Dodaj do ulubionych

Czy łatwo jest zmienić uczelnie??

IP: *.kul.stalwol.pl / 213.76.133.* 10.05.05, 14:04
Czy łatwo jest zmienić uczelnie ,przenieść się na ten sam kierunek ale do
innego miasta na inny uniwersytet Czy to się komuś udało????
Obserwuj wątek
    • Gość: fifi Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 10.05.05, 21:31
      Jak się ma dobre stopnie, to łatwo.
    • Gość: 411 z prywatnej na państwową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:40
      a czy można się przenieść z uczelni prywatnej (np. z SWPSu) na państwową???
      • Gość: Tawananna* Re: z prywatnej na państwową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:47
        Wszelkie przypadki przeniesień są rozpatrywane indywidualnie. Nie ma czegoś
        takiego, jak automatyczne przeniesienie. W każdej sytuacji można więc próbować -
        pisac pisma, męczyć dziekanów i argumentować, argumentować, argumentować.

Zawsze można też zdać wstępne na ten sam kierunek na innej uczelni i próbować
        przenieść się na wyższy rok.
    • Gość: Iza Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.aster.pl 10.05.05, 21:51
      To zależy od tego czy chcesz np zmienić z uczelni prywatnej na państwową.Są z
      tym czasem problemy.Przede wszystkim zależy to od tego,czy są duże różnice
      programowe.Ja np w tym roku akademickim przeniosłam sie z uniwerku na uczelnię
      prywatną.Były spore róznice programowe ,które musze teraz nadrabiać.Mam wobec
      tego troche wiecej do nauki niz studenci moich obecnych studiow.Ale jak podasz
      konkretna przyczyne,miałas/es w miare dobre oceny,to nie powinno byc
      problemow.Wszystko zalezy od władz danej uczelni.Jeśli mają za dużo ludzi na
      danym roku mogą być problemy.
      pozdrawiam
      • Gość: 411 Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 22:44
        bo chyba raczej przenosząc się z państwej na prywatną uczelnie nie ma problemu,
        bo to tylko dla nich dodatkowa kasa, ale odwrotnie... z prywatnej na
        państwową... to wątpie
    • Gość: seth Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 23:08
      jezeli chcesz przejsc z uniwersytetu na uczelnie prywatna to nie ma problemow
      (nawet - jezeli studiowales zaocznie a chcesz na prywatnej dziennie - de facto
      przyjmuja Cie z otwartymi rekami- wiem bo sie dowiadywalem w paru najbardziej
      znanych szkolach prywatnych w wawie). Jezeli chcesz sie natomiast przeniesc z
      uczelni prywatnej na uniwersytet to wtedy jest problem. Czesto uniwersytet nie
      uznaje ocen jakie uzyskales w szkole prywatnej i odsyla Cie na 1 rok rekrutacji.
      Im lepszy uniwersytet i bardziej elitarny wydzial tym trudniej sie przeniesc.
      Nawet z innych uniwersytetow jest trudno przeniesc sie na UW czy UJ, wiec co tu
      duzo mowic o szkolach prywatnych ;) ale mozna probowac ;)
    • Gość: as Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 08:35
      A z państwowej (b.dobrej) do innej państwowej ?
      Po skreśleniu (pewne koligacje zdrowotne) z listy 2 lata wstecz, z dziennych na
      zaoczne przy śedniej grubo powyżej 4 ?
      • Gość: lucasso55 Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 13:25
        ja sie przenioslem po miesiacu studiowania na polibudzie radomskiej na
        politechnike lodzka.dodam ze jestem na 1 roku.nie mialem zadnego problemu i nkt
        takiego nie stwarzal!!!
        • m_uklejka Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? 15.05.05, 23:41
          Mój chłopak będzie próbował (1 rok) z socjologii UMK na UJ.Szczerze mówiąc
          nawet nie wie jak się do tego zabrać. Może jakieś rady?? Jakich używać
          argumentów??Bo chyba taki,że : moja dziwczyna tam studiuje, to nie najlepsze,
          prawda???:-) Pozdr.
          • Gość: Anka Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 09:31
            Chciałabym przenieść się na UJ z prywatnej uczelni, SUM zaoczne - ponieważ
            własnie na prywatnej mam sporo różnic programowych do uzupełnienia (kończyłam
            Administrację, studiuję Amerykanistykę)! W różnicach mam m.in. matematykę,
            która jest raczej ponad moje siły.
            Dzwoniłam na UJ, mam przyjść z indeksem, możliwa jest zgoda na przeniesienie, i
            to na drugi rok!!! I to nawet bez zdawania egzaminu wstępnego. Jak tylko uda mi
            się wyrwać z pracy, idę - a nuż się uda?
    • Gość: maleńczuk Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 19:27
      Ja tez nie wiem co robić żeby się przenieść.Pomocy!!!!!!!!!!
      • e.milia Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? 29.05.05, 23:12
        Przeniesienie z uczelni na uczelnię jak najbardziej jest możliwe. Jak już ktoś
        tu napisał, wszystkie tego typu sprawy są rozpatrywane indywidualnie. Zależy to
        też od uczelni, na którą chce się przenieść. Nie zawsze konieczne jest zdawanie
        egzaminów wstępnych, ale na pewno trzeba nadrobić różnice programowe - nawet
        jeśli jesteśmy powiedzmy na 4 a na danej uczelni jakiś przedmiot był na 1 i nie
        mamy zaliczonego jego odpowiednika.
        Co zrobić, żeby się przenieść? Chyba należy zacząć od napisania podania do
        prodziekana spraw studenckich uczelni na której chcemy studiować z prośbą o
        możliwość przeniesienia. W podaniu zapewne należy zawrzeć argumenty i powody
        dla ktorych chcemy się przenieść. Trzeba też dopełniać formalności typu odpis
        przedmiotów i ocen z naszej rodzimej uczelni.. ale to chyba dopiero po
        uzyskaniu zgody. Wydaje mi się, że trzeba mieć też zgodę dziekana uczelni, na
        której się studiowało do tej pory, ale to raczej formalność. Zamiast podania
        pewnie można się umówić z prodziekanem osobiście - w godzinach dyżurów (może
        ten sposób jest bardziej skuteczny? można na bierząco próbować negocjować
        warunki przeniesienia ;)))
    • lirycznybandyta Re: Czy łatwo jest zmienić uczelnie?? 26.05.23, 11:23
      Zależy jaka uczelnia i jakie ma podejście. Te nowczesne i dobrze zorganizowane nie robią problemów. Koleżanka przenosiła sie na WSKZ i bardzo jej pomogli we wszystkim, mogła spokojnie dołączyć do semestru, bez stresów, latania z papierami i tym podobne. Studia są online więc nauka jest bardzo wygodna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka