Dodaj do ulubionych

Studia po 30-tce -PRAWO?

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.11.06, 15:39
Pracowalem 2 lata w Niemczech i 3 lata w Anglii. Wyjechalem po studiach -
ukonczylem Marketing i Zarzadzanie a takze Ochrone Srodowiska. Jestem takze
technikiem samochodowym.
Zawsze marzylem o Prawie, ale zachlysnalem sie troche mamona, ktora zreszta
potrzebowalem.Tak uplynel ponad piec lat.
Zamierzam w 2007, bede mial skonczone wtedy 33 lata(luty) zdawac na studia
dzienne; kierunek PRAWO

Pytania
Czy sadzicie, ze wiek stanowi problem?
Jaki uniwerek polecacie?
i co o tym sadzicie?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mani Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:08
      a może to głupia odpowiedź, ale lepiej późno niż wcale ;)
      Podziwiam samozapracia!
      powodzenia!
      • Gość: Guest Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 18:38
        Prygotuj sie i to solidnie, bo centralne egzaminy wewnetrzne to nie kaszka z
        mleczkiem, zwlaszcza, ze minelo tyle lat odkad masz szkołę srednią za sobą.
        • Gość: gosc Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.bumc.bu.edu 21.11.06, 18:58
          niezly pomysl!
          Jesli skonczyles ochrone srodowiska to masz niezle pojecie o naukach
          biologicznych. Mozesz byc swietnym prawnikiem patentowym. Tutaj wlasnie
          najlepiej zdobyc dyplom w naukach biologicznych albo chemicznych a dopiero
          myslec o prawie
          • Gość: sasasak Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.autocom.pl 21.11.06, 20:50
            Bierz się za te studia jak tylko masz chęci! I nie przejmujm się resztą.
            • Gość: moron Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:35
              Zakichany wykształciuch
          • Gość: Aga Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.chello.pl 22.11.06, 20:11
            Myślę, że marzenia są po to aby je spełniać. Realizuj swoje plany- życzę
            powodzenia. Nie wiem gdzie mieszkasz ale na pewno warto wybrać dobry
            uniwersytet (W-wa, Kraków, Poznań, Toruń, Gdańsk).
            • Gość: kalafiorek Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.devs.futuro.pl 22.11.06, 22:10
              Myślę, że jeśli chodzi o wybór uniwerku, to jeśli chodzi o prawo, to na
              państwowych uniwesytetach jest w całym kraku taki sam program nauczania i mniej
              więcej jednakowy poziom.
              • Gość: Aga Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.chello.pl 22.11.06, 22:29
                W jakimś stopniu na pewno racja, jednak po ukończeniu studiów warto mieć dyplom
                z renomowanej uczelni.
                • Gość: jm Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:37
                  UJ,KSW lub inne
                  życzę powodzenia!!!!!!!!!!!!!! ja straciłam wiarę w wykształcenie......
                  • mat56 studia.. a potem aplikacja.... 23.11.06, 15:01
                    W sumei to prawdza ze na studia nigdy nie za pozno. Gratuluje samozaparcia i
                    sily. Ja mam 30 l. i ciagle jestem za studiach (teraz drugi fakultet) tyle ze
                    nie na dziennych.
                    Prawo to super sparwa, ale musisz wziac pod uwage ze samo magisterium
                    generalnie nigdzie cie nie zabierze, bedzies musial potem zrobic jeszcze
                    aplikacje, chyba ze chcesz skonczyc jako jakis urzedas pracujacy za grosze (z
                    magisterium z prawa na pocieszenie). Wielu moich znajomych zanim na aplikacje
                    sie dostalo stracilo przynajmniej jeden, lub dwa lata (zwyczajnie zostali
                    uwaleni i czekali przez rok, na kolejny egzamin). Tak wiec bedizes zmial 33
                    lata plus 5 magisterki plus 3 lata aplikacji... hmmm... bedziesz potem
                    startowal jako (powiedzmy) poczatkujacy radca parawny w wieku 40 lat...
                    wszystko to przy zalozeniu, ze na studiach ci sie powiedzie i zaliczysz kazdy
                    rok itd, itd... Nie wiem ile masz mna koncie ale to bedzie kosztowac troche
                    kasy (samo zycie), no chyba ze masz sponsora(ke), ktora cie przez te wszystkie
                    lata bedzie utrzymywal(a)... przeciez nie bedziesz pracowal w jakiejs dziurze
                    za grosze (jak student) w tym wieku...
                    Zastanow sie dobrze.

Idealne rozwiazanie: zainwestuj kase ktora masz i zarabiaj, do tego studiuj na
                    zaocznych i zobacz czy cie sie podoba.

Pozdrawiam.
                    • pstosia Re: studia.. a potem aplikacja.... 24.11.06, 11:17
                      chyba, ze bedzie studiowal tylko zeby miec wiedze, moze nie bedzie mu potrzebna
                      aplikacja? znam ludzi, ktorzy studiuja jakis kierunek, najczesciej drugi, bo cos
                      ich bardzo zainteresowalo, nie dawalo spac i musieli wszystko o tym czyms
                      wiedziec:) tak dla rozrywki
                      pozdrawiam
        • Gość: mia znam pana po30 zaczal medycyne studjowac IP: *.3.15.vie.surfer.at 22.11.06, 19:43
          znam pana po ukonczeniu matematyki stwierdzil ze chce byc lekarzem i majac 33
          lata zaczal medycyne a 35 juz mial wlasny gabinet lekarski.
          • Gość: mia a 38 mial wlasny gabinet IP: *.3.15.vie.surfer.at 22.11.06, 19:46
            • Gość: Piękny_Maryjan Re: a 38 mial wlasny gabinet IP: *.toya.net.pl 22.11.06, 22:13
              Chyba raczej 40 lat (6 lat studiów + rok stażu), zakładając, że Twoja
              historyjka nie jest zmyślona.. (a na taką jednoznacznie wygląda) :-)))
              • Gość: no tak Re: a 38 mial wlasny gabinet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:24
                ja znam gościa, co poszedł na historię w wieku 30 lat, a po roku zmarł na raka -
                taka sobie historyjka.
      • Gość: ja Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:15
        przykro mi,ale o dziennych studiach mozesz od razu zapomniec, bo - przynajmniej
        w Polsce - prawo pozwala na ropzoczecie studiow w tym trybie tylko osobom do 26
        roku zycia.
        • Gość: jante36 Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.eranet.pl 22.11.06, 18:27
          Skąd Waszmość wywodzisz taki wniosek? Pewnie jesteś nieziszczonym, lub
          niedokończonym, studentem tegokierunku i stąd te brednie!
        • Gość: miron Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:14
          Mylisz sie.Nie ma takiej ustawy.Znam osobe która ukonczyła studia dzienne w
          wieku 50lat.
          • bartonbox [...] 22.11.06, 20:39
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: m Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.chello.pl 22.11.06, 22:07
          nieprawda...ja zaczynałam studia dzienne mając 27 lat...nie ma ograniczeń
          wiekowych z tego co wiem...
          • Gość: e>? Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 23:25
            a skąd bedziesz miał kasę w tym wieku siedząc na uczelni?
            • Gość: aga Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: 62.233.250.* 23.11.06, 07:37
              Np. z rozkręconej do zcasu rozpoczęcia studiów firmy... Przeciez pisze,
              że "zachłysnął sie mamoną";-).
              Jeżlei tylko możesz sobie na to pozwolić- to zaczynaj studia!
        • Gość: ingeborg Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: 82.160.255.* 22.11.06, 23:39
          Nie. Rozpoczęłam studia dzienne na UW w wieku 27 lat. Nic mi nie wiadomo o
          jakichkolwiek ograniczeniach wiekowych. Jedynie studentom powyżej 26 roku życia
          nie przysługują ulgi studenckie na przejazdy pociągiem.
        • Gość: taaaaa Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 01:17
          Idiotyczna bzdura!!!!!! Mam 31 lat i właśnie rozpocząłem studia historyczne na
          UJ. Nie wierz w takie idiotyzmy!!! Pozdrawiam!!!
        • Gość: imi Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.aster.pl 23.11.06, 07:45
          bzdura. znam 30 latka na pierwszym roku studiow dziennych na UW :)
        • Gość: pawełek3 Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 14:55
          Prawdziwa Dysryminacja wiekowa.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • aliset Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 28.11.06, 14:08
          cos ci się chyba pomyliło, jeżeli chodzi o 26 lat to chodzi o znizki na
          przejazdy kolejowe;) jak studjujesz i masz 27 juz ich nie masz ;_ Jedyne
          studia na które moga byc jakies ograniczenia wiekowe to np medycyna z tego co
          wiem.Raczej w wieku 60 lat nie pozwola ci cie uczyc na chirurga;)
      • Gość: hygropsja Lepiej wcale niż nigdy IP: *.chello.pl 23.11.06, 01:40
        Gość portalu: mani napisał(a):

> a może to głupia odpowiedź, ale lepiej późno niż wcale ;)
        > Podziwiam samozapracia!

co to są "samozaprącia"?
    • Gość: k Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.euro-net.pl 21.11.06, 22:46
      jak chcesz isc na studia dzienne panstwowe to nie masz szana. tam mozna isc
      najpozniej do 5 plat po zdaniu matury. nie wiem jak jest z prywatnymi. na
      zaoczne to mozna isc nawet po 50
      • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:48
        jak chcesz isc na studia dzienne panstwowe to nie masz szana. tam mozna isc
        > najpozniej do 5 plat po zdaniu matury.
        oczywiscie totalna bzdura i ktos tu nie zna regulaminu...
        • Gość: k Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.euro-net.pl 22.11.06, 07:47
          na uj i we wroclawiu tak jest. to jest preris ogolnopolski
          • Gość: Aga Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.chello.pl 22.11.06, 09:43
            Ciekawe. Pokaż mi ten przepis, bo ja znam dwa kierunki z limitem wieku:
            medycyna i aktorstwo.
            Matura jest egzaminem uprawniającym do zdawania na uczelnie wyższe przez całe
            życie.
          • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 14:42
            na uj??!!!co ty piszesz
          • Gość: aga Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.bratniak.krakow.pl 22.11.06, 18:25
            moj drogi mam znajomego który mając 35 lat rozpoczął studia dzienne na uj -
            marketing i zarzadzanie, do tego dostaje przydział do akademika i stypendium
            socjalne. Serio serio, sama się dziwie że ma te świadczenia.
          • Gość: taaaaaa Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 01:20
            Kretyn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na UJ tak nie jest!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: lol Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.acn.waw.pl 22.11.06, 19:13
        A jak zrobiles mature po 50-tce to tez mozesz isc na dzienne ?
        ...posikam sie ze smiechu czytajac Takich Ekspertów :)
        • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:16
          no to sie zsikaj
      • Gość: klik Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.aster.pl 23.11.06, 09:44
        > jak chcesz isc na studia dzienne panstwowe to nie masz szana. tam mozna isc
        > najpozniej do 5 plat po zdaniu matury.

Nieprawda. Zaczalem anglistyke majac lat 29, skonczylem w zeszlym roku.
        Powodzenia!
    • Gość: Krzyś Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 11:56
      BRAWO!
      Też mam 33 lata i własnei zaczynam drugi kierunek (muszę zaocznie).
      Ale na dziennych spotkałem osoby nawet dużo starsze niż "w naszym wieku"!

UCZ SIĘ! BRAWO dla Ciebie!
    • Gość: Marzanna Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:12
      Chłopie, masz 1 życie, w którym nie ma bisów, choćbyś miał miliony....

Good luck!!!

Gratulacje. Pamiętaj, żeby być tym najlepiej przygotowanym ;-)
    • Gość: ko Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.dsl.irvnca.sbcglobal.net 22.11.06, 17:29
      30 lat? W tak podeszlym wieku jedyne co Ci pozostalo to zbierac na trumne ;-)
      oczywiscie to zart.
      Nie moge zrozumiec dlaczego masz obiekcje, zwlaszcza ze juz masz dyplom. Na
      pewno sa kierunki podyplomowe i studia w takim przypadku powinny byc krotsze.
      Zwlaszcza jesli chodzi o prawo, ktore jest czesto traktowane jako studia
      uzupelniajace dla bardzo wielu specjalizacji. A jesli ktos bedzie Ci robil
      problemy, wyjedz do Stanow - tu mozesz studiowac nawet w wieku lat 90. Ale
      nawet w Polsce to sie zmienia. Moja mama, na przyklad, podjela studia
      podyplomowe z ochrony srodowiska na UW w wieku 67 lat. Zawyza co prawda srednia
      wieku, ale wcale sie tym nie przejmuje.
      Na nauke nigdy za pozno, a w dzisiejszym swiecie trzeba ciagle sie doksztalcac,
      zeby nie wypasc z obiegu!
      Pozdrowienia
      • Gość: xyxyx1 Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.range81-159.btcentralplus.com 22.11.06, 17:37
        Nie zapozno - powodzenia. Znam studentow po 50 i 60 lat - i to jest ok. Powodzenia
    • Gość: petec nigdy nie jest za późno IP: *.eranet.pl 22.11.06, 17:41
      a juz na pewno nie jak się ma 33 lata
    • Gość: marcin 1978 MAM OCHOTE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:44
      na slodkie 19-letnie studentki pierwszego roku
    • Gość: K2 NEOwiecznos studentos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 17:52
      Widać że pojęcie "wieczny student" nabiera całkiem nowego znaczenia.
      Ja sam w tej chwili konczę ochronę środowiska i zastanawiam się czy nie uderzyć na mechatronikę, strasznie mnie to kręci. A na ochronę środowiska poszedłem tak trochę z przypadku
      • alterpars Re: NEOwiecznos studentos 22.11.06, 17:58
        spojrz na to c cie interesuje. Mnozenie ppierkow nic nie daje. Bycie prawnikiem
        nie oznacza jeszcze niwiadomo jakiej kasy a aplikacje rzadza sie swoimi prawami.
    • Gość: oreu Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:25
      obvawiam sie ze mozesz miec problem z przyjeciem na studia dzienne w takim
      wieku, ale pytaj w dziekanatch jesli jestes zainteresowany tym kierunkiem.
      pozdrawiam
    • gosc_z_ch Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 22.11.06, 18:30
      Gratuluje odwagi.

