Dodaj do ulubionych

Jakie młodzieży chowanie...

06.02.18, 13:17
I co się dziwić, że coraz więcej młodych ludzi interesuje się nacjonalizmem i faszyzmem, skoro księża przedstawiają zbrodniarzy hitlerowskich jako wielkich bohaterów? I to z jakim żarem! Ksiądz, wykładowca kieleckiego seminarium oraz nauczyciel religii w kieleckim Zespole Szkół Sióstr Nazaretanek, Stefan Radziszewski, na pewno nie tylko pisuje na portalach nacjonalistycznych, ale też przekazuje swoje rewelacje uczniom. Klerycy potem niosą jego kaganek oświaty do kolejnych szkół i tak to dalej idzie w lud.
www.nacjonalista.pl/2017/12/24/ks-stefan-radziszewski-leon-degrelle-i-plonace-dusze/
Jakby ktoś nie słyszał o Degrelle, tutaj krótka notka z wiki:
pl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_DegrelleMasakra.
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 06.02.18, 20:52
      OJP kiedy jakiś ksiądz w Polsce napisze że właściwie wszyscy ci naziści to dobrzy ludzie byli, antybolszewicy, za to wiadomo kto bolszewików popierał (domyślcie się sami). Mnie już chyba nic nie zdziwi :( smutno tylko. Mogę to sobie wykorzystać? znaczy ten artykuł
      • sebalda Re: Jakie młodzieży chowanie... 07.02.18, 11:32
        Jasne, że możesz. Ten ksiądz chyba w kilku miejscach się udziela, można jeszcze poszukać.
        Pozdrawiam:)
    • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 07.02.18, 12:49
      A tu moje refleksje o podobieństwach między marcem 1968 a marcem 2018 :(

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22989143,jestesmy-swiadkami-powrotu-narracji-z-marca-68-znowu-chciwi.html#Z_Czolka3Img

Spróbujcie sami zgadnąć które z cytatów przy zdjęciach są sprzed 50 lat a które sprzed 5 dni. Jest ich 6 - 3 z 1968 r. 3 z ostatnich dni. Brzmią bardzo podobnie (sama się w jednym wypadku pomyliłam).
      Straszne to jest.
      A teraz: tekst ustawy jak tekst, ale to co się dzieje to dramat. Zastanówcie się (ćwiczenie na wyobraźnie) jakby Polska widziana jako plus minus normalny kraj (jak dzisiaj) a nie zamknięty i totalitarny tłumaczyła działania 68 r.:
      - wyjeżdżają nasi obywatele żydowskiego pochodzenia ale każdemu wolno wyjechać,
      - ludzie protestują przeciwko postawom niektórych polskich Żydów ale mamy wszak wolność słowa, również w rzadowej wszak pluralistycznej telewizji (nie to że to my rząd),
      - ludzie są zwalniani z pracy ale wszak każdy pracodawca ma prawo zwolnić pracownika,
      - są hasła że można mieć tylko jedną ojczyznę? no, ale wszak to przejaw patriotyzmu, a niektóre zachodnie kraje, np. Norwegia, same nie dopuszczają podwójnego obywatelstwa,
      Rozumiecie o co chodzi? To był straszliwy proces pozbywania się Żydów, ostatni epizod stalinowski w Polsce w pewnym sensie, i wybuch antysemityzmu. Częściowo na polecenie ZSRR (zerwanie po wojnie 6-dniowej stosunków dyplomatycznych) potem już z własnej inicjatywy. Znam około 10-12 osób które wtedy wyrzucono. To są straszne historie. Ale można krok po kroku rozbebeszyć pokazując że przecież wszystko jest ok choć nic nie było.
      Dziś niektórzy mówią o zbrodniarzach stalinowskich żydowskiego pochodzenia których wtedy wyrzucono/ wyjechali. Tak, było z kilkanaście takich osób. TYLKO gdyby chciano ich pociągnąć do odpowiedzialności to wszak stawia się przed sądem a nie wyrzuca na zachód. Gdyby chciano to rozliczać to nie 12 lat po 56 r. Gdyby chciano to rozliczać to trzeba by ludzi którzy robili wtedy złe rzeczy bez względu na pochodzenie (sędziego Kryże na przykład). Nie, nie chodziło o to co dana osoba robiła ale kim była. Wszyscy zostali wyrzuceni za pochodzenie. No i wreszcie z Polski wyjechało wtedy (pod przymusem w dużej części) 15-20.000 ludzi. Powoływanie się na kilkunastu byłych wysokich UB-ów, którzy wylecieli za pochodzenie, a ich koledzy spokojnie zostali jest samo w sobie argumentem używanym imho jako antysemicki bo oni polecieli za pochodzenie tylko i wyłącznie (choć kilku przydałoby się za coś i owszem, osądzić).
      I to jest to co mam wrażenie dzieje się teraz. Te same mechanizmy, ta sama niechęć by nie rzec gorzej swobodnie wyrażana przez część publiki.
      A ja myślę ze smutkiem, że parę lat temu po pierwszym zetknięciu z zachodnim antysemityzmem myślałam że ten polski jest coraz bardziej przaśny, wstydliwy, powoli odchodzi. Jakże się myliłam :(

Bardzo, bardzo mi źle :(
      • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 07.02.18, 23:53
        Pomyliłam się przy pierwszym - ten cytat z Gontarza brzmiał zupełnie współcześnie.
        Jestem przerażona.
        Mówiło się - to "tylko" garstka frustratów, wioski, małe miasta, niezadowoleni, niewykształceni, biedni.
        Aż szambo wywaliło. Wywaliło, bo zawsze pulsowało pod powierzchnią, tylko czekało na sprzyjający moment.
        Przedwczoraj w dyskusji na facebookowej stronie Tygodnika Powszechnego (nie onetu, nie TV Republika...) mój wpis został skomentowany: "Ryfka swoich żydków broni"...

Tyle lat tłumaczyłam znajomym z zagranicy, w tym z Izraela, że nie nie, polski antysemityzm to margines, że to zła spuścizna, której z każdym rokiem coraz mniej. Dziś już sama w to nie wierzę.
        • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 08.02.18, 09:00
          mam tak samo. widziałam zachodnioeuropejską twarz antysemityzmu, myślałam że polski to już taki wstydliwy i odchodzący, że już wreszcie gdzieś się uporaliśmy jako społeczeństwo, że może będzie lepiej. mówiłam czasem o tym w gronie międzynarodowych znajomych. dziś też już w to nie wierzę. czuję się jakbym obudziła się w innym kraju albo ktoś mi chodnik spod nóg wyciągnął. a może to ja byłam taka naiwna? ale boli bardzo. i już nawet nie mam ochoty ani siły odbudowywać swoich wrażeń. ale ze złem wciąż uważam że trzeba walczyć
      • luccio1 Re: Jakie młodzieży chowanie... 25.03.18, 18:02
        > - wyjeżdżają nasi obywatele żydowskiego pochodzenia ale każdemu wolno wyjechać...

Madziku,
        w tym jednym punkcie analogia kuleje:
        w r. 1968 (i długo przedtem, i długo potem) nie każdemu wolno było wyjechać.
        Na każdego wyjeżdżającego znalazłoby się lekko 20 innych - po wielokrotnych odmowach paszportu.
        Co mógł myśleć o wyjeżdżających ktoś, kto nie dostał paszportu kilka, a nawet kilkanaście razy pod rząd?
        To się samo cisnęło: szczęściarze - za kilkanaście godzin znajdą się w lepszym świecie, pozostawiając za sobą na zawsze cały ten syf - i mało tego: nie będą musieli w tym lepszym świecie zaczynać od zera...

To jest ten aspekt, którego mi brakuje w dzisiejszych dyskusjach o Marcu.
        • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 25.03.18, 22:09
          " i mało tego: nie będą musieli w tym lepszym świecie zaczynać od zera..."

Czytałeś pamiętniki emigrantów marcowych? Ok, dostawali zwykle bazową pomoc na starcie (na zupełnym starcie) od organizacji żydowskich, ale czy to znaczy, ze nie musieli "zaczynać od zera"? Tu zostawiali studia, często niezłe posady, tam dość długo przykręcali śrubki w fabryce - w przypadku starszych ludzi zwykle do końca życia. A uzyskaną pomoc, nie wiem, czy wiesz, musieli spłacić.
          Bardzo polecam Ci książkę pani Sabiny Baral "Zapiski z wygnania". Jej się w USA udało, ogromnym zresztą kosztem. Jej starzy rodzice nie mieli tyle szczęścia.
          • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 27.03.18, 08:33
            ano...
        • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 27.03.18, 08:32
          Ale Luccio, ja to wszystko wiem. Stąd to ćwiczenie na wyobraźnię że pewne rzeczy można dziś powiedzieć inaczej a nie przestają być tak samo obraźliwe czy absurdalne. Dziś wyjechać wolno. Wtedy nie było wolno (poza tymi którzy uciekli albo zostali wyrzuceni) ALE gdyby dziś taką falę "nic się nie stało nic się nie dzieje" rozpętać (rozpętano, w rządowych mediach) to właśnie takie stwierdzenia by padały, prawda?
    • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 07.02.18, 23:55
      Chyba obie strony, i na stronie nacjonalistów i artykuł w wiki, zostały skasowane.
      • sebalda Re: Jakie młodzieży chowanie... 08.02.18, 10:21
        >Chyba obie strony, i na stronie nacjonalistów i artykuł w wiki, zostały skasowane.

Nie, na wiki jest, ja chyba coś źle wkleiłam. Natomiast artykuł ks. Radziszewskiego zniknął. Ciekawe czemu :P
        pl.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9on_Degrelle
        • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 08.02.18, 13:16
          Faktycznie jest, nie było z dopiskiem "masakra".
          A zauważyłyście, że książka tego Degrelle'a ("Plonące dusze") była wcześniej dostępna w większości najpopularniejszych księgarni internetowych?
    • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 08.02.18, 13:48
      Bardzo Was proszę, obejrzyjcie, a jeśli za długie, posłuchajcie przynajmniej p. Sabiny Baral - od 10:46. Ja się popłakałam, a nieczęsto mi się to zdarza.

• maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 08.02.18, 15:42
        znam to, też płakałam za pierwszym razem :( potem wrzuciłam na bloga, ale dzięki za przypomnienie
        • sebalda Re: Jakie młodzieży chowanie... 12.02.18, 12:20
          No cóż, nie sposób się nie wzruszyć. Też jestem pod wrażeniem.
          Tylko ile jest tak wrażliwych osób, które to przeżyją, przemyślą? Ilu znajdzie się dzisiaj na przykład nauczycieli, którzy pokażą takie świadectwa na lekcji historii, etyki czy innej? A może na lekcji religii? Myślę, że znalazłoby się kilku księży, którzy może nawet by chcieli, ale czy by się odważyli? Myślę, że żaden :(
    • mmoni Re: Jakie młodzieży chowanie... 17.02.18, 00:36
      Młodzieży chowanie - a propos postaw kleryków:
      magazynkontakt.pl/pedziwiatr-jest-wielu-jackow-miedlarow-w-polskich-seminariach.html
      nie jest wesoło.
      • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 17.02.18, 13:53
        nie, wygląda na to że długi spadek czeka zanim (oby) ktoś się ocknie
        • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 18.02.18, 13:09
          ulało mi się
          christianzionist.blox.pl/2018/02/Czy-Karski-i-Grot-Rowecki-poszliby-siedziec.html
          • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 26.02.18, 17:31
            Maadzik, bardzo dobry wpis. I celne stwierdzenie:
            "mocą tych stwierdzeń nie było również w 1939 r. Rosji, okupowali ją jakże enigmatyczni komuniści po zamachu stanu i wojnie domowej, w dodatku z Gruzinem na czele, więc faktycznie bidula za nic nie odpowiada".
    • mary_ann Re: Jakie młodzieży chowanie... 01.03.18, 00:21
      A oto jak TVP realizuje misję publicznego nadawcy:
      oko.press/salon-antysemitow-tvp-info-ks-zielinski-zyd-wie-prawda-oko-press-sklada-skarge-krrit

Można wysyłać skargi, przynajmniej będzie człowiek miał poczucie, że próbował...
      • maadzik3 Re: Jakie młodzieży chowanie... 01.03.18, 07:46
        OJP

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka