karolina5655
23.03.23, 16:22
Jestem w klasie maturalnej. W maju czeka mnie matura, po której od razu idę na studia. Będę studiowała filologię angielską, a następnie lingwistykę stosowaną. Chcę być tłumaczem w przyszłości. Jestem pewna swojego wyboru pod tym względem. Rzecz w tym że mam dylemat pomiędzy dwiema uczelniami- Uniwersytetem Zielonogórskim oraz Karkonoską Akademią Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze. Czy jest tutaj ktoś kto studiował w którejś z nich i jest w stanie nakierować mnie przy wyborze? Która z uczelni dysponuje wyższym poziomem nauczania i jest bardziej warta aplikowania? Proszę również o opinie odnośnie wykładowców, atmosfery, studentów oraz lokalizacji. Słyszałam dobre opinie jeśli chodzi o germanistykę. Moja nauczycielka od niemieckiego studiowała tam i dobrze wspomina te lata. Jednak nie mam do kogo zwrócić się z zapytaniem jak to wygląda na anglistyce. Jak też wygląda rekrutacja? Czy są jakieś progi minimalne? Wyniki mojej próbnej matury z angielskiego to 100% z poziomu podstawowego oraz 92% z rozszerzonego, ale myślę że w maju uzyskam wyższy wynik. Jeśli chodzi o dojazd, to do obydwu miejscowości mam relatywnie taki sam dystans, więc ważne jest dla mnie która uczelnia jest lepsza. Proszę o subiektywne przedstawienie swojego zdania na temat obu uczelni. Mam szczerą nadzieję, że wątek ten trafi do osób, które studiowały stricte filologię angielską w Zielonej Górze bądź Jeleniej Górze. Niemniej jednak zapraszam wszystkich do wystawiania opinii.