Odnosnie wieku: Z mojego doswiadczenia (wrocilem na studia nawet pozniej),
      dobrze studiuje sie do wieku 36-37 lat. Potem zaczyna byc ciezej, zwlaszcza z
      przyswajaniem duzej ilosci materialu akademickiego.

(Skonczylem zarzadzanie majac 37 lat, bedac 2-gi na ~30 studentow).
    • lida72 Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 22.11.06, 18:36
      Jeszcze w tym roku kończę 34 lata i jestem na II roku politologii. Nie mam
      kompleksów. Na studiach nie ma młodych i starych, wszyscy są po prostu
      studentami.
      • Gość: lato Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:34
        a ja mam 36 lat i jestem na ostatnim roku finansów i bankowości, to są moje
        drugie studia, wcześniej skończyłam marketing i zarządzanie,nie zdajesz sobie
        sprawy jak to odmładza
      • pompompom Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 23.11.06, 18:53
        Lida, na UW? I czy dzienne czy zaoczne?
    • Gość: spryt-kiwacz Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.sdb.lublin.pl 22.11.06, 18:40
      Nie wiek stanowi problem, tylko Twoja inteligencja. Prawo to spryt. Tego nie da
      się nauczyć. To musi być to "coś", co jest w Tobie. Gdybyś naprawdę chciał być
      prawnikiem, już byś był.
      • Gość: osesek Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 18:52
        Spryt, sprytu to ty nie masz, za grosz. A goś grosz ma i teraz niechaj
        realizuje swoje marzenia! Tak trzymać

