Dodaj do ulubionych

Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 08:00
Witam!

Czytałem i o jednej uczelni.. i o drugiej. Ale wciąż mam wątpliwości. Niestety, Uwr mnie nie chce, i muszę zahaczyć się o prywatną uczelnię. Nie wchodząc w litanie typu "Bleble nie warto studiować dziennikarstwa, bo(...)"- na którą szkołę WY byście postawili? Obydwie mają tyle samo zwolenników, jak i zaciekłych przeciwników chyba ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Agat Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.08, 21:23
      Ja bym Ci radził swps. Sam studiuję w swpsie psychologię - władze dbają przede
      wszystkim o wyśmienitą kadrę, a to w studiach podstawa. Myślę, że na
      dziennikarstwie będzie podobnie. (Słyszałem już zresztą, że na dziennikarstwie
      też będzie krajowa ekstraklasa).
    • Gość: ikol Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.08, 21:36
      to zalezy co dla ciebie jest priorytetem
      SWPS jest ok, wyrobiło sobie markę ale dopiero tworzy dziennikarstwo we
      Wrocławiu (jeszcze nie mają studentów) i jak będzie faktycznie - na razie nie
      wiadomo - dużo obietnic może skończyć się na obietnicach. Jakbyś pytał o
      psychologię doradzałbym ci zdecydowanie SWPS, jeśli chodzi o dziks - wielka
      niewiadoma

DSW - wiesz co jesz :) - dziennikarstwo jest tam już parę dobrych lat, maja
      ciekawe i unikalne specjalizacje (dz. muzyczne, dz. sportowe, media cyfrowe),
      mają uprawnienia magisterskie, sprzet ok. Minusem (a może plusem) jest
      stosunkowa łatwość zdobycia dyplomu (stąd jest tam trochę przypadkowych studentów)

interesuje się dzienniakrstwem i trochę wiem jak funkcjonuje ono we wrocku
      • Gość: Agat Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: 78.8.143.* 17.07.08, 21:23
        To fakt, że swps dopiero startuje z dziennikarstwem, ale jak startowało z
        psychologia to wystartowało tak, że rok, który debiutował, a teraz się broni(ł)
        miał zajęcia z całą śmietanka polskiej psychologii. To jest przesłanka, by
        sądzić, że na dziennikarstwie "dużo obietnicach się nie skończy na obietnicach",
        bo władze wrocławskiego wydziału swps się nie zmieniły.
        • Gość: Messiash Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.08, 14:32
          Dzięki za odpowiedzi! Dokumenty złożyłem do SWPS- zobaczymy co sprezentują debiotantom. O poziom uczelni jestem w miarę spokojny- ryzykiem mojego wyboru nazwać nie można;)
          • Gość: Ja Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.jaskom.pl 18.07.08, 23:24
            mozesz podac na sibebie jakis namiaar? tez skladam papiery na SWPS
            wrocław.. rowniez na dziennikarstwo z kom. społ. ;) pogadamy na gg
            albo przez meila. tylko podaj jakis kontakt. mam kilka pytan. :)
            pozdrooo
            • Gość: Messiah Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.08, 00:08
              Nie ma problemu, wal na maila: Veiovis-messiah@o2.pl
              • Gość: kika Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 21:03
                a mam pytanie idziecie na dzeinne, czy zaoczne dziennikarstwo???
      • Gość: Roman Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.04.09, 11:42
        Byłem wczoraj na Drzwiach Otwartych w swpsie. Duże wrażenie. Wiem, że uczą tam
        Bralczyk i Godzic, a to są w branży nie byle jakie figury. Wiem, bo sie tym
        interesuję, pracuję w mediach, ale muszę uzupełnić wykształcenie (jestem
        magistrem polonistyki,a to nie to samo). Poszedłem też do rekrutacji DSW. Żadne
        nazwisko z kadry nic, ale to kompletnie nic mi nie powiedziało. Dla mnie to jest
        najważniejsza wskazówka. Poza tym, w swpsie będzie też dla studentów
        dziennikarstwa trochę psychologii społecznej, a jak słusznie podkreśliła pani
        prezentująca kierunek dziennikarstwo: "Umiejscowienie dziennikarstwa w szkole,
        która ma najlepszą psychologię w Polsce to strzał w dziesiątkę, bo większość
        pracy dziennikarza to opisywanie ludzi i znajomość zasad rządzących ludzkimi
        zachowaniami jest niebywale ważna".
        • Gość: ewqa Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.04.09, 23:14
          a wy w tym swpisie nie macie kasy na promocję i taką nachalną propagandę walicie
          na forum? przecież na kilometr czuć tutaj reklamę - słabo rekrutacja idzie?
          • Gość: OLo Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.04.09, 10:12
            Z tego co wiem, to rekrutacja nawet się jeszcze w swpsie nie zaczęła. Strasznie
            was chyba w dsw kłują w oczy dobre opinie o dziennikarstwie gdziekolwiek poza
            dsw - wszystko jedno czy to uniwersytet, czy swps. Jakoś, gdy pojawia się na
            forum pochlebna opinia o dziennikarstwie na dsw to nikt tu nie pisze, że czuć
            reklamę i nikt nie imputuje, że jest w tym coś nieszczerego. Ciekawe...
    • Gość: Caroll Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: 94.42.88.* 30.01.09, 22:24
      No przestań... SWPS to chyba najlepsza polska niepubliczna uczelnia,
      a dsw?... szkółka nastawiona na robienie kasy na uczeniu pedagogów w
      systemie zaocznym.
      • Gość: nieagitacja Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: 78.8.141.* 30.01.09, 22:46
        Nie wiem czy SWPS jest najlepsza - na pewno na dobrą psychologię w Wawie,
        niekoniecznie to się przekłada na to, że musi mieć dobre dziennikarstwo we
        Wrocławiu - bo robi je w 90% kadra spoza SWPS.
        Obie wersje: dziks w SWPS i DSW mają swoje plusy i minusy.

DSW ma mocną pozycję w dziedzinie pedagogiki w skali kraju. To chyba wiesz?
        Dobre nazwiska, ciekawe specjalności, uznana marka w regionie.
        • Gość: Bartek Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: 193.201.164.* 05.02.09, 09:20
          Pedagogikę ma dobrą? No może i tak, tyle, ze to... pedagogika. "Nauka", ktorej
          na świecie nie ma, nie dająca żadnych kwalifikacji. Zaraz na forum zacznie sie
          wrzask: jak to nie ma pedagogiki, zobacz ile jest Departments of Education?!
          Właśnie, jest EDUCATION. Na swiecie ludzie uczą się jak być nauczycielem
          (geografii, historii, matematyki itp. ) I to ma sens. W Polsce jest dziwaczna
          "pedagogika" - coś, co nie spełnia standardów nauki. Może mi powiesz ile
          publikacji w czasopisamach z listy filadelfijskiej mieli w ostatnich 4 latach
          pedagodzy z DSW? Ja ci powiem, nie wiedząc tego: ZERO. Skąd moja pewnośc? Po
          polscy pedagodzy mieli ... dwie. (Oczywiście zadna z nich nie była z Wrocławia).
          To jawna i jednoznaczna kompromitacja całej dyscypliny.
          Mówienie, że DSW to dobra uczelnia, bo ma dobrą pedagogikę to jak mówienie, że w
          jakimś kraju wysoko stoi sport, bo jego reprezentanci są świetni w kręgle.
          • tocqueville Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? 05.02.09, 09:46
            a z ciekawości, podaj nazwiska tych dwóch pedagogów

poza tym polska "pedagogika" ma o wiele szersze znaczenie niż anglosaska
            "education" - to nie tylko nauczanie, ale też praca socjalna, poradnictwo
            rodzinne i zawodowe, opieka nad osobami z dysfunkcjami, resocjalizacja itd.
            • Gość: Mirka Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.09, 16:36
              Wiesz, ja studiowałam pedagogikę. (Teraz jestem na IV roku psychologii). Może i
              w założeniach pedagogika zajmuje się tym, co piszesz, ale studiowanie jej polega
              na uczeniu się na pamięć dupereli w postaci nikomu niepotrzebnych definicji i
              podziałów, z których nic nie wynika. Dopiero na psychologii uczę się tego co to
              jest "praca socjalna, czy opieka nad osobami z dysfunkcjami, resocjalizacja itp"
              a także wielu innych interesujących rzeczy. Zgadzam się całkowicie z tym, co
              ktoś tu napisał, że pedagogika top pseudonauka. Zgadzam się jako mgr pedagogiki...
            • Gość: Iza Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: 78.8.142.* 22.12.09, 11:10
              No, jeśli polska "pedagogika" ma o wiele szersze znaczenie niż anglosaska
              "education" to:
              (1) "pedagogika" to rzeczywiście jest coś, czego nie ma na świecie (no, ale było
              w Związku Radzieckim, to fakt).
              (2) tym bardziej nic nie usprawiedliwia tego, że polscy pedagodzy nie mają
              ŻADNYCH (wiem to, nie wiem natomiast skąd wzięła się informacja o dwóch???)
              publikacji w indeksowanych czasopismach o znaczeniu międzynarodowym. Pedagogika
              to dno dna jeśli chodzi o naukę.
              (3) Zgadzam się całkowicie, że mówienie, iż DSW ma dobry poziom NAUKOWY, bo ma
              dobrą pedagogikę to cyrk na kółkach!
    • gruszenka_karamazow Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? 11.04.09, 22:35
      Właśnie kończę DSW, pijar na DZIKS. Nie wiem "jak jest" na swps, więc nie będę
      niczego porównywać, ale wiem, że gdybym znów miała wybierać Uczelnię, zrobiłabym
      to samo. Zresztą, to studia, a nie liceum- to ty decydujesz, ile z nich
      wyniesiesz, nieważne czy to SGGW czy Szkoła Lansu i Bounce'u....
      • Gość: Do-Gruszenki Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.09, 13:21
        To, że Ty decydujesz ile wyniesiesz ze studiów to prawda tylko częściowa. Równie
        dobrze można powiedzieć: po co studiować? Lepiej sobie spokojnie poczytać
        książki na określony temat. Jednak to, kto Cię uczy, co wie, czy potrafi wiedzę
        przekazać to sprawa kluczowa. I dopiero gdy ten warunek jest spełniony, można
        mówić: "to ty decydujesz"
        • Gość: cassandra Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:46
          co sadzicie o edukcji artystycznej i wspolczesnych sztuk
          wizualizacji-to kierunek pedagogiki rowniez , zastanawiam sie nad
          tym kirunkiem bo po 1 lubie malarstwo sztuke a po 2 to pedagogika
          umozliwia mi prace w przedszkolach szkolach i osrodkach
          kultorowych..sa jacys chetni na ten kierunek? pilnie prosze o odp.
          • Gość: Li Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.09, 17:05
            SWPS - kadra z Uwr :)
            Polecam :)
            • Gość: xxx Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.09, 18:50
              czyli jak rozumiem SWPS nie ma własnej kadry, tylko ją pożyczyło od UWr.
              Ciekawe jak wprowadzą jednoetatowość to kto wam bedzie prowadził zajęcia?
              Wrocławska SWPS = miejsce fuszek dla ludzi z uniwerka? Interesująca
              rekomendacja. A wydawało się, że to poważna uczelnia.
              • Gość: Katar Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.09, 18:43
                Własną kadrę też ma i to,w stosunku do wymogów, w nadmiarze. Wprowadzenie
                jednoetatowości nie spowoduje żadnych kłopotów w swpsie. A co do ludzi z
                uniwerka, którzy są na drugim etacie... No cóż, lepiej jeśli uczelnia ma
                sensownych ludzi na drugim etacie, niż byle kogo na pierwszym. Może drogi xxx
                podasz jakich to profesorów i doktorów habilitowanych, którzy swoimi
                kwalifikacjami choćby ocierają się o dziennikarstwo i komunikację społeczną mają
                inne niż swps wrocławskie uczelnie? Każda komisja akredytacyjna umrze ze śmiechu
                przyglądając się tej kadrze. A wizyty komisji już niedługo...
      • basiasiec Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? 30.07.09, 18:11
        DSW było, a może i jest dla niektórych ciekawą alternatywą. Jest tańsze od SWPS, czy gorsze? Chyba trudno ocenić, każdy broni swojej szkoły. Ja skończyłam DSW i co mogę powiedzieć było miło jak na jakiś kursach wieczorowych. Kończyłam pedagogikę rodzinną. Ktoś powie, co to za kierunek dla mnie był szalenie interesujący i głównie dlatego, że zajęcia miałam z ludźmi, którzy byli pracownikami naukowymi jak i praktykami. Do dziś pamiętam pewne porównania. Było wspaniale, dziś pewnie też wybrałabym taki sam kierunek. Z kolei magisterka... śmiech.. Czasami mam wrażenie, że ta szkoła "produkuje" magistrów. Pewnie są ludzie, którzy skończyli ją i mogą coś sensownego powiedzieć, ale tak jest chyba wszędzie. (Na uniwerku też byłam.. i tak samo można się ślizgać jak na prywatnej różnica jest taka, że na prywatnej z człowieka nie robią śmiecia, tylko szanują, traktują jak człowieka). Dziś jeśli miałabym możliwość, pieniądze i czas poszłabym na SWPS! Życzę udanych wyborów.
        • Gość: niki Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.09, 22:25
          Witam, interesuje mnie jak długo w ciągu dnia trwają zajęcia na DSW
          właśnie na pedagogice na studiach II stopnia- zaoczne. Ide na
          edukacje wczesnoszkolną i przedszkolną. Jestem ze Świebodzic i muszę
          rano jechac a wieczorem wrócic, mam nadzieję, że nie będą w szkole
          nas trzymac aż do 20. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
          • Gość: tr Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.09, 19:37
            bloki zajęć trwają do 18.45
            w niedzielę czasem kończą się 15-20 minut wcześniej (na prośbę studentów, którzy
            muszą dojechać do domów)
            zawsze można się także dogadać z wykładowcą

• Gość: Anino Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.08.09, 17:58
          Czy DSW jest tańsze od SWPSu? Nie sposób porównać jeśli mówisz o pedagogice, bo
          tej w swspsie nie ma. Z psychologią odwrotnie (przynajmniej na stronie dsw jej
          nie widzę). Psychologia na swps jest wyraźnie droższa niż pedagogika w dsw.
          Fakt, ale z tego wiele nie wynika. Jedyny kierunek, gdzie można porównać ceny to
          dziennikarstwo. Tu więcej doją studenta w dsw.
    • Gość: byla studentka DSW Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 17:37
      studiowalam przez kilka miesiecy na DSWE... i nie polecam. Maja
      ciekawa oferte, ciekawe spec, ale ich realizacja pozostawia wiele do
      życzenia... bylam na mediach cyfrowych i "grafik" uczył nas robic
      gwiazdku z programach w wersji trial. ŻENADA! Teraz jestem na
      uniwersytecie i powiem tyle... nawet jesli sie nudze to za darmo ;P
      ta szkoła ponoć słynie z dobrej pedagogiki (tak tylko slyszalam),
      ale... kierunek który ja wybrałam kompletne dno.
    • Gość: pawel Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 10:01
      koncze stusia na DSW (pedagogika - edu. art.) i jestem zadowolony.
      co prawda troche co innego napisane było w broszurce a co innego
      zostalo zrealizowane. mimo to, wiele rzeczy sie dowiedzialem i o to
      przeciez chodzi.

gadanie, ze place i mam dyplom jest prawda ale z tym zaprzeczeniem
      ze na calym swiecie najlepsze uczelnie sa platne, tylko w krajach
      postkomunistycznych ostalo sie jeszcze ze panstwowe sa ok.

ja place bo matura poszla nie tak jak chcialem (stara matura i stare
      swiadectwo) i ogromnym trudem byloby mi zdac do panstwowych, bo tam
      patrza na cyferki ktore wogole odbiegaja od moich umiejetnosci a
      raczej pokazuja "wredoctwo" niektorych nauczycieli.

a ze chce studiowac to wybralem ta uczelnie i chodze tam cos sie
      uczyc i chodze na zajecia i daja mi one bardzo duzo.

jesli chodzisz na studia dla wiedzy i dla siebie to nie ma znaczenia
      czy konczysz ta czy inna szkole, czy placisz czy nie, wazne jest co
      zostanie Ci w glowie i jak sobie to wykorzystasz w swoim zyciu.

w tych i w tych szkolach jest bardzo dobra kadra, tylko trzeba
      chciec.

i przestancie marudzic. znam osoby ktore z DSW przeszly do UW, i z
      UW na DSW bo mialy dosc super inteligencikow.

to tyle,

pozdrawiam!

Pawel.
    • Gość: magda Re: Dz i kom.społ - DSW, czy SWPS Wrocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.09, 10:42
      witam
      W tym roku zaczęłam naukę na DSW,na razie jestem
      zadowolona ,napiszcie proszę jak z egzaminem z metodologii ja już
      jestem zestresowana,czytam, uczę sie już teraz jednak bardzo się
      boję, że chyba nie zapamiętam tego wszystkiego.Będę wdzięczna za
      każde miłe słowo, pozdrawiam
    • Gość: pno odpowiedz IP: 79.110.197.* 11.04.10, 21:44
      Zapraszamy do udziału w badaniu dotyczącym jednego z najważniejszych zagadnień w
      życiu każdego człowieka - komunikacji międzyludzkiej.
      Twoje osobiste poglądy i doświadczenia mogą przyczynić się do rozwoju wiedzy i
      badań na ten temat. Jest to podstawowy krok na drodze do usprawniania
      porozumiewania się między ludźmi.
      Udział w badaniu jest anonimowy. Odpowiedź na wszystkie pytania zajmie około 5
      minut.

Pomóż – Weź udział w badaniu!

Wejdź na WWW.feedback.psychologia.uni.wroc.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka