Gość: K. IP: *.magma-net.pl 03.10.07, 19:36 u mnie podzielili nas na 5 gr. 40-50osobowych. Oszaleli!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Aga Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.chello.pl 03.10.07, 19:59 Wszystko zalezy od uczelni. U mnie na wydziale w grupie ćwiczeniowej nie może być więcej niż 30 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.07, 20:20 U mnie teoretycznie w grupie jest 30 osób, ale zwykle bywa 32 33 czasem 35... czami nie opłaca się uruchamiac osobnej grupy dla 10-12 osób, o jeśli jest pewność, że się w sali zmieszczą to się dodaje "po trochę" ale grupy 40-50 to tez normalka Odpowiedz Link Zgłoś
plecionka Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! 03.10.07, 20:29 To zalezy. U mnie na calym roku jest troche ponad 60 osob i podzielili nas na 4 grupy, czyli wychodzi mniej wiecej 16 osob w jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.chello.pl 03.10.07, 21:55 A nie, u mnie grupa istnieje, jeśli jest w niej przynajmniej 5osób (chodziłam na takie zajęcia). :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.chello.pl 04.10.07, 11:54 Ja chodziłam na zajęcia gdzie były 2 osoby :) + prowadzący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 10:38 Fatalnie. U mnie rekordem było chyba ze 26 osób, a i to głównie dlatego, że ktoś z innej grupy przeniósł się akurat na dane zajęcia. Wyznaczone grupy miały bowiem maks. 20 osób (a na innym kierunku nawet maks. 14!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.aster.pl 04.10.07, 11:59 co studiujecie ze macie takie małe grupy?? jestem z prawa uw.. u nas grupy 30-40 osob (straszne://) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.181.219.81.magma-net.pl 04.10.07, 13:18 Pewnie na takich kierunkach jak np. prawo duza liczebnosc grupy nie stanowi przeszkody...Ale na kierunkach scislych, gdzie na wielu przedmiotach trzeba miedzy innymi zbierac magiczne punkciki za np. rozwiazywanie zadan na tablicy, 50 osob w grupie przy czestotliwosci zajec 1xtyg oznaczalo by fizyczna niemozliwosc zdobycia zaliczenia.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:29 Nie wiem, jak jest akurat na prawie, ale na wielu kierunkach humanistycznych zajęcia w grupach mają charakter dyskusji, w których dobrze jest być aktywnym... (w końcu wykładowca może wykazać się na wykładzie, na ćwiczeniach wykazują się studenci ;)) 50-osobowej grupy nawet nie próbuję sobie wyobrażać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:27 Studiuję na MISH (UAM), więc zdecydowanie humanistycznie :). Na filologii polskiej grupy dziekańskie składają się z 20 osób. Na germańskiej - 13-14. Na paru innych filologiach - 25 to absolutny maks (zajęcia niejęzykowe). Politologia, socjologia - grupy raczej nie przekraczają 20, no, dwudziestu paru osób. Grupy powyżej 30 osób chyba w życiu nie widziałam, z wyjątkiem wykładów oczywiście, i ew. jakichś bardzo obleganych fakultetów lub zajęć z wyjątkowo uwielbianym przez studentów wykładowcą. Prawdę mówiąc, myślałam, że to standard... U nas nawet takich wielkich sal nie ma (z wyjątkiem wykładowych) - w sali seminaryjnej jest zwykle 20-30 miejsc siedzących. Odpowiedz Link Zgłoś
agatk_michta Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! 04.10.07, 16:51 ja studiuje politologię i w zeszłym roku w każdej grupie było trzydzieści parę osób (były 4 grupy); w tym roku zrobili 5 grup tak by w każdej było ok.28 osób, ale nie uwzględnili wielu osób które zrezygnowały i teraz mam w grupie osób 25, w innych jest podobnie; podejrzewam,że zrobili to na prośbę wykładowców,którzy woleli mniej liczne grupy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:59 Studiujesz na UAM? Myślę, że tak duże grupy mogą mieć związek z tym, że od czasu nowej matury uczelnie mają problem z oszacowaniem, ile osób w październiku faktycznie pojawi się na zajęciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.chello.pl 04.10.07, 17:11 W zeszłym roku chodziłam na ćwiczenia na filologii polskiej na pewne ćwiczenia. Na pierwsze (o 8 rano) przyszło 50 osób, po ostrej selekcji zostało 35 osób. Ale pan prowadzący stanowi wydziałową legendę i wszyscy chcieli mieć ćwiczenia właśnie z nim. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 17:55 Mogę się zapytać, z kim były te zajęcia? :) Ja taką "walkę o miejsca" na polonistyce przeżyłam parę razy... asertywny wykładowca zrobił losowanie :), mniej asertywny wypytał nas, kto ma IOS, ITS i różne inne "I" i z westchnieniem nikogo nie wyrzucił ;), całe szczęście, że była to bodaj jedyna sala, gdzie pod ścianą stała duża ilość plastikowych rozkładanych krzeseł... przydały się bardzo :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.chello.pl 04.10.07, 18:54 Dr Bąbiak, filologia polska na UW - ćwiczenia z literatury po 1864. Prowadzący-marzenie. :) Też był z tych "nieasertywnych" - kazał zostać tym, którzy byli z przypisanej do niego grupy, ITSom i dwukierunkowcom - nie przewidział, że to razem wzięte da tłum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 20:23 Mój wspomniany nieasertywny wykładowca po dłuższym przepytywaniu, kto jakie ITS-y i kierunki ma, stwierdził w końcu: "Po co mają Państwo zwracać głowę dziekanowi tymi wszystkimi podpisami... Najlepiej gdyby wywiesił na drzwiach kartkę: Kto chce mieć indywidualną organizację, NIECH CZUJE, ŻE JĄ MA" :). Bardzo lubię ten cytacik :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjaa Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 19:56 ojej, jakieś gigantyczne te grupy macie!!! u mnie na geologii były max. 12-osobowe, co było uzależnione przede wszystkim od dostępu do sprzętu i innych pomocy jak mikroskopy, komputery, skałki, minerałki, różne inne osady, bryłki na projekcje krystalograiczne etc. A zresztą na takich laborkach z chemii czy gruntów to trochę ciężko więcej niż 12-osób ogarnąć. Sama teraz prowadzę ćwiczenia (jestem doktorantką) i wiem, że jak mam powyżej 12-osób w grupie to łatwo się tych zajęć nie prowadzi. I co ciekawe warunki lokalowe na moim wydziale mamy znakomite! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.magma-net.pl 04.10.07, 21:48 studiuje admin. (z tym, ze zaocznie). Pewnie chca sobie koszty zmniejszyc. Z 2 gr. wykladowych zrobili jedna. Nie wierze, ze az tyle osob zrezygnowalo/odpadlo i bedzie nas tak malo zeby grupy byly mniejsze. Poza tym "starsze" roczniki ucza sie w takich duzych grupach. Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! 05.10.07, 12:33 U mnie (polonistyka UJ) grupy stricte cwiczeniowe liczą chyba maksymalnie 22 osoby, aczkolwiek często zdarzają się zajęcia, które jedna z pań prowadzących określiła mianem "wykładów konwersatoryjnych" - niby posiadają generalnie formę monologu, ale odbywają się w salach przeznaczonych na co dzień dla kameralnej liczby uczestników. Wiąże się to oczywiście z głębokim dyskomfortem dla studentów, stłoczonych nagle np. w 70 osób na powierzchni zwykłej, "szkolnej" salki. Za to od strony merytorycznej bywa pięknie... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzolina Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.godula.net 19.10.07, 17:51 na prawie uj to samo. grupy są z urzędu (tj formalnie) 50-60 os a przychodzi czasem 80- 90 masakra.. duszno parno i na podłodze ludzie siedzą bo krzeseł malo... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! 07.10.07, 11:44 Oszaleli :( Toż to będzie drugi wykład. Ja miałam w tamtym tygodniu zajęcia z 23 studentami i tak się nie da. Mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze dwóch i będzie można wyegzekwować od władz wydziału obietnicę utworzenia drugiej grupy (miała powstać, jak będzie 25 osób). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka U mnie gr ćw liczy 15 osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 12:34 A na roku mam ok 150 osob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.07, 13:10 Oczywiście takie duże grupy są złamaniem rozporządzeń ministerialnych - ale jak widzę na państwowych uczelniach się ich nie przestrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.10.07, 13:13 Oczywiście za duże grupy - złamanie zaleceń ministrialnych - proponuję interwencję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pw Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:23 u mnie na PW grupy są po ok. 30-35 osób, ale i tak każdy chodzi jak chce wczoraj na labo z TI były 4 osoby bo inni sobie poszli na zajecia do innych grup i wczesniej skonczyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: grupa cwiczeniowa - jest jakis limit osob?! IP: *.net.pl 20.10.07, 18:33 a nas w tym roku nie podzielili tylko dzielilismy sie sami dzien przed zajeciami. dodam ze plan byl w necie ale bez podziału na grupy:D i tak jestem w grupie 6 osobowej:D Odpowiedz Link Zgłoś