Dodaj do ulubionych

papiernictwo i poligrafia

IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.08.06, 03:50
czesc! dostalem sie na papiernictwo i poligrafie i... Chce sie Was spytac co
wiecie o tym kierunku? Co o nim sadzicie? Interesuje mnie czy znacie losy
jakis absolwentow tego kierunku, perspektywy itd. Dodam, ze bede studiowal na
PW Z gory dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: XyZ Re: papiernictwo i poligrafia IP: *.autocom.pl 07.08.06, 09:13
      Ja wiem coś o tym!. Co prawda nie studiuję tego, lecz ZIP na AGH, ale
      skończyłem Technikum Poligraficzne w Krakowie, a w Łodzi mam kumpla na takim
      kierunku Politechniki Łódzkiej. Perspektywy takie: praca w drukarni papierni
      czy innych firmach poligraficznych głównie jako inż produkcji, główny
      technolog, pracownik labolatorii technologicznych, kontroler jakości,
      zarządzający produkcją poligraficzną. Na studiach napewno będziesz miał sporo
      mechaniki, maszynoznawstwa, automatyki, chemii, materiałoznawstwa
      poligraficznego i papierniczego. Ja osobiście jak słysze słowo Poligrafia to
      mnie trzepie... :)
      • Gość: maxymilian Re: papiernictwo i poligrafia IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 07.08.06, 17:33
        dzieki za informacje "Ja osobiście jak słysze słowo Poligrafia to mnie
        trzepie... :)"- czemu? tak nie lubiles swojego technikum, czy jest to takie
        nudne?:))
        • Gość: XyZ Re: papiernictwo i poligrafia IP: *.autocom.pl 07.08.06, 18:05
          Tzn myśle że to jest takie przemęczenie tematem. A poza tym idąc do technikum
          chciałem wybrać sobie klasę o profilu procesy przygotowawcze czyli komputerowy
          skład i łamanie tekstu, grafika komputerowa, DTP i fotoskład - tutaj praca
          głównie opiera się na kontakcie z komputerem.(dawniej procesy przygotowawcze
          wypełniali zecerzy ale to jak nie było jeszcze komputerów). Niestety wybierając
          ten profil nie można mieć dyslekcji którą ja mam i z braku laku wybrałem inny -
          procesy drukarskie. Inaczej mówiąc jestem drukarzem tzw Maszynista drukarski, a
          tu praca powiązana jest bardzo ze znajomością mechaniki a zwłaszcza konstrukcji
          maszyn. Zawsze miałem ciągoty w bardziej strone komputerów niż mechaniki. Z
          biegiem lat okazało się to dla mnie mniej ciekawe. Wiesz, to zależy od twoich
          zainteresowań. Mimo że mam dosyć poligrafii to wiem jednak że to dość
          oryginalny zawód i może zainteresować! Wcześniej zapomniałem dodać że napewno
          będziesz miał też dużo informatyki z naciskiem na grafikę komputerową. Życze
          powodzenia na studiach i pozdro.
    • mala_anja Re: papiernictwo i poligrafia 07.08.06, 19:26
      Hey,
      gratulacje! Mam znajomych po tym kierunku i wszyscy sa zadowoleni((stare
      roczniki jak jeszcze poligrafia byla przy wydziale geodezji). W rodzinie mam
      tez kilka osob pracujacych w tej branzy. Z praca po poligrafii nie ma problemow
      bo akurat jest ona chyba tylko na PW i w Lodzi. Ja jak bym teraz wybierala
      studia wybralabym wlasnie poligrafie na PW, kto wie moze kiedys zrobie
      podyplomowe:P
      • Gość: max Re: papiernictwo i poligrafia IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 08.08.06, 00:08
        dziekuje za wsyztskie odpowiedzi! Slyszalem podobne rzeczy, ale to od rodziny i
        chcialem uslyszec cos od kogos obiektywnego. Z gory dziki i pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka