Dodaj do ulubionych

Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE???

IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.04.08, 00:39
Witam.Za rok mam maturkę lecz juz od kilku miesięcy solidnie przerabiam cały
materiał z matmy i angielskiego....oba te przedmioty chce zdawac na
rozszerzeniu. Patrząc na rankingi ambicja mi mówi że należy wybrac SGH...ale
czy w rzeczywistości tylko po tej szkole można zrobic karierę i po kilku
latach doświadczenia i pracy zarabiać w okolicach 8-10k?? Jestem z Jeleniej
Góry i najbliżej mam do Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu( kierunek Finanse i
Rachunkowość ).Warto zakuwac dodatkowo z drugiego języka i WOS'u żeby z
każdego osiągnąć na maturze min. wynik 80% czy spokojnie powtarzać matme i
angielski i wybrac AE wrocław?
Obserwuj wątek
    • Gość: zzz Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.08, 08:14
      Z papierkiem SGH i w Warszawie łatwiej jest lepiej się ustawić.

Ale szkoła niczego nie gwarantuje.
    • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 20.04.08, 10:32
      jeśli chodzi o jakiś poziom nauczania, to SGH nie odbieg od innych AE, zwłaszcza
      po wprowadzeniu studiów dwustopniowych, ale
      1) jest w Warszawie
      2) co tam dziesiątki organizacji studenckich, bez przerwy jakies dni kariery,
      wykłady, warsztaty
      3) przychodzą tam jednak ludzie, którym chciało się zakuwać, praktycznie nie ma
      osób słabych (mówię oczywiście o studiach dziennych). Sa tylko tacy, którym się
      nie chce.

Dlaczego Finanse i Rachunkowość? To rzeczywiście mozna studiowac wszędzie a
      potem siedzieć w finansach, ale co w tym ciekawego... Jest tyle innych
      kierunków... Polecam Metody Ilościowe na SGH....
      • Gość: Michhh Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.04.08, 11:17
        Finanse wydają mi się interesujące choć wiele ludzi powtarza mi żebym nie
        popełnił tego życiowego błędu i nie wiązał się z nimi bo po prostu się zanudzę
        na śmierć:p Co po tych metodach ilościowych można robić że jest to tak oblegany
        kierunek na sgh? Wydaje mi się że jest to czysta ekonometria tylko inaczej się
        nazywa...
        • Gość: Sheila Re: Orać na UW czy spokojnie wybrać AE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 11:30
          ja mam natomiast pytanie czy lepiej próbować dostać się na UW np. na
          Wydział Ekonomii czy Zarządzania czy 'spokojnie' na AE, w moim
          przypadku w Katowicach?
          pozdrawiam!
          • Gość: Michhh Re: Orać na UW czy spokojnie wybrać AE? IP: *.jgora.dialog.net.pl 20.04.08, 12:24
            Moim zdaniem....broń cię panie boże na zarządzanie bo ludzie po tym pracują w
            żabce i innych lidlach! Co do wyboru uczelni to wybrałbym jednak UW i ekonomię.
    • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 21.04.08, 18:37
      bez przesady, ludzie po zarządzaniu na UW nie pracują w Lidlach... Wydział
      ekonomii uchodzi za o wiele lepszy, ale przydałoby sie lubić matematykę.

Metody ilościowe to statystyka, ekonometria i elementy informatyki. Zazwyczaj
      robi się do tego jakąś ścieżkę czy drugi kierunek, absolwenci pracują w
      badaniach rynku, aktuariacie, finansach itp.
      • Gość: Sheila Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 19:43
        a czy poleciłabyś Zarzadzanie na UW a jak nie to dlaczego? Znasz
        może jakieś opinie na temat tego wydziału?
        • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 22.04.08, 20:43
          Znam ludzi, którzy po pierwszym roku zarządzania UW przenieśli się na SGH, stąd
          poznane przez mnie opinie są zapewne bardzo stronnicze. Według znajomych nauka
          na UW jest dużo bardziej teoretyczna na SGH, co akurat w przypadku wszystkich
          kierunków ekonomicznych nie ma większego sensu.

Raczej polecałabym akademie ekonomiczme.

SGH daje dużo większe możliwości wyboru przedmiotów, nie ma u nas "wydziału",
          gdzie sie utknie i skąd uciec trudno.
          • Gość: Sheila Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 21:23
            Twoi znajomi przenieśli się na SGH, ale na dzienne? na jakich
            zasadach?
            wracając do WZ UW, stawiają na teorię niż praktykę, tak? a coś
            pozytywnego w ogóle o tym wydziale słyszałaś? wypytuję tak, ale to
            naprawdę dla mnie ważne, każda informacja jest cenna,bo takich
            wiadomości nigdzie indziej nie zdobędę :)
            • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 22.04.08, 21:27
              Zdali egzamin wstępny :D Przeniesień raczej nie ma.

Nie, nie słyszałam nic pozytywnego, wszak istnieje pewna mgiełka konfliktu
              miedzy SGH a Zarządzaniem UW :D. Na pewno istnieją fora i grona studentów tego
              wydziału, tam popytaj.
            • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 22.04.08, 21:29
              nie szukając daleko:

www.szturmowa.com/f2/ -UW
              www.esgieha.pl/forum -SGH
              • Gość: Sheila Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.08, 21:53
                a podłoze tego konfliktu między uczelniami jest znane? czy ot taka
                rywalizacja,bo podobne kierunki oferują? ;)
                baardzo dziękuję za link do forum.pozdrawiam!
                • beatrycze123 Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? 22.04.08, 23:44
                  rywalizacja to z pewnością żadna. My z góry zakładamy, ze wydział zarzadzaia UW
                  jest beznadziejny a oni nas raczej niezbyt lubią :] No ale to takie stereotypy.
                  To jak stereotyp ajseku (AISEC).
                  • Gość: pl Re: Orać na SGH czy spokojnie wybrać AE??? IP: *.acn.waw.pl 23.04.08, 19:44
                    ja studiuję na WZ UW i WNE UW. Moja siostra na SGH. Czym to się różni? A więc tak:

dla typowego humana co matmy ani rusz WZ będzie ok, matma i statystyka jest tam
                    bardzo przystępna (dla mnie zbyt przystępna) - dodatkowo mnóstwo bzdurnych
                    przedmiotów o 'zarządzaniu' :D tak tak często to są takie pierdoły że szkoda
                    gadac. Kierunek łatwy i przyjemny, atmosfera studencka najlepsza ze wszystkich 3
                    kierunków (mimo tego że wydział położony na Służewiu). No ale czy tego
                    oczekujemy od studiów? Zbyt mało konkretnych specjalizacji, rachunkowosc i
                    finanse ekhm mało ciekawe ale chyba i tak najlepsze. Oczywiście jest sporo
                    ciekawych przedmiotów, wszystko zależy od wykładowców którzy trafiają się
                    naprawdę nieźli. Ogólnie na WuZecie mamy taki mix wszystkiego.

WNE - matma na naprawdę wysokim poziomie, jeśli ktoś nie lubił tej licealnej to
                    może sobie darowac WNE, bo na pewno nie polubi analizy matematycznej :] Oprócz
                    tego po reformie mniej nikomu niepotrzebnych przedmiotów, więcej konkretów i o
                    to chodzi. Zapychaczy jest mało - to mi się podoba.

no i SGH - matma dla OGÓŁU na niższym poziomie od WNE, chyba że mówimy o
                    metodach ilościowych - ten kierunek śmiało można porównac z Informatyką i
                    Ekonometrią na WNE. Reszta tak naprawdę podobno do WNE. Co jest olbrzymim plusem
                    SGH? Dwa języki obce, które opanujesz w stopniu bardzo dobrym.

Tak więc co kto lubi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka