Dodaj do ulubionych

Co wam się NIE spodobało w Austrii ?

04.05.13, 21:45
Prawdziwa cnota krytyk się nie boi,
więc nie chodzi o prowokację, hehe.

Mnie trochę denerwuje zamykanie sklepów w sobotnie popołudnia i w niedzielę.
Jak ktoś nie zrobi zakupów przed południem w sobotę, to może mieć problem.
We Wiedniu zawsze są otwarte wybrane sklepy na dworcach kolejowych, ale w Alpach to już inna bajka.
Ten sam problem dotyczy także Niemiec. Pamiętam, jak byliśmy w szoku, gdy w niemieckim Zakopanem
Garmisch-Partenkirchen w sobotę po południu poza kanjpami było to wymarłe miasto,
kiedy w tym samym czasie na Krupówkach wszystko było pootwierane i były tłumy
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 04.05.13, 22:54
      wtedy gdy byłam to mi sie ceny nie podobały- byliśmy zdecydowanie na dorobku ( remont domu- zresztą wieczny smile, samochód na kredyt ) i trochę nas przerażały eurowskie ceny. Ale nie na tyle, by nas do czegokolwiek zniechęcić.
      Za to bardzo mi się nie podobała pogoda - takie deszcze i mgły, ze masakra. Zresztą mamy chyba do niej pecha, bo ilekroć przychodzi nam przejeżdżać przaz Austrię do pogoda jest do bani.
      A powaznie rzecz biorąc- jesteśmy ludźmi, którym mało co może zepsuć urlop, zawsze wymajdziemy jaśniejsze strony sytuacji i staramy się podładować akumulatory- a marudząc i narzekając się tego nie da zrobić.
      Moje wrażenia z Austrii są pewnie wyrywkowe, bo spędziliśmy tam tylko 10 dni i to w uroczej Styrii. Pewnie zwiedzając Wiedeń, czy mieszkając tam można znaleźć ciemne strony- tak jak znamy minusy naszych miejscowości
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 04.05.13, 23:12
        No, moja siostra twierdzi, że Wiedeń ma tylko jedną złą stronę:
        astronomiczne czynsze, szczególnie w centrum.
        Poza tym miasto ma same plusy.

Pogoda w góach zawsze jest loterią i trudno się na nią obrażać.

Ceny, to jest problem. Generalnie jak w Niemczech. Tyle że polskie kurorty intensywnie do tych cen dobijają, koszt kolejki na Kasprowy jest jak w Austrii, a kart rabatowych takich jak w Austrii nie ma
        • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 21:24
          wislok1 napisał:

> No, moja siostra twierdzi, że Wiedeń ma tylko jedną złą stronę:
          > astronomiczne czynsze, szczególnie w centrum.

Mówisz o wynajęciu mieszkania? A mógłbyś rzucić jakąś orientacyjną kwotę - pytam z czystej ciekawości? Na Travel Channel jest taki program "Międzynarodowi poszukiwacze domów" i czasem jak podają koszt wynajęcia mieszkania w Londynie, czy Paryżu, to po prostu ciężko szczękę podnieść z podłogi. Np. kilkaset funtów TYGODNIOWO !!! I to nie za apartament 150m, tylko typowe M3. Jestem bardzo ciekawy, jak realnie wygląda to w Wiedniu.

Pzdr
          • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 21:53
            Realnie to wygląda tak, że poniżej 400 euro czynszu za małe mieszkanie w samym centrum nic nie ma, miesięcznie. Do tego dochodzą inne koszty. 600 euro miesięcznie za całość.
            A to małe mieszkanie, dobre dla singla
            • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:09
              wislok1 napisał:

> Realnie to wygląda tak, że poniżej 400 euro czynszu za małe mieszkanie w samym
              > centrum nic nie ma, miesięcznie. Do tego dochodzą inne koszty. 600 euro miesię
              > cznie za całość.
              > A to małe mieszkanie, dobre dla singla

To powiem Ci, że jeszcze ta cena nie jest taka szokująca. Fakt, ogólnie jest pewnie drożej niż w Warszawie, ale zobacz np. tu: dom.gratka.pl/tresc/401-28670681-mazowieckie-warszawa-ochota-wlodarzewska-67b.html#88f0408cb2c58510,1 Tzw. "dobra lokalizacja", itd. Wychodzi ok 450E. To oczywiście sporo mniej niż 600, ale spodziewałem się 2 - 3 razy wyższych cen niż w Warszawie. A atrakcyjność Wiednia, jako miejsca do mieszkania jest (tak mi się przynajmniej wydaje) wielokrotnie większa...
              Ale dzięki za info, zawsze fajnie sobie coś takiego porównać.

Pzdr

• wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:14
                No, ale w porównywanym przypadku we Wiedniu jest jeden duży pokój, aneks kuchenny i mały pokoik.
                W Wiedniu jest jednak o wiele większa oferta mieszkań do wynajęcia niż w Warszawie. Na peryferiach jest taniej, ale wszędzie daleko, hehe
    • chiara76 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 05.05.13, 10:21
      W Alpach jest się skazanym na stacje benzynowe. Podstawowe produkty jak najbardziej da się tam kupić.
      Mnie zdziwiło, jak niebezpiecznie jeździli w tychże Alpach kierowcy, przynajmniej za pierwszego naszego pobytu tamże, gdy stacjonowaliśmy w Zillertal.
      Przykład? Przy wjeździe do tuneli oczywiście są światła. Nie raz i nie dwa jedynymi, którzy czekali na czerwonym na zmianę na zielone na możliwość wjazdu byliśmy mysad I parę innych takich "przygód" w niebezpiecznych miejscach. Nie wiem, w sumie, czemu ale zakładałam, że tam jeżdżą lepiej niż w Polsce i odczułam niemiłe zaskoczenie.
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 05.05.13, 11:11
        Jakie tunele ze światłami w dolinie Zillertal ?

Przyznaję się, że myśmy jeździli autobusami i kojarzę jedynie światła w drodze do zapory Schlegeis
        • chiara76 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 05.05.13, 11:17
          były były, takie jednokierunkowe (nie tylko) . Na przykład jak się jechało nad Jezioro Schlegeisstausee. Były normalne światła i mnie się włos jeżył na głowie, jak widziałam ludzi, jak na czerwonym wjeżdżali sobie beztrosko. Przyznam, że potem kiedy my jechaliśmy cały taki przejazd autentycznie się bałam bo nie wiedziałam, czy taki sam "wesołek" nie wjechał sobie z przeciwległej strony.
          • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 05.05.13, 11:26
            No to dobrze skojarzyłem te światła.
            Może ktoś interweniował w tej sprawie po waszym wyjeździe ?
            W każdym razie ja pamiętam, że auta stały grzecznie na czerwonym i nikt nie jechał. Autobus nie spotkał żadnego tego typu wesołka
    • lainz Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 18:28
      Austriacy są mało spontaniczni, choć nie wiem, czy to
      jest wada. Włosi są aż za bardzo spontanicznu
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 21:48
        Inna mentalność.
        Moja siostra twierdzi, że Austriacy w porównaniu do Niemców bardziej interesują się kulturą.
        Ale są czasem Austriacy są grzeczni na pokaz, a obgadują za plecami.
        Za to Niemcy są aż do bólu bezpośredni
    • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 21:20
      Mi to, że zamykają sklepy w niedzielę jakoś specjalnie nie przeszkadza. Chociaż... jak byliśmy 3 lata temu w Wiedniu i chcieliśmy coś tam kupić w niedzielę, to podjechaliśmy metrem na dworzec przy Praterze - tam była otwarta Billa. No takiego ścisku i kolejek w samoobsługowym jeszcze w życiu nie widziałem smile Ale generalnie to kwestia przyzwyczajenia, po prostu niedziela jest dniem wolnym i tyle...
      A co do cen, o których ktoś wspominał - na pewno są dość wysokie, ale koszt dwu - trzytygodniowego pobytu w Austrii, organizowanego samodzielnie, wyjdzie podobny, lub nawet mniejszy, niż typowych wakacji z biura podróży w Egipcie, albo innym popularnym miejscu. A jeśli ktoś chce jeszcze przyoszczędzić, to można przecież nocować w hostelach, zabrać jakieś jedzenie z domu, itp., i za przyzwoite pieniądze zwiedzić ten kraj, bo naprawdę W A R T O !!! smile

Pzdr
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 21:50
        Trudno porównywać Egipt z Austrią.
        W Egipcie teraz, z uwagi na ciągłe zamieszki w miastach nad Nilem, cały pobyt to leżenie przy hotelowym basenie i obżarstwo. Coś nie dla mnie, szlag by mnie trafił z nudów po 2 dniach.
        Za to Austria to pobyt aktywny,a pobyt aktywny zawsze jest droższy
        • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:01
          Egipt to tylko jeden z przykładów. Bodajże 2 lata temu, nasi znajomi byli na wakacjach w Turcji (3-osobowa rodzina). Wyjazd z biura podróży - hotel, "ol-inkluziw", w programie jakaś wycieczka statkiem, kurs nurkowania płatny oddzielnie, spędzanie czasu raczej "pasywne". Ten pobyt kosztował ich ok. 6 tys. zł (realny koszt, a nie taki wzięty z folderu). Ja, dla swojej, 4-osobowej rodziny, organizuję pobyt w Austrii, gdzie tygodniowy koszt wychodzi ok. 5 tys. zł. Na pewno nie rozbijamy się po drogich knajpach, czasem idziemy do restauracji, czasem żywimy się sami w supermarkecie, ale nie żałujemy sobie na atrakcje, prawie codziennie wyjście, albo wyjazd na jakieś "atrakcje", itp. Także nie wychodzi drożej, a mam podobnie jak Ty - leżenie plackiem przy hotelowym basenie, to nie dla mnie smile

Pzdr
          • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:16
            Ale teraz Turcja jest coraz droższa.
            Taniej jest w Bułgarii, ale co tam robić poza kurortami ? Mało ciekawe wybrzeże
            • jusytka Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:26
              Ja tam w każdym kraju mam co robić, również nudziłabym się gdybym miała wakacje spędzać tylko na plaży, a tym bardziej w hotelu, więc zwiedzamy co się da i korzystamy z miejscowych atrakcji. Jednak z naszych kalkulacji wynika, że wakacje w ciepłych krajach są droższe niż w Austrii, sam dojazd lub przelot więcej kosztuje, bo odległość większa.
              • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:45
                Koszty przelotu są raczej nie do przeskoczenia.
                Można kombinować z szukaniem tanich lotów, wynajęciem auta, wynajęciem apartamentu, ale to już wyższa szkoła jazdy
    • jusytka Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:30
      Jedyne co mi się w Austrii nie podoba to zmienna pogoda, jednego dnia upał, następnego ulewa, kolejnego chłód. Poza tym w dolinach lato, na lodowcach zima. Wybierając się do Austrii trzeba mieć mnóstwo ubrań na każdą porę roku wink
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:49
        W górach tak jest, tylko Chińczykom się udało zbudować kopię Austrii
        bez górskiej pogody, hehe

https://giznet.pl/wp-content/uploads/Chi%C5%84skie-Hallstat.jpg
        • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:51
          Trochę Chińczyka obcięło, więc tera ta fotka:

https://i.pinger.pl/pgr421/46e85f34000bedf34fef47b2/Kopia-austriackiego-miasteczka-w-Chinach+(5).jpg
        • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 22:56
          wislok1 napisał:

> W górach tak jest, tylko Chińczykom się udało zbudować kopię Austrii
          > bez górskiej pogody, hehe

To ta chińska kopia Hallstat? W tym roku mam nadzieję, że uda mi się zobaczyć oryginał...

Pzdr
          • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 23:24
            Tak, to kopia Hallastatt
            • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 23:28
              Tylko czegoś Chińczykom brakuje

Ciekawe czego ?

Austria:
              https://ocdn.eu/images/pulscms/OTE7MDQsMCwzMyw1ZGMsMzRiOzA2LDMyMCwxYzI_/e2590926b53ecd23dc5f7210e0731c5c.jpg

Chiny:
              https://szokblog.pl/ShareImages/1344963022409.jpg
              • aaa961 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 23:52
                wislok1 napisał:

> Tylko czegoś Chińczykom brakuje
                >
                > Ciekawe czego ?

Chodzi Ci o tą małą górkę z tyłu ? smile
                Spoko, też da się usypać, piachu i kamieni u nich raczej nie brakuje smile

Pzdr
                • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 08.05.13, 00:09
                  Z plastiku zbudują
        • dorcia1234 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 07.05.13, 23:05
          to ja pisałam o cenachsmile
          ale pisałam też o realiach podczas naszego pobytu. Byliśmy zdecydowanie bardziej na dorobku, Od tamtej pory ceny w Austrii nie poszły aż tak w górę, natomiast nasze dochody się zmieniły. No i samochód spłacony. Zresztą nigdy nie było to dla nas przeszkodą, co najwyżej jedliśmy bułę z serem na obiad zamiast dania w restauracji. Kwestia priorytetów i już. A aktywny wypoczynek staramy się mieć wszędzie, także w owym cytowanym już Egipcie- tam z biurem, bo jednak bezpieczniej.
          • jusytka Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 08.05.13, 16:49
            Egipt to jedyny jak dotąd kraj, gdzie nie odważyliśmy się po przylocie wynająć samochodu i zwiedzać na własną rękę, a szkoda, bo w sumie niewiele miałam okazję zobaczyć prawdziwego Egiptu, a to co zobaczyłam możliwe było tylko na wycieczkach fakultatywnych. Jeśli ktoś się na nie nie zdecydował, Egiptu praktycznie nie widział, bo Hurghada czy Sharm wcale nie przypominają typowych egipskich miast...
            • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 08.05.13, 22:33
              Nie byłem jeszcze w Egipcie i jakoś mnie nie ciągnie.
              To znaczy chętnie bym popłynął statkiem po Nilu i pooglądał starożytne pamiątki,
              ale reszta mnie nie bawi.
    • halinas2 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 08.05.13, 18:45
      Nie podobają mi się średnie polskie zarobki w porównaniu do austriackich, w Austrii wszystko mi się podoba
      • wislok1 Re: Co wam się NIE spodobało w Austrii ? 08.05.13, 22:37
        Spokojnie, realnie Austriacy nie zarabiają aż tak więcej niż Polacy. Koszty utrzymania są wysokie.
        Opłaca się pracować w Austrii i wydawać pieniądze na życie w Polsce, ale co to za życie jak ojciec czy matka za granicą, a reszta rodziny w Polsce. Finansowo tak, ale poza tym niespecjalnie. Co innego jak ktoś jest młody, bez rodziny, jest dobry w swoim fachu i chce zdobyć doświadczenie za granicą

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka