Dodaj do ulubionych

jakie studia mgr po germianistyce

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:31
Mam licencjat z germanistyki i myślę o studiach mgr, ale nie koniecznie na kierunku filologia niemiecka Wiem, że można iść na niemcoznawstwo, stosunki międzynarodowe, ale czy coś jeszcze? be na razie te kierunki mi nie bardzo pasują
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: jakie studia mgr po germianistyce IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 18:48
      Przejrzyj dokładnie wymagania rekrutacyjne różnych kierunków i uczelni - wiele nie ma żadnych ograniczeń dotyczących ukończonego kierunku, albo wymagania bardzo ogólne (jakaś filologia / jakiś kierunek humanistyczny). Czasem konieczne jest przejście rozmowy kwalifikacyjnej / zdanie testu z zakresu studiów licencjackich na danym kierunku - ale to jest do przejścia. W Poznaniu po wszystkich kierunkach przyjmuje np. Uniwersytet Ekonomiczny (trzeba zdać test z podstawowej wiedzy ekonomicznej, wiedzy z zakresu danej specjalizacji i z języka, o ile dobrze pamiętam), na uniwersytecie też jest wiele kierunków, na których można iść po wszystkim (ostatnio była to bodaj filologia polska, socjologia, etnologia, bałkanistyka i wiele innych - studia dzienne stacjonarne). Podejrzewam, że w innych miastach jest podobnie. Ja po licencjacie z filologii germańskiej poszłam na tłumaczenie konferencyjne (z angielskim jako głównym językiem obcym).
      • Gość: julnik Re: jakie studia mgr po germanistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 11:16
        no właśnie, sęk jest taki, że najchętniej poszłabym na jakieś studia medyczne lub humanistyczne, ew. językowe Bardzo sobie zwęziłam pole do swoich zainteresowań Właściwie inne studia typu techniczne, ekonomiczne nie wchodzą w grę, po prostu mnie to NIE INTERESUJE :( i byłaby to dla mnie męczarnia tylko Ale przecież po germanistyce nie da się robić mgr z pielęgniarstwa na przykład... :( W totalnej kropce jestem Myślę o antropologii albo o etnologii też... Nie wiem już sama :(
        • Gość: Tawananna* Re: jakie studia mgr po germanistyce IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.11, 17:18
          Zastanów się, co chcesz robić po studiach, a nie - co chcesz studiować i czego magistrem chcesz być.

Jeśli interesują Cię studia "okołomedyczne", np. pielęgniarstwo, to zawsze możesz iść na licencjat z danego kierunku (choć może być problem z zaocznymi), a potem/w międzyczasie skończyć studia magisterskie (albo i nie).
    • Gość: julnik Re: jakie studia mgr po germanistyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.11, 08:30
      więc tak, ja mogę studiować tylko zaocznie i jak najbliżej mojego miasta Zostaje Poznań, Wrocław i Łódź Mam do nich około 130km i najlepsze połączenie PKP i PKS Przejrzałam już różne oferty z tych miast i w głowie mam taki remix, że aż mnie boli od tego myślenia
      • Gość: ginko Re: jakie studia mgr po germanistyce IP: *.akademikium.futuroexito.pl 08.02.11, 16:42
        Gość portalu: julnik napisał(a):

> więc tak, ja mogę studiować tylko zaocznie i jak najbliżej mojego miasta Zostaj
        > e Poznań, Wrocław i Łódź

A więc Łodzi na UŁ masz szeroką gamę uzupełniających magisterskich studiów, gdzie w większości kierunków nie interesuje ich jaki licencjat zrobiłaś - od humanistycznych, społecznych przez ekonomiczne, po ścisłe. Na przyrodnicze mają jakieś wymagania co do kierunku (wymieniają kierunki), także można wybierać co się chce ;)
    • Gość: Anika Re: jakie studia mgr po germianistyce IP: *.radom.vectranet.pl 08.02.11, 11:05
      Ja po licencjacie z romanistyki koncze juz mgr II stopnia na UE w Krakowie - Zarzadzanie .Polecam Znam tez b.dobrze jezyk angielski i wloski .A wiec moze w tym kierunku?
      • simply_z Re: jakie studia mgr po germianistyce 08.02.11, 13:29
        moglabys ewentualnie wyjechac do Niemiec na studia ,bo znasz jezyk i tam zrobic interesujacego cię magistra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka