Dodaj do ulubionych

Ceny e-booków w Polsce - dlaczego tak drogo?

19.07.14, 07:44
Czy ktoś jest mi w stanie wyjaśnić, dlaczego, u licha, e-booki w Polsce są takie drogie? Przecież pozbawiając książkę "papieru" likwidujemy _największą_ część kosztów jej produkcji i dystrybucji.

Wchodzę na Amazon. Książka nr 1. - nowość, niedawno wydana. Twarda okłada - 30$, miękka - 24$, e-book na Kindle'a- 15$ (zaokrąglam ceny do pełnych)

Książka nr 2. - nie nowość, na rynku od paru lat, ale popularna. Odpowiednio - 35$, 30$, 12$

Książka nr 3. - nie nowość, niespecjalnie popularna. Odpowiednio - 25$, 20$, 8$

Inne ceny kształtują się podobnie. Generalnie - poza nowościami i aktualnymi bestsellerami - cena e-booka nie przekracza 1/2 ceny wydania w miękkiej okładce.

A w polskich księgarniach internetowych?

Książka nr 1. - twarda 40 zł, miękka - 35 zł, e-book... 33 zł.

Książka nr 2. - odpowiednio 38, 30, 25.

Książka nr. 3. - 56, 48, 40 (!).

Co to za paranoja? Czy to pazerność wydawców / dystrybutorów, czy jakieś durne przepisy / podatki / prawa? Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • kocur_zalogowany Ostatnio widziałem jeszcze większą paranoję 13.09.14, 08:41
      W Empiku, "Szachownica flamandzka": okładka miękka 29,5 zł, pocket 11 zł, ebook 23 zł

No niestety, jest drogo.
      Ale i tak taniej niż na papierze, więc ostatnio kupuję niemal wyłącznie ebooki

• kocur_zalogowany Re: Ceny e-booków w Polsce - dlaczego tak drogo? 13.09.14, 08:47
      A dlaczego drogo?
      Nie mam pojęcia. Przy cenie znacznie niższej kupiłbym dużo więcej książek, a myślę, że wiele osób, które takie książki ściągają z sieci za darmo też zdecydowałoby się na legalny zakup. Wydawca mógłby na tym lepiej wyjść.
      Nie da się ukryć, że ebooki błyskawicznie trafiają do sieci i można je ściągać za darmo zamiast kupować, więc wydawcy pewnie mają nadzieję, że przynajmniej przez pierwsze dni jakąś kasę zdobędą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka