Gość: Lena IP: *.play-internet.pl 08.05.12, 23:42 Jak wyglada rzecz ze specjalizacjami na UAM? Czy mozna tam polaczyc dwie (artystyczna+pedagogiczna)? Albo zrobic jakis dodatkowy kurs pedagogiczny? I jakie w ogole sa specjalizacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.12, 00:24 Lista specjalizacji jest na stronie instytutu (www.polonistyka.amu.edu.pl). Specjalizacje można łączyć - niektórzy robią nawet trzy. Bezpłatna jest jednak jedna specjalizacja, za drugą i trzecią trzeba dopłacić (nie znam wysokości opłat, ale jakieś szalone sumy to nie są). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawa.etc Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: 87.238.84.* 09.05.12, 19:36 Chyba jakies 400 zl za semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.12, 20:43 A trwają cztery - pięć semestrów? No, to wcale tak mało to nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawa.etc Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: 87.238.84.* 09.05.12, 22:50 Daj spokoj,na niektorych uczelniach studia kosztuja dwa raz wiecej. Miesiecznie. Bylam zaskoczona, ze tak malo chca. Zwlaszza, ze jak na polski uniwerek dosc sensowne sa te specjalizacje. Tzn. tak wygladaja, bo realizacja pewnie kuleje. A trwaja nie wiem ile. Zaczynaja sie od drugiego semestru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.12, 23:22 Parę lat temu, bodaj przed wprowadzeniem podziału 3+2 można było robić drugą specjalizację za darmo :). W porównaniu z ceną całych studiów oczywiście drogo nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hawa.etc Re: Specjalizacje- filologia polska UAM 10.05.12, 10:30 I bardzo dobrze, że od tego odeszli, bo uniwerek nie jest instytucją charytatywną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: *.adsl.inetia.pl 10.05.12, 16:19 Z tym akurat się nie zgodzę. Tzn. o ile w przypadku specjalizacji zawodowych, jakie są na filologii polskiej, ma to sens, to denerwuje mnie ściąganie opłat za uczestnictwo w zajęcach nie objętych programem - bo jednak uniwerek jest instytucją naukową i powinien wspierać własnych studentów, chcących rozwijać się naukowo np. poprzez uczęszczanie na (pojedyncze przecież!) zajęcia na innych kierunkach. Niby jest MISH, ITS, czasem możliwość robienia zajęć na innym wydziale w ramach fakultetu - ale kiedyś wykładowca mógł przyjąć zainteresowaną osobę na zajęcia (choćby i bez wpisu), a teraz boi się, że ktoś wyciągnie konsekwencje, i ma odsyłać do cennika ECTS... Jakoś kłóci mi się z moim obrazem idealnej uczelni - ale to tylko moja opinia, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawa.etc Re: Specjalizacje- filologia polska UAM IP: 87.238.84.* 10.05.12, 16:59 Ja pisze o specjalizacjach. Powinny byc symbolicnie platne, bo to generuje dyscypline. Ludzie rzucaja sie nadarmowe zajecia, jak malpy na kit, a potem rezygnuja i robi sie balagan. A poza tym reglamentacja zajec ma sens, bo grupy i tak sa za duze. Przyjmowanie ludzi z zewnatrz obniza i tak juz nieska efektywnosc pacy. Odpowiedz Link Zgłoś