agnieszka3201
05.04.13, 08:14
Wiele osób, które chcą żeglować do Grecji po wodach Morza Egejskiego, aby zobaczyć wyspy greckie Archipelagu Cyklady powinny zaopatrzyć się przed wypłynięciem, zwłaszcza w swój dziewiczy rejs w tamtejsze strony w odpowiedni poradnik, który właśnie ukazał się na rynku wydawniczym. Jest to poradnik znanego polskiego „wilka morskiego” Zbigniewa Klimczaka, który jak sam o sobie pisze – „Po Polsce żeglowałem i zaglądałem do każdej „dziury” przez 50 lat, po Adriatyku nosiło mnie ponad 30 lat, więc czułem się pewnie, a wyprowadzając mazurskich żeglarzy na Adriatyk, czułem się jak pasterz.” To naprawdę godny naśladowania żeglarz, z bogatym bagażem doświadczeń. Na pewno jego podręcznik na temat żeglowania po Cykladach, będzie doskonałą lekturą dla zamierzających zwiedzać te wyspy na własną rękę początkującym żeglarzem. Znajdzie w tej książce wiele cennych informacji: meteorologicznych (warunków pogodowych jakie panują w tamtejszych stornach, siły wiatru, ostrzeżeniach nawigacyjnych i tym podobnych zjawiskach, jakże ważnych dla żeglarza). „Zawsze może się zdarzyć, że ten pierwszy raz przybędziemy na Cyklady jachtem. Podaję porty, gdzie w takim wypadku trzeba się odprawić” pisze w książce Klimczak. Są to zatem bardzo ważne informacje. Dalej czytamy „Sprawdzoną metodą z poprzednich przewodników w pierwszym rzędzie proponuję gotową trasę dwutygodniową, a następnie omówię bardziej ciekawe wyspy. Zapewniam jednak, że proponowany wybór trasy jest pod względem atrakcyjności, historii, zabytków i walorów turystycznych naprawdę optymalny.” - jak widać to bardzo praktyczne i szalenie istotne informacje dla żeglujących w tamte strony „wilków morskich”. Do ważniejszych, najciekawszych miejsc jakie należałoby podczas takiego rejsu zwrócić uwagę i zaliczyć są: Amorgos, Anafi, Andros, Delos, Ios,Kea, Kithnos, Milos, Mykonos, Nakxos, Paros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Siros oraz Tinos. Ten przewodnik pozwoli niejednemu żeglarzowi otworzyć oczy na sprawy o których wcześniej nie miał pojęcia, bądź nie zdawał sobie sprawy, ze są tak bardzo istotne. Książka nosi tytuł „Cyklady przez Okno Apollina Przewodnik dla żeglarzy” i ukazała się w formie ebooka. Na szczególną uwagę chciałabym również zwrócić na inną równie ważną książkę. Jest to „Żeglarz jachtowy - teoria i praktyka” Zbigniewa Klimczaka, w której nie tylko opisuje podstawy jakie powinien mieć każdy ubiegający się o patent sternika jachtowego, ale różne inne cenne wskazówki i informacje jakie sam od siebie dodał ten znany w Polsce żeglarz, z bogatym bagażem doświadczeń. Książka jest również doskonałą lekturą dla instruktorów i osób już pływających. Serdecznie polecam obie pozycje książkowe Zbigniewa Klimczaka.
Książki Klimczaka to:
Cyklady przez Okno Apollina Przewodnik dla żeglarzy - www.ebooki123.pl/cyklady-przez-okno-apollina-przewodnik-dla-zeglarzy_p65
„Żeglarz jachtowy - teoria i praktyka” - www.ebooki123.pl/zeglarz-jachtowy-teoria-i-praktyka_p64