Dodaj do ulubionych

Co humanista robi w pracy ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:57
Tym razem mój wątek nie jest prowokacją :-)

Powiedzmy ze jakiś gostek kończy ekonomię.
I co on robi w pracy, poza okupowaniem internetu i gg?

Lekarz siedzi w przychodni i przyjmuje pacjentów, informatyk pisze jakis
program, architekt siedzi i projektuje, budowniczy robi projekty...
a co robi np: politolog czy socjolog ? Siedzi na kasie ???
Obserwuj wątek
    • Gość: humanistka Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:04
      A humanista siedzi i mówi innym co mają robić;) Koordynuje ich zadania i skleja
      wszystko do kupy, bo niektórzy są zbyt ograniczeni (w sensie umieją tylko
      jedno, nie myślą obiektywnie i"szeroko") by zaprzątać sobie tym głowę:P
      • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:08
        W sensie humanista z UW koordynuje humanistow z Kozmina i Lazara ??? :)
        • Gość: humanistka Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:14
          Nie tylko:)

A co Pan Panie elektroniku robi na necie, a nie na uczelni?!:)
          • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 14:16
            Elektronicy nie siedza cale zycie w ksiazkach i na uczelniach.
            Zazwyczaj o po 12 jestem juz po zajeciach.

Elektronicy i reszta scislowych ziomali wiekszosc czasu cwiczy logiczne
            myslenie, by zakladac firmy i zatrudniac w nich panstwowych humanistow, ktorzy
            koordynuja prywatnych humanistow.

• Gość: humanistka Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:10
              "Elektronicy nie siedza cale zycie w ksiazkach i na uczelniach.
              Zazwyczaj o po 12 jestem juz po zajeciach."
              To się ciesz. Mam dużo okienek, więc dużo czasu spędzam na uni:/

"Elektronicy i reszta scislowych ziomali wiekszosc czasu cwiczy logiczne
              myslenie, by zakladac firmy i zatrudniac w nich panstwowych humanistow, ktorzy
              koordynuja prywatnych humanistow"
              No proszę, czyli nie jestesmy na końcu Twojej hierarchii:P A czemu nie
              uwzględniasz prywatnych ścisłowców, też tacy są:P Słuchaj nie chcę się z Tobą
              kłócić - szanuje ludzi, ich zdanie itepe... Radzę tylko zastanów się nad sobą,
              Towim zachowaniem. Masz jakąś manie wyższości. Uważaj, jeszcze nie znajdziesz
              pracy za 5 latek bo będzie a to za niska, a to fotel nie wygodny, a to autka
              służbowego nie dostnaiesz, a to nie daj boże szef humanista... ;) Mój kuzyn z
              charakteru był podobny do Ciebie (jaki to on wspaniały, wszystko załatwi, plany
              na przyszłość:)). Ostatecznie wybrzydzał i wylądował w Anglii:) A tam nie jest
              tak wspaniale...
              • Gość: twój szef Zejdź Toy toy z komputera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:00
                Panie Edziu ,no proszę pana co to jest ?! siedzi pan na komputerze i udaje
                studenta ,no wie pan co w pana wieku? ,a tu roboty huk ,tyle klientów
                warsztacie ,styki nam sie poprzepalały a pan tu na czatach siedzi -do roboty
                ale juz bo znowu obniżymy pensje oj znowu
              • bugsior Re: Co humanista robi w pracy ??? 15.03.06, 16:08
                nie martw sie takimi. tzw. 'kompleks krotkiego czlonka'.
            • pluteq Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 23:33
              Gość portalu: Fun fun napisał(a):

> Elektronicy i reszta scislowych ziomali wiekszosc czasu cwiczy logiczne
              > myslenie, by zakladac firmy i zatrudniac w nich panstwowych humanistow, ktorzy
              > koordynuja prywatnych humanistow.

Buhaha! Większość ścisłych umysłów jakie znam, blednie na widok PITu - chociaż faktoring w JAVIE idzie im doskonale.

Pzdr
              ŁP (informatyka i zarządzanie)
              • Gość: kutach Kmiot i tyle...:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:28
          • Gość: Taskan Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 12:21
            A wiesz Fun_fun co robi taki psycholog albo socjolog? Pracuje w dziele
            rekrutacji większości firm i na wstępie eliminuje takich elektroników jak Ty,
            żeby nie obniżać poziomu firmy i nie przynosić sobie wstydu i nie kompromitowac
            firmy. A więc masz juz troche wiadomości na temat co robi humanista.
        • Gość: Xtrania Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.devs.futuro.pl 17.03.06, 10:00
          Humaniście sprawiają, że życie jest piękniejsze i bardziej ludzkie.
          (Humanistka z zamiłowania, ścisła z wyboru:)
        • renatalysiak Re: Co humanista robi w pracy ??? 17.03.06, 15:52

> W sensie humanista z UW koordynuje humanistow z Kozmina i Lazara ??? :)
          Tak bo nie humanistyczna z Kozmina i lazara nie potrafi myśleć tylko czyta
          procedury i pracuje jak robot. Politolog czy socjolog da radę w niemal każdej
          pracy bo nie ma zawęzonego spojrzenia jak wysokiej klasy specjalista z Warszawki

• Gość: gosc Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: 212.160.172.* 16.03.06, 18:33
        ojojoj... czy ty na pewno wiesz, co oznacza słowo "obiektywnie" ?
      • Gość: informatyk Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.Red-83-37-125.dynamicIP.rima-tde.net 17.03.06, 03:41
        Znaczy humanistka jest szefową kasjerek. Brawo.
      • Gość: gość Przejrzałem to forum i nic nie znalazłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 09:34
        Naprawdę nie znalazłem zbyt wielu przykładów, co humanista robi w pracy. Pełno
        jest pyskówek, ogólników w stylu "ogarniania rozumem" itp. Słabiutko słowem.
        • Gość: gosc Re: Przejrzałem to forum i nic nie znalazłem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.03.06, 13:40
          jak to nie znalazles? Taki humanist na przyklad mowi takiemu informatykowi co
          ten ma zrobic. Nie interesuje go jaki kod wyklepie tylo co to cos ma robic. Do
          tego jest potrzebny humanista zeby mowil co scisle umysly maja robic.
          pozdrawiam ;)
      • matt.j Re: Co humanista robi w pracy ??? 17.03.06, 22:23
        Gość portalu: humanistka napisał(a):
        > A humanista siedzi i mówi innym co mają robić;)

To chyba tylko jak dorobi sobie zarządzanie jako drugi kierunek na ekonomicznej
        lub jakiejś technicznej uczelni, bo na humanistycznych to zdaje się zarządzanie
        jest traktowane jako wynalazek czysto hipotetycznie teoretyczny.
        • Gość: humanistka Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 10:30
          Widzę, że ludzie kąśliwi:) Zauważ, że jest wiele osób studiujących kierunek
          humanistyczny i techniczny lub humanistyczny i ekonomiczny, przynajmniej tak
          jest w moim środowisku. Więc nie wysmiewaj się z nas.
          • matt.j Re: Co humanista robi w pracy ??? 18.03.06, 15:06
            >Zauważ, że jest wiele osób studiujących kierunek humanistyczny i techniczny
            >lub humanistyczny i ekonomiczny, przynajmniej tak jest w moim środowisku.

Kurcze, humanistka i czytać ze zrozumieniem nie umie.
            Czy nie dostrzegasz, że w praktyce poparłaś to co napisałem?
            Na pewno za to bardzo ładna kobieta jest z ciebie :)
            • Gość: humanistka do matt.j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 18:37
              >Zauważ, że jest wiele osób studiujących kierunek humanistyczny i techniczny
              >lub humanistyczny i ekonomiczny, przynajmniej tak jest w moim środowisku.

Kurcze, humanistka i czytać ze zrozumieniem nie umie.
              Czy nie dostrzegasz, że w praktyce poparłaś to co napisałem?
              Na pewno za to bardzo ładna kobieta jest z ciebie :)

:) Myślałam, że się kapniesz:D Ale trudno:) Wytłumaczę Ci:)
              Krytykując humanistów krytykujesz też część "swoich", bo studiują też kierunek
              humanistyczny. Sposób w jaki odebrałeś mój post świadczy o tym, że byłeś
              subiektywny ( w sensie: ścisłe=super, human=fuj). Gdybyś dopuścił inny wariant:
              human=super, a ścisłe=fuj, powstałaby klasa uniwersalna a Twe myślenie byłoby
              obiektywne. Wskutek tego mógłbyś dojść do konkluzji:
              1)osoby studiujące kierunek ścisły i human. są łebscy:)
              2)humaniści są łebscy, bo też i ścisły studiują (patrząc subiektywnie od strony
              human.)
              3)ścisłowcy są łebscy bo i human. studiują
              Nie miałam na myśli tego, że aby kierować trzeba mieć ZiM skończonego, ale że
              humaniści moga równie dobrze studiować także i kierunek ścisły(najpierw human,
              potem ścisły), bądź na odwrót lub oba od tego samego roku). Myślę, że od razu
              jak przeczytałeś, że sa osoby studiujące human-tech i human-ekonom, dopuściłeś
              do mysli tylko jedną rzecz: humaniści aby poprawić swoją sytuację dokształcają
              się na tech lub ekonom. A tego nie powiedziałam:) Równie dobrze może być
              odwrotnie:) Co byście Sciśli bez nas zrobili:):P
              • matt.j do pięknej humanistki 18.03.06, 19:16
                Dwa zdania na podsumowanie lania wody:
                Czy osoba studiująca zagadnienia humanistyczne, a dodatkowo poszerzająca swoje
                horyzonty o nauki ścisłe (lub odwrotnie) będzie zasługiwać na miano człowieka
                patrzącego na życie przez wąskie klapki swojego humanizmu? Otóż nie,
                najprawdopodobniej będzie to człek uniwersalny (a nie jedynie humanista), o
                szerokim spojrzeniu na świat.

Z pozdrowieniami dla humanistek
                :)
                • Gość: humanistka Re: do pięknej humanistki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 13:28
                  Dwa zdania na podsumowanie lania wody:
                  Czy osoba studiująca zagadnienia humanistyczne, a dodatkowo poszerzająca swoje
                  horyzonty o nauki ścisłe (lub odwrotnie) będzie zasługiwać na miano człowieka
                  patrzącego na życie przez wąskie klapki swojego humanizmu? Otóż nie,
                  najprawdopodobniej będzie to człek uniwersalny (a nie jedynie humanista), o
                  szerokim spojrzeniu na świat.

Z pozdrowieniami dla humanistek

A wiesz, że dokładnie to samo napisałam w punkcie 1 w poprzednim poście:)
                  Pozdrawiam Ścisłego:) i papapa (za często tu jestem)
    • bugsior Re: Co humanista robi w pracy ??? 15.03.06, 16:06
      ekonomista np. pracuje w programie ekonometrycznym typu STATA, SAS, EViews i
      bada wplyw fuzji dwoch firm na konkurencyjnosc rynku.
      • Gość: z. Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:16
        Bugsior ,on nie rozumie takich trudnych słów ;D
      • Gość: gung_ho Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 20:21
        ... i na dodatek SAPie :).
      • Gość: hubnist Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.chello.pl 16.03.06, 16:52
        Humanista ogarnia wiedzą to, o czym elektro i inni ele lub info nie wiedzą, że
        istnieje.
        • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:54
          I to jest wlasnie to co umiecie - tylko gadac.
          A my tworzymy muzyke, czytamy ksiazki i rozwiazujemy rownania rozniczkowe, by
          miec lepsze zycie w technologicznym swiecie.

A wy humany na drzewa wracac i maczugi nie zapomniec
          • pluteq Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 23:39

> A wy humany na drzewa wracac i maczugi nie zapomniec

I po co Ci ta piana z buśki leci na książki ? Widzisz - humany mają to do siebie, że umią dyskutować :P chociaż znam niehumany co też lubią..... jak tak pomyśleć, to nie od kierunku studiów... Może się zastanów nad tym troche, zamiast innych obrażać.

BTW. przypomina mi się jak na konferencje do nas (informatyków miękkich) przychodzili AGH'owcy (informatycy twardzi). Długo by opowiadać, ale wniosek był taki - niektórzy wiedzą jak, ale nie wiedzą (po) co, a niektórzy wiedza (po) co, ale nie wiedzą jak...

Pzdr
            ŁP (informatyka i zarządzanie :D )
          • Gość: Informatyk ze Slon Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.ondraszek.ds.polsl.pl 17.03.06, 12:40
            ale fandzolisz.
            Informatyk ze Slonska
          • Gość: kutach Jesteś zwykłym kmiotem chłopcze, hehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 15:27
      • Gość: gość Re: Co humanista robi w pracy - szpanuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:13
        Czyli posługuje się gotowym narzędziem i wydaje mu się że on to robi (i jest
        strasznie dumny z tego, co widać choćby po osobie piszącej taki post).
        Oj z doświadczenia znam wiele takich osób. Robią dokładnie to samo - szpanują
        nazwami programów komputerowych (nie wiem jaka ich zasługa jest że takie
        programy są). Ręce opadają
        • Gość: rat Re: Co humanista robi w pracy - szpanuje IP: *.so.pkpik.pl / 81.219.116.* 17.03.06, 10:32
          Mam wrażenie że to forum jest dla maturzystów lub studentów, którzy nigdy
          jeszcze nie pracowali. Tak się składa że kwestia kierunku który się kończy ma
          coraz mniejsze znaczenie dla rodzaju wykonywanej pracy. Znam filozofów będących
          świetnymi księgowymi i na odwrotke również. Co do owych ścisłych bardzo, którzy
          to ponoć logicznie myślą to niestety moje doświadczenia z informatykami na to
          nie wskazują - to po pierwsze a po drugie ci którzy są strasznie zamknięci na
          rzeczywistość inna niż wirtualną nigdy żadnej kariery nie robią bo nie wiem czy
          wiecie nie-humaniści że w pracy i życiu oprócz tzw podstawowych umiejętności
          potrzebne są w równym stopniu tzw umiejętności miękkie, których niestety w
          większości ściśli nie mają. Nie problem mnieć pomysł - trzeba go jeszcze umieć
          sprzedać bo inaczej nawet nikt tego pomysłu nie zauważy
          • Gość: jancio Re: Co humanista robi w pracy - szpanuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 11:14
            Dlaczego zakładasz, że nie-humaniści są osobami mniej przebojowymi? Pewności
            siebie nie uczą na żadnych studiach.
          • Gość: cytryna Re: Co humanista robi w pracy - szpanuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 13:31
            Ja jestem po filozofii i mam wlasna firme. Tak zorganizowalam sobie prace, ze nie zajmuje mi wiecej niz godzine dziennie, czasami dwie i przez reszte czasu pracy: gadam z dziecmi i mezem, czytam ksiazki i "polityke", rozwiazuje sudoku, wieszam pranie, gotuje obiad, chodze do kosmetyczki, gram w pasjansa, czytam fora, slucham muzyki, a w cieplejszych miesiacach grzebie w ziemi w ogrodzie. Jak ktos do mnie dzwoni, to zawsze jestem w pracy :-)))
    • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 15.03.06, 17:55
      humanista też pisze ale nie program, bo programu się nie pisza ale tworzy. Od
      pisania jest humanista. A co może pisać: może poprawiać, pisać artykuły do
      gazet, scenariusze, książki. Ale nie tylko pisze, musi mysleć głową i
      analizować. Może organizować jakies przedsięwzięcia.
    • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 15.03.06, 17:58

> a co robi np: politolog czy socjolog ? Siedzi na kasie ???

Na kasie to siedza ścisłowcy.
      • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 21:39
        Nie... ścisłowiec konstruuje kasę aby humanista miał gdzie siedzieć. Ścisloweic
        co najwyżej stoi nad nim i sprawdza czy humanista umie sobie poradzić z kasą.
        • konfi1 Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 00:59
          i własnie dzieki takim ludziom ten kraj NIGDY sie nie zmieni.
        • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 16.03.06, 23:03
          Stać nad humanistą ścisłowiec nie możę, bo człowiek nie lata.

Niestety oprócz liczenia należy umieć też pisać, a ścisłowiec nie potrafi z
          poprawnością stylistyczną tego robić. Nie nad nim, a przy nim jeżeli już!
          • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:09
            oj, wystarczy ze ścisłowiec stanie na wystarczająco dużym stołku, żeby jego
            nogi znajdowaly się nad głowa humanisty.
            Jeśli humanista myśli, że nad, znaczy bezpośrednio nad, to się ogromnie myli.
            • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 17.03.06, 23:36
              musiałby stołek postawić na głowie.
              • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:14
                i tu widac Twoje zawęrzone humanistyczne myślenie. Jeśli jedziesz powiedzmy do
                Łeby to jedziesz spędzić wakacje obok morza czy nad morzem?
                W Twojej sytuacji nie trzeba stawiać stołka na głowie. Wystarczy, że stołek ma
                wystarczająco długie nogi, i już może stać na podłodze a nie na glowie.
                Swoja drogą, wyrazenie "nad kimś" może oznaczać pewną pozycję w hierarchi...
                Więc proponuję rozszerzyć swoje horyzonty. do nieskończoności Ci daleko.
                • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 12:01
                  skończ tę gadkę bez sensu dziecko! Nie masz nic innego do roboty, weź się za
                  książki a nie wypisuj głupoty o stołku z długimi nogami przy kasjerze bo takiego
                  czegoś przy kasach nie ma.
                  • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:30
                    "za ksiązki" mój drogi to Ty się możesz conajwyżej schować.
                    • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 12:50
                      Gość portalu: ja napisał(a):

> "za ksiązki" mój drogi to Ty się możesz conajwyżej schować.

Ortografia się kłania. Koniec, pisz sobie do siebie.

Pa
                      • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:07
                        uwierz mi, że i tak ja lepiej znam ortografię niż ty rachunek rózniczkowy i
                        całkowy
                        • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:08

> uwierz mi, że i tak ja lepiej znam ortografię niż ty rachunek rózniczkowy i
                          > całkowy

Taaaaa, bardzo ty "CONAJWYŻEJ".
                          • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:14
                            to moze troche krytyki wobec samego siebie? czepiasz sie mnie o jego slowo. nie
                            mniej z błedem czy bez błedu każdy zrozumie o co chodzi.
                            nie kazdy musi byc mistrzem ortografi panie przemądrzalski humanisto. miałes
                            juz przeciez skonczyc...
                            • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:17

>czepiasz sie mnie o jego slowo

Kogo słowo? Ortografia plus styl.
                              • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:18
                                jedno słowo panie pacanie. wyobrazni i domysłu to ci brak. chyba nawet minusowe
                                to to u ciebie
                                • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:21
                                  wyobraźni to tobie brak.
                                  • Gość: humanistka jak dzieci w piaskownicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 18:40
                                    P.E.A.C.E.
                • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 12:07
                  > Swoja drogą, wyrazenie "nad kimś" może oznaczać pewną pozycję w hierarchi...

Nad kimś w hierarchii to psychiczna sfera a nie fizyczna. Pozycja króla nad
                  podwładnymi. Ma podłoże mentalne hierarchiczność. Fizyczność to coś wyczuwalne.
                  I skończ te paplaninę bez sensu bo jesteś nudny.

i tu widac Twoje zawęrzone humanistyczne myślenie. Jeśli jedziesz powiedzmy do
                  > Łeby to jedziesz spędzić wakacje obok morza czy nad morzem?

Są dwie sfery - nie chce mi się już tobie tłumaczyć, pomyśl sobie sam.

• Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:30
                    nie chce Ci się bo nie umiesz. I tyle.
                  • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:33
                    poza tym, powiedz mi jak mozna siedzieć na kasie? ok mozna, ale w jaki sposob
                    będziesz używal tej kasy jeśli na niej siedzisz?
                    • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 12:57

Na kasie to siedza ścisłowcy.

> poza tym, powiedz mi jak mozna siedzieć na kasie? ok mozna, ale w jaki sposob
                      > będziesz używal tej kasy jeśli na niej siedzisz?

Nie umiesz czytać w podtekstach, to była odpowiedż celowa na cytat. Zastanów się
                      troche to może będziesz wiedział dlaczego napisałem NA KASIE w odpowiedzi Na
                      "Siedzi na kasie". No dlaczego akurat ścisłowcy siedzą na kasie?, odpowiedz mi,
                      no dalej szybko. A i ja jestem humanista więc nie siedzę na kasie, ale przy
                      niej. Dlaczego ścisłowcy siedzą na kasie odpowiedziałeś sobie wcześniej sam, a
                      teraz pomyśl sobie dlaczego siedzą na, a nie obok.
                      • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:06
                        ścisłowiec siedzi na kasie, bo sobie zrobił narzute na fotel z pieniędzy
                        • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:09

> ścisłowiec siedzi na kasie, bo sobie zrobił narzute na fotel z pieniędzy

Ortografia znów się kłania, to po pierwsze. Po drugie źle pała.
                      • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:08
                        masz chyba jakis problem z samym sobą. 7 minut przed napisaniem tego posta
                        napisales "pisz do siebie" i "pa" a mimo wszystko pierdzisz dalej
                        • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:10

> masz chyba jakis problem z samym sobą. 7 minut przed napisaniem tego posta
                          > napisales "pisz do siebie" i "pa" a mimo wszystko pierdzisz dalej

Ty mnie skłaniasz do tego.
                          • Gość: ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 13:15
                            to sie okaz mądrzejszy i skończ.

albo mi powiedz co to jest aproksymacja.
                            • Gość: humanista Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.toya.net.pl 18.03.06, 13:20
                              przybliżenie jednej wartości za pomocą innych.
      • Gość: kasa Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:34
        ścisłowiec siedzi na kasie (czytaj na pieniądzach) a humanista na kasie w
        hipermarkecie (czytaj na urządzeniu zaprojektowanym przez ścislowca)
    • r.richelieu Re: Co humanista robi w pracy ??? 15.03.06, 22:03
      Siedziałeś kiedyś na kasie, że się mądrzysz? Ożeń się z dzianą babką to
      będziesz siedział na kasie do końca życia.
    • Gość: Dr No Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.media4.pl 16.03.06, 16:26
      Nie wiem czy to marna prowokacja czy niezmierzona głupota zadajacego to
      idiotyczne pytanie ...?!
    • Gość: senior Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.e-wro.net.pl 16.03.06, 16:40
      A Wiecie szanowni Forumowicze co to jest baza i nadbudowa?
      • klymenystra Re: Co humanista robi w pracy ??? 17.03.06, 08:07
        a wiesz czym sa opozycje izolujace, koartykulacja, strukturalizm, jansenizm i
        pare innych spraw?
    • Gość: tins Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:47
      Pracuje! jako prawnik zaliczam się do humanistów? A zatem jako humanista
      za....lam 16 godzin dziennie. Podobnie moje koleżanki i koledzy prawnicy.
      • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:50
        A prawnicy to juz najgorsi z humanistow.
        Klamcy i pochlebcy, mistrzowie wazeliniarstwa.
        Powinni was pozamykac w rezerwatach
        • jamtoja Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 16:59
          he, niezła prowokacja, ale się musisz nudzić swoją drogą :-)

• Gość: Tete Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.echostar.pl 16.03.06, 17:07
          Zuwazylam, że Wy "scislowcy" macie orgomne kompleksy! Po raz kolejny watek tego
          typu. Zwrociles uwage, ze humanisci nie musza dowartosciowywac sie takimi
          tekstami w necie? Skąd to sie bierze w ogole? Naprawde czujecie sie gorsi?
          Moja kolezanka poznala kiedys chlopaka po Politechnice, ktory na wstepie
          powiedzial jej, ze nie lubi chodzic do kina, bo nie nadąża z czytaniem...nieźle
          nie?! Oczywiście na tej podstawie moglabym stwierdzić, że wszyscy "ścislowcy"
          są dosc ograniczeni. Dlaczego tego nie robię - nie jestem tak ograniczona jak
          Ty i Tobie podobni!
          • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:09
            Tez nie nadazam za czytaniem , bo nie czytam , bo caly film rozumie w oryginale.U
            scislowcow perfekcyjna znajomosc angielskiego to podstawa, nie to co u
            humanistycznych darmozjadow ;]
            • Gość: Tete Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.echostar.pl 16.03.06, 17:23
              Szkoda ze ograniczasz sie tylko do filmow angojezycznych. Ja preferuje swietne
              kino skandynawskie, hiszpanskie lubie tez wloskie!!!
              Bardzo ciekawe z tym angielskim znam wielu "scislowcow" i nie wszyscy znaja
              angielski, malo tego nie znaja tez zadnego innego jezyka!
              • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:25
                Musisz przestawac zadawac sie ze scislowcami z Wyzszej Szkoly inofmatyki w lodzi
                i innymi wynalazkami : wszysctko co ma WS... w nazwie uczelni jest dla mnie
                niczym tak samo jak mielacy ozorem humanista.
                • Gość: Tete Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.echostar.pl 16.03.06, 17:28
                  Tak sie sklada, ze nie znam nikogo z Łodzi. Dopiero teraz zauwazylam, czy
                  ekonomia to naprawde przedmiot humanistyczny?
                  • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:30
                    W sumie to ciezko powiedziec.Na pewno nie scisly, humanistyczny tak nie za bardzo.
                    Ja bym dawal ze jest to przedmiot humanistyczny z elementami myslenia.
                    Ekonomisci jeszcze sa ok, najgorsci sa ci z marketingu i zarzadania....
                    za zapiekanke sprzedali by ostatnio maciore :-(
                    • Gość: <lol> Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:38
                      fun fun mistrzuniu ... ja studiuje prawo i politologie i mam pomysl na zycie i
                      swoja kariere... jak jestes taki madry to sproboj zaliczyc sesje na prawie to
                      wtedy pogadamy panie mgr. INŻ <lol> a tak BTW mialem na politologi zajecia z
                      podstaw marketingu i zarządzania z osoba z politechniki to na kazdym kroku
                      dawala do zrozumienia ze ona jest dr INŻ. a my jestesmy umysłowe chwasty dopiero
                      po sesji przekonala jak sie mylila <lol> przyjdzie tez czas na ciebie FUN FUN
                      tylko pytanie jest kiedy ?
                      • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:40
                        Buehehe, na pamiec potrafie ryc jak nikt.
                        A ty mi wymien prawa transpormacji dla tensorow i jak rozniczkuje sie pola
                        wektorowe.
                        • Gość: Ja Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.crowley.pl 16.03.06, 22:16
                          Fun fun, nie marudz. Pokaz, ze jako scislowiec rzeczywiscie potrafisz cos
                          zrobic.

Bo na razie to tylko gadasz i niczym sie nie roznisz od (w swoim mniemaniu)
                          podczlowieka-humanisty.

A jesli juz masz cos mowic, to powiedz tak po inzyniersku: w jakich
                          urzadzeniach znajduja zastosowanie prawa transformacji dla tensorow i jak sie
                          przekladaja na ich dzialanie.
                          Jako zadanie z gwiazdka proponuje wskazanie sposobu na ulepszenie tych
                          urzadzen. Powodzenia!

Pozdrawiam,

Ja
                          • Gość: mjut pstrzeli Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.icpnet.pl 16.03.06, 23:37
                            rachunek tensorowy wykorzystywany jest w obliczeniach wytrzymałościowych,
                            symulacjach przepływu płynów, modelowaniu rozchodzenia się fal uderzeniowych a
                            dodatkowo w analizie nieustalonego zagadnienia wrzenia dla izoentalpowej
                            dławnicy typu akustycznego zamontowanej zwykle na czajniku (gwizdka - przyp. dla
                            humanistów :) :)

pozdrawiam
                            humanistów i ściślaków
                            • pluteq Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 23:49
                              Gość portalu: mjut pstrzeli napisał(a):

> rachunek tensorowy wykorzystywany jest w obliczeniach wytrzymałościowych,
                              > symulacjach przepływu płynów, modelowaniu rozchodzenia się fal uderzeniowych a
                              > dodatkowo w analizie nieustalonego zagadnienia wrzenia dla izoentalpowej
                              > dławnicy typu akustycznego zamontowanej zwykle na czajniku (gwizdka - przyp. dl
                              > a
                              > humanistów :) :)

Heh - jak brat się uczył wytrzymałości i materiałoznawstwa, to 100 razy zasnął, 200 zagrał na komputerze i 300 się upił. Takie to ciekawe jest. Ale widocznie niektórzy potrafią się tym chwalić na forum....

;P
                              • Gość: mjut pstrzeli Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.icpnet.pl 17.03.06, 00:50
                                a jeszcze inni "niektórzy" potrafią to liczyć i nawet rozwiązać.
                      • Gość: FreakyMisfit Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 16.03.06, 18:09
                        Nic lepiej nie pisz o prawie, bo takie lesery potrafią to skończyć, że dupa blada... Niestety, piszę to, bo znam paru, a nie chce mi się wierzyć, że oni są tylko wyjątkiem od reguły.
                      • ciotka_dywergencja Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 18:36
                        > fun fun mistrzuniu ... ja studiuje prawo i politologie i mam pomysl na zycie i
                        > swoja kariere... jak jestes taki madry to sproboj zaliczyc sesje na prawie to
                        > wtedy pogadamy panie mgr. INŻ <lol>

Czy mógłbyś przybliżyć, co jest trudnego w sesji na prawie? Chodzi o wyuczenie
                        się książek? Ja zajmuję się czymś innym dla odmiany, może jest to nauka ścisła
                        ale nie inżynierska; głownie nieperturbacyjna chromodynamika kwantowa,
                        chobbystycznie elektrodynamika relatywistyczna i takie tam nic nie mówiące
                        nazwy. Tutaj do zrozumienia zagadnienia nie dochodzi się przed sesją a przez
                        kilka-kilkanaście lat. W zasadzie nie trzeba niczego się uczyć na pamięć. Wiesz,
                        że studenci u nas mogą przychodzić na egzaminy i kolokwia z notatkami i
                        książkami? Tutaj nauka, jak w liceum, nigdy się nie przyda, ważne jest
                        zrozumienie i myślenie. Jedyną wadą jest to, że zawsze brakuje ludzi, mało kto
                        jest w stanie sobie poradzić. Może dlatego, że jest to bardzo trudna i
                        wymagająca dziedzina, często jest tak że przez kilka lat z rzędu nie ma się
                        żadnych wakacji a z drugiej strony, jeśli ktoś poświęci swoje życie nauce to
                        może się spodziewać marnej jałmużna od państwa na poziomie 'zarobków' bezrobotnych.
                        • Gość: boroyokudan nie ma jak uzywac sterotypow zamiast mozgu:) IP: *.tvk.torun.pl 16.03.06, 19:20
                          Prawo wcale nie jest przedmiotem stricte humanistycznym. Tu trzeba naprawde poglowkowac zeby cos wymyslec. Na pamiec kazdy tluk sie potrafi nauczyc. Tak naprawde najlepszymi prawnikami sa ludzie z umyslami scislymi i lingwistycznymi. Na UMK na handlowke tez mozna zabrac notatki, kodeksy i mnostwo innego rodzaju makulatury, a egazamin polega na analizie problemu, kto nie mysli ten ma banie. Tak wyglada prawo w praktyce, jest analityczne do bolu. Proste jak drut, choc niekoniecznie jak druty na telekomunikacji w Gdansku:).
                        • adam2184 Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 20:22
                          alez co to za licytacja?? Moze na kims, kto nie ma pojecia o QFT, robi wrazenie
                          to co napisales (-as?). A braki humanistyczne widac na odleglosc-
                          "chobbystycznie":)
                          Idz popracuj nad QCD dalej i wiecej pokory...

Pozdrowienia z dzialki ADS/CFT
                      • johndoe Re: Co humanista robi w pracy ??? 17.03.06, 08:53
                        Gość portalu: <lol> napisał(a):

> fun fun mistrzuniu ... ja studiuje prawo i politologie i mam pomysl na zycie i
                        > swoja kariere... jak jestes taki madry to
                        >
                        >
                        > sproboj
                        >
                        >zaliczyc sesje na prawie to
                        > wtedy pogadamy panie mgr. INŻ <lol>

pisemnie chyba nie zaliczasz tych sesji co?::::::::)))))

a moze Ty jestes tylko dysortografik?
                    • lunochod Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 18:22
                      Ekonomia nie zalicza się raczej do nauk humanistycznych a do nauk ekonomicznych
                      a szerzej społecznych.
                      • Gość: Ewunia 28 Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:29
                        nauki ekonomiczne do nauk społecznych????????????
                    • Gość: Ewunia 28 Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:27
                      Ekonomia nauką humanistyczną??????
                      Gdzieś Ty się człowieku kształcił??? Na drzewie????
                    • pluteq Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 23:46

> W sumie to ciezko powiedziec.Na pewno nie scisly, humanistyczny tak nie za bard
                      > zo.
                      > Ja bym dawal ze jest to przedmiot humanistyczny z elementami myslenia.

To się poucz trochę ekonometrii, badań operacyjnych, prognozowania i wtedy będziesz wiedział. Podejrzewam, że to miałeś na boskiej uczelni, z której jesteś tak dumny... więc nawet masz podstawy co by być ekonomistą.

> Ekonomisci jeszcze sa ok, najgorsci sa ci z marketingu i zarzadania....
                      > za zapiekanke sprzedali by ostatnio maciore :-(

Nie sztuka wyprodukować - sztuka sprzedać!
                      • Gość: antykretyn Re: Co humanista robi w pracy ???(plutekowi) IP: *.fbx.proxad.net 17.03.06, 12:13
                        pluteq napisał:

> Gość portalu: Fun fun napisał(a):
                        >
                        > > W sumie to ciezko powiedziec.Na pewno nie scisly, humanistyczny tak nie z
                        > a bard
                        > > zo.
                        > > Ja bym dawal ze jest to przedmiot humanistyczny z elementami myslenia.
                        >
                        > To się poucz trochę ekonometrii, badań operacyjnych, prognozowania i wtedy
                        będz
                        > iesz wiedział. Podejrzewam, że to miałeś na boskiej uczelni, z której jesteś
                        ta
                        > k dumny... więc nawet masz podstawy co by być ekonomistą.
                        >
                        > > Ekonomisci jeszcze sa ok, najgorsci sa ci z marketingu i zarzadania....
                        > > za zapiekanke sprzedali by ostatnio maciore :-(
                        >
                        > Nie sztuka wyprodukować - sztuka sprzedać!

A co bedziesz sprzedawal durniu, jak sie nie wyprodukuje????

Magister inzynier mechanik
                • Gość: Water Proof Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.icpnet.pl 16.03.06, 21:05
                  Wiesz, niezupełnie. Pomagamw tłumaczeniach kolegom z PP. A gdzie Ty studiujesz,
                  młody fun - faronie?
              • Gość: like obrona humanistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:47
                a kto by w tesco był specjalistą do spraw cen albo kasjerem ? ścisłowca szkoda
                na taką posade, fizole to fizole, to kto zostaje ? humaniści :)
              • Gość: asia Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:24
                czemu wy tak po sobie jezdzicie?
            • Gość: Marek Pracuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:03
              Buehehehe. Tym mnie zabiłeś. Znasz jakiegoś politechnika który oprócz
              słownictwa fachowego umie więcej niżwydukać jedno zdanie po angielskuprawne? Z
              tą perfekcyjną znajomością angielskiego u ścisłowców gruuuuuuuuuuuuubo
              przesadziłeś. Humanista się nauczy terminologi specalistycznej w parę miesięcy-
              pół roku, ścisłowiec czystego, poprawnego języka obcego na poziomie humanisty,
              nawet nie filologa, nie nauczy się nigdy.
              Poza tym, widać, że zależy ci tylko na zamieszaniu na forum, bo ŻADNYCH
              logicznych argumentów nie dajesz (oprócz przesądów, zasłyszanych "hystorji"), a
              logika to przeciez domena "ścisłowców" prawda, więc gdzieś zgubił umiejetność
              logicznego myślenia? Pracując na kasie w Biedronce?

scislowcow perfekcyjna znajomosc angielskiego to podstawa, nie to co u
              > humanistycznych darmozjadow ;]

• Gość: BLA BLA BLA Re: Pracuje. IP: *.autocom.pl 16.03.06, 21:13
                >Znasz jakiegoś politechnika który oprócz
                > słownictwa fachowego umie więcej niżwydukać jedno zdanie po angielskuprawne?

Znam.

> Humanista się nauczy terminologi specalistycznej w parę miesięcy-
                > pół roku, ścisłowiec czystego, poprawnego języka obcego na poziomie humanisty,
                > nawet nie filologa, nie nauczy się nigdy.
                > Poza tym, widać, że zależy ci tylko na zamieszaniu na forum, bo ŻADNYCH
                > logicznych argumentów nie dajesz (oprócz przesądów, zasłyszanych "hystorji")
                Ty tym bardziej nie dałeś argumentów - to tylko twoje przypuszczenie a gdzie dowody ?? Humanista się nauczy a ścisłowiec nie umie mówić -jakiś czarnobiały ten twój świat. Jeśli ścisłowcy nie znają języków obcych to niby w jaki sposób wg Ciebie robią doktoraty bo trzeba Ci wiedzieć, że konieczna jest odpowiednia ilość punktów za publikacje w języku angileskim w fachowej literaturze.
              • Gość: greg0,75 Re: Pracuje. IP: *.ceramika.agh.edu.pl 17.03.06, 13:31
                >Humanista się nauczy terminologi specalistycznej w parę miesięcy-pół roku,

tylko że dalej nie będzie wiedział co te terminy oznaczają...
            • pluteq Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 23:42

> Tez nie nadazam za czytaniem , bo nie czytam , bo caly film rozumie w oryginale
              > .U
              > scislowcow perfekcyjna znajomosc angielskiego to podstawa, nie to co u

A to się uśmiałem, przypominając poziom języka angielskiego na AGH. Buhaha!

Jako umysł ścisły zawsze podziwiałem ludzi, którzy nie umieli zrozumieć podstaw gramatyki, ale 100 słówek uczyli się w 1/10 czasu!

...tylko nie wiem czemu mają służyć Twoje posty.
            • Gość: wojtek Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:56
              > U scislowcow perfekcyjna znajomosc angielskiego to podstawa, nie to co u

Czasem niestety ścisłowiec posługuje się i oblicza impakt inicjalizacyjny.
        • Gość: silk Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:08
          oj tak oj tak!!!
        • Gość: www Re: Fun fun - kompleksy kompleksy komleksy IP: 212.160.134.* 17.03.06, 11:43
          Fun fun - kompleksy kompleksy komleksy - ja pracuje w kancelarii jestem z
          wykształcenia humanistą i zarządzam grupą ludzi z wykształceniem ekonomicznym
          itp. Nie ma znaczenia jakie masz wykształcenie tylko osobowość i umiejętność
          wybicia się - a przeważnie wielkimi osobowościami są humaniści i radził bym ci
          się z tym pogodzić. Bo my nie musimy być zaszufladkowanymi ekonomistami tylko
          potrafim pracować nad sobą i tym światem bo nikt inny się do tego nie nadaje.
        • Gość: ścisłowiec Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.aig.pl 17.03.06, 15:55
          I zarabiają dziesięć razy tyle, co Ty. :o)

pozdro dla humanistów.
        • Gość: visenna Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.plusgsm.pl 17.03.06, 19:42
          he he, ale nam - prawnikom płacą dniówkę 300 euro za dzien ;)
          Pozdrawiam kolegów po fachu i innych humanistów ;)
    • elzbieta_pyda Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 17:57
      doradza personalnie jako headhunter, czasem pisze artykuły, zajmuje się
      infotainment, robi korekty, wykorzystuje lub robi badania językowe przydatne w
      reklamie, bada językowy obraz świata i przekłada to na to, jak cos sprzedać
      barankom...
      • Gość: agusia5111 Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:18
        do niektorych jeszcze nie dotarlo ze nauka humanisty a bezsensowne rycie na
        pamiec nie ma ze sobą wiele wspolnego
    • Gość: non-human being Np. zamienia radosną twórczość inż. na jęz. polski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:21
      Zakładając optymistycznie, że sam poeta wie, co miał na myśli.
    • Gość: robb Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:52
      Dokładnie. Ja sie zgadzam. WSZYSCY ścisłowcy są ograniczeni. WSZYSCY humaniści
      to lenie. I w żandym wypadku jedni z drugimi nie mają NIC wspólnego.
      =====przepraszamy za usterke=====
      =====wracamy do kłótni=========
    • Gość: gosc Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.aster.pl 16.03.06, 18:58
      z tym po ekonomii to kiepski przyklad. Jestem po ekonomii ale nazywanie mnie
      humanistą to obelga. Ekonomia nie jest humanistyczna dziedzina.
      • Gość: gaga Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.sip.mia.bellsouth.net 16.03.06, 23:45
        Zgadzam sie.

Proponuje autorowi postu przeczytanie podrecznika do ekonometrii i nawiazanie
        mysli przewodniej do prozy XX-wiecznej.
    • Gość: yrrah Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.aster.pl 16.03.06, 19:10
      Ja bylam recepcjonistka, sprzedawalam szkolenia z systemow zarzadzania firmami,
      pisalam recenzje wewnatrzwydawnicze (wydawca kieruje sie nimi podejmujac decyzje
      o wydaniu konkretnej ksiazki), pracowalam w antykwariacie internetowym,
      pracowalam dla HP, udzielajac obszernej informacji o ich produktach na goracej
      linii(wiedze przekazali mi scislowcy), tlumaczylam harlekiny, branzowe teksty
      dot. zarzadzania, robilam korekty i redakcje, a teraz od wielu juz lat jestem
      kreatywna, czyli wymyslam sytuacje reklamowe, pisze scenariusze do reklamowek
      telewizyjnych i radiowych, hasla kampanii, obmyslam strategie przedstawienia
      konkretnego produktu, pisze tez teksty pr. Szczerze mysle, ze humanista moze
      robic duzo roznych rzeczy. A ograniczeniem sa, tak jak w przypadku innych
      obszarow wyksztalcenia, mozliwosci intelektualne i adaptacyjne. I jednak
      ksztalcenie politechniczne nie humanizuje (przynajmniej w Polsce, nie wiem jak
      tam jest na MIT). Jest po prostu mniej wszechstronne.
      • Gość: Fun fun Podsumowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:19
        Tak wiec humanisci sa zwyklymi wyrobnikami, robolami na uslugach scisclowcow,
        dzieki ktorym mamy telewizje, komputery, programy, maszyny, samochody.
        Wszystko jest dziele scislowcow i ich genialnosci.

A humanisci tylko to wykorzystuja i miela ozorem.
        • Gość: szyna jasne IP: *.tvk.torun.pl 16.03.06, 19:25
          Tylko kto by ten kit co Wy produkujecie ludziom sprzedal jak nie Humanista po marketingu albo kto by Ci pokombinowac z podatkiem pomogl albo umowe skonstruowal taka ze dobrze na tym wyjdziesz jak nie Humanista po Prawie. Oj Wujek strasznie sterotypami myslisz zamiast glowa.
          • kropek_oxford Maszyn cyfrowych by nie bylo, gdyby nie jezyki 16.03.06, 19:29
            sztuczne i min. humanista Chomsky
        • kropek_oxford Jest dokladnie na odwrot - odsylam do MIT w USA 16.03.06, 19:27
          (jesli taki zakichany "scislowiec" wie, co to jest).
      • Gość: Js na MIT... IP: *.MIT.EDU 17.03.06, 00:44
        Jest tak, ze trzeba skonczyc 8 przedmiotow humanistycznych, i zaproponowac
        koncentracje humanistyczna: np. Psychologie, Archeologie, Antropologie, czy
        Literature porownawcza, wybrac trzy przedmioty z innych dziedzin [nie moga sie
        pokrywac], a do tego dwa przedmioty dotyczace pisania.

Ale kursy humanistyczne uwazane sa za najprostsze ze wszystkich...
      • gls1 Re: Co humanista robi w pracy ??? 17.03.06, 19:23
        Wykszatalcenie politechniczne jest wykształceniem typowo zawodowym a nie
        naukowym. To jest poprostu wyższa szkoła zawodowa kształcąca fachowców w
        okreslonych dziedzinach. Matematyka jest tam im potrzebna na poziomie
        obliczeniowym ( tj obliczyć czy deska o danej strukturze i wymiarach może być
        zastosowana do budowy szopy itp). Mają szereg przedmiotów zawodowych,
        warsztatów ( ups..... przepraszam LABORATORIÓW). Dostają szereg narzędzi
        intelektualnych aby robić to do czego są przysposobieni, taki rodzaj wysoko
        wykfalikowanych techników. A budowa komputerów tworzenie oprogramowania i
        racjonalizacja to juz działka Fizyków, Matematyków po Univerkach. Relacja
        Polibuda-univerek to tak jak Technikim mechaniczne-Liceum Mat-Fiz o profilu
        autorskim.. PZDR!!!
    • kropek_oxford Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi humanista 16.03.06, 19:26
      (lingwista) N. Chomsky ze swymi jezykami sztucznymi i matrycami generatywnymi,
      bo ja - takze jezykoznawca - ci tego dosc scisle nie wytlumacze:)))
      • Gość: Fun fun Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 19:37
        Przeciez jezyki i automaty to jeden z przedmiotow na studiach scislych.
        Automaty deter 0 niedeterministyczne, jezyki bezkontekstowe i gramatyki dla
        nich, sprowadzanie do postaci normalnej Chomsky`ego - umiem wszystko.
        • Gość: Ja Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.crowley.pl 16.03.06, 22:35
          I chwali Ci sie to. Rozlegla wiedza przydaje sie scislowcom bardzo - nie tylko
          scislowcom zreszta.

Tylko problem w tym ze, po pierwsze: to ze rzucasz jak z rekawa terminami
          swiadczy tylko o tym, ze znasz te terminy; po drugie - wazniejsza jest
          umiejetnosc przelozenia wiedzy na praktyczne zastosowanie niz sama wiedza.

Humanisci podali wiele przykladow tego, jak przekladaja swoja wiedze na
          konkretne, pozyteczne (i pewnie czesto sowicie oplacane) czynnosci. A Ty?

Pozdrawiam,

Ja
          • Gość: Fun Fun Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:40
            Chocby do konstruowania analizatora skladniowego dla kompilatora.
            • Gość: Ja Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.crowley.pl 16.03.06, 22:47
              A to sie chyba nie do konca zrozumielismy.

Chodzilo mi o to, jak Ty przekladasz wiedze na dzialanie, a nie jak mozna to
              zrobic.

Przyjmuje ciche zalozenie, ze nie zajmowales sie tworzeniem kompilatorow
              (oczywiscie moge sie mylic :) )

Pozdrawiam,

Ja
              • Gość: Fun fun Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 22:50
                No niestety , ale zajmowalem sie - glownie front-endem czyli kontrukcja
                analizatora leksykalnego i skladniowego.Mam Ci opisac po kolei mniej wiecej jak
                to sie robi ???
                • Gość: Ja Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.crowley.pl 16.03.06, 23:01
                  A jak mozesz, to poprosze.

Zawsze warto lepiej poznac swoje narzedzie pracy :)

Nie musi byc w szczegolach - zreszta sam bedziesz wiedzial, co jest istotne.

Pozdrawiam,

Ja
                  • Gość: Fun fun Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:18
                    Skoro jest to Twoje narzedzie pracy wiec definicje leksemu sobie daruje.
                    Zalozmy ze bede je wysylal na jakas zmienna globalna.Schemacik leksykalnego jest
                    taki: rozpoznajesz leksem i dla kazdego z nich budujesz automat skonczony.Potem
                    z tych malych automatow budujesz jeden wielki, mozesz tez od razu jeden wielki
                    jak masz wygorowana ambicje i chcesz nie zrobic tego zadania ;)

Zazwyczaj mozemy podgladac po 1 znaku, ale np: w Pascalu jest jedno miejsce
                    gdzie musimy podejrzec dwa.Jesli sie na tym znasz, to ty mi powiedz gdzie :]

Mozesz tez uzyc Lexa, zeby na podstawie podanych przez ciebie regul wygenerowal
                    autoamat( no dobra, dokladnie flexa).
                    Potem w programie wywolujesz funkcje yylex() ktora zwroci leksem.

Co do analizy skladniowej, ro drzewem wyprowadzenia z gramatyki sie nie
                    poslugujemy, o czym pewnie wiesz, tylko drzewem struktury.Gramatyka musi byc
                    oczywiscie jednoznaczna.
                    Tu wchodzimy w temat gramatyk translacyjnych i atrybutywnych.
                    Poki co znam umiem tylko zbudowac analizator skladniowy metoda top-down czyli
                    zejsc rekurencyjnych.
                    Dostajesz gramatyke.Dla kazdej produkcji ustalasz zbior select, musze miec puste
                    przeciecia ! - inaczej nie wiemy co wybrac.Jesli nie maja to przeksztalcamy ta
                    gramatyke do LL(1).
                    Potem dostajesz tablice sterujaca.
                    Oczywiscie wszystko mozesz jeszcze zoptymalizowac na diagramach skladniowych i
                    na ich podstawie, wrecz przepisac- napisac odpowiednie procedury.

Starczy ???
                    • Gość: Ja Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.crowley.pl 16.03.06, 23:30
                      Starczy w zupelnosci.

> Zazwyczaj mozemy podgladac po 1 znaku, ale np: w Pascalu jest jedno miejsce
                      > gdzie musimy podejrzec dwa.Jesli sie na tym znasz, to ty mi powiedz gdzie :]

A tu przyznaje, zagiales mnie. Dyrektywy kompilatora? W sumie nic innego mi nie
                      przychodzi teraz na mysl.

Pozdrawiam,

Ja
                      • Gość: Fun fun Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:33
                        Potrzebjemy podejrzec dwa znaki w takim przypadku:

1..5
                        1.7 :-)

Nie wiemy czy chodzi o liczbe rzeczywista czy zakres :-))

PS : To ze robie z siebie idiote na tym forum, to nie znaczy ze nim naprawde
                        jestem ;-) Pozdrowienia.
                        • Gość: Ja Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.crowley.pl 16.03.06, 23:38
                          Z tymi kropkami nic dodac, nic ujac... pamiec ulotna jest :)

Twierdzenie o idiotyzmie ani razu na forum nie padlo, i z moich ust nie padnie
                          tym bardziej.

Ide spac, wiec dzieki za dyskusje.

Pozdrawiam,

Ja
        • Gość: Ja też Re: Spytaj sie specjalistow IT w MIT,co robi huma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 23:54
          > sprowadzanie do postaci normalnej Chomsky`ego

A do postaci normalnej Greibacha?
    • Gość: Radarowski Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.06, 19:33

Yo,

Ja na ten przykład po politologii sprzedaję się koncernowi motoryzacyjnemu w
      dziale zakupów. Znam też takich w logistyce, historyka przy planowaniu
      produkcji itede ;-)

Zawsze oprócz ściśniętych potrzeba kogoś, kto umie spojrzeć na pewne procesy
      całościowo ;-)

pozdr!
      Radarowski
      • Gość: józek Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.zax.pl 16.03.06, 19:36
        jako ścisłowiec robię własnie to :)
        bo po ścisłych studiach telekomunikacyjnych nabrałem obrzydzenia do wchodzenia w
        szczegóły :)
        • Gość: Elessar Humaniści won! :> IP: *.aster.pl 16.03.06, 20:22
          Ja myślę, że świetnym pomysłem byłoby pozbyć się humanistów tak na dobre. Wszak
          to same cholerne darmozjady, co siedzą na kasie, nic nie robią i spijają krew z
          biednych prawdziwych uczonych nauk ścisłych!

Na pierwszy ogień - historycy. To przeca humaniści są! Pozbądźmy się wszystkich,
          już za dwadzieścia lat nikt nie będzie wiedział, kto to był Piłsudski, Staszic,
          Jagiełło, Hitler, Juliusz Cezar... Jezus.

Dobra, a teraz, pozbądźmy się filologów! To też darmozjady, co nic nie robią!
          Już wkrótce Polak będzie mówił tylko po polsku, bo bez filologów nikt nie będzie
          zmuszał nikogo do uczenia się angielskiego, francuskiego, niemieckiego,
          hiszpańskiego... będzie pięknie!

Pozbądźmy się też literaturoznawców, a wraz z nimi krytyków, pisarzy, poetów...
          Nie będzie całej tej masy książek "o niczym", a dzieciom na dobranoc będzie
          można poczytać o całkach i prądach wirowych!

Z humanistów rekrutują się również dziennikarze, ambasadorzy, sporo filozofów...
          Po cholerę nam cała ta tłuszcza darmozjadów i krwiopijców. Won z nimi!

A teraz troszeczkę poważniej. Dla wszystkich umysłów ścisłych, które nie wiedzą,
          kim naprawdę jest humanista. Humanista, koleżanki i koledzy o umysłach ścisłych,
          to człowiek, który zajmuje się wiedzą tak, jak i Wy. I nie jest to wiedza
          niekonkretna i abstrakcyjna
    • kinkygirl Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 20:36
      ekonomista=humanista?
      joł men!

tylko co te wszystkie równania i wykresy robiły w tych moich podręcznikach... :P
      • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:37
        Rysowalas je by matematycy, informatycy, eletronicy mogli sie z Ciebie posmiac i
        "trudnosci" twojej matmy.
        Chociaz dobra, ekonomista nie bede jechal.Spoko.
        • kinkygirl Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 20:42
          jeden modeluje sobie modele statystyczne
          a drugi pisze strategie marketingową dla zwiewnego czaru podpaski
          tym niemniej kolega autor watku mógłby sie rozejrzec po swiecie, jak nie wie co
          ludzie robia w pracy.
          jak rozumiem cała rodzina i znajomi w budżetówce - stąd te pomysły o gg całymi
          dniami.
    • kinkygirl Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 20:37
      stary, powiem ci co robi mgr nauk ekonomicznych w pracy - tabelki w Excelu ;)
      • Gość: Fun fun Re: Co humanista robi w pracy ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:41
        :)) Nie dosc ze kinky to jeszcze madra - juz Cie lubie :))
        • kinkygirl Re: Co humanista robi w pracy ??? 16.03.06, 20:43
          dzieki.
          nie mądra, tylko doswiadczona - mam jeszcze parę tabelek do dokończenia :)
          • Gość: Fun fun Angielski i scislowcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:19
            A ty myslisz ze informatycy i elektronicy skad biora informacje ? Z literatury i
            dokumentacji anglojezycznej, bo po polsku jest bardzo malo informacji, a to co
            jest czesto jest na zalosnym poziomie.

BTW: myslisz ze kto tlumaczy ksiazki ? Wiekszosc ksiazek z elektro/inf/mat
            tlumacza nie tlumacze tylko WYKLADOWCY AKADEMICCY.
            • Gość: wojtek Tłumaczenia ścisłowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 00:36
              > BTW: myslisz ze kto tlumaczy ksiazki ? Wiekszosc ksiazek z elektro/inf/mat
              > tlumacza nie tlumacze tylko WYKLADOWCY AKADEMICCY.

Wspomagani armią redaktorów i korektorów, prostujących bujającego we własnym matriksie ścisłowca ;)

... Korzystając z regulatora napięcie może być redukowane wyłącznie tylko w dół a mianowicie obniżane.

Choć tłumaczenia filologów to też czasem duży problem.
    • Gość: murowany jestescie smieszni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:28
      Uogolniacie, macie kompleksy (wiekszosc), nie znacie tego co robi druga strona.
      Jestem inzynierem - moja praca polega na zarzadzaniu ludzmi, takim kierowaniem ich praca aby przynosilo to odpowiednie efekty, podejmowaniu decyzji w warunkach niepewnosci (bo brakuje mi wielu istotnych danych, ktore moge uzyskac ale to kosztuje pieniadze i czas wiec podejmuje decyzje bez tego:), prowadzeniu odpowiedniej dokumentacji, troche liczenia (wystarczy +-*/, rozniczek i calek nie potrzebuje).
      Jedni i drudzy sa potrzebni, wazne tylko, zeby nikt nie uwierzyl w swoja dziejowa misje tylko byl normalny.
    • Gość: Arek Co politolog robi w pracy? IP: 198.105.45.* 16.03.06, 21:28
      Skonczylem nauki polityczne i jestem humanista, a jakze! Obecnie pracuje na
      Uniwersytecie Pace w Departamencie Filantropii w Nowym Jorku gdzie zajmuje sie
      analizowaniem informacji finansowych i biograficznych abslowentow Uniwersytetu
      oraz instytucji i firm, ktore dotuja incjatywy edukacyjne. Do moich kompetencji
      nalezy czytanie prasy i sledzenie konkretnych firm, ludzi, orgazniazcji oraz
      wszelkich nowin dotyczacych nauki i filantropii. Takze internet to moje
      narzedzie pracy i miales racje, iz np. taki politolog czy ekonomista surfuje
      calymi dniami po sieci. Na tym wlasnie polega moja praca ;-)
      Pozdrawiam,
      Arek

P.S. Ponad to 2 razy w tygodniu jestem wolontariuszem w Nowojorskim
      Stowarzyszeniu Historycznym gdzie rozdaje materialy informacyjne dla gosci i
      udzielam informacji o wystawach i imprezach.
      • Gość: gość Re: Co politolog robi w pracy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.06, 10:29
        No tak, a ten efekt pracy to właściwie komu do czego jest potrzebny?
        Z opisu wynika, że jest to klasyczna ciepła posadka w departamecie dziwnych
        kroków.