sebalda
05.06.13, 10:53
Wystartowała kampania społeczna pod tym hasłem Rzecznika Praw Dziecka: www.niebieskalinia.pl/edukacja/akcje-konferencje-i-kampanie-spoleczne/4759-wystartowala-kampania-spoleczna-rzecznika-praw-dziecka-reaguj-masz-prawo
Tutaj można podpisać deklarację: jakreagowac.pl/podpisz.html
Podpisałam bez wahania. Nie byłam jeszcze w takiej sytuacji, ale gdybym się znalazła, nie miałabym wątpliwości, że trzeba reagować. I teraz się zastanawiam, dlaczego tak wiele ludzi uważa, że nie powinno się wtrącać w sprawy rodziny, "nie powinni się wtrącać w to, jak rodzice postępują z dziećmi i w sytuacje stosowania kar fizycznych". Zauważyłam, że wielu katolików tak właśnie uważa i myśli że próby ingerencji w te sprawy to zamach na rodzinę. Co więcej, w czasie prac nad nowelizacją ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie, biskupi bardzo wyraźnie ją krytykowali, cały czas głosząc, jakie to stwarza zagrożenia wobec rodziny. Dziś biskupi krytykują Konwencję stambulską, powołując się na to, jak to w Polsce prawo jest już wystarczająco dobre, czyli jakoś się pogodzili z tą nowelizacją.
Szczerze mówiąc, wkurza mnie taka krytyka ze strony Episkopatu działań na rzecz zwalczania przemocy, nie rozumiem jej i nie akceptuję.