stara studentka 3-go kierunku, co prawda obecnie tylko wieczorowe,ale zato na
        najlepszej uczelni z tego kierunku :)
        • Gość: spryt-kiwacz Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.sdb.lublin.pl 22.11.06, 19:01
          Nazy> Spryt, sprytu to ty nie masz, za grosz. A goś grosz ma i teraz niechaj
          > realizuje swoje marzenia! Tak trzymać
          >
          >
          > stara studentka 3-go kierunku, co prawda obecnie tylko wieczorowe,ale zato na
          > najlepszej uczelni z tego kierunku :)
          Nazywasz się Hojarska, Beger czy Leper?
          • Gość: the_thrill Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:39
            spryt,a Ty nazywasz się Kononowicz,maybe?
            Wymądrzaj się,jak sam skończysz 3 kierunki.<btw :nieumiejętność rozumienia
            prostego tekstu,świadczy o zaawansowanym odmóżdżeniu>
    • Gość: nelly Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:07
      Nie jestem pewna, ale przejżyj dokładnie regulamin sudiów, bo wydaje mi się, ze
      na studiach dziennych mogą studiować tylko osoby do 24go r.ż. Tak czy inaczej
      gratuluje samozaparcia:)
      • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 19:17
        czy umiesz czytac? na studiach dziennych sa nawet ludzie po 30-tce.
      • Gość: Guest Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:16
        a ty przejrzyj slownik ortograficzny, ale tez dokladnie :]
        • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:45
          w którym miejscu zrobilam blad? widzisz ,maskujesz niewiedzę wytykaniem
          fikcyjnych błedow innym.Idz sie lepiej uczyc albo cos....
          • Gość: z. Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:46
            źle przeczytalam.przepraszam
            • Gość: jk Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 22:19
              Może miało to być "przejżyj to saam, przejżyj to sam, nie zamieniaj serca w
              twardy głaaz" :))?
      • Gość: taaaaa Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 01:25
        Coraz lepiej..... Nie pomyliłaś się przypadkiem??? Ja słyszałem, że górną
        granicę-nieprzekraczalną!!!-stanowi 14 lat...
    • Gość: a.g.a.t.a wpadnij do mnie:) IP: *.lodz.mm.pl 22.11.06, 19:13
      zapraszam do Łodzi:)sama koncze prawo(4rok) ,mam 27 lat:))i na pewno nigdy nie
      jest za pozno na realizacje swoich marzen:)
      • jacek188 Re: wpadnij do mnie:) 25.11.06, 12:46
        Ja mam juz niestety 4+ lat i nie przeszkadza mi to w podejmowaniu sie edukacyjnych wyzwan. Mimo scislego wyksztalcenia,od dwoch lat zaocznie,wylacznie dla siebie,studiuje socjologie a mysle jeszcze o studiach doktoranckich. Wychodze z zalozenia ze marazm prowadzi do starzenia sie a ponadto tyle mamy lat na ile sie czujemy a nie ile wynika z naszej metryki.
    • Gość: ja-jako-ja Matura!!! IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.06, 19:17
      Wiek to nic, ale lepiej się dowiedz, czy stara matura będzie jeszcze honorowana :)
      Powodzenia!!!
    • Gość: zuzia Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.bethere.co.uk 22.11.06, 19:33
      Swietnie, realizuje swoje marzenia, to twoje zycie i twoja sprawa jak je chcesz przezyc. Masz wyuczony zawod i doswiadczenie, wiec z glodu nie zginiesz, wiec zrob to dla dla wlasnej przyjemnosci.
      • Gość: Janekl Re: Studia po 40-tce -PRAWO? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 22.11.06, 19:47
        Ja juz jestem po 40-tce, mam mature(stara) i 3 lata studiow ktore przerwale
        zeby robic kase.Teraz mam juz jej tyle ze chcialbym zaczac zyc z inwestycjii.
        Miec skonczone prawo bylo zawsz moim marzeniem, czy ktos moze mi odpowiedziec
        czy jest jakas uczelnia ktora przyjela by mnie na prawo bez zadnych wstepnych
        egzaminow bo po 20-stu latach juz malo co pamietam.Moga to byc studia
        zaoczne,wieczorowe,weekendowe,wakacyjne ale nie korespondencyjne.(Najbardziej
        to bym chcial miec dyplom z UJ).Dziekuje za odpowiedz
        • Gość: RM Re: Studia po 40-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 12:28
          Spróbuj się reaktywować na przerwanych studiach, porozmawiaj z dziekanem.
    • Gość: Urszula Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: 195.205.24.* 22.11.06, 19:58
      Kolego, ja zaczęłam naukę na studiach na styku 40-stki, w ubiegłym roku
      skończyłam trzeci falkultet - magisterium na wydziale mechanicznym
      politechniki, a też prawie do czterdziestki byłam technikiem.
      Pozdrawiam
      Głowa do góry gdyybymm.. miała mniej lat też ukończyłabym prawo.
    • Gość: lula Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.11.06, 20:06
      Miałam 36 lat rozpoczynając studia, większość koleżanek i kolegów mogłaby być
      moimi dziećmi, mimo to przyjęli mnie bardzo dobrze, traktując normalnie, no,
      może z odrobineczkę większym szacunkiem. Przez całe pięć lat czułam
      się "przynależna do grupy", nie sterczałam osamotniona pod ścianą. Oczywiście,
      miałam na początku obawy, ale przyjęłam strategię nieizolowania się lecz także,
      co ważne, nieodmładzania na siłę. Zyczę powodzenia!
      Magister
      • Gość: ewa Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:55
        mam pytanie : jak przygotowywałaś się do egzaminów na studia ?
    • vinogradoff Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 22.11.06, 20:12
      Wiek studenta nie jest tu glownym problemem, pomimo, ze z wiekiem ( im wiecej
      lat zycia) spada zdolnosc przyjmowania wiedzy w rozumieniu szybkosci. studia
      prawnicze to zdaniem niektorych najwybitniejszych prawnikow najprostsze studia z
      mozliwych, ino pamieciowka czyli zakuwanie na jezius bez rozumienia aby zaliczyc
      egzamin. Zauwaz, ze w Polsce na 100 absolwentow prawa ,prawnikami zostaje
      jakichs 3-ech szczesliwcow, reszta idzie do administracji i wyrabia za grosze.
      Prawnik to ino sedzia ( najwyzszy prawnik), adwokat, notariusz, radca prawny ,
      doradca prawny, asystet diradcy prawnego,itp. Konczac studia nawet z
      wyroznieniem nie masz zadnej gwarancji na dostane sie na aplikacje prawnicza i
      to , ze kiedys bedziesz prawnikiem. Zostaniesz tylko i wylacznie a nawet jedynie
      magistrem prawa a nawet obojga praw, a nigdy prawnikiem. Nie ryzykuj wiec -przemysl.
      • Gość: jaan Re: Studia po 30-tce -PRAWO? -subiektywnie IP: *.chello.pl 22.11.06, 21:21
        ...bdzury waść piszesz.Po skończeniu wydziału prawa jesteś prawnikiem ,a nie
        zależy to od wykonywanej pracy.A z tą gradacją to też dziwne.prokurator to niby
        nie prawnik ?sędzia to najlepszy prawnik?
      • Gość: Guest Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:26
        vinogradoff napisał:

> Konczac studia nawet z wyroznieniem nie masz zadnej gwarancji na dostane sie
        na >aplikacje prawnicza i to , ze kiedys bedziesz prawnikiem

To niezwykle odkrywcze stwierdzenie...
        Gwarancje to my mamy, ze wszyscy kiedys umrzemy, albo jak sobie kupimy nowy
        telewizor, to tez jest gwarancja.
      • Gość: czapski Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.szczecin.mm.pl 25.11.06, 11:54
        Hmmm, mysle ze w zawodzie zostaje ok 30 a nie 3 na sto osób ;) Mowie o
        absolwentach dziennych
    • Gość: studentka Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: 83.168.121.* 22.11.06, 20:38
      tylko nie na Uniwersytecie Szczecinskim!! studia-tak, prawo-tak, US-NIE!
      • Gość: taaaaaaa Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 01:29
        Tylko na US!!!! Studia-tak! Prawo-tak! Uniwersytet Szczeciński-nie!
    • 2kotunia1 Re: Studia po 30-tce -PRAWO? 22.11.06, 21:36
      Nie widzę powodu do "zdziwka". Ja gdy kończyłem prawo miałem, wiecie ile?
      Tylko 52 lata!!! Jest ktoś lepszy? Kończyłem Prawo we Wrocławiu.
    • Gość: atakowac bydle [...] IP: *.hsd1.or.comcast.net 22.11.06, 22:03
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: ania Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: 38.195.34.* 22.11.06, 22:17
      do odwaznych swiat nalezy. moj maz (32 lata) postanowil dokonac zmian w swoim
      zyciu i wybiera sie na medycyne. chce byc psychiatra i ma moje pelne wsparcie,
      choc najblizsze kilka lat bedzie trudne, bo bedzie musial zrezygnowac z pracy.
      lata niewazne, checi sie licza. a co do prawa, sama ma dyplom i tylko dyplom.
      bodajze vinogradoff napisal, ze na 100 prawnikow moze z 3 pracuje w zawodzie.
      ja mysle, ze ta srednia jest nieco wyzsza, ale nie jest to latwy kawalek
      chleba. skonczylam studia pare lat temu i byl to czas, kiedy bez taty adwokata
      czy cioci sedzi nielatwo bylo dostac sie na jakakolwiek aplikacje. nie zdawalam
      na zadna, wybralam inna sciezke kariery i nie zaluje.

nie zamierzam Cie zniechecac, mam tylko nadzieje, ze przemyslales swoja decyzje
      porzadnie i doglebnie. studia nie sa specjalnie ekscytujace, mnostwo opaslych
      tomow do wkucia, a potem trudna droga, aby dostac sie na aplikacje. srodowisko
      jest hermetyczne i niechetne zmianom.

powodzenia.
    • Gość: tomek Re: Studia po 30-tce -PRAWO? IP: *.rybnet.pl 22.11.06, 22:38
      Na informatyke politehcniki slaskiej ludzie zdaja po 5 razy egzaminy wstepne aby sie dostac.... wiec normalne zroznicowanie wieku na 1 roku jest w granicach 18- 25 lat. Przypuszczam na prawie tez bedzie duzo osob starszych gdyz tam chyba tez sie jest trudno dostac?
      echo ('\n\t Pozdro od chlopakow z polibudy, trzymamy kciuki za Ciebie ;-) ');
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka