Dodaj do ulubionych

Pomysly na pracę po polonistyce.:)

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 16:38
No właśnie, moi drodzy, jakie specjalizacje uważacie za najlepsze i
najbradziej perspektywiczne? Co chcecie robic po studiach? I czy bierzecie
pod uwagą możliwosc robienia doktoratu i pozostania na uczelni, a jesli tak,
jak to technicznie wygląda i jakie trzeba spelnić warunki? Czy szukacie pracy
już na studiach i z jaim skutkiem?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: taka_sobie Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 18:43
      Reklama, PR, dziennikarstwo.
    • Gość: diddla88 Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.tkdami.net 24.07.07, 20:31
      a ja chcę doktorat - nawet jeśli miałabym go zrobić po 50-tce ;) Dlatego tez
      zięłam specjalizację, gdzie nie ma kursu pedagogicznego (choć chyba i tak na
      wszelki wypadek zrobię). :)

Ogólnie wcale nie jest powiedziane ze polonista musi pracowac jako nauczyciel i
      tego się trzymajmy. Można zostać dziennikarzem na przykład. o. Albo wyjść
      bogato za mąż (co w sumie wydaje się być dość pracochłonnym pomysłem) :)

Pozdrawiam.

• Gość: irenee Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.07, 21:14
        też chcę zrobić doktorat - tylko jak?;d
    • dalville Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) 24.07.07, 23:16
      Zawód? Prawie każdy, naprawdę.Nawet ślusarz, jeżeli się dodatkowy kurs zrobi;]

Ja mimo skromnych możliwości mam ambicje na studia doktorancie- z taką myślą
      dotoczę się do magisterki, ale jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to będę miał
      poważne zmartwienie.
      Jeżeli chodzi o specjalizację, to wybrałem komparatystykę. Nie wiem, czy to jest
      przyszłościowe, po prostu program mi się spodobał;]

A tak w ogóle to wydaje mi się, że sformułowanie 'perspektywiczna specjalizacja
      filologii polskiej' jest mocno chybione...xD
      • Gość: diddla88 Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.tkdami.net 25.07.07, 09:07
        to widzę, ze sie dostałeś gratuluję :) i do zobaczenia w październiku.

zrobimy te doktoraty, zrobimy.

Znalazłam wczoraj konspekt (co prawda zeszłoroczny) z lit. staropolskiej i
        dawnej powszechnej więc już sie obłozyłam książkami i idę poczytać Platona :)

Pozdrawiam serdecznie.
      • odik Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) 25.07.07, 16:56
        dalville napisał:

> A tak w ogóle to wydaje mi się, że sformułowanie 'perspektywiczna specjalizacja
        > filologii polskiej' jest mocno chybione...xD

dla mnie to prawie jak oksymoron (;
    • arizona_siareczka Co to jest "zostanie" na uczelni? 25.07.07, 09:15
      Żeby tam zostać, ktoś was musi zatrudnić.
      • Gość: irenee Re: Co to jest "zostanie" na uczelni? IP: *.icpnet.pl 25.07.07, 14:09
        No ktoś musi. Dlatego w moim poście pytalam o to, jakie warunki trzeba
        spełniać, by móc ubiegac się o prace na uczelni.
        • arizona_siareczka Tak jak wszędzie 25.07.07, 17:21
          Musi być wolny etat i ktoś musi ciebie chcieć zatrudnić, bez odpowiednich
          znajomości, ewentualnie czyjegoś wstawiennictwa, szanse nie są duże. To nie jest
          tak, że jak dostaniesz się na dzienne doktoranckie, to na pewno będziesz tam
          pracować. Mogą ci podziękować po obronie doktoratu, argumentując brakiem etatu.
          Coraz więcej ludzi traktuje doktorat jako zwyczajne podwyższenie kwalifikacji i
          robią go zaocznie albo z wolnej stopy. Za to trzeba płacić, ale nie trzeba
          wykładać na uczelni i można podjąć pracę poza uczelnią. Dr przed nazwiskiem może
          ułatwić awans zawodowy, ale nie wszędzie. Na pewno nie w małych, prywatnych
          firmach, tam za zrobienie doktoratu można stracić pracę.
    • bitch.with.a.brain Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) 25.07.07, 14:44
      pomysłow aż nadmiar,ale nie zdradzę,żeby mnie nikt nie ubiegł:)
      Poza tym może coś związanego z marketingiem, PR. Lub turystyka.
      • Gość: Dugo Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 14:54
        > Poza tym może coś związanego z marketingiem, PR. Lub turystyka.

Może jeszcze coś podobnego z mechaniką kwantową, podobna zależność jak między
        turystyką czy zarządzaniem ;)
        • bitch.with.a.brain Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) 25.07.07, 14:59
          wbrew pozorom ma to wiele wspólnego
          • Gość: Dugo Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 15:25
            Tyle to mają wszystkie kierunki wspólnego...
            • karolajna88 Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) 25.07.07, 21:14
              a ja chcialabzm pracowa jako naucyzciel w szkole średniej, zrobić doktorat i
              wykładać na uczelni, chociaż wątpie by mi się to udało. moglabym tez pracowac w
              wydawnictwie lub dbać o poprawność językową w mediach.
              • Gość: Irenee Re: Pomysly na pracę po polonistyce.:) IP: *.icpnet.pl 26.07.07, 12:16
                Własnie nie wiem, jak ma się wybor specjalizacji (marze o wydawniczo
                edytorskiej) do rpacy na uczelni - interesuje mnie romantyzm. Ktoś sie
                orientuje?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka