czekoladka18 25.07.07, 11:43 ja zaczynam od października:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: __@__ Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.in-addr.btopenworld.com 25.07.07, 13:25 hej, ja tez zaczynam od pazdziernika prawo na UJ, zaoczne, moze sie spotkamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P 25.07.07, 15:34 to moze jakis kontakt mailowy czy cos? b ja niestety nie jestem z Krakowa tylko spod Wrocławia i raczej spotkanie sie bedzie trudne:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 18:03 A ja własnie skończyłam 1 rok praw zaocznie na Uj- jest świetnie. Niby zaocznie a i tak wszyscy chodzili dziennie- i to jest atut tej uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
najsliczniejsza Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P 25.07.07, 18:50 ja też zaczynam od pazdziernika na UJ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 8_cud_swiata Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.07, 19:11 to chyba wieczorowe a nie zaoczne, skoro chodziliscie codziennie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest? IP: 195.136.180.* 25.07.07, 21:54 a później, po ukończeniu tej uczelni, na dyplomie to jest jakoś zaznaczone, rozróżnione - prawo dzienne bądź np. wieczorowe / zaoczne??? ja dostałem się na dzienne i nie wiem, dlaczego wieczorowi mają z nami chodzić, przecież i tak ma być straszny tłum, a podobno wykładowcy chcą celowo udupiać studentów, żeby przewietrzyć sale zajęciowe (?)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest IP: 195.136.180.* 25.07.07, 21:57 to ilu tam jest łącznie studentow 700 na roku? bossz... Odpowiedz Link Zgłoś
merediith Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest 27.07.07, 22:49 Na Uj nie ma prawa wieczorowego więc problem o ktorym piszesz ne istnieje.Jest za to prawo zaoczne-no ale nie o to Ci przecież chodizło;p Odpowiedz Link Zgłoś
szymoczek192 Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P 26.07.07, 20:37 czy mozesz mi dac numer telefonu czy jakiegos maila zebym sie ztoba skonataktowal bo chce sie spytac o to prawo zaoczne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: leeeelek Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:36 Może sobie być "fajnie", ale tak to jest jak ktoś nie jets na tyle zdolny,żeby dostac sie na studia dzienne, jak dla mnie możecie sobie bulić skoro za słabi jesteście, to nic wielkiego dostac sie na zaoczne nawet na UJ, wiaodmo,że na płatne to zawsze się miejsca znajda o ile ktoś na czas papiery zdoła dowieźc (kto pierwsyz ten lepszy), a i tak odsiew jest niezły co by właśnie zaoczniacy za bardzo sie nie panoszyli, no i oczywiście robienie tłumu przez nich na wykładach jest do dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: up Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 25.07.07, 22:28 up Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.07, 23:25 po pierwsze wieczorowych nie ma na UJ. Zaoczni jak chca to chodzą z dziennymi i tyle- tak bedzie robic 1/2 osób więc przyzwyczajcie sie ze aby usiąśc na wykładzie trzeba przyjść godzine wcześniej. Po drugie na wykłądy to polecam chodzic jednynie z logiki i prawoznastwa...reszta to strata czasu wiecej sie z ksiązek nauczycie i z gotowych notatek które sa w Collegium Novum, ale znając zycie i tak mi teraz w to nie uwierzycie a racje przyznacie mi dopiero po roku. Co najważniejsze UCZCIE SIE NA BIERZACO Z PRAWA KONSTYTUCYJNEGO jeśli chcecie zdać. Cwiczenia nie sa obowiazkowe, ale jesli nie chodzisz to nie masz jedynie 1 pkt. Ogólnie sytem jest taki ze masz zdać 4 przedmioty obligatoryjne(konsta, logika, prawoznastwo i jeden historyczny) a reszte dobierasz sobie sam wedle zachcianek tak zeby dobić do 6o pkt ECTS. Acha poziom egzaminów dla zaocznych i dziennych jest taki sam nie ma zmiłuj sie że jesteś "niestacjonarny", sprawdzający Twoją prace czesto nie wie czy jestes dzienny czy zaoczny np. z prawa konstucyjnego egzamin pisza razem zaoczni jak i dzienni w tym samym czasie i na tej samej sali ( wszyscy sa wymieszani)zresztą jak na większości pozostałych egzam. Wydział Prawa UJ wychodzi z założenia ze jesli dostajesz dyplom UJ to dostajesz go za wiedzę a nie za tryb w którym studiujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: czekoladka18 Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 07:57 I tak powinno byc:) ja chce sie tam czegoś nauczyc:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 12:05 wg mnie to nie jest w porzadku, powinno się premiować studentów dziennych, w końcu oni bardziej się natrudzili, żeby dostać się na studia, a potem np. na salach wykładowych zaoczni moga im zajmować miejsca :/... rozumiem, że na innych uczelniach tak nie ma? cóż, widocznie wykładowcy uj chcą więcej zarobić... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bajon Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:10 niekoniecznie bardziej się natrudzili niż dzienni nie lubię takich uogólnień.Aktualnie idę na drugi rok prawa uj dziennego i nie mam nic przeciwko takiemu stanowi rzeczy jaki obecnie występuje. Ta matura ,którą się pisze premiuje ludzi przeciętnych.Niestety.na zaocznych jest bardzo dużo ludzi ,którzy radzą sobie znacznie lepiej z materiałem niż dzienni i mają o wiele wyzsze wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bajon Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:11 sprostowanie dzienni niekoniecznie bardziej się natrudzili niż zaoczni Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 12:22 a ile jest razem tych wszystkich studentów - dziennych i zaocznych - na roku? 700, 800? bosssz... jednak trzeba było się sporo pouczyć, żeby napisać maturę z historii np. na 90 %, a później ma jakiś średni uczeń zajmować innym miejsce, tylko dlatego, że zapłacił... mnie się taki układ nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 12:23 tym bardziej, że na innych uczelniach - z tego, co tu przynajmniej wyczytałem - tak nie ma... wniosek: profesorowie UJ chcąc mieć wyższe pensje, przy mniejszym nakładzie pracy, łączą studia dzienne i zaoczne :/... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Marcin Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:57 mój stary wykłada na UJ na prawie sam jestem studentem zupełnie innego kierunku jednak wiem ,że profesorowie nie mają przez to mniej pracy.Muszą zawsze odwalić swoją robotę choćby na wykład przyszedł jeden student.I to nie profesorowie podjęli decyzję o możliwości połączenia stacjonarnych i niestacjonarnych.Taka jest specyfika UJ.I jest to jak najbardziej sprawiedliwe.Jak się komuś coś nie podoba to może wybrać inną uczelnię.Nikt tu nikogo na siłę nie trzyma.Na Uj zawsze tak było i tak zostanie.Każdy chce mieć możliwość zdobywania wiedzy.Mało tego ,że na wykłady chodzą dzienni i zaoczni,mają mozliwość przyjścia nawet ludzie spoza kręgu studetów prawa Uj i nikt im tego nie zabroni. A swoją drogą potwierdza się teoria,że studenci niestacjonarni radzą sobie lepiej. Przynajmniej na tym kierunku i tak było do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Tedek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:02 jestem studentem prawa i zgadzam się z Marcinem.Jestem na IV roku i od kiedy pamiętam ,zawsze dzienni przychodzili na wykłady z zaocznymi.I właśnie więcej tych"średniaków"było na dziennych. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Bećka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:03 ja to moze zamowisz sobie indywidulane zajecia skoro nie chcesz sie uczyc z tymi "przecietniakami" :/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:11 nie o to chodzi, wiem, że na uwr jest inaczej... już nie wiem, co wybrać... a na innych kierunkach na uj też jest połączenie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych (wykłady i egzaminy)? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:18 mam jeszcze dwa pytania: 1. jakie kryteria trzeba spełnić, żeby dostać się na prawo zaoczne na uj, jakie tam są progi? 2. ilu jest studentów zaocznego prawa na uj? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jan Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:23 bo np. mój kolega mówi, że wybiera się na administrację zaoczną na uj, a miał amnestię z j.ang. i z historii rozsz. 30 % :/, chyba się nie dostanie, mam nadzieję, że tam decydują wyniki, a nie sama zapłata... jak przebiega rekrutacja na zaoczne prawo / administrację i jakie są wymogi, progi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:39 kurde, słyszałem teraz, że na zaoczne wszyscy się dostają - decyduje tylko kolejność zgloszeń, no to fajnie, mam studiować z osobami, które ledwo zdały maturę albo miały amnestię (chyba, że tych z amnestią nie przyjmą, ale to niewiele zmienia sytuację)... wychodzi na to, że można było się w ogóle nie uczyć do matury wg reguły "tatuś zapłaci", gdybym wiedział, że tak jest na uj, to bym złożyć papiery na uw :/... chyba, że jednak są jakieś sensowne wymagania rekrutacyjne na studia zaoczne (?????)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:42 to amerykański schemat edukacji :/, beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:50 Na zaoczne przyjęty jest każdy,kto zdał maturę,fakt. Tyle że w czasie studiów dokonuje się selekcja - w efekcie której na v roku zaocznych jest ok. 100 osób - z czego duża część to osoby,które spadły z poprzedniego roku (z ok. 500 przyjętych na I rok). Na V roku dziennych jest 300 - 350 osób (część to oczywiscie też "spady")- pokazuje to,kto radzi sobie lepiej - zaoczni czy dzienni... Ale jak dla ciebie to jest podstawowym kryterium - to faktycznie,zrezygnuj z UJ...Nie sądzę,szczerze mówiąc,by brak ciebie na studiach (podobnie jak kogokolwiek innego) był jakąś ogromną stratą dla WPiA UJ - chyba że jesteś faktycznie wybitny... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: studentka Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 11:10 uczysz sie dla siebie i nie powinno Cie obchodzic kto jest na tym samym kierunku co Ty.. zapewniam ze o Ciebie sie nikt nie zapyta.. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:44 Dobry żart,z tym,że zaoczni radzą sobie lepiej,hehe. Na dziennych najwyższy próg stypendium wynosił zwykle ok. 4.6; na zaocznych był tylko jeden próg,zaczynający się od 4.0; kolejnych nie było - jako że przypadki studentów zaocznych ze średnią powyżej 4.4 należały do absolutnych wyjątków...Bardzo polecam zapoznanie się z ogłoszeniami Wydziałowej Komisji stypendialnej w Pałacu Larischa na Brackiej - są tam podane progi dla dziennych i zaocznych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:48 czyli co - jednak na zaoczne też trzeba spełnić jakieś progi punktowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:52 Czytaj ze zrozumieniem - chodzi o progi przy przyznawaniu stypendiów naukowych studentom (średnia ocen). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 13:55 myślałem, że chodzi o progi, o jakich tu się zwykle mówi, czyli rekrutacyjne... tylko rzuciłem okiem na ten post, sorki... z tego wszystkiego wynika, że tylko na uj jest taka zasada - połączenie studiów dziennych i zaocznych? wg mnie, to niezbyt normalne, to promocja amerykańskiego schematu edukacji... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:59 Na UW z tego co wiem,dzienni i wieczorowi też mają razem egzaminy i zajęcia...A duża częśc zaocznych na UJ to osoby,którym niewiele zabrakło,by się dostac. A tzw. młotki przecież odpadną - jak wyżej pisałem,na I rok zaocznych przyjmują 500 osób,na V zostaje mniej niż 100. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 14:07 a na wszystkich kierunkach na uj tak jest, że wykłady i egzaminy na stacjonarnych i niestacjonarnych są połączone? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 14:13 to kto podjął decyzję o połązceniu studiów stacjonarnych i niestacjonarnych? na innych uczelniach, np. na uwr, tego nie ma... to dziwne, żeby razem uczyli się absolwenci, którzy ledwo zdali maturę z dobrymi uczniami... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ona Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 11:13 ledwo zdali mature? człowieku na zaoczne studia idzie masa uczniów, ktorym zabrakło kilku pkt by sie dostac na dzienne :| Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: elka Re: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 15:30 jasne, ze tak... z reguły osoby z niższymi wynikami matury są lepsze... mało kto ma np. 32 % z historii rozszerzonej, a taka osoba też powinna móc studiować prawo normalnie na uj - promujmy nieprzeciętnych! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: irek Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 14:49 o, nie wiedziałem, że tak jest? a można się jeszcze zgłaszać na to zaoczne prawo? może bym zdąrzył... jakoś nie uczyłem się do matury zbyt wiele, też uważam, że promuje osoby pzecientne... a można się dostać z amnestią na prawo zaoczne? miałem takie wyniki - polski podtsawowy - 72 %, wos rozszerzony - 46 %, no i z angielskiego mi nie poszło, bo miałem tylko 28 % z podstawy..., histori też nie zdałem, ale to jako przedmiot dodatkowy, więc wyszło mi 26 %... mam szanse się dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 14:52 bossz, czy to są jakieś studia wyrównawcze, integracyjne? <szok> na każdym kierunku na uj tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:18 Tak,wyrównawcze,integracyjne,hehe - do pierwszej sesji,po której duża część zaocznych kończy studiowanie...Bo,co chciałbym podkreślić,zaoczni zdają te same egzaminy,co dzienni - te same,a zatem o tym samym stopniu trudności... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 16:16 z takimi świetnymi wynikami na pewno cię przymą <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaaa Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 11:16 przyjma go panienko bo nie decydują wyniki z matury a data zgłoszenia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olek Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 15:02 jeśli będziesz miał 4400 zł na rok, to składaj Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: olek Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 15:04 (to było do irka) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:18 I teraz czuje się winna, że w ogóle podjęłam z wami ten wątek. WPiA UJ wcale nie łączy studiów zaocznych i stacjonarnych. Poprostu osoby studiujące zaocznie jak i osoby zainteresowane tematyką prawniczą mają prawo chodzić na wykłady które odbywają się dla osób dziennych. Oprócz tego zawsze i podkreslam zawsze odbywają sie normalnie zajęcia dla zaocznych. A ta osoba ktora pisze ze profesorowie sie wzbogacają chyba nie wie co mówi, a zanim rzuca oskarżenia powinna się głeboko zastanowić czy kogoś nie krzywdzi.Nawet nie wiecie ile oni poświecają nam czasu, ile istnieje sekcji i kół- a za dodatkowe zajęcia na prośbę studentów i konsultacje nie biorą złamanego grosza.Nawtet w LO nie spotkałam się z takim fantastycznym podejściem. Pozatym dlaczego tak bardzo boicie się osob z zaocznych, nie rozumiem tego - jesli faktycznie jesteście tacy mądrzy i ponadprzeciętni to nie ma czego się bać, żaden zaoczniak wam nie zagrozi, mature przecież napisaliście na bazie waszej wiedzy, której wam nikt nie zabierze. Maturzyści najmniej powinni sie wypowiadac w tej kwestii- nic nie wiecie. Często bedzie tak, że to wy ponadprzeciętni, doskonali itp gorzej napiszecie ten sam test co osoba mająca z matury po 75%- w sumie to powinniście się cieszyć,ze zaoczni muszą pisać na takim samym poziomie testy co dzienni bo wtedy wychodzi czarno na białym kto ma większą wiedze. Zrozumiecie to jednak jak skończycie, o ile skończycie 1 rok. Na pocieszenie powiem jednak wszytkim tym osobą "dziennym" które tak bardzo nienawidzą zaocznych, że na dyplomie zaocznych wyraźnie jest podkreślone w jakim trybie osoba studiowała (mimo tego ze poziom egzaminów był taki sam).A faktycznie jeśli jakieś miernoty są przyjmowane(typu słodkie idiotkie, ktore poszły na prawo bo "to takie cool") to nie przejdą nawet pierwszego roku, a wy będziecie mieć przynajmniej dużo śmiechu i materiału na żarty- to naprawde ma też swoje dobre strony, taka odskocznia. Ogolnie to wypowiadalam się jako osoba studiująca 3 kierunki ( dwa dzienne i prawo zaoczne- wszytkie na UJ) i po tylu latach mam w tej kwestii rozeznanie i zakończmy spór między zaocznymi a dziennymi bo i tak wygrają najlepsi więc nie wiem skąd się bierze ten strach.Boi się ten kto ma coś do ukrycia... A tak poza tym to kiedyś myślałam tak jak Wy, z tym ze ja jeszcze nienawidziłam ludzi studiujących w szkołach prywatnych. Z czasem się z tego wyrasta. A na opłacneie studiów zaocznych ciężko charuje, bogatego tatusia nie mam , a wszytko co osiągnęłam to moja ciężka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: sprostowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:21 Dokładnie tak jest. Studia zaoczne na WPiA UJ są "faktycznie" "wyrównawcze,integracyjne",jak tu ktoś napisał,hehe - po pierwszej sesji duża część zaocznych kończy studiowanie. Bo zdają oni te same egzaminy,co dzienni - te same,a zatem o identycznym stopniu trudności... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: sprostowanie IP: 195.136.180.* 26.07.07, 16:25 a czy są wykłady osobne dla zaocznych także, czy zaoczni mają wykłady wyłącznie z dziennymi? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:35 zaoczni mają swoje wykłady w czasie zjazdów. Pisałam przecież o tym.Czytaj trochę uważniej.I tak jak napisał lombardino... po pierwszej sesji sporo osób samo rezygnuje, nie licząc tego ze dość pokaźny odsetek oblewa - takie nie miłe zderzenie z rzeczywistością więc już po zimie nie bedzie się można z czego pośmiać :P. Wy dzienni naprawde nie macie się czego obawiać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fa Re: sprostowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:44 Dziewczyno czytaj zrozumieniem poprzednie posty - zarówno studenci zaoczni jak i studenci dzienni maja swoje własnie terminy zajeć - dzienni w tygodniu, zaoczni w co drugi weekend. Warto zauważyć, ze każdy zaoczny może przyjsć na wykłady z dziennymi, i wykładowcy nic do tego, ale jesli chodzi o ćwiczenia to ćwiczeniowcy nie muszą sie zgadzać na przyjmowanie do swoich "dziennych" grup studentów zaocznych! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do fa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 16:49 heh dzięki bo ja już nie mam siły tego wałkować... Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jolka Re: do fa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 17:22 Ludzie NIE można z amnestią zgłaszać się na niestacjonarne Poza tym rekrutacja na niestacjonarne dobiegła końca i już wogóle nie można się zgłaszać Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ajaks Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 18:37 serio jedynym wymogiem przy zdawaniu na zaoczne prawo na uj, jest zaliczenie matury? mnie się wydawało, że tam idą osoby, którym zabrakło ileś punktów na dzienne i, że tak łatwo nie przyjmują... to dlaczego dużo osób decyduje się na zaoczne na KSW, skoro niby tak łatwo można pójść na zaoczne na uj? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ajaks Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 18:38 i czy takie same zasady są na innych zaocznych (niestacjonarnych) na uj, jeśli chodzi o rekrutację i warunki studiowania? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ??? Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 19:16 co??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: up Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 26.07.07, 20:37 up Odpowiedz Link Zgłoś
szymoczek192 Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?: 26.07.07, 20:41 czy ktos moze mi napisac czy zaoczni moga tez na cwiczenia chodzic wraz z dziennymi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 20:41 Ludzie dlatego decydują się na KSW,bo tam (wedle powszechnej w Krakowie opinii) dopóki płacisz,wszystko jesT OK (plus przyzwolenie na ściąganie na egzaminach itd. - w każdym razie,wielokrotnie o tym słyszałem). A na UJ trzeba się uczyc - inaczej powtarzanie roku,albo do widzenia (jeśli jest się na I roku). Stąd zresztą sporo zaocznych rezygnuje,przenosząc się niekiedy na KSW (w ub. roku akadem. zrobiła tak np. grupa osób,które oblały prawo karne,powtarzały rok,po czym znowu oblały i zostały skreślone z listy studentów UJ...) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?: IP: 195.136.180.* 26.07.07, 20:47 ponawiam pytanie - jakie są kryteria rekrutacyjne na zaoczne prawo? wystarczy mieć ze wszystkiego min. 30 %, czy też jest konkurs świadectw? i czy sytuacja wygląda tak samo na innych kierunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lombardino Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 20:56 Zawsze decydowała,przy przyjęcia na zaoczne studia prawnicze na UJ,kolejność zgłoszeń. Nie wiem,może w tym roku coś zmienili,ja już studia skończyłem,więc na bieżąco nie jestem. Naprawdę na stronie UJ nie ma żadnych informacji? Zresztą,gdybym był na Twoim miejscu,po prostu zadzwoniłbym jutro do dziekanatu,rozstrzygając w ten sposób ów dylemat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: up Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 27.07.07, 08:10 up Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Do "ja" 27.07.07, 08:39 Dziewczyno...(czy kolego, bo juz nie pamietam).Ja ide na prawo zaoczne, bo owszem- nie dostalam sie na dzienne. Mialam z matury takie wyniki: niemiecki podstawa- 88%, wos rozszerzony- 84%, historia rozszerzona 62%.Widzisz? niewiele mi braklo, a mimo to sie nie dostalam.Ale jak tylko dostalam wyniki matury to bylam z siebie BARDZO,ale to BARDZO dumna, bo osiagnelam to wszystko sama, dzieki swojej pracy.Nie chodzilam do klasy z rozszerzonym wosem, czy historia i w rezultacie wosu w 3 klasie juz nie mialam a historii 1 godzine tygodniowo. Moja szkola nie prowadzila zadnych fakultetów.Wiec sama sie tego wszystkiego musialam nauczyc i powtarzac do matury. Czy to znaczy ze jestem gorsza? ie wydaje mi sie. Wiec nie traktuj dziecino osob z zaocznych jak jakies smieci. Moj tatus, ani mamusia, nie sa bogaci i nie dadza mi na studia,ale ja juz na nie sama zarobilam, teraz zarabiam na mieszkanie.Od maja zbieram pieniadze, czy to pracujac w polu, czy roznoszac ulotki,stojac na promocjach,az do wczoraj gdy dostalam prace w Pizza Hut. A prawo, zawsze bylo moim marzeniem wiec nie chciala isc nigdzie indziej, tylko na UJ i wiem,ze nie bedzie latwo, wiem takze by do czegos dojsc potrzeba ciezkiej pracy. Po Twoich wypowiedziach nawet sie ciesze,ze nie bede na sudiach dziennych jezeli każdy podchodzi do tego tak jak Ty. I wcale nie uwazam ze jestes madrzejsza tylko po prostu głupia mówiąc tak i myśląc. I nie zdziwie sie jesli Ty wylecisz a ja dotrwam do V roku, bo wydaje mi sie, ze podczas tego roku osiagnelam znacznie wiecej niz Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Do "ja" IP: 195.136.180.* 27.07.07, 08:58 raczej jestem chłopakiem :], bosssz, jaka zawiść... ja też nie miałem fakultetów, a ze szkolnych lekcji wynosiłem prawie tyle, co nic, bo nie mieliśmy niemal wykładów (za to sprawdziany dość dobre)... skoro miałaś takie dobre wyniki, to mogę ci tylko pogratulować, twój przypadek jest inny, ale mnie przeraziła sytuacja, w której osoby mające po 30 albo 40 % ze wszystkiego mogą sobie normalnie studiować prawo na uj z dziennymi (ale może tak nie ma, oby nie)... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Knedel Re: Do "ja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 16:53 Drogi "JA" - (notabene, nie mozna sie niczego wielkiego spodziewac po czlowieku nieposiadajacym normalnej ksywki albo wstydzacym sie chocby swojego imienia) Po pierwsze noga nie moze sie poDwinac bo nie jest na tyle elastyczna - moze sie najwyzej powinac, no ale Ty z Twoja wielka wiedza pewnie to wiesz tylko chciales sie zbratac z mniejszymi i gorszymi od Ciebie. To byla taka wstawka wstepna. Nikt Ci nadety bubku nie zazdrosci wynikow z matury - chyba sam sie nakrecasz tym jaki to jestes genialny. Bzdura. Matura ktora pisalem rok temu byla bardzo losowa, wymagala wiedzy ale i szczescia. Ja nauczylem sie do niej w 2 miesiace jesli idzie o historie (I wcale nie zakuwalem, jak to mowisz), WOSowi poswiecilem tyle czasu ile potrzeba na przeczytanie podrecznika. I jakos zdalem, ba, na tyle ze dostalem sie na dzienne, ba, na tyle ze moge sie zalozyc o piwo ze osiagnalem wiecej punktow w rekrutacji UJ niz Ty. Naprawde, wydaje mi sie ze jestes okrutnie smutnym i nieszczesliwym czlowiekiem (oczywiscie mam nadzieje ze to nieprawda); skoro trawisz swoj czas na takie bzdury jak rozwazanie o tym kto bedzie z Toba studiowal na kierunku. Powiem Ci cos zaskakujacego - okazuje sie ze na tych zaocznych, ktorych sie boisz, sa wspaniali ludzie, niekiedy nawet wspanialsi niz na dziennych. Poswiecaja duzo wysilku, staraja sie przynajmniej tak samo mocno jak dzienni, jesli i nie bardziej, wielu z nich dodatkowo pracuje na swoje studia. Co do wykladow - normalny student I roku prawa UJ po kilku tygodniach przestaje na nie chodzic, z kilkoma wyjatkami (logika, prawoznawstwo i pare innych, zaleznie od upodoban) i sale i tak swieca pustkami. Mimo wszystko mam nadzieje ze za ta zaslona nadetego bubka kryje sie fajny czlowiek, dlatego zapraszam w pazdzierniku na piwo, jesli oczywiscie zdecydujesz sie na ten straszny UJ. Stawiam. i podpisze sie nawet imieniem i nazwiskiem, cobys nie mowil ze sciemniam i ze zazdroszcze: Patryk Bender aka Knedel. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :/ Co WAS tak kurcze to boli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:01 Jesli jestes gosciu geniuszek i burzysz sie, ze bedziesz studiowac z zaocznymi to pokaz jaki jestes zdolny i sie ucz, bedziesz miec srednia 5,0 i wcale nie bedzie zalezezc to od tego z kim studiujesz. Patrz na siebie, ucz sie a nie glec. Dla scislosci, studiuje dziennie na innej panstwowej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: Co WAS tak kurcze to boli 27.07.07, 09:25 Dokładnie. Ja jakos nie mam nic przeciwko temu zeby ludzie z matura na 30-40% studiowali ze mna na zaocznych, choc mialam wysokie wyniki. Niech sobie maja ze wszystkiego po 30%, co z tego. Czy to oznacza,ze są gorsi? Tak jak tu wspomniala jedna z dziecwzyn- to wszystko sie rozrzedzi po 1 roku studiow i wcale nie znaczy,ze odpadna Ci z nisko napisana maturą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Złej baletnicy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:25 no właśnie jeśli jesteś taki genialny to co Ci przeszkadzają zaoczni? Wiesz jak to się mówi: Złej baletnicy przeszkadza i rąbek u spódnicy. I tak niestety bedzie i z Tobą. Za pychę i wyniosłość słono zapłacisz... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: Złej baletnicy... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 09:33 nigdy nie byłem pyszny, ale na wszystkich uczelniach dzienni studiują osobno... spokojna głowa, mam nadzieję, że sobie poradzę,jak dałem radę z obryciem materiału z historii do matury, to z innymi rzeczami też dam radę, jeśli się przyłożę :]... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 09:42 Ty chyba człowieku nie wiesz co mówisz. Maturę z historii nie porównuj mi tutaj do ani jednego egzaminu na UJ bo sam się ośmieszasz. A po drugie kiedyś na ćwiczeniach jeden z doktorów wyraźnie nam zaznaczył- nie myślcie że prawo to sztuka wkucia i wyracia... prawo to umiejętność selekcji, wyboru, przebiegłego myślenie a ludzie którzy stawiają na system licealny niestety ale gorzko się rozczarują bo zamiast myślec chcą automatycznie wkówać a nie o to tu chodzi. W sumie nie dziwie się już dlaczego tak bardzo boisz się "tych z zaocznych" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 09:47 bosssz, ile zawiści, hehehe... tak, najbardziej boję się tych z amnestią albo z wynikami trzydziestoprocentowymi :/, nowa matura tez jednak kładzie duży nacisk na samodzielne myślenie i syntetyzowanie wiedzy, wyciąganie wniosków etc. (np. w wypracowaniach)... już nic nie piszę, bo połowa zaocznych się na mnie rzuci i rozszarpie :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 09:53 nie byłem jakimś prymusem w liceum, kujoni mieli razcej słabe wyniki... nowa matura kładzie nacisk na łączenie faktów itp. i niełatwo jest mieć 19 na 20 punktow za wypracowanie :], tam nie punktują ciemnego klepania faktów historycznych :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:08 wiem jak wygląda nowa matura bo sama ją pisałam więc nie musisz mi tu farmazonów puszcać o wypracowaniach. A zawiść to od Ciebie bije do ludzi którzy mają szanse korzystać z większej ilośći zajęc uczestnicząc na wykłady w terminach "dziennych", w sumie zaczynam rozumiec o co Ci chodzi- o to że dzięki temu mogą być dobrze przygotowani na egzamin, który jest taki sam dla zaocznych jak i dziennych. Mądry facet by to olał i robił swoje bo zna swą wartość, ale jak widać nie Ty ZAZDROSNIKU. A po drugie chłopcze ja studiuje 3 kierunki (i dziennie i zaocznie) a Ty dopiero co zdaleś maturke i jesteś na tyle bezszczelny żeby oceniać ludzi studiujących w trybie zaocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: do ja 27.07.07, 09:59 Skoro Twoje wypowiedzi są tak idiotyczne i niedojrzałe to co sie dziwisz. Zreszta ja nie rozumiem Twoich obaw do "tych zaocznych".Jakas dziewczyna tu napisala ze tylko na wyklady MOZNA chodzic. Wcale nie trzeba z dziennymi. ja raczej nie bede chodzic bo bede pracowac, mysle ze wiekszosc tez. A jak nawet jakis zaoczny usiadzie obok Ciebie to co? nawet sie nie skapniesz bo nie bedziemy miec napisane na czole" jestesmy z zaocznych, odsuncie sie,bo jestesmy tredowaci" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 10:04 nie - niedojrzałe, zdziwiła mnie tylko formuła łączenia obu trybów studiów, nieznana na innych uniwersytetach... mam jednak nadzieję, że na zaoczne też przyjmowali na podstawie wyników matury, a nie tylko kolejności zgłoszeń, ale jest też w tym coś pocieszającego - mianowicie to, że nie będą sami prymusi na tych studiach :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatka Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:10 wiem jak wygląda nowa matura bo sama ją pisałam więc nie musisz mi tu farmazonów puszcać o wypracowaniach. A zawiść to od Ciebie bije do ludzi którzy mają szanse korzystać z większej ilośći zajęc uczestnicząc na wykłady w terminach "dziennych", w sumie zaczynam rozumiec o co Ci chodzi- o to że dzięki temu mogą być dobrze przygotowani na egzamin, który jest taki sam dla zaocznych jak i dziennych. Mądry facet by to olał i robił swoje bo zna swą wartość, ale jak widać nie Ty ZAZDROSNIKU. A po drugie chłopcze ja studiuje 3 kierunki (i dziennie i zaocznie) a Ty dopiero co zdaleś maturke i jesteś na tyle bezszczelny żeby oceniać ludzi studiujących w trybie zaocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 10:16 nie ludzi, ale system budzi zastrzeżenia, lecz cóż... uj to uj... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:27 Już Ci pwiedziałam- złej baletnicy....Zaczyna mi sie wydawać, że Ty się ewidentnie boisz. Coś Ci się nie podoba to przysłuż się UJ i nie zatrówaj go infantylizmem a co gorsze impertynizmem. Do Ciebie człowieku nic nie trafia, jakbyś był jakiś ograniczony, potrafisz 1000 razy pytać się o to samo, mądremu wystarczy raz powiedzieć- w sumie przez takich jak Ty rodzą się konflikty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 10:33 na niektóre pytania nie uzyskałem odpowiedzi, np. czy na innych kierunkach na uj tak jest... wiem, ze na prawie na uj jest cholernie ciężko się utrzymać i - owszem - boję się tego, ale pewne zasady powinny obowiązywać, tak jak na innych uniwersytetach... ale cóż, jest jeden plus takiego systemu - mianowicie, nie będą tam sami geniusze z punktacją po 490 / 500., ale też bardziej przeciętni uczniowie, więc nie jest tak źle... właśnie dzwoniłem i dowiedziałem się, że decyduje o naborze na zaoczne wyłącznie kolejność zgłoszeń... to wygląda tak, jakby uj chciał w ogóle wprowadzić prywatne studia, ale cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:59 A może byś sam posprawdzał na innych uczelniach jak jest, z tego co widać chcesz się wysłużyć kimś innym. Powiem jedno- na WSZYSTKICH uczelniach państwowych na kierunku Prawo zaoczne decyduje kolejność zgłoszeń, tak samo jest też na innych kierunkach. A i nie zapomnij o tym, że ludzie z biotechnologi albo babcia Twojego kolegi również ma prawo przyjść na wykład!!!!! TO nie jest klasa, tu nie sprawdzają obecnośći a poza tym to jest specyficzny kiernek PRAWO- to mówi już samo przez się. Każdy ma tu szanse poznać swoje prawa, nawet bezdomny. ze strony UJ to wspaniała inicjatywa Poza tym na Prawie na UJ (1 rok) robisz 2 razy wiecej przedmiotów niż na Prawie na jakiejkolwiek innej uczelni. Oprócz takich przedmiotów jakie ma np. Prawo we Wrocławiu, Katowicach itp na 1 roku musisz jeszcze wybrać sobie do deklaracji taką ilość aby dobić do 60 pkt ECTS. Ja w tym roku robiłam takie przedmioty które mój kumpel robił dopiero na 4 roku we Wrocku. A spytaj się jeszcze raz o to samo to przejde po kablach... nie bede kończyć bo to zacznie podpadać po k.k. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:07 jasne, każdy ma prawo znać swoje prawa i otwarcie dla różnych ludzi wykładów jest świetne... ale ja pytałem - czy na każdej uczelni połączone są obydwa tryby studiów (wykłądy i egzaminy)?, a to już zupełnie inna kwestia... dzwoniłem na uniwersytet wrocławski i tam np. tak nie ma... nie wiem, skąd w tobie tyle zawiści i agresji... nie uważam bynajmniej osób ze słabszymi wynikami matury za gorsze, każdemu mogła się noga podwinąć i można podwyższać te wyniki za rok (a nowa matura wymaga właśnie logicznego i analitycznego myślenia, a nie recytowania faktów)... ale połączenie studiów płatnych i nieodpłatych uważam za wyraz dążenia do wprowadzenia studiów ogólnie płatnych, na które przyjmowano by za kasę, a nie na podstawie wysokich wyników egzaminów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do czekoladka18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 10:20 Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie studiowania- jak ułożyć sobie plan, do kogo najlepiej iść na ćwiczenia albo jeśli potrzebujesz notatek to służe pomocą :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 do gatkaa 27.07.07, 11:58 Matko, strasznie Ci dziekuje! moglabys mi podać jakiegoś maila, czy cos? ja znam tylko mojego chlopaka z Krakowa, a jestem spod Wrocławia wiec troszeczke mnie to wszystko przeraza:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 27.07.07, 10:42 wydaje mi się, że łącznie studiów płatnych z niepłatnymi wyraża dążenie do wprowadzenia studiów ogólnie płatnych... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:04 ile razy mamy Ci powtarzać...!!!ONE NIE SA POłąCZONE! Zaoczni mają normalnie swoje terminy wykładów i ćwiczeń w trakcie zjazdów. Do uczestnictwa powtarzam UCZESTNICTWA w wykładach (WYKłADACH) "dziennych" mają prawo wszyscy- WSZYSCY!!! czyli cała Twoja rodzina, ludzie z ulicy, Paris Hilton itd DOTARłO!!!IRYTUJESZ MNIE CHLOPTASKU!!! kto Cie nauczył zabierać głos w sprawch o których nie masz "zielonego" pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: udajesz głupka?Czy może... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:09 nie pęknij przypadkiem ze złości... jak już pisałem, uważam otwarcie tych wykładów dla ludzi spoza uj, z ulicy, za bardzo dobre, ale umożliwienie zaocznym chodzenia na te same wykłady w praktyce sprowadza się do połączenia obydwu trybów (zwłaszcza, że egzaminy są te same)... to zapewne wyraz dążenia do tego, żeby wszystkie studia były płatne, żeby przyjmowano na nie za odpłatą, a nie - na podstawie wysokich wyników egzaminów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: udajesz głupka?Czy może... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:12 nie wiem, skąd w tobie tyle zawiści i agresji... nie uważam bynajmniej osób ze słabszymi wynikami matury za gorsze, każdemu mogła się noga podwinąć i można podwyższać te wyniki za rok (a nowa matura wymaga właśnie logicznego i analitycznego myślenia, a nie recytowania faktów)... ale połączenie studiów płatnych i nieodpłatych uważam za wyraz dążenia do wprowadzenia studiów ogólnie płatnych, na które przyjmowano by za kasę, a nie na podstawie wysokich wyników egzaminów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:16 Chcesz studiować prawo to przeczytaj i zapoznaj się najpierw z Konstytucją i z tym co mówi o szkolnictwie wyższym a później zabieraj głos w dyskusji. Zgoda? A i jeszcze przeanalizuj ustawę. Złośliwcze, i nie obrażaj ludzi z zaocznych. Gniew, złość i wredność zawsze powraca do źródła, uważaj żeby te cechy Cie nie zniszczyły. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:17 nie mam żadnych z tych cech :], zainteresował mnie tylko fenomen uj, który umożliwia praktyczne połączenie obu trybów, wiem, że przynajmniej na uwr tak nie ma i podejrzewam, że na innych też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:17 nie mam nic przeciwko studentom zaocznym, ale nie wiem po co łączyć wykłady... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:20 no ja bym się kłóciłą co do tych cech u Ciebie. i jeszce jedno TE OBA TRYBY NIGDY PRZENIGDY NIE BEDA POLACZONE! a na dyplomie zaoczni wyraźnie bedą mieć zaznczone ze studiowali w TRYBIE NIESTACJONARNYM. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do ja IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:22 aha, to trochę uspokojające... wiesz, nie jestem złośliwy, mam tylko silne poczucie sprawiedliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: famme Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:23 takiej głupoty to ja dawno nie słyszałam!!! Taka polityka Wydziału nie jest przejawem dążenia do wprowadzenia odpłatnośći za wszelkie studia. Wg mnie to sposób ukazania otwartości Wydziału. To, że zaoczni maja egzaminy łącznie z dziennymi (zaznaczam nie wszystkie, niektórzy wykładowcy zastrzegają sobie terminy dla dziennych tylko dla tych własnie dziennych, organizując oddzielne terminy dla studentów zaocznych) jest tylko pewnym ułatwieniem pracy zarówno wykładowców jak i studentów. Ważne jest jednak to, ze student zaoczny decydując sie na zdawanie egzaminu w terminie przeznaczonym dla studiów dziennych, zobligowany jest przyswoic sobie cały zakres materiału omawiany na zajęciach dla studiów dziennnych, a czasem rózni się on od zakresu dla studiów zaocznych.Tak wiec przyjmuję na siebie dodatkową prace - a to chyba dobrze o nim swiadczy. Skończ więc mój drogi tą jałową dyskusje, pamiętaj, ze jesteś dopiero PRZED 1 rokiem, wiec NIC a NIC nie wiesz i o Niczym nie masz pojęcia. Przykro, że przedstawiam to w tak dosadnych słowach, ale zwykłam tępić głupotę. W każdym razie życze powodzenia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do famme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:26 Dzięki :) ... bo ja chciałam mu oszczędzić tej dosadnośći, choć i tak za dużo epietów poleciało. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: udajesz głupka?Czy może... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:27 może to trochę zmienia postać rzeczy, szkoda, że takich informacji nie było w poprzednich postach... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:32 no ale zdając np. prawo konstytucyjne zaoczni piszą egzamin z dziennymi bo mają ten sam zakres materiału, te same pytania(no oczywiscie są grupy). Nie mają innego terminu - jest termin wspólny. Na sali są wszyscy wymieszani... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: udajesz głupka?Czy może... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:33 na chłopski rozum wychodzi na to, że jedni studiują dzięki wysokim wynikom matury (która, w oparciu o wiedzę, sprawdza też analityczne myślenie), a drudzy - za kasę... jak załatwią parę formalności, to mają wszystko to samo... tyle, trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: famme Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:36 acha, jeszcze jedno - swoim czasie bywałam na wykadach dla socjologii na Unowersytecie Słąskim i nikt mi problemów nie robił, pamietaj wiec, że nie tylko UJ ale i inne uczelnie zezwalają na obecnośc osób z zewnątrz (oraz studentów zaocznych) na wykładach dla dziennych, nie jest to niczym niezwykłaym. :)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: famme Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:38 aaaa miało być Uniwersytecie Śląskim - pospiech wrogiem dokładności:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: udajesz głupka?Czy może... IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:43 ok, wcześniej liczyłem na takie odpowiedzi, a nie bluzgi w stylu - zazdrośniku, złośliwcze etc. :], dzięki... aczkolwiek zdaje się, że to są wyjątki w skali kraju (?)... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:38 z tym ze jesli miernota zdecyduje sie studiowac za kasę to i tak odpadnie po 1 sesji a kasa mu tu nic nie pomoże. A Ty przynajmnie bedziesz miał z czego brechtac na zajeciach w 1 półroczu... jeśli to Cie pocieszy i jeśli sam nie wylecisz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:35 Ale ogólnie jest tak jak pisze famme... i żadnej odpłatności nigdy nie bedzie zacznij czytaj konstytucje a potem zabieraj głos Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kajak Re: udajesz głupka?Czy może... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:52 A Ty wyraźnie gatkaa masz w każdej sprawie świetne pojęcie, w porządku to ja może zaprosze wszystkich znajomych niech sobie postudiuja na stuciach dziennych, bez przyjęcia, bez niczego, ot tak, wystosuję też chętnie zaproszenie do Paris, aczkolwiek wątpię czy się rzeczywiście zgodzi. A do takich "dyskósji" i innych tego typu przez "ó" zamiast "u" zapraszam innym razem. Wielce gratluję studiowania 3 kierunków, przydałoby sie jednak powtórzyć podstawówkę przed tym faktem bo widzę realne ubytki w wiedzy i zbyt wysoki poziom agresji... pozdrawiam:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GATKAA DO JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:12 obracasz kota ogonem. Najpierw burzyłeś się o to że miernoty z 30 % bedą razem z Tobą na sali a teraz niby chodzi Ci o jakieś wpraowadzanie odłatności za studia, Ty chyba sam nie wiesz co piszesz. Atakujesz zaocznych, jesteś wyniosły i zadufany w sobie jakbyś pozjadał wszytkie rozumy na świecie. Do tego ZAZDROSNIK Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: DO JA IP: 195.136.180.* 27.07.07, 11:14 nei mam czego im zazdrościć, zwróciłem uwagę na kilka nieprawidłowości, jak praktyczne łączenie trybów i dążenie do wprowadzenia płatnych studiów, jedno drugiego nie wyklucza, szkoda, że nie mieszkam bliżej wrocławia :/... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: DO JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 11:17 bliżej są Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: DO JA 27.07.07, 12:00 Matko, strasznie Ci dziekuje! moglabys mi podać jakiegoś maila, czy cos? ja znam tylko mojego chlopaka z Krakowa, a jestem spod Wrocławia wiec troszeczke mnie to wszystko przeraza:) P.S. jak nie chcesz podawac publicznie to napisz na maila gazetowego;) Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 do GATKAA 27.07.07, 12:02 Matko, strasznie Ci dziekuje! moglabys mi podać jakiegoś maila, czy cos? ja znam tylko mojego chlopaka z Krakowa, a jestem spod Wrocławia wiec troszeczke mnie to wszystko przeraza:) jak nie chcesz podawac publicznie to mozesz na maila gazetowego:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do czekoladka18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:28 Czekoladka podaj mi tego swojego maila gazetowego albo swój lub gg bo ja nie mam tutaj konta założonego. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 do gatkaa 27.07.07, 12:38 czekoladka18@gazeta.pl a gg to 3104792(teraz jestem jakby co) Odpowiedz Link Zgłoś
e-meg Re: DO JA 27.07.07, 12:10 gatkaa, a jakie przedmioty z 1 roku uj sa na innych uczelniach wykladane dopiero na 4? pytam z perspektywy zdziwionej studentki 3 roku prawa uj ;) pozdrosy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do e- meg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:40 Hej. Pisałam o przedmiotach które nie są obligami. Chodziło mi o to że np. ja zdawałam ekonomiczną analizę prawa a mój kolega mógł dopiero na 3 roku. Na czwratym roku prawo kanoniczne. Co do doktryn- dopiero na 2 roku muszą i mogą zdać.Kryminalistyka możliwa na 4 roku. Poprostu oni mają odgórnie gotowy plan- podane czarne na białym co i jak, a my sami go układamy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: PB Re: do e- meg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 12:57 Bezczelnie się wtrącę do rozmowy..chciałam Wam powiedzieć dziewczyny, że Was podziwiam z tymi studiami zaocznymi. Ja sama pisałam maturę z 5 przedmiotów - 4 z nich na mniej więcej 80-90%, historię o 30% mniej.. i nie dostałam się na wymarzony UJ. Zresztą nie jestem sama, która znajduje się w takiej sytuacji. Owszem, dostałam się na prawo - dzienne, na uczelnię, która mnie kompletnie nie satysfakcjonuje, do miasta - które mi się nie podoba. Do czego zmierzam...podziwiam Was dlatego, że studiując - pracujecie..Osobiście nie chce iść na zaoczne, bo trochę mnie ten fakt przeraża. Z drugiej strony - nie chcę, żeby rodzice płacili mi za studia.. a mogliby. Pytanie po co..wystarczająco dużo opłacali mi wyjazdów, wymian, kursów i korepetycji..Plan mam ambitny - od 2 roku, jak się uda, przenieść i zacząć drugi kierunek w Krakowie.. jak się nie uda - cóż.. przeżyję. Ale i tak Was podziwiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 27.07.07, 15:02 a ludzie z ulicy mogą przychodzić za darmo na wykłady z prawa? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P 27.07.07, 15:30 Weź Ty koleś już zamknij twarz. Gatkaa powiedziala,ze mogą. Jak nie chcesz zeby ktoś taki usiadl obok Ciebie na sali wykladowej to weź sobie zbuduj jakiś klosz czy coś i wleź do niego... Odpowiedz Link Zgłoś
kaja86 Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P 27.07.07, 15:35 Tak w zasadzie to ludzie z ulicy mogą przychodzić na wykłady ze wszystkiego.Wykłady są otwarte i nie sprawdza się na nich obecności. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do "ja"- głupota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:11 godzina 10:27 napisałam " Do Ciebie człowieku nic nie trafia, jakbyś był jakiś ograniczony, potrafisz 1000 razy pytać się o to samo, mądremu wystarczy raz powiedzieć- w sumie przez takich jak Ty rodzą się konflikty." godzina 10:59 napisałam "A i nie zapomnij o tym, że ludzie z biotechnologi albo babcia Twojego kolegi również ma prawo przyjść na wykład!!!!! TO nie jest klasa, tu nie sprawdzają obecnośći a poza tym to jest specyficzny kiernek PRAWO- to mówi już samo przez się. Każdy ma tu szanse poznać swoje prawa, nawet bezdomny." godz 10:59 cd "A spytaj się jeszcze raz o to samo to przejde po kablach... nie bede kończyć bo to zacznie podpadać po k.k." 11:04 napisałam "Do uczestnictwa powtarzam UCZESTNICTWA w wykładach (WYKłADACH) "dziennych" mają prawo wszyscy- WSZYSCY!!! czyli cała Twoja rodzina, ludzie z ulicy, Paris Hilton itd" I wiesz na kogo teraz wyszedłeś? Bez komentarza.... PRZYSłUZ SIE OJCZYZNIE I NIE WCHODZ NA TE FORUM I NIE ZABIERAJ GLOSU a tak poza tym to zastanawiam sie czy przy sprawdzaniu matur OKE popełnia dużo błedów...a może jak to mówisz- to jakiś błąd systemu. Za moich czasów komputer nie doliczał punktów... No ale zawsze moze być sytuacja odwrotna i moze jednak wybierz Katowice, wszytkim ulży, uwolnimy się od stęchlizny infantylizmu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do "ja"- głupota? IP: 195.136.180.* 27.07.07, 16:16 infantylna to jesteś ty z twoimi obelgami, w żadnej z tych wypowiedzi nie zaznaczałaś, czy "wszyscy" mogą przychodzić za darmo, czy też nie, więc chciałem to uściślić - tyle... taki system mi się podoba, że mogą przychodzić wszyscy za dramo... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa Re: do "ja"- głupota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:26 Nie zapominaj ze to Ty obrazałes wszytkich zaocznych, naśmiewałes sie z ludzi którzy otrzymali po 30 % z maturu. A chyba nie trzeba być geniuszem zeby wywnioskowac z jedej z moich wypowiedzi w których piszę ze bezdomni też mogą przyjśc, że wstęp jest bezpłatny. I własnie o tym cały czas pisałam- studiowanie to sztuka wyciągania wniosków a nie rzucanie wyrytymi regułkami czy tłumaczenie "kawe na ławe". I chyba nie wiesz co znaczy słowo "infantylny"- polecam słownik Kopalińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: do "ja"- głupota? IP: 195.136.180.* 27.07.07, 16:29 nigdzie się nie wyśmiewałem, chodziło mi tylko o trzymanie poziomu... a twoich postów nie czytałem wszystkich, wybacz, może bezdomny mi umknął... ale taki system mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa do ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 16:36 No i teraz masz odpowiedź- nie czytasz postów z odpowiedziami a potem 1000 razy zadajesz te same pytania i irytujesz ludzi. No ale jesli faktycznie pogodziles się z systemem to nie ma co już wzajemnie się denerwować. Zakończmy ten temat: dzienni, maturzyści którzy dostali się na dzienne kontra zaoczni kontra bezdomni( v ludzie z ulicy). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: do "ja"- głupota? IP: 195.136.180.* 27.07.07, 17:04 nie wiedziałam, że tak jest? tzn., że mogę chodzić na wykłady z japońskiego na kierunek - japonistyka za darmo? zawsze chciałam nauczyć się tego języka! Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Re: do "ja"- głupota? 27.07.07, 17:09 Z tego wynika,że możesz:) hehe, założyłam wątek o tym czy fajnie jest na zaocznym prawie na UJ a tu sie takie rzeczy porobiły,że teraz bedzie aż 116 komentarz:D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ala Re: do "ja"- głupota? IP: 195.136.180.* 27.07.07, 17:14 a muszę to gdzieś zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś
najsliczniejsza Re: do "ja"- głupota? 27.07.07, 18:33 a mnie przeraża,że na roku spotkam się z osobami pokroju"ja".Zeby się dostać na dzienne zabrakło mi niewiele,ale nie czuję się z tego powodu gorsza.Dopiero okaże się kto się nadaje a kto nie aby te studia ukończyć.I nie mam też nic przeciwko chodzeniu na wykłady z osobami,które otrzymały z matury nawet te 30 procent ,ponieważ to nie moja sprawa."Ja"zajmij sie swoim życiem. Jesteś typową osobą,która nadaje się do brania udziału w jakimś wyścigu szczurów. Poza tym nikt Cię przecież nie zmusza abyś podejmował naukę na UJ. A poziom wcale się nie obniży,nawet jeśli większość zaocznych będzie miała średnią 30 procent z matury.Jak ktoś będzie słaby to nie poradzi sobie z materiałem i odpadnie.Proste. A na wykłady mogą chodzić WSZYSCY. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: famme Re: do "ja"- głupota? IP: *.net.autocom.pl 27.07.07, 18:48 Moi Drodzy!!! Zakończcie już ten temat, każda następna wypowiedz to już wiercenie dziury w całym, brak jakiejkolwiek merytorycznej treści. Wszystko zostało powiedziane, posłuchajcie rad studentki 5 roku WPiA Uj i.....dajcie na luz!!! :) Cieszcie sie wakacjami, cieszcie sie tym, ze studiujecie, nieważne czy na dziennych czy zaocznych, to nie ma znaczenia - dopiero studia skonfrontują to jakimi "prawnikami" będziecie. Cieszcie sie wakacjami, bo może za rok, o tej porze, będziecie myśleć o poprawce z logiki czy Prawoznawstwa, i to dopiero będzie problem. Pozdrawiam was serdecznie, idźcie na słoneczko - jeśli jest - a nie siedźcie przed komputerami wymyślając spiskowe teorie dziejów. :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: górol Re: do "ja"- głupota? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 19:01 famme łotwo Ci godać a my od pozdziernika zaczynamy noukę i chcemy mieć miłoch przyjocieli a nie żeby nos kto obrożał bezpodstawnie. Jo jesteym dobrej nadziei i co prawada jesteym na dzinnych ale i piekne zaocznianki paninki chciołbym poznać. Pozdrawiam przyszłych prowników do zobaczynia w pozdzierniku Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gatkaa KONIEC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.07, 19:30 Zamykamy temat i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
szymoczek192 Re: gatkaa 28.07.07, 13:49 widze ze jsestes studentka prawa na uj zaocznego i masz najwiecej pojecia ze wszystkich co sie yu wypowiadaja czy mzoesz mi dac swoje gg albo jakis e mail albo numer telefonu zebym na spokojnie pogadal z toba o tym prawie .Bylbym bardzo wdzieczny. jak co to numer telefonu daj na moj e-mail szymoczek@interia.pl dzieki wielkie z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JOLEK Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 28.07.07, 14:43 a często się zdarza tak, że ćwiczenia zaoczni mają z dziennymi? to po co w ogóle wprowadzać takie rozróżnienie (zaoczni / dzienni)? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pikna Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.07, 17:13 a po to żeby kaska leciała Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: JOLEK Re: KtoStudiujePrawoZaoczneNaUJ?fajni eJest?:P IP: 195.136.180.* 28.07.07, 17:17 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladka18 Bo mnie tu zaraz trafi! 28.07.07, 17:40 Dziewczyno, jak nie czytalas wszystkich wypowiedzi Gatki to teraz Ci napisze i nie zadawaj glupich pytań: jest takie coś jak wykłady i na te wykłady może chodzić sobie kto chce lub nie chodzic. Jesli ktos kto jest np. na filologii angielskiej i zapragnie sobie przyjsc na jakis wyklad to przychodzi i na odwrót. Wykłady nie sa obowiazkowe, nie są platne i nie jest sprawdzana lista obecności. Odpowiedz Link Zgłoś