wislok1 28.09.13, 22:57 Zagadki wiedeńskie były Czas na zagadki o całej Austrii !!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Zagadka 2 29.09.13, 16:01 ach, nie wiedziałam, że się nie odpowiada pod danym zdjęciem no cóż, dla mnie satysfakcja, że wiedziałam Odpowiedz Link
wislok1 Re: Zagadka 2 29.09.13, 16:12 Odpowiada się, jak sie chce. Kto pierwszy z dobrą odpowiedzią, ten najlepszy Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 5 28.09.13, 23:59 Na razie tam radę.Zobaczymy co będzie dalej. Nr 1-Graz ,wieża zegarowa Uhrturm Nr 2-Insbruck Nr 3-muzeum Swarovskiego w Wattens ,Kristall Welten Nr 4-Lodowiec Pasterze ,po niemiecku chyba Schlaten Glacier. Nr 5-Prawdopodobnie dolina Zilletaler.Z takiego zdjęcia trudno ocenić.Widok z góry na doliny jest dość podobny. Odpowiedz Link
chiara76 Zamek Tratzberg:) 29.09.13, 16:05 o, zostanie w mej pamięci na zawsze wspinaczka do niego)) Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 10 29.09.13, 17:53 Nr 7-Bad Ischgl -Kaiservilla Nr 8-klasztor benedyktynów w Melku.Polecam zwiedzanie wnętrz .Z tarasu widocznego na zdjęciu piękny widok na Dunaj ,tamę i okolicę.Do tego wspaniałe wnętrze barokowego kościoła. Warto też przejść się uliczkami samego Melku. Nr 9-Salzburg,twierdza Hohensalzburg.Trzeba zobaczyć koniecznie.Z wewnętrznego podwórza jest wejście do muzeum pożarnictwa.Nie omijajcie,bardzo ciekawe. Nr 10-Durstein nad Dunajem ,nieopodal Kremsu.Nad miasteczkiem są ruiny zamku ,w którym więziony był przez księcia Leopolda V,król Anglii ,Ryszard I Lwie Serce.Z góry piękny widok na Dunaj.W bramie murów miasteczka jest fajny sklep z miejscowymi nalewkami i innymi lokalnymi rarytasami. Zaglądajcie do wszystkich zaułków ,bo można zobaczyć sporo ciekawych rzeczy. W jednym z nich znajduje się ratusz.Trafiliśmy tam kiedyś na udzielany właśnie ślub. W Durstein i Melku byłam 5 razy. Odpowiedz Link
ennka Re: Brawo ! Wszystko dobrze 29.09.13, 19:09 Dzięki,sporo zwiedziłam swojego czasu. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 11 29.09.13, 19:15 Który kraj Austrii został po I wojnie podzielony w taki sposób granicą państwową, że zrobiły się z niego 2 regiony administracyjne ? Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 12 - podpowiedź 30.09.13, 18:11 Zamek należy do węgierskich arystokratów, hrabiów Batthyány Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 12 - podpowiedź 30.09.13, 19:33 Podpowiedź mi pomogła. Ten zamek jest w Gusing. Niestety ,tam też nie byliśmy. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 13 - podpowiedź 30.09.13, 18:16 Jeszcze jedna fotka: Zamek jest bardzo znany w Karyntii Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 13 - podpowiedź 30.09.13, 19:32 O,ten widok jest mi bardziej zanany. To zamek Hochsterwitz koło St.Veit. Nie byłam w nim ,ale widziałam z szosy ,jak wracaliśmy właśnie z St.Veit. Za dużo czasu zajęło nam zwiedzanie innych miejsc i na zamek zrobiło się za późno. Byliśmy wtedy tydzień nad Woerthersee i robiliśmy wycieczki po okolicy. Żałuję ,że nie pojechaliśmy tam następnego dnia. Odpowiedz Link
elde23 Re: Zagadka 15 30.09.13, 12:27 Zdejmuję kapelusz przed poprzednikami, ale chciałbym to i owo dodać, aby zachęcić tych, co zaglądają tu pierwszy raz do zainteresowania się Austrią, zatem do dzieła. -Kaiservilla była "domkiem letniskowym" Habsburgów. Tu działy się sprawy mające znaczny wpływ na historię Europy. Np Franc i Sissi. Kto ciekawy niech zajrzy do historii Austrii. -Graz, założony w miejscu słowiańskiej/tak!/ osady Gradec. Napoleon zdobył miasto, ale wzgórza z wieżą zegarową już nie. -lodowiec /zagadka 4/ znajduje się u stóp Grossglocner. Wiedzie do niego niesłychanie kręta, także wąska droga Hohalpenstrasse. Czynna tylko latem, uwaga płatna. Na mecie czeka parking, restauracja, oraz piękne widoki. Kto opłaci bilet wjazdowy otrzyma nalepkę na szybę, świadczącą, że nie jest tchórzem podszyty. Ale zjeżdżać trzeba na dwójce. Kto jedzie tylko na hamulcu, może od razu skręcać do serwisu, na wymianę klocków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 15 30.09.13, 16:19 Pozostałych miejsc nie znam. Zamku nie widziałam ,ale oglądałam film o tym miejscu. Niestety nie pamiętam nazwy ,bo to było w czasach ,kiedy w mojej kablówce był jeszcze kanał 3sat czyli dawno. To chyba gdzieś na południe o Woerthersee jest. Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 20 30.09.13, 23:16 Nr 16 -Zell am See Nr 17 - Kościół parafialny pod wezwaniem św.Wincentego w Heiligenblut. Widziałam go tylko z góry ,spod Grossglockner,ale znam ze zdjęć i pocztówek. Nr 18 - już wiadomo.Ten zamek znajduje się w Innsbrucku. Nr 19 - Zamek Kreuzenstein koło Leobendorf,w Dolnej Austrii. Nr 20 - Haus der Musik.Bardzo fajne miejsc i dla dużych i małych. Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 23 - podpowiedź 01.10.13, 16:58 Czesi mówią o tej miejscowości: nejmenší město Rakouska Odpowiedz Link
wislok1 Zagadka 23 - podpowiedź 2 01.10.13, 17:59 W pobliżu miejscowości była żelazna kurtyna Odpowiedz Link
ennka Re: Zagadka 23 - podpowiedź 2 02.10.13, 23:11 Teraz to łatwizna. To miasteczko to Hardegg, przy granicy austriacko-czeskiej. Widoczne na zdjęciu wieże należą do zamku o tej samej nazwie. Tu można poczytać o jego historii. pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_Hardegg To była trudna zagadka ,zwłaszcza ,że zdjęcie było mało wyraźne. Za to zabawa w zagadki świetna.Dzięki. Odpowiedz Link