
      • mair Re: Quatsch - 17.05.12, 11:26
        Czy tu na tym forum sa sami, czy prawie sami wiesniacy, ktorym wszystko kojarzy sie z ziemia ?

Grüsse aus Deutsch-land, pozdrowienia z niemieckiej- ziemi.
        • jabolkn Re: Quatsch - 29.05.12, 12:00
          mair napisał:

>
          > Grüsse aus Deutsch-land, pozdrowienia

Jawohl
          Berg Heil
          Berg Heil
          Berg Heil
    • andiat Re: Parking w okolicach Salzburga. 29.05.12, 21:42
      tez masz problem
      zostawiasz auto w miasteczku albo na wsi i jest oki
      przy markecie mozesz sie tylko pozbyc auta a to kosztuje
      • wislok1 Re: Parking w okolicach Salzburga. 29.05.12, 22:55
        Rozsądnei ujął to jabolkn

Można też podjechać do miejscowości, która ma być bazą wypadową, wybrał jakiś gasthof,
        wyczuł, czy ma się do czynienia z sympatycznymi ludźmi, czy z gburami,
        zjadł tam dobry obiad (TO PODSTAWA !!!), potem grzecznie się zapytał, czy można zostawić auto na kilka dni, bo mam taki a taki plan.
        Po powrocie koniecznie opowiedzieć o przeżyciach w gasthofie i podziękować, no i zjeść tam dobry obiad.
        Jak im dasz zarobić, to nie widzę problemu, a gdzieś zjeść coś treściwego przed trudną trasą trzeba
        • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 30.05.12, 09:49
          No i trzeba to wszystko robic w jakims dla tubylcow zrozumialym jezyku. Polskiego chyba tam nie rozumieja.
          • dorcia1234 Re: Parking w okolicach Salzburga. 04.06.12, 10:17
            aczkolwiek można się zdziwić smile
            Podczas zwiedzania muzeum w Haus im Ennstal natrafiliśmy na kustosza, który mówił jedynie po niemiecku. Ale staruszek tak się przejął naszym zainteresowaniem, że pobiegł na pobliską plebanię i ściągnął polskiego księdza jako tłumacza. Życzliwość ludzka nie zna granic
            • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 04.06.12, 13:54
              A jak on sie domyslil, ze trzeba wam polskiego ksiedza ?
              • dorcia1234 Re: Parking w okolicach Salzburga. 07.06.12, 09:49
                mair napisał:

> A jak on sie domyslil, ze trzeba wam polskiego ksiedza ?

kurcze, no nie wiem, może wyglądaliśmy na grzeszników? smile
                • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 07.06.12, 20:58
                  dorcia1234 napisała:

> mair napisał:
                  >
                  > > A jak on sie domyslil, ze trzeba wam polskiego ksiedza ?
                  >
                  > kurcze, no nie wiem, może wyglądaliśmy na grzeszników? smile
                  >
                  to by tlumaczylo jego wrazliwosc.

To by tlumaczylo jego wrazliwosc.
            • wislok1 Re: Parking w okolicach Salzburga. 04.06.12, 23:12
              Zdarza się, można też spotkać miejscowego Polaka bezpośrednio w muzeum, ja spotkałem w Belwederze we Wiedniu, najpierw wszystko Pani przy kasie powiedziałem po niemiecku, a ona się spytała po niemiecku skąd jesteśmy, potem już poszło po polsku.

PS: często się spotkałem z tym pytaniem, skąd się jest, fory mają mieszkańcy Galicji i Śląska Cieszyńskiego, jak dawni obywatele c.k. monarchii
              • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 05.06.12, 20:38
                Ok, trafia sie ale z cala pewnoscia i autorytetem moge zapewnic, ze zachodniacy nie rozrozniaja j. slowianskich. Dla nich brzmia one identycznie. Bywa, ze pytany skad przybywam na odpowiedz "from Poland" odpowiadaja kiwajac glowa z akceptacja, ach Holand. Autentyczne. Pewnie Polska z niczym im sie nie kojarzy. Nie dociekam, jest mi to obojetne.

• wislok1 Re: Parking w okolicach Salzburga. 05.06.12, 23:05
                  Spotkaliśmy w Garmisch-Partenkirchen włoską parę, jak gość usłyszał, ze jesteśmy z Polonia, to zrozumiał Bologna
                  • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 06.06.12, 09:17
                    Po dlugich latach zamieszkania w Danii i poruszania sie po swiecie, moge z cala odpowiedzialnoscia stwierdzic, ze ci na zachodzie wcale nie sa tacy swiatowi, i ze bardziej pilnuja wlasnego nosa niz tego co piszczy u innych.
                    • wislok1 Re: Parking w okolicach Salzburga. 06.06.12, 23:49
                      Niesamowite odkrycie
    • lewocz Re: Parking w okolicach Salzburga. 06.06.12, 20:54
      Parking już załatwiony. Postanowiłem skorzystać z uprzejmości Państwa Kotowskich.
      imbachhorn.eu/?lang=pl
      • wislok1 Re: Parking w okolicach Salzburga. 06.06.12, 23:54
        No i dobrze, na gburów nie wyglądają,
        mili ludzie,
        tylko nie zapomnieć o tym dobrym posiłku,
        na następne lata masz fory
        • mair Re: Parking w okolicach Salzburga. 07.06.12, 09:01
          Nie chce sie mieszac w wasze plany ale powiedz mi, co ten pensjonat ma wspolnego z tytulem twojego postu ?
          Niezaleznie od powyzszego adres moze byc przydatny.
          • lewocz Re: Parking w okolicach Salzburga. 12.06.12, 10:35
            Co ma wspólnego? Otóż zostawiam auto pod pensjonatem. Może to głupio zabrzmi ale wolę takie miejsce niż gdzieś w pod marketem czy na stacji benzynowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka