Dodaj do ulubionych

Międlar!!!

13.08.16, 21:59
mobile.twitter.com/jarek_44/status/764444702930309120
No tak, przed wojną bojówki narodowców cięły żyletkami studentki żydowskie. Dokładnie z tym powinno się to kojarzyć. Nadaje się prościutko do prokuratury.

Zrzut ekranu w razie czego:
m.facebook.com/story.php?story_fbid=1061527547218198&id=100000828883610&refid=7&_ft_=qid.6318404975759807003%3Amf_story_key.-6087865845577129520
Obserwuj wątek
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 14.08.16, 12:40
      Oho, ks. Kramer, który zareagował oburzeniem, teraz usunął swój wpis. Ale tu jest:
      m.facebook.com/wiez.info/photos/a.170677898338.123651.169426823338/10153819288928339/?type=3

Co to jest, że księżom nie wolno piętnować nawet najgorszych zachowań innych księży???
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 14.08.16, 13:32
        Ks. Kramer pisze, że chciał w niedzielę obronić się przed natłokiem nieprzyjemnych komentarzy i dlatego zmienił ustawienia prywatności dla tamtego wpisu:
        www.facebook.com/wiez.info/photos/a.170677898338.123651.169426823338/10153819288928339/?type=3&comment_id=10153819370733339&reply_comment_id=10153819437313339¬if_t=photo_reply¬if_id=1471173712159826
      • mary_ann Re: Międlar!!! 14.08.16, 20:14
        To, ze Kramer usunal wpis, przeraża mnie chyba tak samo, jak potwornosci wypisywane przez Miedlara (choc oczywiście z innych powodów).
        Maly off topic - z powodu urlopu mam dorywczy tylko dostep do sieci, wiec z gory uprzedzam, proszac o wyrozumialosc.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 00:51
          Faktycznie, ks. Kramer napisał pod wpisem Więzi, że teraz to już całkiem usunął.

"Teraz już usunąłem. Jednak jest prawda w tym co powiedział Jezus: są momenty, w których nie ma sensu stawiać oporu złemu. Szkoda na to energii. Dobrej niedzieli."

Przerażające.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 09:16
      Nie wiem, co tym ludziom się porobiło. Lewicujący publicysta katolicki Błażej Strzelczyk pisze, że nie jemu oceniać, czy Międlar jest złym księdzem.

m.facebook.com/story.php?story_fbid=10209236437542432&id=1666208063

Gdyby nauczyciel w szkole podlegał uczniów do przemocy za pomocą brzytwy, to też miałby takie subtelne wątpliwości, czy należy mówić, że jest to zły nauczyciel?

Czołobitność wobec księży w Polsce okazuje się bardziej nawet rozpowszechniona niż myślałam. Wystarczy, że ktoś został WYŚWIĘCONY SAKRAMENTEM, a już przechodzi w inny stan ontologiczny: Szuka się metafizycznych usprawiedliwień, że sakrament zostawia niezatarte piętno itd.
      • verdana Re: Międlar!!! 15.08.16, 09:27
        Usunął, bo kazali. Bo obawiam sie, że większość KK z Międlarem sie zgadza. A ksiądz, który nie uważa, zę należy walczyć ze złem jest gorszy od Międlara - ten ostatni przynajmniej sadzi, ze czyni słusznie.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 09:36
          No ale ŚWIECKI publicysta katolicki? Z młodego pokolenia? Nikt mu nie kazał zachowywać takiej rezerwy.
          • verdana Re: Międlar!!! 15.08.16, 10:07
            A świecki publicysta nie może być skrajnie prawicowy?
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 12:32
              Nie, Błażej Strzelczyk jest znany z tego, że jest właśnie lewicowy :). Młoda katolewica, czasopisma Kontakt i Tygodnik Powszechny, te rzeczy. Właśnie dlatego tak mnie zszokowała jego postawa.
              • verdana Re: Międlar!!! 15.08.16, 13:30
                Że był lewicowy. Najwyraźniej, jak wielu innych juz nie jest. No i co oznacza lewicowość? Zwraca uwagę, że nazizm to ideologia narodowo- socjalistyczna
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 13:59
                  To oznacza w tym przypadku, że red. Strzelczyk z punktu widzenia Kościoła katolickiego w Polsce należy do skranie lewego, wręcz lewackiego skrzydła. Środowisko Kontaktu jest bardziej na lewo niż Tygodnik Powszechny.
                  • verdana Re: Międlar!!! 15.08.16, 15:10

Więc należy przyjąć, że już nie jest na lewo. Albo lewo i prawo to nie jest prosta linia, tylko okrąg. W latach trzydziestych, gdy skrajne ideologie rozkwitały, było bardzo widoczne w jak wielu punktach sie spotykają.
                    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 16:59
                      Ta sytuacja pokazuje, że nawet lewe skrzydło polskich działaczy katolickich nad lewicowość przedkłada czołobitność wobec instytucji duchownego. Nawet najgłupszego i najgorszego, może z wyjątkiem pedofili - tu jest może jakiś postęp, ale nie wiem. Są tym tak przesiąknięci, że nawet tego nie czują. Ja pierniczę, że nawet dla inteligenta katolickiego w Polsce ksiądz to święta krowa...!
                      • sebalda Re: Międlar!!! 15.08.16, 18:28
                        No jednak nie każdy ksiądz i nie dla wszystkich to święta króla. Można być nawolujacyn do agresji faszyzmu i to nie jest godne potępienia, ale jak ksiądz osmiela się skrytykować przełożonych za zbyt pitnujący
                        • sebalda Re: Międlar!!! 15.08.16, 18:32
                          Przepraszam, piszę jedna ręką z komórki, pies mi złamał prawa :-(
                          Piętnujący język i do tego ma ciążowy filosemickie, to można go skupić i wyrzucić. Bo krytyka przełożonych w tej instytucji jest absolutnie najgorszym grzechem, faszyzm to pikuś
                          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 15.08.16, 20:16
                            > piszę jedna ręką z komórki, pies mi złamał prawa :-(

Ojej, tak mi przykro :-( To masz pecha...
                            • verdana Re: Międlar!!! 15.08.16, 20:19
                              Jak to piesowi się udało? Jakiś urodzaj, mojej mamie drzwi złamały lewą....
                              • sebalda Re: Międlar!!! 16.08.16, 11:01
                                Mam psa z ADHD, no i tak mocno mnie szarpnął do tyłu, bo rzucił się do innego psa, że złamał mi kość łokciową przez skręcenie, nawet nie wiedziałam, że możliwy jest taki mechanizm złamania kości. Choć bolało jak diabli, nie sądziłam, że to złamanie, pojechałam się prześwietlić na wszelki wypadek. A najgorsze, że przez co najmniej 6 tygodni nie mogę wychodzić z moim wariantem na spacery :( No i chyba się doigrał, kolejny raz pokazał, że trzeba się poważnie zastanowić nad jego kastracja
                                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 17.08.16, 07:46
                                  Czyli oko za oko: On złamał ci rękę, ty obetniesz mu jaja. ;) Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać. ;)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 16.08.16, 11:00
      Jeszcze taka ciekawostka: Do dyskusji na facebookowej stronie Więzi zleciały się bronić Międlara bardzo dziwne postacie. Np. wdał się (także ze mną) w dyskusję prawdziwy ruski troll. Facet publikujący na prorosyjskim portalu (jego twórca Mateusz Piskorski siedzi z zarzutem szpiegostwa), umieszczający na swoim profilu takie rzeczy, jak post chwalący Putina jako silnego przywódcę, a zaraz obok wynurzenia o tym, że Żydzi przed wojną byli "szkodliwi".
      • verdana Re: Międlar!!! 16.08.16, 15:25
        Jak na obrońcę Międlara to nie jest dziwna postać. Byłoby raczej dziwne, gdyby broniły go osoby normalne...
        • sebalda Re: Międlar!!! 16.08.16, 17:27
          A wracając do wypowiedzi Międlara, ja miałam skojarzenie raczej z goleniem głów kochankom Niemców tudzież innym kolaborantkom. Międlar nie wygląda mi na wyedukowanego, o cięciu żyletkami nie wszyscy słyszeli, o goleniu zdrajczyń chyba wszyscy.
          jeden pies, i to, i to jest podżeganiem i prosi się o prokuratora.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 16.08.16, 20:53
            Hehe, w tamtej dyskusji odezwał się jakiś chłopina, który dowodził, że golenie głów kolaborantkom jest jak najbardziej chrześcijańskie. Powiedziałam mu, że Jezus przestawał z prostytutkami i kolaborantami i jakoś nie kazał nikogo golić...
            • iwoniaw Re: Międlar!!! 16.08.16, 22:02
              Powiedziałam mu, że Je
              > zus przestawał z prostytutkami i kolaborantami i jakoś nie kazał nikogo golić..

Jak mogłaś mu tak brutalnie zburzyć obraz świata :-D

Ale serio, to jest przerażające. Międlar ze swoimi nienawistnymi i niegodziwymi atakami, ale przede wszystkim rzesze jego fanów - i ci broniący go po internetach, i ci milczący nie bez przyczyny (niestety niestety) zwierzchnicy. :-(
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 17.08.16, 07:45
                Jemu to nie zburzyło obrazu świata. Powiedział, że Jezus przebywał z takimi, co żałowali za grzechy. A jak ktoś nie żałuje, to można go po chrześcijańsku ogolić, żeby poczuł skruchę.

Zapytałam wtedy, czy jego narzeczona wie o jego poglądach na golenie kobiet. Dopiero wtedy się na mnie obraził. Że używam argumentów ad personam, sięgam do jego życia prywatnego. Ale on publicznie chwalił się na fb, że jest zaręczony. Aha, i utrzymuje, że narzeczona zna i popiera jego poglądy.
          • mary_ann Re: Międlar!!! 19.08.16, 11:11
            Dokladnie, to jest prostak i naziol w jednym. Natomiast brak reakcji hierarchii KK na jego poczynania nie da sie niczym usprawiedliwic. I - przepraszam, ale uzywam tego porownania w pelni swiadomie - interesowalam sie historia stosunkow kosciolow w III Rzeszy do nazizmu i ówczesną polityką watykanską i niestety to jest dokładnie to samo kunktatorstwo (ew. ta sama haniebna kalkulacja). Niewyobrażalne, ze to sie znowu dzieje.

Sebaldo, b mi przykro z powodu reki!

Anuszka, tego ze Strzelczykiem nijak nie pojmuje, nijak.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 16.08.16, 20:56
      A ks. Kramer może i skasował swój komentarz, ale i tak mu nie pomogło: Gadzinówka "Gazeta Warszawska" napisała mu, żeby wynosił się do Izraela.

m.facebook.com/comment/replies/?ctoken=10153819288928339_10153823115438339&ft_ent_identifier=10153819288928339&gfid=AQDgTgcQeBV27QqT¬if_t=photo_reply¬if_id=1471295485352999&ref=m_notif
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 17.08.16, 17:56
      Echh... W internetach znaleziono filmik, gdzie Międlar już explicite wygłasza poglądy antysemickie. Odzew instytucji kościelnej jakiś niewyraźny.
      • verdana Re: Międlar!!! 17.08.16, 18:02
        Brak odzewu jest bardzo wyraźny.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 17.08.16, 19:09
          Znaczy, na to z brzytwą przełożony Międlara wydał oświadczenie.
          m.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,27102,przelozony-zgromadzenia-misjonarzy-o-wypowiedziach-ks-miedlara.html

Ale to z Żydami jest nowe i na ten temat oświadczenia jeszcze nie było.
          • verdana Re: Międlar!!! 17.08.16, 19:59
            Takie oświadczenie to trochę mało, tym bardziej, że nie po pierwszej wypowiedzi. Podkreślanie, że ksiądz jest młody i może jeszcze zastosuje sie do nakazu bycia cicho, też niczego nie zmienia, bo cichy faszysta i antysemita jest nadal faszystą i antysemitą - a prawa posługi kapłańskiej nikt mu nie odebrał. Podkreślanie, że zakon nie podziela jego poglądów jest bardzo smutne, bo nie podzielanie tych poglądów (przy szacunku dla wszystkich - co najmniej dwuznaczne zdanie) nic nie oznacza. Nadal bowiem sie je toleruje w zakonie.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 17.08.16, 20:03
              No więc właśnie. To nazywam niewyraźnym odzewem instytucjonalnym. I znów powtarza się ten motyw miłosierdzia dla grzesznika, podczas gdy inne grzechy/"grzechy" instytucja piętnuje na całe gardło. In vitro - ZUO. Antykoncepcja - ZUO. Homoseksualizm - ZUO. Ale zachowań księdza faszysty i antysemity nie określą wyraźnie jako zła.
              • iwoniaw Re: Międlar!!! 17.08.16, 20:07
                No niestety. Tak to wygląda.
                Instytucja nie widzi, że ta belka jest dość widoczna w przestrzeni publicznej i nie przysparza jej dobrego PR? Czy jest jej to obojętne?
                • verdana Re: Międlar!!! 17.08.16, 20:31
                  Nie, nie jest jej obojętne. Cieszy się, ze nareszcie ktoś mówi to, co wiele osób chce usłyszeć. I co bardzo wielu przedstawicieli tej instytucji myśli. Obawiam sie, że sie mylisz - w wielu środowiskach to doskonały PR.
                  • iwoniaw Re: Międlar!!! 17.08.16, 20:37
                    Obawiam się, że możesz mieć rację - nie widzę żadnego innego racjonalnego wytłumaczenia tego milczenia :-(
                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 18.08.16, 10:24
                    verdana napisała:

> Nie, nie jest jej obojętne. Cieszy się, ze nareszcie ktoś mówi to, co wiele osó
                    > b chce usłyszeć. I co bardzo wielu przedstawicieli tej instytucji myśli. Obawia
                    > m sie, że sie mylisz - w wielu środowiskach to doskonały PR.

Ostatnio na stare lata odkrywam, że jestem naiwniarą i wiele zjawisk brałam za dobrą monetę. Więc mogę się mylić. Ale wciąż jeszcze wydaje mi się, że tu nie chodzi instytucji kościelnej o podlizanie się świeckim antysemitom.

Instytucja kościelna ma generalnie gdzieś świeckich, cóż mówić o przypochlebianiu się. Natomiast ma ona niezwykle silną solidarność korporacyjną. Jednak dlaczego regule solidarności korporacyjnej nie podlega Boniecki czy Lemański? Chyba rzeczywiście liberalizm/otwartość jest dla tej instytucji większą przewiną niż antysemityzm. Liberalizm i otwartość są takim złem, że można je tępić nie zważając na solidarność środowiskową, natomiast antysemityzm na takie potępienie najwyraźniej nie zasługuje.

Ale czy instytucja kościelna robi to ze względu na przypodobanie się jakimś świeckim środowiskom? Raczej nie wierzę. Raczej sądzę, że wyłażą na wierzch poglądy panujące wewnątrz kasty duchowieństwa, dotychczas trochę ukrywane, w szczególności poglądy kościelnych decydentów - biskupów, przełożonych zakonnych. Jeśli oni są antysemitami, to cała reszta duchowieństwa stara się właśnie im przypodobać.
                    • verdana Re: Międlar!!! 18.08.16, 10:36
                      Toteż własnie - liberalizm jest złem, antysemityzm i faszyzm korporacji nie zagrażają. I świeccy są potrzebni, dają na tacę. Jeśli zaczną myśleć, zostaną zbuntowani, to mogą odejść od KK, zacząć kwestionować pewne ustalenia. Najwyraźniej antysemityzm nie budzi takiego lęku - wierni wysłuchają i sie nie zbuntują. Oczywiście,że hierarchowie też mogą być antysemitami, ale o poglądy faszystowskie nie podejrzewałabym jednak naprawdę liczących się biskupów i przełożonych zakonnych. Jeśli antysemityzm to raczej rydzykowski, narzekający, a nie wzywający do przemocy. W dodatku Międlar atakuje też Kośiół z to, że są w nim wpływy żydowskie, wiec nie sądzę, aby to sie podobało przełożonym.
                      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 18.08.16, 11:36
                        Rzeczywiście. Liberalizm to groźba rozsadzenia instytucji hierarchicznej. Dlatego jest groźniejszy niż wszelkie inne poglądy. Być może to, że Kościół zamyka oczy na antysemityzm, to rzecz przygodna. Zamykałby i zamyka oczy także na wiele innych rzeczy. To by znaczyło, że nie antysemityzm jest dla instytucji ważny, tylko utrzymanie monolitu.
                        • iwoniaw Re: Międlar!!! 18.08.16, 11:55
                          To, że utrzymanie monolitu jest priorytetem, to dla mnie oczywiste - natomiast przerażające jest to (i to już - nie ujmując winy w braku reakcji, bo jednak czego innego oczekuję po anonimowym trollu w necie, a czego innego po Kościele z konkretnymi ideami na sztandarach - nie tylko w samej instytucji, gdzie też wszak są ludzie i to różni, ale w społeczeństwie w ogóle), że myślenie "antysemityzm nam nie zaszkodzi, nienawistne hasła wobec dowolnej mniejszości też nie" jest, niestety, całkiem uprawnione. :-/
          • mary_ann Re: Międlar!!! 19.08.16, 11:14
            Kurcze, jakie nagle te zgromadzenia autonomiczne...A jak siostrzyczki cos po swojemu chca w Stanach, to nagle nawet Watykan moze zrobic audyt...
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 21.08.16, 16:00
              @mary_ann

> Kurcze, jakie nagle te zgromadzenia autonomiczne...A jak siostrzyczki cos po swojemu chca w
              > Stanach, to nagle nawet Watykan moze zrobic audyt...

Ano właśnie - założę się, że ks. Kramerowi powiedzieli: Nie twoja sprawa, to inny zakon, ty się do nich nie wtrącaj.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 18.08.16, 12:54
      Uu, kolejny medialny ksiądz (Andrzej Draguła) chyłkiem się jakby wycofuje i podkreśla, że chodzi o pokorę, i że nawet jeśli krytykuje jakiegoś księdza, to tak naprawdę sam ma problem:
      www.facebook.com/a.dragula/posts/1121387037917659

Coś bardzo podobnego o pokorze i niekrytykowaniu napisał znany nam już ks. Kramer:
      www.facebook.com/photo.php?fbid=1064705203567099&set=a.429946177043008.88941.100000828883610&type=3&theater

To jest jakiś instytucjonalny system, obserwuję to z trwogą i fascynacją.
      Oni mają podane do wierzenia, że krytyka = brak pokory i to ty tak naprawdę masz problem, a nie ten, kogo krytykujesz.
      • sebalda Re: Międlar!!! 18.08.16, 15:55
        No ja wczoraj czytałam szerszą wypowiedź tego Kramera na temat Międlara i krew mnie zalewa. On robi z faszysty ofiarę, kozła ofiarnego, sugeruje przy tym, że osoby, ktore mają problem z Kościołem wykorzystują jego sprawę, zamiast przyjrzeć się sobie :P Tłumaczy, że KK czy zakon nie jest od tego, by potępić, ale by napominać, kary są na końcu. Czyli niech jeszcze pokrzyczy, niech przeciągnie więcej młodych ludzi, ale my damy mu szansę, nie będziemy karać. Cóż za litościwa postawa, tylko co z tymi nakręconymi młodymi ludźmi, którzy dosłownie biorą każde takie słowo?
        A to już jest naprawdę paradne: "Parę tygodni temu rozmawiałem z człowiekiem, który kiedyś był bardzo wysoko w hierarchii Młodzieży Wszechpolskiej. Mówił mi o tym, co potwierdzało moją obserwację, że w organizacjach tego typu jest mnóstwo młodych, których nikt rozsądnie nie zagospodarował. Dołącza tam wiele osób, które mają wartości, dobre pragnienia i potrzebę przynależności do grupy. Nie spotkały jednak ludzi, którzy nauczyliby ich, jak wybierać, więc często się gubią. Nie możemy widzieć tylko krzyczącej coś "masy ludzkiej", ale musimy w końcu zobaczyć tych, którym trzeba pokazać, jak żyć twórczo. Wykorzystać ten zapał młodych do budowania również dobra Ojczyzny". Właśnie w tym kontekście trzeba naprawdę stanowczo odciąć się i potępić wystąpienia Międlara! Bo to on "zagospodarowuje" tych młodych w najgorszy z możliwych sposobów. Dlaczego Kościół zagospodarowuje młodzież właśnie w kierunku nacjonalizmu, a nie miłości do bliźniego? Dlaczego nie wysyła na ulice, place księży z hasłami miłosierdzia, tolerancji, wykazywania zrozumienia dla innych, pomagania im w potrzebie, przełamywania zlych stereotypów, potępiania aktów przemocy (tego jest ciągle za mało, skoro nie działa!). Dlaczego KK nie zagospodaruje tych młodych, namawiając do pracy z biednymi, poszkodowanymi, w hospicjach, domach opieki i innych? Dlaczego nie namawia, by opiekowali się bezdomnymi? Dlaczego nie przypomina do znudzenia o dobrych uczynkach względem bliźnich, tylko pozwala na sianie nienawiści?
        • sebalda Re: Międlar!!! 18.08.16, 16:01
          No i bardzo spodobała mi się czyjeś zdanie, żeby nie przypinać Międlarowi łatki faszysty i antysemity. Jakby sam każdym słowem nie dawał na to dowodów :P
          Przypomniało mi to sytuację, gdy mąż miał krztusiec, ale lekarze mu nie wierzyli, bo dzięki szczepieniom krztusiec już nie występuje. Mąż w końcu zrobił sobie specjalistyczne badanie, ktore wykazało, że jednak ten krztusiec ma i zaniósl jego wyniki swojej lekarce. A ona po przeczytaniu wyniku tego badania napisała w karcie: podejrzenie krztuśca. Nie rozpoznanie, ale podejrzenie. Do końca nie mogła się pogodzić z tym faktem;)
          • verdana Re: Międlar!!! 18.08.16, 17:03
            Czyli nikt dotychczas nie zagospodarował młodych ludzi, więc zagospodarujemy ich, przekazując, ze Żyd to wróg. Nieważbe bowiem, co człowiek myśli, jakie ma idee i moralność, ważne jest, aby wszedł w orbitę KK.
            • anndelumester Re: Międlar!!! 18.08.16, 19:52
              Od lat to powtarzam, obserwując kto pracuje z/nad młodzieżą/dziećmi i ile godzin tygodniowo trwa darmowe, atrakcyjne pranie mózgu. No to teraz dzieci urosły i mamy bojówki.
              • mary_ann Re: Międlar!!! 03.09.16, 17:09
                anndelumester napisała:

Od lat to powtarzam, obserwując kto pracuje z/nad młodzieżą/dziećmi i ile godzin tygodniowo trwa darmowe, atrakcyjne pranie mózgu. No to teraz dzieci urosły i mamy bojówki.

Ze strony FB

Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych
                1 godz. ·
                RASIŚCI WCHODZĄ DO SZKÓŁ

Robert Winnicki członek i prezes faszyzującej organizacji Młodzież Wszechpolska wziął udział w rozpoczęciu roku szkolnego w zespolonej szkole podstawowej i gimnazjalnej w Zawidowie.
                Nasz Ośrodek od 4 lat informował o "lekcjach historii" z jakimi do szkół i domów dziecka wchodzą się członkowie MW. Sprawę udokumentowaliśmy i przekazaliśmy Rzecznikowi Praw Dziecka już 2014 r. Do tej pory rzecznik nie ustosunkował się do zgłoszenia, dostaliśmy tylko informację że trwa postępowanie wyjaśniające i mamy czekać. Czekamy już 2 lata...
                Zespół Szkół: Szkoły Podstawowej im. Bolesława Chrobrego i Gimnazjum w Zawidowie.
                ul. Szkolna 4, 59-970 Zawidów
                tel. (75) 778-82-22
                • anndelumester Re: Międlar!!! 03.09.16, 19:28
                  Niech czekają dalej. W przeciwieństwie do politycznych oponentów MW, ONR i skrajne odłamy ZHR nie brzydzą się wolontariatem, systematyczną "pracą" z trudną młodzieżą przez cały rok itd. itp. Nie widziałam u siebie w mieście (Kraków) świeckiego odpowiednika Akademii Przyszłości.
                  Ja to w sumie rozumiem, dzieci (cudze) są straszne, fajnie mieć dużo czasu dla siebie, znajomych itd., ale nie należy się potem dziwić, że: prawie 80% młodzieży jest za zaostrzeniem ustawy o aborcji (dane z jakiejś strony prolajf, nawet gdy przesadzone to i tak straszne), nosi koszulki ze śmierciami dla wrogów ojczyzny i głosuje na Korwina/Bauna/pis. Stara zasada ile włożysz, tyle wyjmiesz pasuje jak ulał.
                  • mary_ann Re: Międlar!!! 03.09.16, 20:24
                    Bo żeby konsekwentnie taką działalność prowadzić, trzeba mieć strukturę, dyscyplinę i samozaparcie.
                    A zwolennikom demokracji i postawy otwartej - osobowościom bardziej indywidualistycznym - zwykle trudniej przychodzi zrzeszanie się, poddawanie wymogom, słuchanie poleceń. Jak już działają w zbożnym celu, to chętniej we własnym zakresie, więc na polu skuteczności przegrywają z "autorytarnymi" (taka hipoteza).
                    • verdana Re: Międlar!!! 03.09.16, 20:59
                      Mam jeszcze przykre wrażenie, ze do szkół wchodzą osoby lubiące rozkazywać. To o wiele łatwiejsze, niż dyskusja i partnerska rozmowa. A młodzież szkoła przyzwyczaja do słuchania, nie dyskusji, w dodatku nie oferuje praktycznie żadnych rozsądnych organizacji - bo harcerstwo jest dla bardzo specyficznej młodzieży.
                      • anndelumester Re: Międlar!!! 04.09.16, 11:04
                        Jakoś rok temu badałam dostępne opcje harcerstwa, bo w praktyce - co organizacja czy nawet szczep, to coś innego. No i niestety - skauci-europy.pl/ - bardzo duzo robiący, mający fajną ofertę i sympatycznych ludzi ideologicznie nie dla mnie, ZHP wyginęło, w końcu staneło na ZHR - bo akurat ta konkretna druzyna była normalna - czyli nie wycierała spodenkami kruchty, ale miała zajęcia w terenie. Niestety, obozy miały już podbudowe ideolo i obozy wakacyjne wybieramy dla dziecka sportowe. A wielu rodzicow wychodzi z założenia - "a cóż to szkodzi, że posłuchają pogadanek". Ech...
                    • anndelumester Re: Międlar!!! 04.09.16, 11:10
                      mary_ann napisała:

> Bo żeby konsekwentnie taką działalność prowadzić, trzeba mieć strukturę, dyscyp
                      > linę i samozaparcie.
                      Tylko tu się zgodzę. Reszta to zwykłe lenistwo i wygodnictwo plus rozlazłość (dwa razy w tygodniu, to dwa razy w tygodniu a nie jak mi się zachce, 7 rano to 7 rano itd.). Tłumaczenie indywidualizmem - no słabe - patrz uprawiający sporty indywidualne. To jest tylko imo kwestia wypracowania pewnych nawyków organizacyjnych.
                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 03.09.16, 22:27
                    "W przeciwieństwie do politycznych oponentów MW, ONR i skrajne odłamy ZHR nie brzydzą się wolontariatem, systematyczną "pracą" z trudną młodzieżą przez cały rok itd. itp. Nie widziałam u siebie w mieście (Kraków) świeckiego odpowiednika Akademii Przyszłości."

Zupełnie to samo było z Bractwem Islamskim. Patrz książka "Zemsta Boga".
                    • anndelumester Re: Międlar!!! 04.09.16, 11:19
                      W cudownym kierunku zmierzamy :D Ja mam pamięć jak słoń, pamiętam dyskusję z niedowiary z roku 2015, 2014 - dokładnie o wolontariacie z młodzieżą. Mam też w głowie dyskusję z - przykro to pisać - totalnymi nieogarami spod szyldu Świecka Szkoła. To w Krakowie idzie w fatalnym kierunku, o powiatach i wsiach nie wspominam, bo tam jest 300% nacjonalistycznego KK (wiem, bywam, mam dom na głuchej wsi górskiej, znam dzieci w wieku mojego, znam i rozmawiam z ich rodzicami).
                      • mary_ann Re: Międlar!!! 04.09.16, 17:30
                        anndelumester napisała:

>To w Krakowie idzie w fatalnym kierunku

Rozwiniesz trochę?
                        • anndelumester Re: Międlar!!! 04.09.16, 23:29
                          Napisałam wyżej - nie ma w tak dużym mieście, nie związanych z kościołem katolickim i ruchami "patriotycznymi", organizacji systemowo, systematycznie i przez cały rok pracujących z dziećmi i młodzieżą. Wykluły się ruchy miejskie (w których się udzielam, więc widzę jak się rozwijają, zmieniają itp.), ale nie ma opcji dla młodych. W ten sposób oddaje się wpływ i elektorat walkowerem.
                          • mary_ann Re: Międlar!!! 04.09.16, 23:51
                            anndelumester napisała:

> Napisałam wyżej - nie ma w tak dużym mieście, nie związanych z kościołem katoli
                            > ckim i ruchami "patriotycznymi", organizacji systemowo, systematycznie i przez
                            > cały rok pracujących z dziećmi i młodzieżą. Wykluły się ruchy miejskie (w który
                            > ch się udzielam, więc widzę jak się rozwijają, zmieniają itp.), ale nie ma opcj
                            > i dla młodych. W ten sposób oddaje się wpływ i elektorat walkowerem.
                            >

To wszystko jest dla mnie jasne, myślałam, że jakieś zarzuty (poza nieogarnięciem) kierujesz specyficznie do "Świeckiej Szkoły" i byłam ciekawa, jakie.
      • paszczakowna1 Re: Międlar!!! 24.08.16, 21:55
        Osobiście podejrzewam, że KK ma z Międlarem problem dość poważny. Otóż, ten "narodowy katolicyzm" jest, delikatnie mówiąc, mało ortodoksyjny. Taki Lemański czy Boniecki, co może zrobić? Co najwyżej zrzuci sutannę, big deal. A Międlar to potencjalny schizmatyk. W tych narodowych środowiskach i tak jest sporo różnych lefebrystów, sedewakantystów i innych takich i mam wrażenie, że Międlarowi do nich blisko (jakiś lefebrysta modły w jego intencji organizował).
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 24.08.16, 22:49
          Nie wiem, czy akurat schizma jednego księżulka to duży problem dla instytucji. Przejdzie do sedewakantystów i koniec.
          • paszczakowna1 Re: Międlar!!! 30.08.16, 00:03
            >Nie wiem, czy akurat schizma jednego księżulka to duży problem dla instytucji. Przejdzie do sedewakantystów i koniec.

Chyba się boją przejścia większej części "młodzieży narodowej". Ale może niepotrzebnie przypisuję im jakieś racjonalne motywy.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 21.08.16, 15:56
      Myślałam trochę o sytuacji psychologicznej księży takich jak Kramer, i jest ona nie do pozazdroszczenia. (Oczywiście zawsze można odejść z kapłaństwa, ale to się wiąże z praktycznym wykluczeniem ze wspólnoty kościelnej.)

Taki facebookowy ksiądz nie pisze prywatnie, lecz jest oddelegowany, podejmuje się misji ewangelizacji przez internet. Jego przełożeni - przy dobrych wiatrach - zauważają w nim talent medialny, nawet tendencje do gwiazdorzenia, i postanawiają je wykorzystać w zbożnym celu.

I teraz taki ksiądz ewangelizuje: Wrzuca online kazania, rozmyślania duchowe, itd. Aż tu zderza się z życiem, czyli realną sytuacją, że wypadałoby przeciwstawić się złu. Już nie teoretyczna ewangelizacja, tylko życiowa.

Jednak gdy taki ksiądz to robi, dostaje po głowie od przełożonych. Swoje sumienie ma podporządkować ich decyzji. To jest bardzo ciężka psychologicznie sytuacja. Dlatego też w zakonach, może i wśród księży diecezjalnych - czytałam to w każdym razie w wypowiedziach kilku zakonników - istnieją zasady, które mają na celu ulżyć temu konfliktowi sumienia. Zakonnicy są uczeni, że ślub posłuszeństwa zdejmuje z nich odpowiedzialność. Przełożony kazał ci zrobić coś głupiego? On będzie odpowiadał przed Bogiem. (Teoretycznie można sprzeciwić się przełożonemu, jeśl nakazuje złamanie przykazania, ale weź to zinterpretuj.)

Więc taki ksiądz może czuć duży konflikt pomiędzy własnym sumieniem i nakazem przełożonego, cokolwiek łagodzony przekonaniem, że ostatecznie to przełożony za wszystko odpowiada. Do wyboru jest więc życie w wewnętrznym konflikcie albo postawienie się infantylnej roli kogoś, kto umywa ręce.

Może się mylę, ale odczytuję między wierszami, że ten ks. Kramer w swoich ostatnich notkach trochę puszcza farbę, iż przeżywa jakieś wewnętrzne konflikty. Jeśli tak, to ja mu się nie dziwię i nie zazdroszczę położenia.

To przy okazji pokazuje, jak kiepscy są przełożeni: Jeśli najpierw oddelegowują cię do składania świadectwa ewangelii w internecie, czyli zakładają jakąś twoją samodzielność, a potem ci tę samodzielność cenzurują. Bo ja to tak rozumiem, że ksiądz taki jak Kramer miał za zadanie pisać o Bogu ze swojego życia, dawać własne osobiste świadectwo. A tu okazuje się, że szczerość jest mu zabroniona.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 21.08.16, 16:07
      Kolejny świecki publicysta katolicki po trosze bije chochoła:

Najłatwiej byłoby ich po prostu z Kościoła wyprosić. Ks. Międlara przenieść do stanu świeckiego, a nacjonalistów ekskomunikować. Ale to nie rozwiązałoby problemu. Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, że nie mówimy o jednym przypadku zagubionego księdza. Pisał o tym Błażej Strzelczyk w „Tygodniku Powszechnym”. A jeśli jest ich więcej, to znaczy, że trafili oni na podatny grunt, a w polskim Kościele panuje przyzwolenie na mylenie ewangelizacji z ideologiczną agitacją. Potrzeba zatem lepszej edukacji kleryków, by nie dochodziło do tego, że duchowny staje się medialną gwiazdą rok po święceniach tylko ze względu na swoje radykalne poglądy.

Zanim zaczniemy wyrzucać nacjonalistów z Kościoła warto także pamiętać, że oni potrzebują nie potępienia, lecz szczerej i radosnej ewangelizacji, bliskiej więzi z Bogiem, który ma zająć – należne tylko Jemu – pierwsze miejsce. Chodzi o to, byśmy im głosili prawdę, że – znów posługując się słowami papieża – „Kościół nie ma innego sensu ani celu niż życie Jezusem i dawanie świadectwa o Nim, «by ubogim niósł dobrą nowinę, więźniom głosił wolność, a niewidomym przejrzenie; aby uciśnionych odsyłał wolnymi, aby obwoływał rok łaski Pana»”. Kościół ma głosić wolność więźniom, także tym zamkniętym w fałszywych iluzjach nacjonalizmu (i innych ideologii).

Bo z jednej strony Bartosz Bartosik przyznaje, że dzieje się źle, ale z drugiej strony mowi tak, jakby ktokolwiek dopominał się wyrzucania nacjonalistów z Kościoła - to jest ten chochoł. Tymczasem jasne jest, że chodzi nie o wyrzucanie, tylko o dobitne i wyraźne powiedzenie, że wzywanie do przemocy i nienawiści to zło.

Gdybyż wszyscy ludzie Kościoła byli tak samo delikatni co do homoseksualizmu, antykoncepcji, itd. :-/
      • iwoniaw Re: Międlar!!! 21.08.16, 16:14
        Gdybyż wszyscy ludzie Kościoła byli tak samo delikatni co do homoseksualizmu, a
        > ntykoncepcji, itd. :-/

No właśnie, gdybyż. Dopóki jednak nie są, ich delikatność wobec ziejących nienawiścią nazioli tym bardziej budzi jednoznaczne skojarzenia (złe) i refleksje (widać nie jest to coś, od czego Kościół, a już na pewno duża część jego najwyższej hierarchii, się odcina).
        • verdana Re: Międlar!!! 23.08.16, 14:54
          Dobra wiadomość. Prokuratura białostocka wszczęła dochodzenie przeciw Międlarowi w sprawie nawoływania do nienawiści.
          www.facebook.com/173011312036/photos/a.447353912036.245182.173011312036/10154427530172037/?type=3&theater
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 23.08.16, 15:38
            Właśnie chciałam to samo napisać.
            • maadzik3 Re: Międlar!!! 25.08.16, 10:33
              wróciłam z 2-tygodniowych wakacji i tu takie rzeczy Ja pitolę :( jest coraz gorzej (oczywiście poza iskierką nadziei związaną z prokuraturą, ale oby im znów nie wyszło że swastyka to symbol szczęścia)
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 25.08.16, 10:47
                TP pisze w tym tygodniu:

"Jest zatem niemal pewne, że ks. Międlar zostanie suspendowany. Wydaje się, że sam jest tego świadom. We wspomnianym wywiadzie mówi: „Nawet gdyby mi zabrano sutannę, brewiarz, pieniądze, stary samochód, koloratkę, to lepiej głosić prawdę w cywilnym ubraniu niż półprawdy w sutannie”"

www.tygodnikpowszechny.pl/przypadek-jacka-miedlara-35152
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 26.08.16, 08:39
      Oho, występów księdza Międlara ciąg dalszy:

wiadomosci.onet.pl/kraj/ks-miedlar-polska-nie-jest-wolnym-krajem/53j15n

Wystąpił w TV Republika, zdaje się wczoraj:

"W opinii Międlara w Polsce występuje zakłamanie historyczne. - Na niekorzyść państwa jest powielana teza, że mordu w Jedwabnem dokonali Polacy."
      • verdana Re: Międlar!!! 26.08.16, 15:27
        I tak dziwne, że nie uznał , ze to w ogóle nie był mord, tylko słuszna akcja przeciw żydokomunie.
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 26.08.16, 19:09
          W tym samym programie powiedział, że jego organizacja ONR wcale nie jest antysemicka.
          • verdana Re: Międlar!!! 26.08.16, 19:30
            To znaczy, zę nie tylko antysemita, ale nieuk. Nie przeczytał nawet przedwojennego programu organizacji, której tradycje podtrzymuje.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 26.08.16, 21:26
              Oni twierdzą, że po wojnie ONR to już całkiem co innego. ;)
              • verdana Re: Międlar!!! 26.08.16, 21:51
                Jak by było co innego, to by nie nawiązywało do tradycji. Jak sie coś nazwie NSDAP, albo nawet PPR, to znaczy, że podtrzymuje sie tradycje organizacji i nie ma zmiłuj.
                A po wojnie Żydów nie było, to i zwalczać nie było kogo.
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.08.16, 05:55
                  Jeśli coś nazywa się kaczka i kwacze jak kaczka, to chyba jest to kaczka...
                • mary_ann Re: Międlar!!! 28.08.16, 11:08
                  verdana napisała:

> Jak by było co innego, to by nie nawiązywało do tradycji. Jak sie coś nazwie NS
                  > DAP, albo nawet PPR, to znaczy, że podtrzymuje sie tradycje organizacji i nie m
                  > a zmiłuj.
                  > A po wojnie Żydów nie było, to i zwalczać nie było kogo.

Dokładnie. Jakby im nie imponował przedwojenny ONR i nie chcieli nawiązywać do tej tradycji, to nazwaliby się inaczej.
                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 28.08.16, 14:01
                    O, to wam tak a propos pokażę, co znalazłam na portalu ideologicznym ONR:

kierunki.info.pl/2015/10/maria-pilarczyk-trzeci-punkt-deklaracji-ideowej-onr-historia-a-wspolczesnosc/

Nie mam chyba jeszcze dobrego wokabularzyka, żeby określić ten sposób "argumentacji"... Oni płynnie przechodzą od przedwojennej tezy z deklaracji ideowej ONR, że Żydzi nie powinni mieć polskiego obywatelstwa, do powojennej deklaracji ideowej, które wprawdzie nie zawiera nic o Żydach, ale wicie-rozumicie, są tacy co się nigdy nie zasymilują i na szczęście w Polsce nie ma już znaczącej mniejszości żydowskiej... Pewnie są opracowania socjologiczne i lingwistyczne, które potrafią precyzyjnie ponazywać taki typ "argumentacji".
                    • maadzik3 Re: Międlar!!! 28.08.16, 14:25
                      chyba psychiatryczne, bo jak dla mnie problem jest klasy medycznej i gdyby nie to że to groźny (niestety bardzo) fenomen należałoby tylko współczuć. Brrrr :(
                      A co do asymilacji (jak ktokolwiek to rozumie) i w oderwaniu w tej chwili od patologicznego antysemityzmu ostatnio tak często spotykanego :( to właściwie dlaczego przybysze skądś mieliby się asymilować? Czy oczekujemy od przyjeżdżających do Polski Ukraińców że zaczną obchodzić święta wg kalendarza gregoriańskiego? Czy oczekujemy że mieszkający tu, ciężko pracujący Wietnamczycy nie nauczą dzieci swojego języka? albo że przejdą na katolicyzm (PO CO??????) albo że przestaną obchodzić swoje święta? Czy ci sami ćwierćinteligenci i propagandyści na 200% z różnych nacjonalistycznych ugrupowań gdyby im powiedziano jak to straszne że Polacy nie asymilują się w UK i wciąż ich dzieci znają polski a na mszę bywa chodzą do polskiego kościoła nie oburzyliby się że przecież to ich korzenie i mają do nich prawo (i choć raz mieliby rację)? Owszem, zwykle przy wyprowadzce gdzieś w ciągu kilku pokoleń pewne zwyczaje/ języki/ święta i ich obchodzenie zanikają. Ale to nie jest wszak reguła. Brytyjczycy żyjący w Indiach w czasach Raj, nawet przez kilka pokoleń, nie stawali się kulturowo i językowo Hindusami (i wcale nie dlatego że to była kolonia). Polacy wyjeżdżający w latach 80-ych do Niemiec i po dwóch latach pytający "jak to się u was, po polsku, nazywało?" byli przedmiotem raczej wrednych anegdot. W pewnych warunkach historyczno-społecznych asymilacja następuje łatwiej, szybciej, czasem jest niemal dominującym trendem (Australia, Kanada i USA okresu zasiedlania). Czasem jest niemal niemożliwa (wspomniany Raj, ani Brytyjczyk zafascynowany Indiami, tam urodzony i wychowany, który nigdy nie był w Anglii nie stawał się Hindusem, ani wykształcony w UK w Eton i na Oxfordzie Hindus (a byli tacy) nie stawał się Brytyjczykiem). Zwykle są to złożone procesy i fajnie. Ale dopóki ludzie szanują kraj w którym mieszkają, przestrzegają jego prawa, pracują na jego rzecz w oczekiwanym zakresie to po co mieliby się asymilować?
                      W polskich szkołach uczy się o złu rusyfikacji czy germanizacji Polaków. O przymusowej, wrednej czasem polonizacji, a przynajmniej jej próbach, w odniesieniu do więcej niż jednej grupy nie uczy się wcale. Ale one były i nie poszły w zapomnienie. I nie pamięta się ich (o czym chyba wspominać nie trzeba) z życzliwością. Więc przecenianie asymilacji lub podkreślanie jej wagi mnie odrzuca. Po prostu: żyj i daj żyć
                      • verdana Re: Międlar!!! 28.08.16, 14:32
                        Asymilacja państwowa tak. To jest konieczne, aby być dobrym obywatelem kraju. Do pewnego stopnia akulturacja też sie przydaje. Natomiast tego typu asymilacja nosi inną nazwę "wynarodowienie" .
                        • maadzik3 Re: Międlar!!! 28.08.16, 15:01
                          asymilacja państwowa oczywiście tak, o tym wspomniałam. Ogólna życzliwość do i przestrzeganie norm państwa gdzie (często z osobistego wyboru) się mieszka. Ale tylko tyle. Reszta to wynaradawianie jak napisałaś. I na ogół rodzi gniew i odwrotne od zamierzonego skutki
                        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 28.08.16, 15:05
                          Mnie tu nawet bardziej chodzi o co innego.

To właściwie wielki sukces przyzwoitości w dzisiejszych czasach, że tego typu organizacje raczej unikają głoszenia stwierdzeń wprost antysemickich. Hipokryzja to hołd składany przez występek cnocie, czy jakoś tak. Oni piszą rzeczy antysemickie ale w taki sposób, żeby trudno było ich złapać za słowo. Ten typ propagandy na pewno jest dobrze przebadany i ponazywany, pewnie nie odkrywam tu Ameryki.

Np. spędziłam sobotę na dyskusji z paroba narodowcami na fb, pod artykułem z Tygodnika Powszechnego. Chciałam załapać, jaką drogą w ogóle idą ich myśli czy skojarzenia. I trudno jest to uchwycić, bo wywijają się jak piskorze.

Oni np. mówią: ks. Międlar nie mówi niczego nienawistnego ani antysemickiego. To ja im cytuję:

„Najgorszymi wrogami świata są żydowscy imperialiści i masoneria, zarówno jedni jak i drudzy najczęściej wspólnie działają, co więcej, najwyżej postawionymi masonami są najczęściej Żydzi. Zarówno jedni jak i drudzy są wrogami Chrystusa, nienawidzą Go, tak samo jak również nienawidzą i nas, chrześcijan. Żydzi z wielką ironią i niechęcią nazywając nas gojami, zwykłymi owcami, które są prowadzone na rzeź, które zostaną rozszarpane przez watahę wilków, którymi oni się mienią…”
                          wolna-polska.pl/wiadomosci/kazanie-o-zydowskim-i-masonskim-imperializmie-jacek-miedlar-tv-2016-08

Oni wtedy na to: Ależ to nie jest antysemityzm, tylko wskazanie zagrożeń dla chrześcijaństwa!

Bo jakby Międlar mówił: bić Żydów, to byłaby jasność. A tak to próbują się wywijać, cynicznie wykorzystując przywilej, który daje im liberalne społeczeństwo, mianowicie twierdząc, że przecież każdy ma prawo dostrzegać jakieś tam zagrożenia i mówić o nich krytycznie.
                          • verdana Re: Międlar!!! 28.08.16, 16:24
                            Unikają twierdzeń wprost antysemickich bo nie ma Żydów i takie twierdzenia nie są specjalnie nośne. Można wypominać Żydom przeszłość, ale oni potrzebują wroga w teraźniejszości. I mają uchodźców , muzułmanów (antysemickie hasła jak najbardziej sie nadają, tylko trzeba adresata zmienić). Tak, rzeczywiście nie wypada twierdzić,z ę jest sie antysemitą, ale i niektóre środowiska przedwojenne zbliżone do KK twierdziły,z ę nie są antysemickie, tylko asemicke, albo ze nie są antysemitami, tylko bronią chrześcijan.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.08.16, 05:58
      telewizjarepublika.pl/ks-roman-kneblewski-ksiadz-jacek-miedlar-gdzies-sie-pogubil-nie-potepiam-go,37187.html

Kolejny ksiądz zagłaskujący. Dla niego problemem jest nieposłuszeństwo hierarchii, a nie nawoływanie do przemocy i antysemityzm.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.08.16, 14:13
      Z komentarzy internautów:

"Pan Międlar nie jest młodym zaangażowanym kapłanem. Pan Międlar jest młodym zaangażowanym faszystą ze święceniami kapłańskimi."

:-D
      • maadzik3 Re: Międlar!!! 27.08.16, 14:35
        100/100
      • mary_ann Re: Międlar!!! 28.08.16, 11:02
        Świetne podsumowanie.
        • verdana Re: Międlar!!! 01.09.16, 08:20
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,102433,20627901,ks-miedlar-kolejny-raz-uciszony-przez-zakon-teraz-pracuje.html#BoxNewsImg
          Innymi słowy, my cię chłopcze chcemy w zakonie, chcemy mieć takiego księdza, a ty wybierz sobie najlepsze rozwiązanie, żeby ci pasowało. Podejrzewam, że jednak chowają Międlara na później, kiedy się okaże, ze to on od początku miał rację i może głosić swoje jedynie słuszne myśli.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 01.09.16, 08:43
            Pfffffffffffffhaha
            Łaskawie przyjął jedną z propozycji...
            • mary_ann Re: Międlar!!! 01.09.16, 19:23
              anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Łaskawie przyjął jedną z propozycji...

Ks. Międlar odrzucił dwie propozycje od zakonu - wyjazdu na studia do USA czy zamieszkania w domu prowincjonalnym w Krakowie.

O, ja pierniczę! Nie za bardzo okrutne te kary?

Ostatecznie został skierowany do parafii w Tarnowie, ma jedynie sprawować sakramenty. Nie będzie uczył religii.

Ciekawy ten wybór Tarnowa. Ktoś pokombinował, że mniejsza szansa na bojkot parafian niż w Warszawie czy Gdańsku? :)
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 01.09.16, 21:57
                Blisko do domu rodzinnego w Rzeszowie i kolegów kiboli z podwórka.
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 01.09.16, 21:59
                A tak BTW. Chcesz dostać studia w USA za darmo? Zostań księdzem, trochę pofikaj, a potem daj się tam wysłać za karę. :-D
                • maadzik3 Re: Międlar!!! 02.09.16, 06:47
                  OJP!
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 01.09.16, 08:47
            Na pewno to ta parafia: www.familia.tarman.pl/?grp=15. Bo należy do zgromadzenia księży misjonarzy, w którym jest Międlar.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 01.09.16, 08:52
            www.rp.pl/Kosciol/308319861-Zakaz-kontaktow-z-mediami-dla-ksiedza-Jacka-Miedlara-utrzymany.html#ap-1
            Ojej, on jeszcze stawiał warunki przełożonym!
    • maadzik3 Re: Międlar!!! 07.09.16, 18:21
      Hołownia ładnie napisał, choć późno i nie wystarczająco
      www.tokfm.pl/Tokfm/1,145400,20657440,druhny-i-druhowie-kosciol-nam-sie-otwiera-ze-hej-holownia.html?v=1&pId=41347314&send-a=1#opinion41347314
      • mary_ann Re: Międlar!!! 08.09.16, 10:02
        maadzik3 napisała:

> Hołownia ładnie napisał, choć późno i nie wystarczająco
        > www.tokfm.pl/Tokfm/1,145400,20657440,druhny-i-druhowie-kosciol-nam-sie-otwiera-ze-hej-holownia.html?v=1&pId=41347314&send-a=1#opinion41347314

"I zwraca uwagę, że ze sposobu w jaki przełożeni traktują kłopotliwego księdza, który "publicznie grał na nosie kościelnej władzy, łamiąc jej zakazy", widać, że "większym kłopotem jest to, że ksiądz Jacek mówi, niż to, co mówi". "

No właśnie :(
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 14.09.16, 07:35
      Przez przypadek znalazłam takie zdjęcie:

m.onet.pl/wiadomosci/tylko-w-onecie,5kfzn4

Czy Międlar to jakiś znajomy Dziwisza? To by wyjaśniało, dlaczego tak się z nim cackają...
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 17:03
      Prokuratura w Białymstoku umorzyła postępowanie wobec Międlara.

Ten status już chyba został skasowany: twitter.com/jarek_44/status/780730852355481600
      Tu jest zrzut ekranu z linka do niego na fb. Widać, co tam napisano:
      https://imgur.com/a/pJj15
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 17:04
        https://i.imgur.com/HoACb5X.png
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 17:12
          https://i.imgur.com/16ZEqBg.jpg
          • mary_ann Re: Międlar!!! 27.09.16, 19:19
            "Prokuratura uznała, że ks. Międlar odwoływał się do... treści historycznych i biblijnych oraz podawał przykłady złych zachowań społeczności żydowskiej z czasów niewoli egipskiej."
            (Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych)
            • mary_ann Re: Międlar!!! 27.09.16, 19:20
              radioem.pl/doc/3467954.Ks-Jacek-Miedlar-wystapil-ze-zgromadzenia-Ksiezy-Misjonarzy

Jak Waszym zdaniem należy to rozumieć? Opuścił to konkretne zgromadzenie czy ogólnie porzucił kapłaństwo?
              • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 19:52
                Zgromadzenie. Teraz jest bezpańskim księdzem i musi sobie poszukać biskupa, który chciałby go przyjąć.
                • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 19:57
                  "gejowscy lobbyści, a zatem i moi przełożeni"

"niebawem przyjdzie nam się cieszyć ze Wspólnoty Chrystusa, wolnej od gejowskiego i talmudycznego - mającego nas za »niewolników« i »robactwo« i dążącego do totalnej destrukcji cywilizacji chrześciajańskiej - kąkolu"

wiadomosci.onet.pl/kraj/ks-jacek-miedlar-wystapil-z-zakonu-jestesmy-na-wojnie-dobra-ze-zlem/h54jhb
                • mmoni Re: Międlar!!! 27.09.16, 22:10
                  Postanowienie o odejściu ze zgromadzenia łączy się automatycznie z odejściem z kapłaństwa, chyba, że znajdzie biskupa, który przyjmie go do swojej diecezji.

Nie wątpię, że znajdzie się paru biskupów, którzy go z chęcią przyjmą.
                  • mary_ann Re: Międlar!!! 27.09.16, 23:59
                    mmoni napisała:

> Postanowienie o odejściu ze zgromadzenia łączy się automatycznie z odejśc
                    > iem z kapłaństwa, chyba, że znajdzie biskupa, który przyjmie go do swojej diece
                    > zji.

>
                    > Nie wątpię, że znajdzie się paru biskupów, którzy go z chęcią przyjmą.

Ale czy MUSI sobie znaleźć biskupa w skończonym czasie? Bo tak sobie myślę, że sytuacja "bezprzydziałowości" ma dla niego same zalety. I tak paraduje w koloratce i dla większości narodowców jest "księdzem", który ich legitymizuje, a jednocześnie cokolwiek niewyobrażalnego powie, i tak nikt go ukarać nie może, chyba, ze pofatyguje się sam Watykan (a ten ma trochę daleko). Mylę się?
                    • mary_ann Re: Międlar!!! 28.09.16, 00:02
                      P.S. przeczytałam uważniej i jednak wychodzi na to, ze nie może być księdzem poza czyjąkolwiek jurysdykcją (co wydaje się zresztą z punktu widzenia instytucji całkiem logiczne).
                      • mmoni Re: Międlar!!! 29.09.16, 00:16
                        Opinia prawnika kościelnego
                        www.tygodnikpowszechny.pl/klopoty-z-ks-miedlarem-dopiero-sie-zaczna-35882
                        Puenta artykułu zachęca mnie do rozpoczęcia jakiejś publicznej petycji.
                        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 29.09.16, 07:53
                          gosc.pl/doc/3468983.Ksieze-Jacku-na-serio-to-JEDYNIE-Msza-i-spowiedz

Ho ho, Międlar planował zostać wykładowcą w seminarium duchownym...
                          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 29.09.16, 16:10

> gosc.pl/doc/3468983.Ksieze-Jacku-na-serio-to-JEDYNIE-Msza-i-spowiedz
                            >
                            > Ho ho, Międlar planował zostać wykładowcą w seminarium duchownym...

Tak w ogóle, czuję, że on miał ambitny plan wykształcenia armii swoich intelektualnych potomków: Nowe pokolenie księży, które będzie "narodowe". Strach się bać.
            • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.09.16, 21:23
              mary_ann napisała:

> "Prokuratura uznała, że ks. Międlar odwoływał się do... treści historycznych i
              > biblijnych oraz podawał przykłady złych zachowań społeczności żydowskiej z czas
              > ów niewoli egipskiej."
              > (Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych)

Rzeczywiście można jego słowa tak interpretować. Międlar jest przebiegły i najgorsze rzeczy mówi tak, żeby móc potem twierdzić, że co innego miał na myśli. Albo ma jakichś przebiegłych doradców wśród narodowców, którzy wyszkolili go, jak mówić, żeby nie podpaść pod paragraf.
              • mary_ann Re: Międlar!!! 27.09.16, 23:55

> mary_ann napisała:
                >
                > > "Prokuratura uznała, że ks. Międlar odwoływał się do... treści historyczn
                > ych i
                > > biblijnych oraz podawał przykłady złych zachowań społeczności żydowskiej
                > z czas
                > > ów niewoli egipskiej."
                > > (Ośrodek Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych)
                >
                > Rzeczywiście można jego słowa tak interpretować. Międlar jest przebiegły i najg
                > orsze rzeczy mówi tak, żeby móc potem twierdzić, że co innego miał na myśli. Al
                > bo ma jakichś przebiegłych doradców wśród narodowców, którzy wyszkolili go, jak
                > mówić, żeby nie podpaść pod paragraf.

W ogóle narodowcy są już piekielnie wycwanieni, większość z nich (nie mówię o karkach na wiecach, ale o działaczach) umie tak zgrabnie i aluzyjnie puszczać oczko, żeby przekaz był stuprocentowo jasny, ale żeby zostawić margines bezpieczeństwa interpretacji.
                • mmoni Re: Międlar!!! 28.09.16, 01:30
                  To się ładnie nazywa po angielsku "dog whistle politics", jak te gwizdki na psy wydające dźwięki na częstotliwościach niesłyszalnych dla ludzkiego ucha, ale ten, co wie o co chodzi, zrozumie. Z drugiej strony, czyż hipokryzja to nie hołd składany przez występek cnocie?
                  • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 28.09.16, 12:01
                    Oni mają swoich prawników i pewnie mają z nimi szkolenia (ci bardziej intelektualni działacze), jak mówić, żeby nikt nie mógł cię pozwać.
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 05.10.16, 15:38
      A słyszeliście taką plotkę z internetów? Podobno Międlar się żeni...

www.facebook.com/TygodnikPowszechny/posts/10155276712084112?comment_id=10155276810459112
      Nie wiem, czy to prawda.
    • maadzik3 Re: Międlar!!! 19.01.17, 09:54
      ciąg dalszy
      www.rp.pl/Spoleczenstwo/170118893-Miedlar-chce-delegalizacji-osrodka-monitorowania-zachowan-rasistowskich.html#ap-1
      To tak jak gdyby damski bokser i przemocowiec żądał zamknięcia ośrodka pomocy ofiarom przemocy w rodzinie bo zohydza rodzinę
      Albo jakby pedofil chciał natychmiastowego zamknięcia programów chroniących dzieci przed pedofilią bo naruszają jego dobra osobiste
      A najbardziej przerażające jest że wnioskowi nadano bieg, zapewne dlatego że wielu w rządzie podziela poglądy Międlara
      • verdana Re: Międlar!!! 19.01.17, 16:09
        Ja nie wirem, czy można nie nadać biegu, bo nam się poglądy składającego doniesienie nie podobają. Zobaczymy, co będzie dalej.
        • maadzik3 Re: Międlar!!! 19.01.17, 16:58
          można, bo on to napisał nie do prokuratury a do ministerstwa sprawiedliwości, ono przekazało prokuraturze. a nie musiało. mogło zostawić (wadliwie skierowane) pismo bez biegu bądź odpowiedzieć że nie jest właściwe w sprawie. i tak potraktowałoby 99,99% obywateli żądających delegalizacji czegośtam. z wyjątkiem osób które politycznie są dopieszczane jak pan Międlar
          • maadzik3 Re: Międlar!!! 19.01.17, 17:01
            jak sądzisz jak by się ministerstwo sprawiedliwości zachowało gdybym napisała do nich, żeby zdelegalizowali związek łowiecki bo łamie ustawę o prawach zwierząt (zwierzę nie jest rzeczą), łamie konwencje praw dziecka (bo dzieci biorą udział w polowaniach) i łamie konstytucyjną zasadę równości obywateli dając innym większe prawo do bycia w lesie (i tutaj przynajmniej bym mogła to sensownie uzasadnić)? Też przekazali by do szuflady czy wrzucili do kosza albo odpowiedzieli (w najlepszym, wątpliwym wypadku) że nie są od tego?
            • mary_ann Re: Międlar!!! 20.01.17, 01:10
              Ja się tym też wczoraj zbulwersowałam, po czym zwrócono mi uwagę, żeby z bezkrytycznym poparciem dla Ośrodka Monitorowania uważać :

www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1621131,1,kontrowersyjna-dzialalnosc-bialostockiego-stowarzyszenia-teatr-trzyrzecze.read

www.e-teatr.pl/pl/artykuly/225804,druk.html
              • maadzik3 Re: Międlar!!! 20.01.17, 09:52
                to że mogą być kontrowersyjni nie ma znaczenia. jest mnóstwo kontrowersyjnych organizacji, a część kontrowersyjności jest wynikową tego co dla kogo kontrowersyjne jest (dla mnie ONR i Związek Łowiecki jak najbardziej). Ale jak ms wysyła prywatne żale kogoś na organizację której nie lubi do prokuratury (dlatego że ms też jej nie lubi) robi się groźnie. Nie wiem czy wiesz (oczywiście przykład z zupeeełnie innej ligi) że uśmiercanie kalekich dzieci w nazistowskich Niemczech wprowadzono w odpowiedzi na prywatny list ojca dziecka chyba bez kończyn i upośledzonego (tu mogę nie pamiętać szczegółów) do Hitlera z prośbą o skończenie cierpień takich nieudanych dzieci. Hitler dostawał dziesiątki tysięcy listów, ale ten jego kancelaria mu pokazała bo wiedzieli że jest "po linii" i faktycznie, posłużył do zainicjowania akcji mordowania upośledzonych dzieci w ośrodkach ("pochylając się nad prośbą obywatela" - prawie k... suwerena)
                • maadzik3 Re: Międlar!!! 20.01.17, 09:54
                  jeżeli są nieprawidłowości w finansach i działaniach to tym należy się zająć, ale jeżeli zarzuty są takie jak w piśmie pana Międlara to to jest delikatnie mówiąc ciężka hucpa
                • slotna Re: Międlar!!! 06.02.17, 14:12
                  Moim zdaniem w ogole nie ma zadnej organizacji, jest tylko Rafal Gawel. Formalnie Ludzie Przeciw Mysliwym i Osrodek Monitorowania w ogole nie istnieja.

Niestety, ale to wyglada jak sprawa Jakuba Spiewaka.
                  • mary_ann Re: Międlar!!! 07.02.17, 19:27
                    Oświadczenie Fundacji Batorego:
                    www.batory.org.pl/oswiadczenia/wyjasnienie_w_sprawie_dotacji_dla_stowarzyszenia_teatralnego_dom_na_mlynowej_teatr_trzyrzecze
            • maadzik3 Re: Międlar!!! 20.01.17, 09:48
              * miało być "też przekazaliby do prokuratury" Szuflandia w tekst się wkradła ;)
        • pavvka Re: Międlar!!! 19.01.17, 20:57
          verdana napisała:

> Ja nie wirem, czy można nie nadać biegu, bo nam się poglądy składającego donies
          > ienie nie podobają.

Wydaje mi się że prokuratura może stwierdzić na wstępnym etapie że nie widzi znamion łamania prawa i nie nadać sprawie biegu. To jeszcze nie znaczy że sprawa musi trafić do sądu, ale jakieś wstępne sito już przeszła.
          • maadzik3 Re: Międlar!!! 03.02.17, 11:28
            dzisiaj policja weszła do ośrodka. wiadomość z ich strony fb:
            Informacja dzisiejsza, na profilu Ośrodka:

"Dzisiaj o godzinie 6 rano policja weszła do pomieszczeń naszego Ośrodka Monitorowania. Trwa przeszukanie, nie mamy kontaktu z osobami które były w środku. Ośrodek mieści się i pracuje przy ulicy Suzina 6 w Warszawie. Ze szczatkowych informacji, wiemy że policja na zlecenie prokuratury zabezpiecza i wynosi komputery, laptopy, wszelkie nośniki danych.

Jesteśmy legalnie działającym stowarzyszeniem. Dzisiejsze wejście policji do siedziby Ośrodka tratujemy jako próbę zastraszenia i zniszczenia niewygodnej dla rządzących legalnie działającej organizacji pozarządowej.

Z naszych informacji wynika też że inne grupy policjantów weszły w tym samym czasie do prywatnych mieszkań członków zarządu stowarzyszenia, siłą odbierano tam komputery i telefony nawet dzieciom które tam mieszkają. "

Poddani (bo obywateli już w tym kraju nie ma) mają być po linii ideologicznej władzy lub co najmniej siedzieć cicho. Inaczej o 6 rano wejdzie policja. Bye bye demokracjo i wolności
            • pavvka Re: Międlar!!! 03.02.17, 19:39
              Ja bym się jednak chciał dowiedzieć jaki zarzut jest stawiany Ośrodkowi. Nakaz przeszukania musiał określać o złamanie jakich przepisów się ich podejrzewa.

Osobiście obstawiam że władza nie zdecyduje się na zamknięcie ośrodka i posłanie ludzi za kraty, ale chce ich postraszyć i utrudnić im życie. Mam nadzieję że się nie dadzą.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 27.01.17, 11:32
        Wygląda na to, że Międlar, odkąd przestał w praktyce być księdzem, poszedł w odstawkę w środowiskach narodowych. Oni potrzebowali regularnego księdza, za którym stoi instytucja, a nie jakiegoś samotnego renegata. I teraz Międlar próbuje zwrócić na siebie ich uwagę.
        • mary_ann Re: Międlar!!! 29.01.17, 15:13
          Ciekawe, co z nim teraz będzie. Sytuacja nie do pozazdroszczenia (co nie znaczy, że się roztkliwiam :)
    • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 06.07.17, 21:07
      Pan były ksiądz Międlar chce założyć rodzinę. "Mam nadzieję, że będzie to szczęśliwa, kochająca się rodzina nacjonalistów i katolików."

Tu był film (22:43 - wtedy to mówi), ale teraz nie chce się odtwarzać, jest jakby zablokowany:
      www.youtube.com/watch?v=wGLA8vZIrDg
      • mary_ann Re: Międlar!!! 22.07.17, 22:26
        Czekam w napięciu na dalszy rozwój wypsdków. Obstawiam program wychowawczy: szkoła-strzelnica (czy Kościół kat sie załapie, to już wcale nie jest dla takie pewne😀).
    • maadzik3 Re: Międlar!!! 12.11.17, 22:17
      Wczoraj na marszu nazistów we Wrocławiu Międlar mówił tak:
      „Żądamy całkowitej delegalizacji antypolonizmu, banderyzmu, islamizmu, talmudyzmu i marksizmu. Z tego miejsca pytam rząd Prawa i Sprawiedliwości: czy macie na to odwagę? A może będziecie musieli zapytać o to swoich mocodawców żydowskich z Ameryki? Są ludzie, którym nie podoba się nasza niepodległość. Dzisiaj mieliśmy tego przykład. Stanęli na naszej drodze i w sposób agresywny chcieli nie dopuścić by przemaszerował przez miasto pokojowy, bohaterski marsz. (…)
      To że synagogi mogą tutaj stać, a Dutkiewicz i Żydzi mogą się w nich upajać talmudyczną nienawiścią, to jest wynika naszej tolerancji graniczącej z brakiem roztropności. (…)
      Jestem dumny, mogąc stać wśród Was. Wrocław pokazał swój patriotyzm”.
      • mary_ann Re: Międlar!!! 15.11.17, 17:50
        Ciekawe, jak się czują jego niegdysiejsi obrońcy. Ci, co przekonywali, że może trochę radykalny, ale w gruncie rzeczy dobry chłopak, zbiera trudną młodzież z obrzeży Kościoła, bo umie mówić do niej jej językiem.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Międlar!!! 24.11.17, 10:51
        "A może będziecie musieli zapytać o to swoich mocodawców żydowskich z Ameryki?"

Uu... z Ameryki... wpływy rosyjskiej propagandy detected. :-O
        • maadzik3 Re: Międlar!!! 24.11.17, 11:52
          ano prawda, o tym nie pomyślałam w pierwszej chwili ale oczywiście masz rację

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka