Dodaj do ulubionych

Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strzeż się

09.12.10, 13:54
Chciałabym przestrzec wszystkich, którzy myślą o edukacji w WST w Katowicach.

Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach to jest kpina ze szkolnictwa wyższego. Skończyłam wcześniej uczelnię państwową, a teraz studiuję na pierwszym roku w WST, wiec mam porównanie. Do tej pory nie odbyło się jakieś 40% zajęć - studenci nie są informowani o tym, ze zajęcia się nie odbędę. Teraz jednego z prowadzących ćwiczenia nie ma około 2 miesiące i nikt nie został wyznaczony na zastępstwo - zajęcia po prostu przepadają. A ze w ciągu tych 2 miesięcy mamy 6 z 9 zajęć z tego przedmiotu? To nikogo nie obchodzi. Wszelkie próby zgłoszenia problemów nic nie dają.
Prowadzący zlewają zajęcia - albo na nie w ogóle nie przychodzą, albo 3 wykłady z rzędu bredzą o tym samym.

Panie w dziekanacie za nic nie są odpowiedzialne, najchętniej wyrzuciłyby wszystkich studentów za drzwi. Na legitymacje czekam już 3 miesiące.

Biblioteka w WST jest gorzej zaopatrzona niż wiejska przyszkolna biblioteczka. Nie ma nawet podręczników! Dla mnie to niepojęte, ze szkoła, za która płaci się tyle pieniędzy, nie jest w stanie zakupić do biblioteki 20 książek!

Szkoła, która kształci (??) na kierunkach takich jak grafika i architektura ma w pracowni komputerowej muzealne obiekty - komputery restartują się średnio co 30 minut (nie ma mowy, żeby mieć otwarta więcej niż jedną aplikację), monitory to są jakieś archaiczne zabytki - pamiętam takie ze szkoły podstawowej (a było to dawno temu), jak informatyka dopiero wchodziła do szkól - ekran o przekątnej 10'' - i na takim "sprzęcie" poznajemy aplikacje do projektowania graficznego!!! Podejrzewam, ze szkoła dostała ten sprzęt za darmo od kogoś, kto chciał się pozbyć złomu nie płacąc za złomowanie.

Zajęcia na studiach zaocznych, gdzie spora część osób dojeżdża z innych miejscowości, są tak zorganizowane, ze np. w ciągu jednego dnia mamy 1 zajęcia, albo zajęcia są w odstępie 5-6 godzin!

Jeśli zastanawiacie się nad wyborem WST, to przemyślcie to dokładnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: z. Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.10, 15:16
      po co tam studiujesz?
      • kika_16 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 09.12.10, 15:47
        To mój pierwszy semestr w tej szkole. Wybór padł na WST ponieważ tylko tam w promieniu 200 km od mojego miejsca zamieszkania są studia na architekturze wnętrz w trybie niestacjonarnym (pracuję, więc nie mam możliwości studiowania w trybie dziennym). Także nie bardzo miałam wybór. Chcę dokończyć ten semestr, może rok, żeby mieć zaliczony i ewentualnie będę czekać, aż jakaś uczelnia w moim mieście otworzy studia na tym kierunku w trybie zaocznym.
    • Gość: GEM Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.microchip.net.pl 11.12.10, 00:20
      10 cali? Co to za komputery? Co to za monitory? W dawnych czasach takie pamiętam w jakiś kasach sklepowych - były czarnobiałe.
      Widziałem prace studentów WST - architektura wnętrz i zrobiły na mnie dobre wrażenie.
      Z uwagami co do zajęć - do dziekana - on jest odpowiedzialny za proces edukacyjny. Jak nie pomoże - to jest rektor, kwestor (przecież to firma prywatna), a jak dalej nic z tego - w Warszawie jest Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
    • Gość: mika Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 15:00
      Totalnie się z tym zgadzam!!!! kpina i bzdura! Byłem w dokładnie takiej samej sytuacji i rok wytrzymałem... tak naprawdę szkoda pieniędzy i czasu. Jak to jest, że płacimy za usługi tej szkoły, a są one na prawdę marne i pomimo tego większość studentów daje na to przyzwolenie... hm...piętno komunizmu i mentalność ludzi naprawdę dużo do tyłu.... Ale za to Ci, którzy są naprawdę słabi przechodzą na trójach i Boże tylko uchroń, żebym nie trafił na takiego architekta z papierkiem ukończenia wst i tylko tym do zaprezentowania...niektórzy absolwenci tej szkoły naprawdę nie zasługują na tytuł inżyniera magistra i myślę, że jest to krzywdzące w stosunku do pozostałych studentów architektury.
    • Gość: Kagan Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.dsl.telepac.pt 24.03.11, 15:26
      Panstwowa czy prywatna!
      Przetrzegam tez przed AHE w Lodzi i WSIiZ w Rzeszowie!
      • eigeremi Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach 30.03.11, 11:03
        AhE Łódź to dopiero porażka
        • Gość: karola Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.telesim.com.pl 08.06.11, 11:42
          Ja też nie polecam WST, a Ci którzy wybierają się na specjalność architektura krajobrazu niech nawet tam nie idą!!!! Bo dowiedzą się, że taka specjalnośc nie może być na tym kierunku ( mimo tego 3 rok reklamują i zachęcają studentów). Na zajęciach zamiast robić coś pozytecznego, jestesmy zniechęcani do specjalności którą chcemy wybrać.
    • kicia1990_1990 Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach-jest ok 09.11.11, 10:44
      Ja studiuje na WST i mam zupełnie inne odczucia. Ogólnie jestem zadowolona. Prowadzący sie sprawdzają... Wykładają wiedzę zwięźle (zresztą nie ma co się dziwić, skoro większość jest z Politechniki Gliwickiej). Sale sa przygotowane do zajęć. Mają nowe pracownie komputerowe. Fakt czasami jak trzeba coś załatwić w dziekanacie to jest mały problem (jak się trafi na gorszy dzień pani z dziekanatu), ale jak jest sie sprytnym, to na nie tez można znaleźć sposób, aby wszytko załatwić sprawnie i z uśmiechem. Wystarczy chcieć i troszeczkę pokombinować. Polecam.
    • tercina Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 04.04.12, 15:39
      ja w Wyższej szkole Technicznej studiuje już drugi rok i mam odmienne zdanie. fakt uczelnie jest po generalnym remoncie, ma nowe pracownie i laboratoria (ogólnie robi niesamowite wrażenie). jestem naprawdę zadowolona. wcześniej studiowałam na państwowej uczelni i tez mam porównanie... przynajmniej tutaj mnie poważnie traktują a nie jak śmiecia który nie ma zdania. nawet wykładowcy mają bardziej pozytywne nastawienie w tej szkole. może dlatego, że im za to płacą.... i potrafią wyegzekwować wiedzę od studenta.
      A co do pań z dziekanatu... to w porównaniu z panią Ania z uczelni na której wcześniej studiowałam to tu sa prawdziwe anioły. Tam sie nawet niekiedy kilka dni stało w kilkugodzinnej kolejce aby coś załatwić i człowiek jeszcze prawie na klęczkach z miną "przepraszam, że żyje" podchodził... a tutaj jak jak ty jesteś grzeczny to one też:) (a byłam światkiem jak student nieźle je obrażał a one ze stoickim spokojem go potraktowały - naprawdę szacun). Podsumowując polecam:)
    • mazianka Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 17.06.12, 16:11
      Niestety, zgadzam się w całej rozciągłości. Uczelnia porażka. Właśnie wróciłam z ostatnich (uuuuuuuufffff) "zajęc" na studiach podyplomowych.O razu dodam,że jedynym racjonalnym powodem dla którego dotrwałam do końca był fakt,iż niefrasobliwie opłaciłam czesne-więc chciałam przynajmniej miec papierek.Wiedzy nie zdobyłam praktycznie ŻADNEJ ponadto z czym tam przyszłam.Od początku do końca całkowita amatorszczyzna i prowizorka- tyle mogę powiedziec o organizacji tych studiów. Plan zajęc przygotowywany w ostatniej dosłownie chwili-np 3 dni przed rozpoczęciem pierwszych zajęc.Zresztą ulegający ciągłym zmianom-a to nagle coś dodali, a to zrobili z dnia na dzień 4 godzinne okienko.
      Do dziś w zasadzie nie wiem czy obowiązuje mnie jakieś minimum programowe- nikt nie raczył nas w każdym razie w trakcie tych tych dwóch semestrów z nim zaznajomic.
      Pomimo,iż studia kosztują słono nie otrzymaliśmy absolutnie ŻADNYCH materiałów-bo parę maili, zresztą sprzecznej często treści trudno nazwac tym mianem.Dobór przedmiotów zupełnie chaotyczny -trudno oprzec się wrażeniu, że organizowane na ostatnią chwilę i wg klucza "kto chce jeszcze dorobic parę zł na frajerach i nie ma nic do roboty w weekendy"-wykładowcy dobierani na zasadzie łapanki;)
      O poziomie prowadzenia zajęc nawet nie wspomnę (choc zdarzały się chlubne wyjątki,jednak rzadko)
      Polecam uczelnię osobom, które mają chęc wyrzucic w błoto parę tys zł oraz zupełnie nie mają pomysłu jak spędzic weekendy pomiędzy listopadem a czerwcem. Ja osobiście omijac będę tę uczelnię szerokim łukiem a każdą kolejna najpierw przefiltruję przez sito chociażby opinii w necie-mądry Polak po szkodzie.........
      • kicia1990_1990 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 18.06.12, 10:38
        Ja mam zupełnie odmienne doświadczenia tą uczelnią. studiuje tam zaocznie i jestem zadowolona. zajęcia mi się podobają i wykładowcy potrafią w przystępny sposób przekazać wiedzę, jedni sa bardziej wymagający inni mniej, jak wszędzie. Od nowego semestru zastanawiałam się nad podyplomówką lub drugim kierunkiem właśnie w WST (moja koleżanka tam studiuje podyplomowo i bardzo je poleca)!
      • marlin2012 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 18.06.12, 22:25
        Oj, ostro pojechałaś "mazianko" po uczelni!!!!Rozumiem, że nie można wszystkim dogodzić, ale nie mogę się z tobą absolutnie zgodzić. Nie napisałaś też jaki kierunek w WST studiowałaś. Ja mogę powiedzieć, skończyłam tam architekturę wnętrz i jestem bardzo zadowolona z efektów, ze sposobu przekazywania wiedzy, z organizacji samych studiów oraz z obsługi pań w dziekanacie. WIdziałam,że nieraz pomimo natłoku zadań,tysiąca pytań i problemów rozwiązywanych w weekend, potrafiły zachować spokój i humor. Niejednokrotnie próbowały same nam ułatwić studiowanie, przenosząc na naszą prośbę zajęcia. Może dlatego twierdzisz, że plan się zmieniał. I to właśnie one starały likwidować nam okienka!!!!Mam porównanie z uczelnią państwową na której skończyłam architekturę i z całą pewnością stwierdzam,że tam z nikim nie można się dogadać, traktują człowieka jak przedmiot (łącznie z szanowną kadrą). W WST miałam dwumiesięczną przerwę w studiowaniu i musiałam indywidualnie nadrabiać zaległości i to właśnie dzięki wykładowcom, jak ich nazywasz "z łapanki" nadrobiłam zaległości, a na konsultacje mogłam zgłaszać się indywidualnie, do ich biur projektowych. Z taką życzliwością nie spotkałam się do tej pory na żadnej uczlni (studia inżnierskie i magisterskie robiłam na dwóch uczelniaach). Rozumiem, że twoje odczucia są subiektywne, każdy ma prawo do własnego zdania.
        Ja polecam swoim znajomym tą uczelnię, bo widać, że nie wyrzucają pieniędzy w błoto, a inwestują i pięknie się rozwijają. Gratuluję i pozdrawiam Panie z dziekanatu :-).
    • lukat-oni Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 22.06.12, 10:35
      Wybiera się ktoś do WST na AiU zaocznie w tym roku 2012?
      • Gość: kas Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 15:50
        tak, dziś złożyłam papiery :)
        • Gość: aaa Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.12, 17:15
          ja również :)
    • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 14.01.13, 11:37
      Witam.
      Jestem przedstawicielem władz studenckich na WST. Sam sobie bardzo chwalę studiowanie tu, ale wiadomo, dla wielu mogę być uznany za nieobiektywnego.
      Szkoła jest Uczelnią młodą, dlatego rozwija się, a pracownicy uczą się cały czas. Obecnie infrastruktura dzięki modernizacji uległa znaczącej poprawie. Na budownictwie, czy wzornictwie mamy szereg tak nowoczesnych urządzeń w laboratoriach, że studenci z konkurencyjnych uczelni po prostu nam zazdroszczą. Uważam, że w wielu aspektach wyprzedzamy konkurencję.
      Jeśli chodzi o problemy - zdarzają się na każdej Uczelni, ale po to jestem Rzecznikiem Praw Studenta, żeby temu zapobiegać i zaradzać. Załatwiłem wiele rzeczy dla studentów, ale trzeba to zgłaszać. Albo do mnie, albo do Dziekana, z którym mam kontakt praktycznie cały czas. Właścicielowi, z którym bardzo blisko współpracuję, szalenie zależy na tym, żeby szkoła była jedną z czołowych jednostek w Polsce, stara się o status akademii, o nowe wydziały i kierunki, także Uczelnia cały czas chce podnosić poziom. Ale jeśli studenci wolą obsmarowywać WST w internecie zamiast zgłosić problem odpowiednim władzom, to jest to trudne.
      W razie jakichś kłopotów proszę o maile na adres Samorządu z dopiskiem w temacie: RPS.
      Pozdrawiam.
      • Gość: wwww Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.vfserver.com 14.01.13, 12:43
        to placcie dalej młodzi frajerzy.... za studia ....jeszcze was w PL garstka została

• Gość: BWST Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.13, 23:42
          A dlaczego Pan obraża ludzi? Zakładając, że jest Pan osobą inteligentną powinien, a nawet jest nakazane Panu, aby zwracał się Pan w sposób właściwy, no ale mogę się mylić. Iż jestem w końcu studentem Wyższej Szkoły Technicznej :)
      • Gość: Mr Dyzio Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.opera-mini.net 14.01.13, 17:20
        Nie słuchajcie tej kryptoreklamy. To pewnie jakiś pracownik uczelni próbuje podreperować pijar. A szkoła beznadziejna - jak 95% polskich pseudoszkółek gotowania na gazie.
    • Gość: BWST Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.13, 14:00
      Pan oczywiście studiuję bądź studiował za granicą?
    • Gość: wwwr Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.13, 20:22
      Ja nie rozumiem tylko faktu dlaczego w Polsce jest taki natłok na "uczelnie" skoro mamy taki poziom?? wszyscy powinniśmy zacząć wyjeżdżać w takim razie, a czemu jest inaczej??
      • Gość: fgh Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.vfserver.com 01.02.13, 09:47
        "Ja nie rozumiem tylko faktu dlaczego w Polsce jest taki natłok na "uczelnie" sk
        > oro mamy taki poziom?? wszyscy powinniśmy zacząć wyjeżdżać w takim razie, a cze
        > mu jest inaczej??"
        wszyscy nigdy nie wyjadą - natomiast nie ma drugiego takiego kraju z ktrego by tylu młodych ostatnio nie wyjechało
        i jeszcze wyjedzie
    • Gość: Aak Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.13, 07:20
      Aj tam. Ja chodziłem na WST i w pracy jakoś wydaje mi się, że znacznie więcej wiem od osób, któe są po Uczelniach Państwowych :).
      • Gość: BWST Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.02.13, 12:25
        WST może kilka lat wcześniej miało taki poziom, teraz są o krok dalej niż nie jedne uczelnie. Przeszli gruntowny remont obiektu, a i wyposażenie jest nie najgorsze. A wracając do faktu z Paniami w dziekanacie to w żadnym wypadku tak nie ma. Ile razy tam byłem i załatwiałem jakąś sprawę z dokumentami to nie było żadnego problemu. Miło i grzecznie, więc nie wiem. Tak jak mówię, może tak było kiedyś. Teraz na pewno jest całkiem inaczej.
        • Gość: ania Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.xdsl.centertel.pl 02.02.13, 21:14
          Czy możecie napisać coś więcej jeśli chodzi o kierunek Dziennikarstwo i komunikacja społeczna?
          Chciałam się dowiedzieć czy w ramach zajęć na uczelni są jakieś zajęcia praktyczne oprócz obowiązkowej praktyki. Czy studenci tego kierunku są zabierani np. do radia czy telewizji? Czy jesto to tylko sama teoria? Jak to wygląda?
          • Gość: bwst Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.02.13, 19:46
            jak masz ćwiczenia to i się praktyka tam znajdzie. z tego co wiem to nowy budynek ma własne radio, więc na pewno bd miała jakieś zajęcia praktyczne.
            • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 05.02.13, 13:32
              Na WST jest magazyn studencki, powstaje w Zabrzu radio internetowe, możliwe są praktyki w TVS, ja również mogę załatwić możliwość publikowania na kilka portalach, szkoła również pośredniczy w załatwieniu praktyk. W razie pytań proszę o kontakt na: Samorząd.Studencki@wst.com.pl
              • Gość: kasia Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.13, 19:16
                Chciałam zapytać jeszcze jeśli chodzi o kierunek dziennikarstwo i komunikacja społeczna, jakie są specjalności? Nie widzę na stronie takiej informacji... Czytałam na innym forum, że ten kierunek można studiować w Zabrzu, a w Katowicach nie jest to możliwe? Czy uczą jacyś dziennikarze w tej szkole? Czy są wycieczki do radia i tv? Jeśli tak to proszę mi napisać gdzie.
                • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 11.02.13, 00:22
                  Witam. Jeśli chodzi o DiKS, nie jestem w stanie podać specjalności.
                  Zajęcia mogą odbywać się w Katowicach, jednak do tego musiałaby się zebrać cała grupa ćwiczeniowa.
                  Czy w szkole uczą dziennikarze? Czy są wycieczki do TV?
                  Właściciel jest też właścicielem stacji TVS. Blisko współpracuje z gazetami i radiami w okolicy.
                  Poza kadrą z TVS, na WST pracują ludzie m.in.: z Polskapresse i Radia Eska.
                  Szkoła jest wyposażona w nowoczesne studio radiowe, gdzie powstawać będzie radio internetowe prowadzone przez studentów. Utworzyliśmy też magazyn studencki Voice. Jak będziesz mieć więcej pytań, chętnie odpowiem :-)
    • Gość: kasia Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.xdsl.centertel.pl 11.02.13, 11:45
      Chciałam się dowiedzieć jakie są specjalności, to mnie najbardziej interesuje, bo jeśli mam rozważać zapisanie się na ten kierunk do tej szkoły to chciałabym wiedzieć jakie są specjalności a na stronie niestety nie znalazłam takiej informacji. Czy może mi ktoś napisać gdzie znajdę taką informację albo gdzie mogę napisać mejla z takim zapytaniem. Przeglądałam ten kierunek na innych uczelniach to piszą jakie mają specjalności.

• zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 12.02.13, 13:55
        Co do Twojego pytania, postaram się dowiedzieć najszybciej, jak tylko będę mógł.

A jeśli chodzi o nasz magazyn, jest on już dostępny także w internecie:
        issuu.com/voice_magazyn
        Zapraszam do obejrzenia. Jest to dzieło naszych dziennikarzy, grafików, ze skromną domieszką architektów, budowlańców i osób spoza WST ;)
        • Gość: kasia Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.13, 10:33
          w takim razie będę czekac na info:) a co do magazynu to mi się nie otwiera, czyżby adres nie był w całości?
          • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 13.02.13, 15:14
            Adres: issuu.com/voice_magazyn
            Otwiera się u mnie bez problemu. Na stronie issuu powinny być 3 dokumenty i to będą 3 numery magazynu ;)
            link: www.voicemagazyn.pl/ jeszcze nie funkcjonuje, ale pewnie w ciągu 2 następnych wydań zrobią wszystko, żeby działało idealnie ;)
          • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 15.02.13, 17:07
            Witaj,
            Dowiedziałem się od Dziekana, że na poziomie licencjackim nie są przewidziane specjalizacje jako takie. Studia te mają przygotować do pracy w każdej redakcji, sztabie PR, czy agencji marketingowej.
            Natomiast specjalizacje będą dopiero na magisterce. :)
            • Gość: kasia Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.xdsl.centertel.pl 15.02.13, 21:38
              a to na licencjackich nie ma w ogóle specjalności? i wszędzie tak jest?
              i dziękuję za info:)
      • Gość: grommit Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 15:19
        tu zobacz kierunki i specjalności uczelnie katowice
    • Gość: Kasia Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.compnet.com.pl 06.05.13, 22:18
      Witam, dzisiaj znalazlam ogloszenie, że na WST jest rowniez wydzial aktorstwa. Planuje zwiazac z tym swoja przyszlosc. Bede oczywiscie startowac do panstwowych szkol, ale kazdy wie mniej wiecej, ze bardzo ciezko sie tam dostac, szczegolnie za pierwszym razem. Dlatego tworze plan B. Czy wiecie mniej więcej cos o tym wydziale? Kto tam wyklada? Czy dobrze przygotowują? Bardzo proszę o szczere opinie.
      • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 07.05.13, 08:00
        Jeśli chodzi o kierunek to będzie on otwarty od października. Z racji tego, że nie każdy ma predyspozycje do zawodu, będzie egzamin wstępny. Wcześniej będzie możliwość wzięcia udziału w kursie przedwstępnym. Jeśli chodzi o kadrę to trudno jest podać dziś szczegóły. Raczej będzie wykładał Daniel Olbrychski, Edward Linde-Lubaszenko. Kto jeszcze? Pewnie więcej nazwisk jest już znane. Ale i tak kompletna lista będzie znana bliżej października.
        WST będzie współpracować z Teatrem Nowym w Zabrzu, niedawno był temat współpracy z PWST w Krakowie. Nie wiem, czy coś jest ustalone, czy nie.
    • Gość: Pracodawca Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.13, 15:48
      Witam,
      Poziom wiedzy absolwentów jest margilanlny. Przyjęci stażyści nie mają pojęcia technicznego i praktycznego o projektowaniu. Wiedza podstawowa w badrzo ogólnym wydaniu. Z pewnością nie zatrudnię w swojej pracowni absolwetów tej uczelni. Strata czasu na uczenie przyszłych pracowników. Ten czas powinien być wykorzystany na drożenie potencjalnego pracownika w system pracowni. Już nie wspomnę o braku znajomości programów CAD.
      • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 11.05.13, 19:37
        Ale to dotyczy wszystkich studentów, czy tylko jakiegoś przypadku? Nie lubię takiego generalizowania. Jakiego typu to praca, jaki to kierunek?
        Do zeszłego roku jeśli chodzi o CAD nie było faktycznie zajęć, jednak w zeszłym roku zgłosiłem takie zapotrzebowanie i dostaliśmy zajęcia z AutoCAD, i z ArchiCAD. Szkoła ma jedną z najnowocześniejszych baz jeśli chodzi o sprzęt komputerowy, także teraz są takie zajęcia możliwe. Wcześniej był z tym problem.
        Jeśli chodzi o poziom wiedzy absolwenta, to nie wiem czy na innych uczelniach jest inny. W ciągu ostatnich lat szereg prac studentów i absolwentów WST na kierunkach AiU i AW wygrało w konkursach projektowych choćby ze studentami z PolŚl.
        Ja studiując tu budownictwo uważam, że wiedza, którą nam przekazują wykładowcy jest w większości przypadków wystarczająca. Problemem są jednostki, którym udaje się ślizgnąć przez studia (ale takie są wszędzie) i spory odsetek osób, które nie uczy się myśleć a jedynie jedzie na tym, że uczy się czegoś w 100% na pamięć (i tu też można powiedzieć, że tak jest na każdych studiach). Z resztą to co mówię może potwierdzić fakt, że jest spora grupa absolwentów, czy studentów, którzy pracują, czy są wychwytywani przez wykładowców i brani do ich firm lub polecani znajomym.
        Nie można budować opinii o instytucji, na podstawie kilku stażystów.
        • Gość: matwst Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.05.13, 23:49
          Dobrze powiedziane kolego :) Podpisuje się pod tym co mówisz.
    • wolfi_91 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 27.07.13, 16:51
      Witam, ponieważ miałam niemiłą przygodę z tym postem kiedy wybierałam WST przedstawię także swoją przygodę.
      Na WST zdecydowałam się stosunkowo szybko jeszcze w technikum słysząc różnego typu opowieści o Politechnice. Posta tego odkryłam już po złożeniu papierów i opłaceniu wpisowego. Szczerze mówiąc zmroziło mnie i zastanawiałam się czy nie popełniłam błędu.
      Dziś już ukończyłam 2 rok AiU i mogę powiedzieć, że początkowe wypowiedzi w tym poście to jedna wielka bzdura, która nie wiem w jakim celu ma odstraszyć przyszłych studentów od wyboru WST.
      Oszem podczas pierwszego dnia studiów panował pewien chaos wśród pierwszoroczniaków, ale zarówno w dziekanacie jak i w portierni udzielono nam informacji o wykładowcach. Następnego dnia zajęcia odbywały się już normalnie. W trakcie 2 semestru jeden z wykładowców miał problemy zdrowotne więc automatycznie ustanowiono zastępstwo.
      Jeśli chodzi o poziom na zajęciach powiem tak. Nie jest to uczelnia dla osób które myślą że zdobędą papierek za nic, wykładowcy wymagają, a poziom jest wysoki.Wiadomo jak to na każdej uczelni zdarzają się przypadki "do rany przyłóż", jak i takie, z którymi współpraca idzie ciężko. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia studenta. Byłam przez pewien okres czasu starostą i mogę powiedzieć w prost, że jako studenci potrafimy być czasem strasznie upierdliwi, ale jeżeli nasze prawa były łamane, czy był jakikolwiek problem z zajęciami czy wykładowcą można było poruszyć problem w dziekanacie, bez konsekwencji ze strony wykładowcy.
      Plan zajęć nie zawsze był cudowny ale od tego wybiera się przedstawicieli grup studenckich żeby indywidualnie mogli porozumiewać się z wykładowcą i ten plan dopasować wedle własnych potrzeb,a program zrealizować. Wszyscy jesteśmy ludźmi, ale zachowania "płacę więc wymagam nie polecam" bo można tak wyłącznie kogoś do siebie zrazić.

Tak jak już wcześniej napisało parę osób, wszystko zależy od indywidualności, znam przypadki studentów którzy stawiają sobie bardzo wysoko poprzeczkę i ich prace są dosłownie "odchuchane", inni którzy zachowują się jakby obijali się przez cały rok a potem w ostatni miesiąc potrafili zrobić projekt na wysokim poziomie (samodzielnie), są studenci którzy całkiem sobie odpuszczają(część z nich już nie przetrwała), jak i tacy którzy specjalnie się nie wyróżniają, ale wiedzę mają.
      Z resztą jeżeli nawet ktoś się prześlizgnie utyka na kolejnym etapie projektowym i albo nadrobi braki albo już utknie całkiem.
      Co do wypowiedzi szanownego "pracodawcy" to jestem szczerze mówiąc zdziwiona. Szukając indywidualnie praktyk budowlanych(choć uczelnia też bez kłopotu pomaga załatwić takie formalności) od wielu pracodawców usłyszałam, że znają tą uczelnie i chętnie kogoś przyjmą. Zdecydowałam się w końcu na praktyki w firmie SKANSKA, która prowadzi program praktyk dopiero po 3 roku, a ja byłam na 1 to chyba świadczy o poziomie uczelni.
      Jeśli tylko studentowi chce się zaangażować we własny rozwój to drzwi ma otwarte.
      Na uczelni pracują wykładowcy z wielu uczelni państwowych (Gliwice, Opole, Wrocław, Kraków, niektórzy nawet z Gdyni, Gdańska i Warszawy)
      Jeśli chodzi o samą Architekturę i Urbanistykę niektórzy z nich to członkowie Stowarzyszenia Architektów Polskich. Na podstawie prac semestralnych i zaangażowania podczas zajęć można sporo osiągnąć, sama mam już za sobą warsztaty przestrzenne organizowane właśnie przez SARP, na które dostała się bardzo duża grupa studentów z WST i współpracowała również z Politechniką.
      Uczelnia sama w sobie jest bardzo dobrze przystosowana do kształcenia. Sale są stale doposażane w zależności od potrzeb studentów. Nie raz ze znajomymi zostawaliśmy po godzinach i korzystaliśmy z przestrzeni uczelni na wykonywanie makiet, projektów itp.
      Uczelnia ma wielki potencjał i stale go rozwija to już od nas zależy jaką opinie o nie zostawiamy my jako studenci wypisując bzdury na forach oczerniając tym samych własnych kolegów którzy inaczej na to patrzą i inaczej podchodzą do studiowanie niż tylko bo miałam blisko i bo chce mieć papier, a przecież pracuje.
      • Gość: lunary Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.183.243.28.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.08.13, 02:24
        Wstydzcie sie studiowac na takim czyms i nazywac architektami... Jak mozna isc na studia inzynierskie na uczelnie gdzie nie liczy sie matematyka!!! To jest KPINA!!! Umiecie chociaz cos narysowac? Zajec z Cada nie bylo...? Jezu, dlaczego taka uczelnia istnieje? Pozniej myslicie moze, ze bedziecie traktowani jak absolweci politechniki? Szkoda waszych pieniedzy, moglibyscie przeznaczyc je na gruntowne przygotowanie się do egzaminu na polibude...
        • wolfi_91 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 01.08.13, 13:23
          Do lunary
          życzę szczęścia z takim podejściem. Jeśli ktoś się na matematyce nie zna to na studia techniczne nie idzie chyba że sam chce stracić czas. Obraziłeś teraz wielu moich kolegów którzy matematykę i to na rozszerzeniu zdali bardzo wysoko, a jednak wybrali WST.
          Przynajmniej już wiem, że pisze kolejna osoba z kompleksem Politechniki. Nie raz słyszymy jak niektóre osoby z tamtej uczelni boli, że sobie radzimy, że nasze prace zdobywają nagrody.
          Gratuluje również poziomu wypowiedzi czyli co idąc dalej tokiem Pańskiej wypowiedzi można mówić, że "mam matematykę i zapłaciłam ładną kwotę za indywidualne lekcje rysunku u profesorów z PŚ więc mogę się nazywać architektem z Politechniki, nawet jeśli nie umiem wykonywać projektów."
          Politechnika też słynie z wypuszczania różnego poziomu mgr więc proszę się tu nie licytować. Zresztą obraża Pan w tej chwili poziom kształcenia wykładowców z PŚ, którzy również kształcą u nas :)
          • Gość: matwst Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.13, 13:43
            szkoda słów na takich ludzi..
            • li-mona888 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 05.08.13, 15:11
              Niedobrze mi się robi jak czytam opinie ludzi którzy nawet w WST stopy nie postawili, a udają że zjedli wszystkie rozumy i wiedzą jak tam jest beznadziejnie. BZDURA!
              Nie wiem co tak boli Politechnikę? Może to, że moi koledzy i koleżanki wygrywają konkursy, w których Gliwice też biorą udział. Albo że mamy tak wysoki poziom prac inżynierskich?
              Ja się osobiście cieszę, że poziom na WST jest taki wysoki, a kompleksami Politechniki spowodowanymi rosnącą im w regionie konkurencją nie zamierzam się przejmować.
              Pozdrawiam wszystkich studentów WST.
              • Gość: marta Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.sin.nokia.net 08.09.13, 04:22
                Witam ;) są tu jacyś pierwszoroczni na kierunek budownictwo?
                • Gość: matwst Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.09.13, 13:57
                  2roczni się odzywają :)
                  • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 08.09.13, 16:12
                    Ja już skończyłem studia na WST, na budownictwie - obecnie czekam na magisterkę, ten rok przerwy poświęcę na Inżynierię Środowiska magisterską na PolŚl, ale za rok wracam na WST na magisterkę z budownictwa - bo wolę skończyć jednak budownictwo na WST niż PolŚl, a i tak czas mnie nie goni :) Jak ktoś będzie chciał się czegoś o samym kierunku dowiedzieć, również zapraszam na podanego wcześniej maila :)
                    • dosi-a Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 09.09.13, 21:44
                      dziękuję, za informację, a jak wygląda aktualnie nauka na pozostałych kierunkach?
                      • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 12.09.13, 02:11
                        Zależy oczywiście o jaki kierunek chodzi :)
                        Zapraszam do kontaktu mailowego, na adres: samorzad.studencki@wst.com.pl :)
                • Gość: gość Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 20:46

ja :) jak coś pisz michalzurek92@gmail.com
    • Gość: bartek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 16:43
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info.
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
      • zgryzlipiorek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 12.09.13, 20:29
        A co to wnosi do tematu? :)
        • li-mona888 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze 12.09.13, 23:38
          dosi-a dokładnie uściślij zapytanie, z na pewno ktoś będzie gotowy pomóc. Co do łodzi to zapewne typowy spamik.
    • Gość: zeta zajęcia na wst IP: *.ip.netia.com.pl 19.09.13, 15:12
      Witam wszystkich:)

Czy ktoś z Was moi mili wie kiedy można spodziewać się planu zajęć na WST na studiach niestacjonarnych? Rok dyplomowy, a ja nawet nie wiem czy mi się wykładowcy nie zmienią
      ( jak już bywało). Ale co tam...nawet wykładowcy nie wiedza czy będą mieć pracę! Ale wracając do tematu- pracuję na zmiany 7 dni w tygodniu i grafika nie mogę ustalić!( A szef cierpliwości ma mało).Daliby chociaż październik...Myślałam, ze skoro rozbudowa zakończona to będzie można liczyć na jakieś "ruszenie". Znajomi z innych uczelni już mają plany zajęć na chociażby październik. Nie dość, że rata jest już tak wysoka, że co najmniej 1/3 z mojego roku będzie się musiała zapożyczyć to jeszcze na plan musimy czekać:/
      • wolfi_91 Re: zajęcia na wst 19.09.13, 15:26
        Z tego co mi wiadomo plan jest aktualnie układany bo dopiero teraz większość wykładowców udzieliła informacji o planach z innych uczelni. Jutro postaram dowiedzieć się czegoś więcej w tej kwestii.
    • Gość: Pepe budownictwo IP: 109.95.234.* 27.09.13, 07:09
      czy ktoś ma jakieś opinie o tym kierunku w trybie zaocznym? Jak wyglądają praktyki, czy trzeba sobie je organizować samemu? Dodam że jestem osobą pracującą i muszę sobie takie sprawy odpowiednio wcześniej ustawić. Właśnie co z CADem. Wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane:)
      • zgryzlipiorek Re: budownictwo 27.09.13, 11:26
        Ja mam doświadczenie z kierunkiem, ale w trybie stacjonarnym. Nie mniej często bywałem w weekendy, bo czasem tego sesja wymagała.
        Studia niestacjonarne są bardzo skumulowane pod względem ilości zajęć, weekendy są bardzo zajęte, nie mniej na Politechnice wygląda to podobnie. W weekend uczelnia żyje i jest na niej tłoczno w przeciwieństwie do tygodnia. Pod względem poziomu jest zbliżony do trybu stacjonarnego, ludzie nie mieli problemu by dostać się na magisterskie na Politechnikę, a roczniki które są na magisterskich dają sobie radę bardzo dobrze, to znaczy, że na tle porównawczym poziom jest wysoki.
        Problemem niestety jest ksero i parking. Na ksero ustawiają się duże kolejki, także lepiej wydrukować w tygodniu lub przejść się kilkaset metrów, na Hetmańską.
        A co do parkingu, problemem są idioci parkujący na 2 miejscach parkingowych, co przy tak dużej ilości studentów rodzi problem. Niestety też nie tylko występuje on na WST. Na Politechnice również ze świecą szukać miejsca do zaparkowania.

Praktyki to temat indywidualny, ale na przykład firma właściciela szkoły chętnie przyjmuje praktykantów. Z resztą podczas praktyk w firmach Hochtief i Polimex-Mostostal spotkałem się z bardzo dobrymi opiniami o naszych studentach, także sądzę, że nie będzie problemu z załatwieniem praktyk.

AutoCAD jest wykładany jako przedmiot od roku, na całkiem dobrym poziomie. Jest wykładowca, który na konsultacjach pokazuje ArchiCAD, inny pokazuje MathCAD i prowadzi w nim projekt. Ponadto są jeszcze zajęcia w systemach Robot, GIS i NormaPro. :-)
    • Gość: wac porownanie IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 03.11.13, 09:51
      Tez niestety mam bardzo zle zdane o tej uczelni. Mysle ze wynika to. faktu iz wczesniej ukonczylem "prawdziwe studia" na politechnice slaskiej gdzie musialem sie sporo nastarac by uzyskac dyplom. Na wst studiowalem rok i porownalbym to bardziej do technikum budowlanego, ktore wczesniej skonczylem nic do uczelni. Smutna prawda jest taka ze to glownie studenci tworza poziom uczelni, a nie jest tajemnica ze najlepsi wybieraja sie na polibude. Obecnie mam wlasna pracwnie projektowa i bylbym bardzo ostrozny zatrudniajac absolwenta wst.
    • Gość: VIKI Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.fundusz-silesia.pl 04.11.13, 12:54
      Witam !
      Szkoła jest fantastyczna, nowoczesna, przyjazna młodzieży. Opinię powyższą piszę
      w 2013roku , jako studentka pierwszego roku . Poprzednia uczelnia, a konkretnie Wydział Anglistyki Uniwersytetu Śląskiego spowodował u mnie zdecydowany wstręt do nauki ,chociaż język angielski nadal kocham. Nie jestem pierwszą studentką Uniwersytetu Śląskiego , która znalazła prawdziwą oazę spokoju i wspaniałych Wykładowców-Przyjaciół w WST.WST wygrywa w porównaniu z Uniwersytetem, który zdecydowanie odradzam bardziej wrażliwym studentom.Wiedza przekazywana w WST jest bardzo konkretna, a wykładowcy robią to w niezwykle miłej atmosferze.
    • Gość: Palina Budownictwo- zaocznie ! IP: *.dsi-sieci.pl 22.12.13, 18:42
      Mam pytanie co do trybu zaocznego. Chodzi mi o budownictwo. Chciałabym się dowiedzieć o praktykach. Jak to wygląda, czy trzeba sobie samemu załatwić, czy uczelnia załatwia. Czytałam różne opinie na temat tej uczelni i teraz już sama nie wiem co mam myśleć. Warto ?
    • Gość: Justyna WST IP: *.96.227.34.tvksmp.pl 05.01.14, 15:08
      A jak wygląda grafika komputerowa? :)
    • Gość: normalny człowiek Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: 89.25.246.* 10.02.14, 15:51
      To jest opinia osoby, której wydaje się, że skoro płaci to może wszystko.
      Na szczęście to stary wpis. Podwinęła sie komuś noga na sesji, kilka pał wpisano mu do indeksu i teraz chce się zemścić wpisami. Przyjemność sprawi mu, kiedy anonimowo będzie mógł obsmarować i szykanować innych. Niestety tacy ludzie też chodzą po świecie.
      Wiedzy się nie kupi, wiedzę sobie trzeba samemu wbić do głowy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka